Jump to content

Najnovija zbivanja u anti sekularnoj Srbiji

Оцени ову тему

Препоручена порука

А докле ће држава да буде апстракција? Ако макнеш "вернике", "невернике" и "неопредељене", шта је онда држава?

A što da ih maknem? Pa i u ovoj tvojoj konstrukciji ne kritikujemo posebno vernike, nego sve... mada je konstrukcija naravno besmislena... jer je jasna razlika između kritike pojedinih akata državnih institucija od kritike građana te države...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 426
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

prebacivanje je kad prebacujes nesto, u ovom slucaju to moze biti krivica ili pogresan pogled, i kad mi neko dodje i kaze mi "ej ti nisi u pravu nego sam ja!", onda cu ja da iznesem svoje misljenje o tome, tj da odgovorim, necu da cutim, a nacin na koji cu to uraditi vec zavisi od raspolozenja

jer ja ne idem na ateisticke forume da opravdavam, zastupam, branim i namecem svoje stavove, situacija je obrnuta

ako ti razumes kako radi recimo superfuzioni ultra-motor, ja cu da te slusam i necu se praviti da znam kako radi i cemu sluzi, to ti znas bolje, i time sto razumes i objasnjavas pomazes mi, ne vidim na koji nacin ti mene mozes da ugrozis tim tvojim znanjem, mozes samo da mi pomognes

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

A što da ih maknem? Pa i u ovoj tvojoj konstrukciji ne kritikujemo posebno vernike, nego sve... mada je konstrukcija naravno besmislena... jer je jasna razlika između kritike pojedinih akata državnih institucija od kritike građana te države...

Не да их макнеш у буквалном смислу, већ шта представља држава ако то нисмо ми, живи људи? Ако пак јесмо, дакле, држава то смо сви ми заједно, онда чему сметња да у тој држави остварујемо све своје слободе? Зашто онда не смем да остарујем своју религиозност у касарни? У болници? у школи? Исто као што не би смело да не смем да остварујем и своје одсуство религиозности? Шта смета да ја у касарни, понекад, одем на богослужење, ти, рецимо, на партију фудбала, а после се нађемо у кантини? Зашто би тако нешто угрожавало државу, секуларност, било шта?

Подели на овим сајтовима

Potpune nebuloze... već objašnjeno X puta da vernicima naravno ne branimo ništa... mi kritikujemo državu a ne vernike...

Ви нам не браните зато што то не можете, већ критикујете државу зато што нам много дозвољава, нама верницима. Управо желите да наметнете држави какав однос треба да има према верским заједницама, а то је да нам ускрате загарантоване слободе, које имају друге организације.

Negde usput si organizovanje manifestacije pomešao sa obezbedjivanjem manifestacije... kao i jedno ustavno načelo sa odnosom države i sporta koji mu nije ni najmanje sličan... ;)

Обезбеђивање манифестација спада у организациони посао. И ту није у питању само обезбеђење, него и многи други послови, везани за организацију, где држава на неки начин учествује.

Дакле, учествовање државе у организацији неких верских манифестација, не значи нарушавање световности државе (да цркве и верске заједнице нису одвојене од државе, и да је нека религија успостављена као обавезна), што ви тврдите. Мада то уопште нема везе са овим случајем, о којем ви издајете саопштење.

Подели на овим сајтовима

Не да их макнеш у буквалном смислу, већ шта представља држава ако то нисмо ми, живи људи? Ако пак јесмо, дакле, држава то смо сви ми заједно, онда чему сметња да у тој држави остварујемо све своје слободе? Зашто онда не смем да остарујем своју религиозност у касарни? У болници? у школи? Исто као што не би смело да не смем да остварујем и своје одсуство религиозности? Шта смета да ја у касарни, понекад, одем на богослужење, ти, рецимо, на партију фудбала, а после се нађемо у кантини? Зашто би тако нешто угрожавало државу, секуларност, било шта?

Pa ko kaže da ne smeš da ostvaruješ svoju religioznost bilo gde? Samo to nije baš isto kao i institucionalizovanje religioznosti kroz institucije države... jer je za tvoje ostvarivanje prava na veroispovest neophodan vojni kapelan i kapela isto koliko je meni za ostvarivanje prava na igranje fudbala u vojsci neophodan vojni fudbalski trener i stadion u kasarni...

Pri čemu, ne znam da li sam ovo tebi pričao ili nekom drugom, ja nemam ništa protiv toga da kada/ako budemo slali naše vojnike u strane misije, da se obezbedi da idu i sveštenici sa njima... tu se slažem potpuno da je ovo neophodno da bi se obezbedilo pravo na veroispovest tih vojnika... ali s obzirom da nemamo ni jednu kasarnu koja nije na 15 minuta peške od prve crkve ili manastira, čitava priča služi za nešto drugo a ne za ostvarivanje njihovih prava...

Nemaju ni moje kolege u kancelariji dežurnog sveštenika... jel to znači da im je ugroženo pravo na veroispovest?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

ali s obzirom da nemamo ni jednu kasarnu koja nije na 15 minuta peške od prve crkve ili manastira, čitava priča služi za nešto drugo a ne za ostvarivanje njihovih prava...

Nemaju ni moje kolege u kancelariji dežurnog sveštenika... jel to znači da im je ugroženo pravo na veroispovest?

У војсци постоје институције ''стално присутног психолога'' , ''лекара'', ''кувара'' ..и тако даље иако и болнице и психолошке ординације те специјализоване болнице као и ресторани нису ни на 15 минута од касарна... Тако да ово не стоји ни као ''омакло се'' једноставно не стоји никако..

Војска је институција затвореног типа, тако да апсолутно потребује свештено лице потпуно исто као и психолога...

Ту с евиди да наступате са идеолошких принципа.. а идеологија је веровали или не најближа ''религији'' ... Е ви имате проблем са ''нама'' православним хришћанима , јер ми одбијамо да нас зову (иако с ето стално дешава) ''религиознима''.. Ми се шта више - ужасавамо РЕЛИГИОЗНОСТИ.. веровали или не ВИШЕ НЕГО ШТО СЕ ВИ САМИ ОДРИЧЕТЕ ИСТЕ.. :)

Ето, тек да знате с'ким имате работу...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Ако држава крене да се меша у рад спортских удружења, следи избацивање тих држава из свих такмичења

Otkud ti to?

http://www.b92.net/sport/fudbal/vesti.php?yyyy=2011&mm=08&dd=17&nav_id=532427

Наравно ово питање се дефинише законским актима, а не уставом. А спортске организације су вид невладиног сектора, и држава не сме да врши притисак на њих.

Ne ucestvuje. Obezbedjuje.

У шта спада обезбеђење манифестације, него у организациони део манифестације. Организатор је дужан да обезбеди безбедност на манифестацији, а ако то није у стању, држава забрањује ту манифестацију. Сем када се она укључи у организацију манифестације.

A reci ti meni, jel postoji interes dece i njihovih roditelja da njihova deca idu na docek patrijarha? Onako negde proveren?

То је слободна, ваннаставана активност, и ко препозна свој интерес, он ће ићи на њу. То ти је као питање дал постоји интерес деце и родитеља да деца иду на екскурзију, или на прославу дана школе.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Pa ko kaže da ne smeš da ostvaruješ svoju religioznost bilo gde? Samo to nije baš isto kao i institucionalizovanje religioznosti kroz institucije države... jer je za tvoje ostvarivanje prava na veroispovest neophodan vojni kapelan i kapela isto koliko je meni za ostvarivanje prava na igranje fudbala u vojsci neophodan vojni fudbalski trener i stadion u kasarni...

Pri čemu, ne znam da li sam ovo tebi pričao ili nekom drugom, ja nemam ništa protiv toga da kada/ako budemo slali naše vojnike u strane misije, da se obezbedi da idu i sveštenici sa njima... tu se slažem potpuno da je ovo neophodno da bi se obezbedilo pravo na veroispovest tih vojnika... ali s obzirom da nemamo ni jednu kasarnu koja nije na 15 minuta peške od prve crkve ili manastira, čitava priča služi za nešto drugo a ne za ostvarivanje njihovih prava...

Видиш, потребан је свештеник, односно потребна је Црква за остварење моје религиозности, као и религиозности било којег православног хришћанина. Јер ја хоћу да се исповедим, да се причестим, потребно ми је богослужење и реч мог духовног пастира. Зашто би то било коме сметало? Зашто је твоје право да не верујеш угрожено тиме?

Па нећемо ни да уводимо свештенство у сваку фирму, ко је то уопште предложио? Војска је специфична служба. Тамо људи не раде већ и живе. Знам шта говорим, био сам на служби у војсци.

Такође, и војска је проценила, кроз оне силне анализе, обзиром да већину њених припадника чине верници, да ће увођење верске службе допринети бољем извршавању задатака самих професионалних припадника војске.

Подели на овим сајтовима

У војсци постоје институције ''стално присутног психолога'' , ''лекара'', ''кувара'' ..и тако даље иако и болнице и психолошке ординације те специјализоване болнице као и ресторани нису ни на 15 минута од касарна... Тако да ово не стоји ни као ''омакло се'' једноставно не стоји никако..

Војска је институција затвореног типа, тако да апсолутно потребује свештено лице потпуно исто као и психолога...

Za razliku od crkve, ne postoji ustavna odredba o odvojenosti države i psihologije...

Ту с евиди да наступате са идеолошких принципа.. а идеологија је веровали или не најближа ''религији'' ... Е ви имате проблем са ''нама'' православним хришћанима , јер ми одбијамо да нас зову (иако с ето стално дешава) ''религиознима''.. Ми се шта више - ужасавамо РЕЛИГИОЗНОСТИ.. веровали или не ВИШЕ НЕГО ШТО СЕ ВИ САМИ ОДРИЧЕТЕ ИСТЕ.. :)

Ето, тек да знате с'ким имате работу...

Uh, znam da pravite razliku izmedju tih pojmova, mada nisam još uspeo da ukačim zašto... ali svakako nisam upotrebnio izraz religioznost da bi na neki način vređao ili omalovažavao. Mislim da me čak povukla Aleksandrova poruka na koju sam odgovarao jer je on upotrebio taj izraz. U svakom slučaju, izvinjavam se ako sam time nekog povredio ili žacnuo, nije mi bila namera.

Подели на овим сајтовима

Видиш, потребан је свештеник, односно потребна је Црква за остварење моје религиозности, као и религиозности било којег православног хришћанина. Јер ја хоћу да се исповедим, да се причестим, потребно ми је богослужење и реч мог духовног пастира. Зашто би то било коме сметало? Зашто је твоје право да не верујеш угрожено тиме?

Time nije ugroženo moje pravo da ne verujem već sekularnost države. Takođe se dovodi u opasnost moje pravo da ne verujem ako sam u vojsci i imam pretpostavljenog koji je vernik netolerantan prema ateistima (što nije pravilo ali nije baš ni izuzetak).

Jedan od osnovnih principa zaštite sekularnosti i prava na veroispovest je da nisi dužan da se o njoj izjašnjavaš... te je ovo pravilo, posebo naglašeno u ustavima skoro svih civilizovanih država, pa i našem.... i nije to smišljeno bez razloga... a nije ni slučajno što se skoro svako ugrožavanje sekularnosti uglavnom sastoji u tome da se jedna privatna stvar kao što je veroispovest izbaci u javnost... da se lakše prebroje "prvosrbijanci" od "drugosrbijanaca"...

Па нећемо ни да уводимо свештенство у сваку фирму, ко је то уопште предложио? Војска је специфична служба. Тамо људи не раде већ и живе. Знам шта говорим, био сам на служби у војсци.

Такође, и војска је проценила, кроз оне силне анализе, обзиром да већину њених припадника чине верници, да ће увођење верске службе допринети бољем извршавању задатака самих професионалних припадника војске.

Kao što rekoh, te analize nisam video, ali moram da priznam da imam predubeđenja prema njima tj. da sumnjam u njihovu valjanost... ja ne mogu da zamislim da će neko bolje da puca ili bolje upravlja tenkom ili avionom zato što ima sveštenika u kasarni... možda je to ograničenje moje mašte... a možda je suprotno samo proizvod nečije mašte, "što je babi milo, to joj se i snilo"...

Подели на овим сајтовима

Za razliku od crkve, ne postoji ustavna odredba o odvojenosti države i psihologije...

Уфф.. та стална прича око законских одредаба и уставности овога и онога..

А шта би било да ипак постоји таква уредба... Ајде да замислимо да она ипак постоји(уредба о одвојености Државе и психологије..) ..Шта би било онда ..да ли би се и тада позивао на тај закон.. ? А ко зна.. можда дође до таквог односа ствари ..како је кренуло.. Јер видиш да полако ''превазилазимо'' све што је некад важило за ПСИХОЛОШКИ ПОРЕМЕЋАЈ.. или БОЛЕСТ.. можда престане да постоји потреба за психологијом па је устав одвоји од државе да је ''психологија лично право појединца (''људско право) и да може лично свако да гледа кроз визор психологије али само за личне потртебе.. :)

Ма ..незнам.. Па и Либија има устав.. и кина.. и Милошевић је имао устав на који се позивао.. Најгоре диктатуре имају устав... Невероватан је ниво позивања на устав и закон.. то је оно за шта сам рекао да, атеисти са тим својим односом према законима заправо више личе на религијски формат људио од православних верника .. и то заиста тако и изгледа... Скоро идолопоклонички однос ка Држави која с епоштује зато јер је донела тај и т5ај параграф.. Ја са друге стране ту видим укидање слободе.. или ако хоћеш тачније.. ИМАМ СЛОБОДУ да тако гледам на ту ствар чак и по цену кршења и устава и закона... наравно и сношења санкција..

но добро.. то је већ друга прича

Uh, znam da pravite razliku izmedju tih pojmova, mada nisam još uspeo da ukačim zašto... ali svakako nisam upotrebnio izraz religioznost da bi na neki način vređao ili omalovažavao. Mislim da me čak povukla Aleksandrova poruka na koju sam odgovarao jer je on upotrebio taj izraz. U svakom slučaju, izvinjavam se ako sam time nekog povredio ili žacnuo, nije mi bila namera.

Ma ok je.. Нема увреде.. само мала али суштинска непрецизност :) ..

А сад друге стране, кад боље размислим,.. ја лично сам, ( ту већ не могу да убрајам и друге вернике), ближи неком ''анархизму'' или ''анархо-либерализму'' - ако би смо изоловано гледали само закон или уставне одреднице неке државе..било које ..а понајвише (наравно) овога у чему ми живимо и које зовемо ''држава''.. Јер у њој је много тога што, заиста иритира и тера појединца да се инати самој држави јер је све окренуто против тог појединца.. Од закона до њиховог спровођења...

Нема мере у свему томе него слепа једностраност...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Kao što rekoh, te analize nisam video, ali moram da priznam da imam predubeđenja prema njima tj. da sumnjam u njihovu valjanost... ja ne mogu da zamislim da će neko bolje da puca ili bolje upravlja tenkom ili avionom zato što ima sveštenika u kasarni... možda je to ograničenje moje mašte... a možda je suprotno samo proizvod nečije mašte, "što je babi milo, to joj se i snilo"...

Посао војника није да гађа картонске мете или да изводи акробације, посао војника је да убија што оставља траг на свачијој психи, да остане присебан и када његови другови падају око њега и да остане нормалан после свега тога. Или као што каже америчка војна изрека "у рову нема атеиста" .

Подели на овим сајтовима

ovakvo poredjenje ne stoji

jer psihologija je delatnost a ne institucija... kako jedna delatnost moze da bude odvojena od (institucije) drzave.

Takodje u ustavu ne kaze da je vera odvojena od drzave vec crkva kao institucija.

Подели на овим сајтовима

Посао војника није да гађа картонске мете или да изводи акробације, посао војника је да убија што оставља траг на свачијој психи, да остане присебан и када његови другови падају око њега и да остане нормалан после свега тога. Или као што каже америчка војна изрека "у рову нема атеиста" .

To je samo izreka, i zbog svoje sveobuhvatnosti ne moze biti istinita.

Ne znam kako ce izgledati verska sluzba u nasoj vojsci (ako se uvede), ali u americkoj vojsci ima puno prijava protiv tih sluzbi jer su vojnici cesto primorani na sluzbe i diskriminisani su zbog ateizma. Ne znam koliko je to rasirena pojava, ali postoji. Ako nekog zanima iskopacu clanke u kojima sam citao (na engleskom su naravno).

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...