Jump to content

Srbija između istoka i zapada

Оцени ову тему

Препоручена порука

Mnogi narodi su posle velikih potresa u svojoj istoriji morali sebe nanovo da izmisle ili barem novo da definišu. Lep primer su Japanci, koji su krajem 19. veka i početkom dvadesetoga bukvalno na sebi sve novo izmislili (te i njihov džudo i karate su iz 1900 odnosno 1920) - japanska istorija daleko da je romantična kao što nam se prikazuje danas. Kad pogledamo stare fotografije iz 19. veka, ma koji crni Japan, malena Srbija bila je sto puta lepša. A u drugom svetskom ratu Japanci su još jeli ljude, zarobljenike itd. Mogu da razumem šok, kada su 1905. potukli Ruse tamo u Koreji... mali, garavi primitivci da pobede jednu evropsku velesilu i kulturu!

Ali danas je Japan drugačiji.

Ili Kina. Isto tako. Kina danas nije Kina ona u 1900.

Ili Jevreji, dan danas stvaraju svoj jezik, i slave kada imaju jednu novu reč. Stari narod a ni svoj jezik nema. 

Ili Sjedinjene Američke Države, ili eto Hrvati...

A svi, kao, imaju vekovnu ako ne i hiljadugodišnju historiju. I imaju je, ali u novoj interpretaciji.

---

Da li je vreme da i mi Srbi sebe nanovo izmislimo, ili nanovo definišemo, novo pronađemo, ovo za 21. vek? I nismo li istok zapadu i zapad istoku? Ovo možemo da prevedemo dalje na Evropu i Aziju, dakle Evropa Aziji i Azija Evropi? Od Atlantika pa i Amerike, preko Rusije, Sibira i Persije, sve do Kine. Marko Polo po jednom predanju beše rodom iz Korčule. A prvi, koji je posetio Mongole, beše Đovani Plano Karpini (Giovanni da Pian del Carpine), barski nadbiskup, kada su u Kotoru naši Rimokatolici oterali papine poslanike, govoreći "ko je papa, kralj Uroš je naš papa!" (Quid est papa!? Dominus noster rex, Urosius est nobis papa!). Ili da nije bilo Save Lukića-Vladislavića Raguzinskog, Srbina iz Hercegovine (Gacko), koji bi u Carigradu oktupio onog malog afričkog roba Hanibala Avraama i poklonio ga ruskom caru Petru Velikome, ne bi bilo ni Puškina, praunuka istoga toga Hanibala Avraama, a bez Puškina ne bi bilo ni modernog ruskog jezika. A tek jadan Kraljević Marko, koji golim rukama gradi crkvu pokajnicu zbog one garave Arapkinje, ili crnkinje, koju je prevario da je voli kako bi stekao slobodu te bi je zatim ubio.

Znači, tu smo negde, Evropa, barem severna Afrika, Azija do Kine... Mislim da imamo dosta materijala za našu kulturu. Emerik (srpski za Amerigo, tj. Amerika) ima svoje kauboje; no, mi Srbi imamo Put svile, mnogo više zanimljivije od kauboja i Indijanaca, zar ne.

Transasia_trade_routes_1stC_CE_gr2.png

1280px-China_Belt_Road_Initiative_Landkarte_Projekte_2018.jpg

One_Belt_One_Road.png

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

PS: Možda nemamo bogate imperije, ali nemamo ni čemu da se stidimo, ipak smo među najvišim narodima sveta. Ja sa mojih nekih 1,78 sad nisam visok kao bandera, ali ni u drugim narodima nemaju svi onu njihovu prosečnu visinu.

https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Länder_nach_Körpergröße

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...