Jump to content

Najnovija zbivanja u anti sekularnoj Srbiji

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ne, vec zato sto imam razum dovoljno razvijen da moze da procita recenicu ""Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof" ... i shvati njeno znacenje...

Најбоље може да се схвати у контексту, онако како су сами аутори разумели.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 426
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Најбоље може да се схвати у контексту, онако како су сами аутори разумели.

Da, klasicno [tvoje] igranje pojmovima i manipulacija recima.

Ajde da prestanemo da govorimo o sekularnoj drzavi vec o sekularnom drustvu.

Nadam se da to na adekvatan nacin iskljucuje usmeravanje razgovora prema tome kako je sekularizam kada drzava ni na koji nacin ne ogranicava religijske ustanove.

Подели на овим сајтовима

Које бре "играње речима"!?

Па ако је Томас Џеферсон написао текст ваљда би њега требало да питамо шта је мислио, а не да свако измишља своје тумачење? Ви се играте његовим речима уместо да их протумачите онако како је аутор мислио.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ajde da prestanemo da govorimo o sekularnoj drzavi vec o sekularnom drustvu.

Nadam se da to na adekvatan nacin iskljucuje usmeravanje razgovora prema tome kako je sekularizam kada drzava ni na koji nacin ne ogranicava religijske ustanove.

Ако се држава не меша ни у шта, онда ту нема шта да се дискутује. Бирај друштво какво ти се свиђа.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Које бре "играње речима"!?

Па ако је Томас Џеферсон написао текст ваљда би њега требало да питамо шта је мислио, а не да свако измишља своје тумачење? Ви се играте његовим речима уместо да их протумачите онако како је аутор мислио.

A sekularizam je tvorevina Tomasa Dzefersona?

Covecanstvo ne bi znalo za sekularizam da nije njega?

Ajde vrati se pa procitaj onaj moj gornji post ponovo.

Подели на овим сајтовима

Ne drustvo u smislu kruga ljudi.

ma lol Zvonko, ne pravi se lud.

Не правим се ништа, него покушавам да наведем на размишљање. Ако је свако слободан да ради шта хоће и нема присиле шта онда уопште значи "секуларно друштво"?

A sekularizam je tvorevina Tomasa Dzefersona?

Covecanstvo ne bi znalo za sekularizam da nije njega?

То је друго питање. Разговарали смо о одломку из Првог амандмана устава САД чији је аутор Т. Џеферсон.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ако је свако слободан да ради шта хоће и нема присиле шта онда уопште значи "секуларно друштво"?

Drustvo u kom religija ne dominira. Danasnja modeerna civilizacija poprilichno sekularna. Iako se mnogi izjasnavaju kao vernici, slabo ko slabo ima veze sa religijom. Naravno mislim na veze u smislu - zivi verniciki zivot.

A oni koji se predstavljaju kao vernici se lakse bore za veru al mal oteze zive po njenim ubedjnjeima.

Fizika je prosta, kompleksnot dolazi sa biologijom a kompleksnot biologije se iskazuje kroz socijologiju. Drustvene nauke su mozda medju najkompleksnijim naukama.

Te mislim da je odgovor na to sta znaci "sekularno drustvo" jako tesko dati, kao sto je jako tesko sloziti se oko "sekularna drzava:

Za neke je sekularno sve sto nije teolosko ili gde izvor prava nisu svete knjige. ZA neke je sekularno on osto nema nikakvih dodira sa crkvom.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Шта то значи "доминира"?

Jel me zajebavas? Ne znam kako da ti objasnim slichno je kao reci vlada.

Djokovic dominira na sljaci npr. Djokovic vlada na sljaci.

U ovom konkretno sluchaju da je nesto jache nego nesto drugo.

Dakle drustvo u kom religija nije neki vazan drustveni faktor. Drustvo koje ima smanjenu religioznost, ne po broju ateista nego po jacini interesa drustva za religiju generalno.

Подели на овим сајтовима

Jel me zajebavas? Ne znam kako da ti objasnim slichno je kao reci vlada.

Djokovic dominira na sljaci npr. Djokovic vlada na sljaci.

Не зајебавам, него покушавам да те натерам да размислиш шта си написао. И шта онда треба предузети ако Ђоковић доминира на шљаци? Забранити му да игра да би и други могли да "дођу до изражаја"?

U ovom konkretno sluchaju da je nesto jache nego nesto drugo.

Dakle drustvo u kom religija nije neki vazan drustveni faktor. Drustvo koje ima smanjenu religioznost, ne po broju ateista nego po jacini interesa drustva za religiju generalno.

Да ли ће религија бити важан друштвени фактор зависи од тога да ли је већина људи у друштву религиозна или не. Нико апсолуно нема права да људима ограничава слободе да би "смањивао религиозност".

Комично је како скоро несвесно овде износиш тоталитарне идеје. Твоја визија света где "религија није важан друштвени фактор", где "интерес друштва за религију" није велики итд. То све зависи од појединаца који доносе одлуке свако за себе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не зајебавам, него покушавам да те натерам да размислиш шта си написао. И шта онда треба предузети ако Ђоковић доминира на шљаци? Забранити му да игра да би и други могли да "дођу до изражаја"?

Очигледно. Тим путем иде ова "секуларна" логика.

Подели на овим сајтовима

Ne naravno.

Да ли ће религија бити важан друштвени фактор зависи од тога да ли је већина људи у друштву религиозна или не. Нико апсолуно нема права да људима ограничава слободе да би "смањивао религиозност".

Apsolutno se slazem ja to nigde nisam rekao. Ako gradjani Republike Srbije budu hteli oni ce napraviti od Srbije teokratsku drzavu. Poenta kod delovanja religije u srbiji jeste to sto gradjane niko ne pita.

Комично је како скоро несвесно овде износиш тоталитарне идеје. Твоја визија света где "религија није важан друштвени фактор", где "интерес друштва за религију" није велики итд. То све зависи од појединаца који доносе одлуке свако за себе.

Pa i nije - za gradjane drzave religija vazan drustveni fakotr ukoliko je ne sheve dva posto. Sta je tu problem?

Tamo gde religija nije vazan faktor nikom nece da smeta prisustvo homoseksualaca.

Od svih ljudi koji se bore protiv "homoseksualnih parada" koliko njih je religiozno? Svi. :)

Od svih ljudi koji se bore protiv abortusa, koliko njih je religozno? Svi.

U drustvima gde su religizone osobe manjina, uospte nece da bude potrebe za delima otkazivanja ili trosenja ogromnih kolicina novca na branjenje parada od religoznih fanatika, ili iscrpljive debate oko abortusa il' josh gore ko sto rade kod vas u ameriGe stopiranje NAUCNOG istrazivanja koje moze da spasi MILIONE zivota zbog ubedjenja da je 10 celija - covek. Religija konstatno ali konstatno staje na put nauci. Pritom ne pricam o religioznosti vec po "profesionalnim hriscanima" i ostalim fanaticima.

Ako ti verujes da je abortus ubistvo, da li to moras da nametnes svima? Da li ces da se vodis po svom verovanju ili ces da pustis da nauka odluci o onome sto je naucno pitanje a ne religijsko.

Tamo gde religija nije od velikog drustvenog znacaja, aposlutno su sve te religijske stavke irelevatne. I sto je homoseksualizam sodomija, i sto je abortus samoubistvo.

Очигледно. Тим путем иде ова "секуларна" логика.

Aleksandre molim te ne provociraj me. Da ne pocnem o svem ugde "religijska" t.j "verujuca" logika moze da vodi posle ces opet da se iskljucujes da to nije pravo pravoslavlje. Pa sta me briga sto nije pravo pravoslavlje ja nemam nista protiv pravog pravoslavlja vec protiv nametanja religijskih normi na bilo koje drustvo u generalu osim ako to drustvo nece apsolutno bez ikakve dileme da prihvati te norme kao nacin zivljenja.

Подели на овим сајтовима

Apsolutno se slazem ja to nigde nisam rekao. Ako gradjani Republike Srbije budu hteli oni ce napraviti od Srbije teokratsku drzavu. Poenta kod delovanja religije u srbiji jeste to sto gradjane niko ne pita.

Е па видиш, ја сматрам да грађани не би требало да направе "теократску државу" без обзира колико има верника.

Pa i nije - za gradjane drzave religija vazan drustveni fakotr ukoliko je ne sheve dva posto. Sta je tu problem?

Tamo gde religija nije vazan faktor nikom nece da smeta prisustvo homoseksualaca.

Od svih ljudi koji se bore protiv "homoseksualnih parada" koliko njih je religiozno? Svi. :)

Od svih ljudi koji se bore protiv abortusa, koliko njih je religozno? Svi.

То су све одлуке појединаца. Људи имају право да буду против "парада", имају право да се боре против абортуса, исто као што ти имаш право на супротно мишљење.

U drustvima gde su religizone osobe manjina, uospte nece da bude potrebe za delima otkazivanja ili trosenja ogromnih kolicina novca na branjenje parada od religoznih fanatika, ili iscrpljive debate oko abortusa il' josh gore ko sto rade kod vas u ameriGe stopiranje NAUCNOG istrazivanja koje moze da spasi MILIONE zivota zbog ubedjenja da je 10 celija - covek. Religija konstatno ali konstatno staje na put nauci. Pritom ne pricam o religioznosti vec po "profesionalnim hriscanima" i ostalim fanaticima.

Ako ti verujes da je abortus ubistvo, da li to moras da nametnes svima? Da li ces da se vodis po svom verovanju ili ces da pustis da nauka odluci o onome sto je naucno pitanje a ne religijsko.

Tamo gde religija nije od velikog drustvenog znacaja, aposlutno su sve te religijske stavke irelevatne. I sto je homoseksualizam sodomija, i sto je abortus samoubistvo.

Сва та питања мораш да решиш у дијалогу са другим људима који се са тобом не слажу. Све ово што си написао имплицира употребу силе да се верницима "затворе уста", чак и поред тога што су већина. Е па неће да може.

Мислим, обрати пажњу колико си забраздио... Наводиш своје ставове - око којих се не слажемо - као аргумент!? То показује да ти уопште ниси за дијалог, већ да си спреман да употребиш силу да наметнеш своје ставове другима.

Aleksandre molim te ne provociraj me. Da ne pocnem o svem ugde "religijska" t.j "verujuca" logika moze da vodi posle ces opet da se iskljucujes da to nije pravo pravoslavlje. Pa sta me briga sto nije pravo pravoslavlje ja nemam nista protiv pravog pravoslavlja vec protiv nametanja religijskih normi na bilo koje drustvo u generalu osim ako to drustvo nece apsolutno bez ikakve dileme da prihvati te norme kao nacin zivljenja.

Колико видим, ти овде говориш о наметању норми.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

То су све одлуке појединаца. Људи имају право да буду против "парада", имају право да се боре против абортуса, исто као што ти имаш право на супротно мишљење.

Imaju pravo da budu protiv, gde sam rekao da nemaju? Ali nemaju pravo da ometaju zakon ili cine delikte u toj borbi.

Е па видиш, ја сматрам да грађани не би требало да направе "теократску државу" без обзира колико има верника.

Nego ko pojedine americke drzave? sekularne al na papiru. Pa makar nek budu potpuno iskrene i teokratske. Ne licimerne. :)

Сва та питања мораш да решиш у дијалогу са другим људима који се са тобом не слажу. Све ово што си написао имплицира употребу силе да се верницима "затворе уста", чак и поред тога што су већина. Е па неће да може.

Gde sam rekao da treba da im se zatvore usta? Rekao sam da ne trebaju svoj unikatni religijski moral da namecu drugim ljudima.

To da li ce osoba da abortira ili ne treba da zavisi od nje same ako je ona pripadnik hriscanske religije smatra da je plod od cetri celije svetinja ne mora da abortira. Ali ne smete da ometate druge osobe u tome nametanjem legislativa koje bi im to onemogucile.

Druga stvar, stem celije istrazivanje. STa treba da ti namecem? Jedini argument koji ti imas jeste zapravo religiske a ne naucne prirode. Ne postoji puno naucnika koji se protive stemcell istrazivanjima a jos manje onih koji mogu to da objasne kvalitetno zasto da se ne svede ne na naucni i objektivni i empirijski razlgo vec na religijskih razlog.

Sta je sa muslimanima koji veruju da je obrezivanje svetinja. Ajde da nas teraju svi da obrezujemo svoju decu - kad su vecina.

Razmisli o tome.

Dakle to sta ces ti da uradis sa svojim nerazvijenim plodom napominjem TVOJIM, to jos nije organizam koji je SVOj koji moze da opstane na svom je tvoja stvar.

Наводиш своје ставове - око којих се не слажемо - као аргумент!? То показује да ти уопште ниси за дијалог, већ да си спреман да употребиш силу да наметнеш своје ставове другима.

A ti mi navodis sta?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...