Jump to content

Да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

• За
      14
    • Против
      64

Препоручена порука

А шта ако је "Богородичин завет" само измишљотина и најобичнија лаж?

Докажи да јесте па ћемо о том, по том. Таква релативизација је безвезе.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Posto to ne mozemo da utvrdimo onda je najbolje da ne cackamo mecku.

Ne, ne i NE!

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

Naravno, za! Treba li navesti razloge? Pa ateisti tipa XIO iskoriscavaju obilato ovakve prilike. Zasto je zabranjen ulazak i zivotinjama zenskog pola? O cemu se ovde radi?

Атеисти искоришћавају прилике!? Па, ваљда им је то у опису религије и један од његових најважнијих делова. Овде је ствар слободе и избора како ће неко уредити своје двориште. И има ли нешто сврхе или се ради ради пуке задовољштине и испуњавања најприземнијих потреба.

Подели на овим сајтовима

Naravno, za! Treba li navesti razloge? Pa ateisti tipa XIO iskoriscavaju obilato ovakve prilike. Zasto je zabranjen ulazak i zivotinjama zenskog pola? O cemu se ovde radi?

Атеисти искоришћавају прилике!? Па, ваљда им је то у опису религије и један од његових најважнијих делова. Овде је ствар слободе и избора како ће неко уредити своје двориште. И има ли нешто сврхе или се ради ради пуке задовољштине и испуњавања најприземнијих потреба.

Nisam razumeo bold. Naravno da nisam naveo primer nekih ateista zato sto je to razlog, vec zato sto je odluka o zabrani losa.

Ne radi se o slobodi vec o zloupotrebama iste.

"Znam da nista ne znam" - Sokrat

Подели на овим сајтовима

Дакле, тврдња да је Богородица до краја живота пребивала у Јерусалиму није ничим доказана (што не значи и да није доказива), тј. она је ништа мање "бајка и легенда" од, како ти верујеш, исте такве "бајке" о посећивањуСвете Горе од стране Богоматере. Што не значи да и ова друга прича није један ретроактивни, литерарно уобличен статус кво, али то до сада није доказано, или бар мени није познато. А чак и када би се то доказало, не би се могло користити као аргумент против досадашњег устројства светогорског живота, већ искључиво као историографска критика накнадних, књижевних покушаја апологије дотичне праксе, чиме се нимало не оспорава њена, историјом и чудима посведочена благодатност.

Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve.

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

Nisam razumeo bold. Naravno da nisam naveo primer nekih ateista zato sto je to razlog, vec zato sto je odluka o zabrani losa.

Ne radi se o slobodi vec o zloupotrebama iste.

Атеисти по правилу траже разлог за напад и доказ "погрешног" у вери, колико год он апсурдан био. Они своје веровање у неверовање управо темеље на нападању, а не афирмисању својих ставова. У прилог томе они нападају нешто што не разумеју. Пример Свете Горе је одличан за то. Ти људи су вековима у тим "условима", они су се одлучили са такав живот и то је њихова слобода. Није тачно да је ово злоупотреба слободе. Ово је њено остваривање. Још једна ствар - никада верујућа жена не би тражила да иде на Свету Гору. Зашто? Не зато што се нечега плаши, већ зато што схвата шта значи тај начин живота. А атеисти би се борили за "право" свакога да може да иде и види, ради поменуте задовољштине и ниских побуда, а не неког суштински битног разлога. Не због неке егзистенцијалне потребе и сл. То је страшно игнорантско понашање и показује неразумевање и непоштовање нечијег избора.

Подели на овим сајтовима

По истој логици би се могло рећи да ле бајка то да је Христос проповедао у Аду, како је то био три дана у гробу ако је са Крста скинут у петак предвече, а васкрсао "зјело рано" у недељу и много друго што нема потврду у нпр. Светом Писму али је саставни део химнографије, речју Предања.

Подели на овим сајтовима

...Они своје веровање у неверовање управо темеље на нападању, а не афирмисању својих ставова...
Нису сви анти-теисти Докинсови Сведоци који верују да нема никаквих божанстава. Имаш једноставно баш атеисте који једноставно не верују ни у каква божанства.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

По истој логици би се могло рећи да ле бајка то да је Христос проповедао у Аду, како је то био три дана у гробу ако је са Крста скинут у петак предвече, а васкрсао "зјело рано" у недељу и много друго што нема потврду у нпр. Светом Писму али је саставни део химнографије, речју Предања.
Па ја ни не верујем да је проповедао у аду. Увукло се ту то лажно предање (које ја не повезујем са ТХЕ Предањем) свакаквих глупости: "те благодатни огањ", те неки блакочестиви старац лупи штапом о камен и ту настане извор, те Богородица супротно свим еванђелским начелима забрањује женама да кроче негде - па онда неки настрани цар то примени и на обријане мучкарце и женке животиња, те некакве ваздушне царинарнице и небеска банкарства и разне којекаква празноверја...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Па ја ни не верујем да је проповедао у аду. Увукло се ту то лажно предање (које ја не повезујем са ТХЕ Предањем) свакаквих глупости: "те благодатни огањ", те неки блакочестиви старац лупи штапом о камен и ту настане извор, те Богородица супротно свим еванђелским начелима забрањује женама да кроче негде - па онда неки настрани цар то примени и на обријане мучкарце и женке животиња, те некакве ваздушне царинарнице и небеска банкарства и разне којекаква празноверја...

:bla: :krstix: 4chsmu1 srecan klinac :) :) :) :) :) :) :) 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Ја сам из ових разлога и покренуо тему у Разговорима о Светом предању и предањима, али није се "примила". Мислим да би се много тога могло продискутовати. Ствар наше вере у овим случајевима (и безброј других) мислим да није толико важна. Наравно, да о томе треба разговарати и размењивати мишљења, али суштина богословља мора бити у сврсисходности, односно оно мора бити делатно. Из тог разлога сам рекао да наша вера по питању нпр. жене на Светој Гори није толико битна колико рецепција Цркве.

Докле иде граница? Одлично је што си поменуо царинарнице или животиње, јер то је било део неке традиције али није постало део Предања јер се сукобило са учењем. Није баш да је ово у потпуности супротно учењем, јер је Црква од почетка била више мушка, колико год ово идиотски звучало. Али ево нам Педестнице, иако је било ученица које су се невероватних ствари удостојиле Апостоли проведају на разним језицима и формирају прву Цркву крштењима. Рећиће неко то је због културолошких прилика. Слажем се, али је ипак тако. Било и остало.

Подели на овим сајтовима

...Они своје веровање у неверовање управо темеље на нападању, а не афирмисању својих ставова...
Нису сви анти-теисти Докинсови Сведоци који верују да нема никаквих божанстава. Имаш једноставно баш атеисте који једноставно не верују ни у каква божанства.

Има их наравно разних провинијенција, као и међу теистима.  :bla:

Подели на овим сајтовима

Увукло се ту то лажно предање (које ја не повезујем са ТХЕ Предањем) свакаквих глупости: те неки блакочестиви старац лупи штапом о камен и ту настане извор,

Немој да хулиш, болан, не чини харама. Па зар ти никад ниси ћуо за Aјваз-дједу?! :bla:

Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve.

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...