Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Брате, ништа ново ниси рекао. Да их вијамо по интернетима, немамо времена, а ко  каже да их не виђамо? Доведи те твоје саговорнике па ћемо се ћерат ако треба. Нисмо секташи да силом неког вучемо за рукав  да буде православан. Само кукаш и ухватиш маглу.   

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, bambika рече

A šta je bilo do te godine?

Биле су посебне књиге, разне цркве су користиле различите књиге. Тек негде у IV веку се - због појаве разних лажних и непоузданих књига - прави "строги" канон новозаветних књига. Тј. св. оци ограничавају богослужбену употребу у Цркви само на оне које су 100% поуздане.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Доведи те твоје саговорнике па ћемо се ћерат ако треба. Нисмо секташи да силом неког вучемо за рукав  да буде православан. Само кукаш и ухватиш маглу.   

Nemam vise kontakt sa njima, zatvorili su serbianforum izgleda, evo vec par par dana ne radi.. Mozda je to Bozja volja... Ne znam...

Ali, ne moram da ih dovodim, video sam vec jednog od njih ovde, zapravo dvojicu...
  • Волим 1
Подели на овим сајтовима

Zato što su 27 knjiga Novog Zaveta kao jedna knjiga tek spomenute 367. godine od pravoslavnog episkopa aleksandrijskog Atanasija Velikog.
Novi Zavet je "zapisano usmeno predanje"!
Dakle prvo se prica o Hristu prenosila usmeno, pa tek onda je zapisana u vidu teksta.

Pisci poslanica nisu uopste imali nameru da sastavljaju Svetu knjigu!

Njihova pisma su sluzila u interne svrhe, i bilo je vazno da ih crkve procitaju, jer apostoli nisu mogli biti prisutni na svakom mestu da rese probleme.. Dakle crkve su se rukovodile odlukama apostola i obavestavale se pismima.

(Kao sto danas Patrijarh salje poslanicu)

Ta pisma su sadrzala uputstva kao i resenja za crkvene probleme.. To nisu bila "dogmatska pisma" , iako sadrze dogmu!

"Evandjelja" isto nisu bila "dogmatska", vec interno crkveni dokument - tj. "izvestaj ocevidaca" , i sluzila su da potvrde veru.

Ispravan zakljucak je da ni "poslanice" ni "evandjelja" -"nisu sluzile u dogmatske svrhe" i zato se ni ne mogu tako posmatrati.

Apostoli su svu svoju dogmatiku crpeli iz Starog Zaveta!

I dok Apostol Jovan pise: "ima jos mnogo toga sto ucini Isus, koje nije zapisano u ovoj knjizi, a kad bi se sve i napisalo, mislim da ni u sam svet ne bi stale knjige"!

Protestanti i pored toga vicu "pismo je dovoljno!".
Pa kako je dovoljno kad "nije sve zapisano"???

Crkva je svoje ucenje oduvek "prenosila usmeno", i samo zbog daljine je slala pisma.

Akcenat je oduvek bio na "usmenom prenosenju"!

Pa nije Hristos rekao "posaljite pisma'' ljudima, nego je rekao "propovedajte evandjelje"!

Protestanti ovo zanemaruju i vicu "sola scriptura"!

Ako bismo mi danas i uzeli jedino Novi Zavet , on po sebi nije dovoljan za formiranje dogme ni o pricescu a kamo li o necemu drugom vaznijem. Jasno se vidi da on nije uopste zamisljen da bude dogmatska knjiga! On po formi ne lici na "dogmatsku knjigu" vec na obican izvestaj ocevidaca!

Pozdrav i svako dobro od Boga.

Послато са SM-J320FN користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

Биле су посебне књиге, разне цркве су користиле различите књиге. Тек негде у IV веку се - због појаве разних лажних и непоузданих књига - прави "строги" канон новозаветних књига. Тј. св. оци ограничавају богослужбену употребу у Цркви само на оне које су 100% поуздане.
Te razlicite knjige su razlicite verzije usmenog prenosenja , odnosno ista prica sa razlicitog aspekta sagledavanja...

Svaka prica se prenosenjem nesto i izmeni, a to je i ovde slucaj.

Neke crkve nisu prihvatile zvanicnu verziju jer su drugacije ''culi", pa su pisale svoja evandjelja [verzije] (mislili su da je crkva zastranila).

Apostoli su napisali 4 zvanicna evandjelja (a pisali su ih kao ocevici) upravo zato da razbiju te lazne price u narodu.

Dok prava evandjelja nemaju imena autora, lazna imaju jer im je cilj bio potvrditi autenticnost.

Vidi se i po formi da su lazna..

Evandjelja nisu pisana u svrhu dogmatike, vec u cilju potvrde da je usmena prica koju su ljudi culi istinita. To potvrdjuje i apostol Luka navodeci zasto pise svoje evandjelje, tj. da potvrdi pricu u narodu.

Time i argumenat protestanata kako je 'usmeno predanje nepotrebno' te kako je NZ - sam po sebi dovoljan za dogmu, pada u vodu! Jer ove knjige nisu ni pisane u svrhu dogmatskog ucenja!

Te knjige nama nisu ni dovoljne, jer sve nije zapisano tamo, a to svedoci i Jovan.

Poslanice su takodje pisane u svrhu resavanja nekih crkvenih pitanja ili objave necega (kao i danasnje poslanice Patrijarha sto tome sluze).

Apostoli su svoju dogmu temeljili iskljucivo na SZ, i nisu imali nameru pisati neku "novu svetu knjigu"!

A Novi Zavet nama danas moze biti svet, i jeste svet, ali ne i dovoljan.

Pozdrav brate!

Подели на овим сајтовима

Brate Mire, malo smanji internet, citaj nesto, izadji u setnju. Mnogo si kivan nesto

Poslano z mojega SM-A520F z uporabo Tapatalk

Ja stvarno ne znam po cemu ti i Grizzly zakljucujete da sam ja na ikoga kivan?

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, mire777 рече

Ja stvarno ne znam po cemu ti i Grizzly zakljucujete da sam ja na ikoga kivan?

Засигурно због боје очију, врсте фризуре, изгледа....

Подели на овим сајтовима

Засигурно због боје очију, врсте фризуре, изгледа....

Jeste, u pravu si.. nakostresi mi se kosa posle spavanja. Evo sad cu da se zalizem [emoji4]

Подели на овим сајтовима

Оће те расправе са "инославнима" да човека изнервирају. Кажем као неко ко је учествовао у милион таквих "дискусија".

Они могу да те излуде својим глупостима и трвдоглавошћу, а то брате није здраво... Не исплати се изгубити свој мир и радост због њих.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Оће те расправе са "инославнима" да човека изнервирају. Кажем као неко ко је учествовао у милион таквих "дискусија".

Они могу да те излуде својим глупостима и трвдоглавошћу, а то брате није здраво... Не исплати се изгубити свој мир и радост због њих.

Pa to ne znaci da su i mene izludeli, da sam ja nervozan. S druge strane si u pravu, onaj koji s njima zeli diskutovati mora biti smiren...

Подели на овим сајтовима

On 30. 01. 2018. at 11:42, mire777 рече

Itekako ima zestokih napada i licemernih lazi, koje su sracunate na to da ljudima zgade pravoslavlje. Kompletna protestantska teologija i jeste zasnovana na "buntu" i "protestu" protiv tradicionalnih. Samo ime kaze - "protestant" - on "protestuje!".
Postoje pojedinci koji sire pricu po raznim forumima i na facebook-u..
A covek koji ode u protestantsku crkvu prvo bude bombardovan kompromitujucim materijalom (protiv nas), pa mu tek onda govore o ljubavi i Isusu Hristu.
Sama sustina njihove teologije je ucenje da smo mi otpala crkva a oni prava (sto je nelogicno posto su razdeljeni na milion sekti). Ucenje da smo mi pagani i da smo losi ljudi koji uopste nemaju Hriscanske rodove dok oni imaju..
Oni parazitiraju na (Rimokatolicizmu) i Pravoslavlju, jer je sasvim ocigledno - da nas nema - ne bi ni oni postojali, jer se onda gubi smisao njihovog postojanja!
Oni postoje samo zato da bi se nama 'protivili'!
Mozda vi i ne vidjate ove ljude, jer ne posecujete druge forume. Ali kada biste ih posecivali, culi bi kako bez razloga napadaju i pljuju..
Ja mislim da se takvima mora odgovoriti argumentima.
Naravno ima iskrenih protestanata , mirnih i dobrih, zavedenih, i ja ih volim, ali ima licemera koji rade za platu, koji idu i namerno provociraju skupljajuci poene.

Dobro, nisi ti bio upitan, ali da probam odgovoriti. Mislim da između pravoslavlja i protestantizma postoji jedan duboki jaz koji nikakva ekumena ne bude zbližila, i napad jednih na druge je obostran. Protestanti jedino na forumima glasni, ovako smo uživo nekad u strahu da ne dobijemo disciplinski pravoslavni šamar, pa budemo onda  morali  da okrenemo i desni obraz. :D   Jedan pravoslavni brat mi pre jedno 13-14 god kazao da mi iz ljubavi bude obe noge polomio. Zato moram da budem mudar ko lisica. :P Ne zamjeram.

Ja sebe ne volim da predstavljam kao protestanta, već kao nekog tko se trudi da živi u skladu sa onim koliko razumijem vjeru, ali idem u jednu karizmatsku, pentekostalnu zajednicu, dakle spada pod protestante, ali opet i tu postoje velike razlike, sa npr baptistima. 

Licemera imaš svuda, a najviše po crkvama, jedno misle, drugo pričaju, treće žive. Ne moram ići dalje od sebe, mislim da nisam kleknuo da se molim, a da nisam imao taj osjećaj koliki sam licemer.

Što se tiče knjiga Biblije, u pravu ste da su se apostoli pozivali na SZ, da nije sve zapisano, i da poslanice nisu pisali s namjerom da ih svrstaju u knigu, i da je to učinjeno radi očuvanja. Ali, ono kaj niste u pravu je što ste to uzeli kao povod da činite nešto što je u direktnoj suprotnosti sa pismom. Ne želim uopće da potežem raspravu, dosta mi je toga, samo jedan primjer: U Pismu piše: Svoje slave neću dati drugome...npr, dovoljno jasno, kao i puno drugih stvari, ali mi kao ljudi uvijek nađemo neka svoja objašnjenja da bi opravdali svoju teologiju. Eva na zmiju, Adam na Evu, na kraju Bog ispao kriv. 

Drugo, to što nije zapisano, piše u Ivanovom evanđelju da budemo primili Duha, i da nas On bude uveo u svu istinu, pa onda piše koji su plodovi Duha, pa koji su darovi Duha, pa piše i kaj nije od Duha, nego je tjelesno, đavolsko. Po djelima, ništa drugo, ako je tu zavist, svađe, idolopoklonstvo, bludničenje, pijanstva, mržnja...i sad uvijek stanemo kad nam na um dođu naši grijesi. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...