Jump to content

Да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

• За
      14
    • Против
      64

Препоручена порука

Ради се не о слободи жена да обилазе стотињак квадратних километара, него напротив:

о слободи становника тог забаченог полуострва, односно њиховог Богом даног права на приватност,

односно нашег поштовања те њихове жеље.

Ако у древним типицима стоји да не примају у манастире ни голобраде младиће који подсјећају на жене,

па чак ни да се женске животиње не држе у близини, онда је потпуно јасно да људи не желе да долазе у искушење.

Овдје такође није ријеч о некаквим хипер-благочестивим ходочасницама које су ускраћене за "једно предивно искуство" од стране злих мизантропа - светогораца, него о жељи екипе са Ибице и сличних локација да праве оргије на "егзотичним" мјестима. Да напоменем: светост Атоса нису нарушиле ходочаснице, него неке двије данкиње лезбаче, дакле то раде из чисте објести (да сад не улазим дубље ко је извор њихове инспирације и које су то врсте "слобода").

Чак и да се дозволи улаз и крштеним православним, замотаним-од-главе-до-пете, женама, и даље бих био против. Зашто?

Врло јасан одговор на ово питање даје животопис најбољег мушког српског манастира - Ковиљ, који је допуштао вјерницама да се крећу слободно по манастиру па су те хипер-благочестиве одвукле до сад пола туцета монаха у кревет, односно у брак. Ако вјерују у то исто што исповиједају православни монаси (у што чисто сумњам) и ако већ немају расуђивања да разлуче духовну и чисту љубав од оне тјелесне, како су онда изгубиле страх од Бога за који Свето Писмо каже да је почетак мудрости? Или ако је у питању био тренутни пад, тренутна страст, како су успјеле те бивше монахе одвести пред матичара?

Сасвим довољно разлога за (што кажу браћа из Психополиса) - "Mоје НЕ":

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Ради се не о слободи жена да обилазе стотињак квадратних километара, него напротив:

о слободи становника тог забаченог полуострва, односно њиховог Богом даног права на приватност,

односно нашег поштовања те њихове жеље.

Управо тако.  dada

Подели на овим сајтовима

НЕ

.......тамо ,на самом почетку оне теме,рекла сам и зашто не.

author=Srdjan

Пре него што неки са форума покрену петицију, хајде да гласамо...

Одакле ти мисао да је неком(им)  чл.форума то намера? 

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Овдје такође није ријеч о некаквим хипер-благочестивим ходочасницама које су ускраћене за "једно предивно искуство" од стране злих мизантропа - светогораца, него о жељи екипе са Ибице и сличних локација да праве оргије на "егзотичним" мјестима.

Jasno k`o dan...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

НЕ

author=Srdjan

Шалио сам се мало, зато што су неки од браће објашњавали како нема разлога да жене не посећују Свету Гору.. Не знам да ли су заиста тако и мислили, али у сваком случају је добро водити смирени дијалог....  greengrin

Подели на овим сајтовима

НЕ

author=Srdjan

Шалио сам се мало, зато што су неки од браће објашњавали како нема разлога да жене не посећују Свету Гору.. Не знам да ли су заиста тако и мислили, али у сваком случају је добро водити смирени дијалог....   greengrin

Па сигурно се нико није изјашњавао да поред таквог мишљења треба писати петицију Константинопољу или оснивати фејсбук групе за подршку женама које хоће на С.Гору...просто се дискутовао са мало већим жаром и хвала Богу завршило без крви  greengrin

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

НЕ!!!!!!! greengrin

Inace, dobrodosla... greengrin

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

А шта да наставим, видиш да смо, изгледа, дошли до краја теме, пошто Младен ("Нишизава") не одговара?

Па нема потребе, будући да си почео да износиш аргументе који више иду у прилог мојој тврдњи него твојој...

i da iskoristim priliku...nishizawa,ja sam naglasila da tek AKO ne vjerujes predanju,onda ne bi' voljela da mi poducavas dijete,a ako te time uvrijedih izvini...jer,znas,jedno je kad ja,obican laik, dovedem u pitanje predanje,a potpuno druga stvar kad to cinis ti,koji si teolog,bas onaj koji bi trebao da ga prenese svojim djacima,i isto tako da u njima probudi ljubav prema atosu i svetogorcima...

Ма не вређам се ја тако лако. Да се вређам, не бих висио оволико по форумима...

Иначе - верујем ја Предању, не верујем предањима...

И немам ама баш ништа против Свете Горе и Светогораца...

Младене, ове фронцле од одговора си могао и да изоставиш. Јасно је да су и сви ауторитети (или многи међу њима) знали и за спис св. Максима о Богородици, и за каноне, и за Типике из којих сам делове наводио, али нису долазили до закључка до којег си ти дошао. Значи, НИКО се није питао нити доводио у питање веродостојност Предања о Богородичиној вољи везано за Свету Гору. Ти си први, и немам никаквог разлога да верујем да си ти у праву, а не они.

Подели на овим сајтовима

Није од значаја, јер ако верујемо да је то Њена воља, то је довољно за сваког верујућег да не испитује даље. Јер у супротном (тј. ако бисмо се бавили Њеним разлозима) имали бисмо ову логику: "Пресвета Богородица је као разлог навела ________, али то је сада небитно (или: времена су другачија) па нема потребе да та забрана и даље постоји".

Подели на овим сајтовима

не видим поенту теме, још мање гласања.

понајмање не видим поенту у томе да неко себи даје право да гласа по овом питању, пошто ем не живи тамо, ем нема никакву власт да одлучује о томе.

нешто нисам ни укапирао Цркву као демократску установу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...