Jump to content

Što Pravoslavci misle o Gospinom ukazanju u Međugorju?

Оцени ову тему

Da li vjerujete da se Gospa ukazala u Međugorju?  

63 члановâ је гласало

1. 1. Da li vjerujete da se Gospa ukazala u Međugorju?

• Vjerujem
      5
    • Ne vjerujem
      44
    • Nisam siguran
      13

Препоручена порука

Promatrajući zamljopisnu kartu ne vidim ni da su se zlodjela dogodila u Međugorju ili na mjestu ukazanja već su navedena mjesta (Pribilovci i dr.) udaljeni od mjesta ukazanja 10 i više km.

"Ukazanje" bi trebalo biti ili pod navodnicima ili "navodno ukazanje" jer ga rimokatolicka crkva ne smatra za ukazanje za sada.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Razmotrio sam materijale koje ste mi priložili u svezi onih zlodjela u zapadnohercegovačkim selima tokom II. svj. rata. Žalosno je što su moji sunarodnjaci Hrvati svoju ljutnju, koja je trajala desetljećima zbog ugnjetavanja Srpke kraljevske loze koja je bila na čelu Jugoslavije, iskalili na tim nevinim ljudima Srpske nacionalnosti. Svaki teror je za osudu bez obzira odakle dolazio i "oko za oko, zub za zub" je definitivno krivi način.

Žao mi je za sve nevine žrtve kojih je bilo dosta (nekoliko stotina, netko je u jednom od prethodnih postova napisao puno više, čak 3000 što je na kraju netočno). Zlodjela su se dogodila 11.08. a ne 24.06. (što je godišnjica ukazanja u Međugorju) i ovo napominjem jer je netko od vas spomenuo da se na godišnjicu pokolja ukazala Gospe.

Promatrajući zamljopisnu kartu ne vidim ni da su se zlodjela dogodila u Međugorju ili na mjestu ukazanja već su navedena mjesta (Pribilovci i dr.) udaljeni od mjesta ukazanja 10 i više km.

Sa druge strane, manastir Žitomislić je imao 7 žrtava i svi su bili Pravoslavni svećenici što je također za svaku osudu. Zločin se dogodio 26.06. što također nije godišnjica ukazanja (koja je 24.06.), a mjesto je udaljeno 5 km od Međugorja.

Ja vas sada moram pitati sljedeće: kakve ovo sve veze ima sa ukazanjem jer to jedino spominjete i (nažalost) povlačite paralele na relaciji zločin-ukazanje?

Svakako da se dogodio zločin i ako o tome želite pričati, otvorite novu temu, rado ću vam se pridružiti, međutim zločini koji su se dogodili nemaju veze sa ukazanjem Gospe.

Ubojstva nevinih su jako loše stvari. Povlačenje stvari iz prošlosti također ne donosi ničeg dobroga evo na primjeru mene: dugo sam razmišljao kako oprostiti ubojicama mojih nevinih rođaka, prijatelja, susjeda koji su stradali od 1991. do 1995. Riječ je bila o Hrvatima, civilima, koji su pobijeni ili u svojim kućama ili na ulici ili u živom zidu... jasno se sjećam svega i ne treba mi nitko govoriti. Međutim jednog dana sam pitao Boga: što da radim i dobio sam jasan odgovor: "Ljubi svoje neprijatelje". I evo me sada, tu sam sa vama i pružam vam ruku pomirenja iako sam svjestan da ste pripadnici one nacije koja je pobila mnoge moje rođake, tu sam i stoga i vas molim da oprostite i prekinete mržnju jer ja sam uspio uz Božju pomoć i neka mu je Hvala i Slava u vjeke vjekova.

Što se tiče ove teme, molim vas da više bez pravog argumenta ne povezujete ubijene nedužne civile sa ukazanjem Gospe. Prihvaćam da vjerujete da se nije ukazala ali uzimanje u usta mrtve vam sunarodnjake i povezujući ih sa Gospom u Međugorju i pri tome povlačeći kojekave paralele i spominjati da se Đavao preko mrtvih ljudi iz jama prikazuje u Gospinom liku - mislim da ne činite ništa dobro...

Bog s vama.

Све ово што сте навели Леополде, сведочи о довољној близини и датума и географских локалитета да нас наведе да поставимо питања о корелацијама...

Наиме, ако би се Пресвета Богородица и појављивала, да ли би њој биле ближе невино побијене жртве (макар и у близини места појављивања) - или би јој били ближи они који су управо у име њених појављивања, почетком деведесетих "повампирили" усташтво - и то баш ту, у Читлуку?

Наиме, 1991 сам био у Хрватској и живо ми је у сећању остао лик у црној кошуљи са усташким обележјима (нпр. прво бело поље шаховнице...), који је на хрватској телевизији отворено претио опстанку Срба на просторима Хрватске - уз посебан нагласак да "кроз Читлук неће проћи..."

Коначно, зар не сматрате да римокатоличка црква у Хрватској коначно мора да направи јасан отклон од усташтва - или сматрате да је усташтво потребно рехабилитовати, као борбу за слободу? И ако је тако, где у томе има места и за Христа и за Пресвету Богородицу, у чије име је толико недужних људи поклано? Надам се да разумете парадокс на који овде покушавам да Вам укажем: да ли су Господу и Пресвестој Богородици ближе жртве покоља или њихови џелати? Чак и да су јављања Пресвете Богородице на Међугорју аутентична (а разлога за сумњу је прилично много), који је, по Вашем мишљењу њихов смисао? Да ли би то, можда, био и позив на покајање - за које се чини да га данас у Хрватској доста недостаје - нарочито ако се узме у обзир реакција на недавне хашке пресуде и потпуно занемаривање чињенице о једном од највећих етничких чишћења у новијој европској историји?

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Razmotrio sam materijale koje ste mi priložili u svezi onih zlodjela u zapadnohercegovačkim selima tokom II. svj. rata. Žalosno je što su moji sunarodnjaci Hrvati svoju ljutnju, koja je trajala desetljećima zbog ugnjetavanja Srpke kraljevske loze koja je bila na čelu Jugoslavije, iskalili na tim nevinim ljudima Srpske nacionalnosti. Svaki teror je za osudu bez obzira odakle dolazio i "oko za oko, zub za zub" je definitivno krivi način.

O čemu ti pričaš? Kakvo "oko za oko"? Da li je srpska kraljevska loza uspostavila logore za Hrvate i tamo ih istrebljivala? Šta sve nećete izmisliti ne bi li opravdali hrvatske zločine.

Oni su naneli štetu samo Srbima tako što su ih ujedinili s narodom koji ih mrzi. Njihova gramzivost i taština ih je terala da prave tu neprirodnu državu i da daju jednaka prava narodu koji se svim srcem borio protiv Srba u Prvom Svetskom Ratu.

p.s

Kad bi rekao šta mislim o vašoj "Gospi", izbacili bi me s foruma.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

Ако се не варам ,свећеник који је био духовник ових људи који су сведочили да су видели Госпу је рашчињен због блудних радњи са редовницом.

Ако се варам исправите ме.

КЦ не признаје међугорје.

Једино што међугорје доказује је то да је Хрватски народ понајвише а и остали гладан Бога.

Bog Dejane.

Svećenik (ime mu je Tomislav Vlašić) je smjenjen zbog hereze, a ne zbog bludnih radnji. Ah ti novinari, novinari...

Imaš li ti neki relevantan izvor gde tačno piše za šta je optužen.

Evo sad sam gledao na netu svi govore o herezi,seksualnom skandalu,manipulaciji sa ljudima šizmi itd...

Подели на овим сајтовима

O čemu ti pričaš? Kakvo "oko za oko"? Da li je srpska kraljevska loza uspostavila logore za Hrvate i tamo ih istrebljivala? Šta sve nećete izmisliti ne bi li opravdali hrvatske zločine.

Oni su naneli štetu samo Srbima tako što su ih ujedinili s narodom koji ih mrzi. Njihova gramzivost i taština ih je terala da prave tu neprirodnu državu i da daju jednaka prava narodu koji se svim srcem borio protiv Srba u Prvom Svetskom Ratu.

p.s

Kad bi rekao šta mislim o vašoj "Gospi", izbacili bi me s foruma.

Nema potrebe da osmah dižemo tenzije.

Ako su Hrvati smatrali da su pod represijom srpskog kralja bili to je njihovo pravo.

Tragično je samo to što se drugi svetski rat opravdava tom represijom.

Na ovom forumu je bilo muslimana koji su govorili da je Srbima bilo dobro pod Turcima i da je danak u krvi bio super jer su mladi Srbi odvođeni na školovanje  Hristos vaskrse

Dakle svako ima svoj pogled na istoriju.

Da se vratimo na Međugorije.

Mislim da ovoliki broj ukazanja gotovo svakodnevni je presedan u 2000 godina Hrišćanstva.

Ovakvo nešto još nije zabeleženo.

Dakle nešto smrdi u državi Danskoj.

Подели на овим сајтовима

Bog Dejane.

Svećenik (ime mu je Tomislav Vlašić) je smjenjen zbog hereze, a ne zbog bludnih radnji. Ah ti novinari, novinari...

Imaš li ti neki relevantan izvor gde tačno piše za šta je optužen.

Evo sad sam gledao na netu svi govore o herezi,seksualnom skandalu,manipulaciji sa ljudima šizmi itd...

Da, hereza, manipulacija sa ljudima, šizma. Dobro kažu i dobro si pronašao.

Što se tiče seksualnog skandala to je novinarski dodatak s obzirom da svaki svećenik u današnje vrijeme dobije etiketu "pedofil" "seksualni napasnik" i sl. da ga se diskreditira.

Službeni dokument ti ne mogu skenirati i poslati jer je službeni dokument. Taj svećenik više ne može obavljati svećeničku službu u Katoličkoj crkvi jer potiče na krivovjerje (herezu).

Nije baš tako ali ako ti je lakše, ja tu ne mogu ništa.. Znaj samo da se na strani Hrvatskog domobranstva (naziv za Hrvatsku vojsku tokom 1. svj. rata) borio ogroman broj Srba iz Hrvatske. S obzirom kako kolaju podatci sa obje strane granice (a to je - nikako, osvjedočio sam se jer vidim da jedni o drugima ne znamo ništa) ne vjerujem da ste upućeni da Hrvatsku kroz povijest nisu branili samo Hrvati i ostale lokalne manjine (Talijani, Mađari, Česi, Nijemci) već i veliki broj Srba. Tokom 1. svj. rata je bio najpoznatiji od njih svakako feldmaršal Svetozar Borojević.

Za vrijeme 2. svj. rata borio se ipak nešto manji broj ali u Domovinskom ratu (1991.-1995.) broj Hrvatskih Srba koji se pridružo Hrvatskoj vojsci je gotovo jednak onom broju iz 1. svj. rata i poznajem ih mnoge.

Da se vratimo na Međugorije.

Mislim da ovoliki broj ukazanja gotovo svakodnevni je presedan u 2000 godina Hrišćanstva.

Ovakvo nešto još nije zabeleženo.

Dakle nešto smrdi u državi Danskoj.

Hvala na mišljenju, Dejane. Dobio sam sliku kako otprilike Pravoslavni vjernici doživljavaju ukazanje u Međugorju, nadam se da će vrijeme pokazati što je bilo posrijedi do tada bismo svi ipak trebali zadržati rezervu jer iako poštujem vaše mišljenje molim da se ne zatvore vrata mogućnosti da je ipak riječ o autentičnim ukazanjima.

@Андреј: nisam zaboravio na tebe, međutim tvoj tekst je podugačak i postavio si mi puno pitanja pa ćeš mi morat dati vremena da adekvatno i odgovorim.

Hvala.

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

A Borojević nije branio Hrvatsku nego Austro-Ugarsku.

Tako je.

A Hrvatska je u to vrijeme bila dio Austro-Ugarske. Isto kao što su mnogi Srbi iz Hrvatske tokom posljednjeg rata prije 20 godina stali pod Hrvatsku zastavu, tako je i on prije 90 godina branio svoj dom.

Da stavimo točku na to, evo što je on izjavio koga predstavlja i koga brani:

"Odredbe Narodnog vijeća o željeznicama za koje sam saznao tijekom noći u najkraćem će vremenu vojsku učiniti bespomoćnom zbog nedostatka hrane i posljedice će biti katastrofalne za južnoslavenska područja jer će horde nedisciplinirane vojske i Talijana, koji se ne mogu u ovom trenutku zaustaviti, nahrupiti preko Kranjske i Hrvatske i zato Vas molim ne kao general, ne kao posljednji sin zemlje, već kao domoljub koji svoju domovinu voli isto tako kao i svaki drugi Hrvat i apeliram na domoljublje Narodnog vijeća da se ukinu ove odredbe koje bio pretvorile vojsku u horde koje bi uništile posljednje tekovine. Neka željeznički promet bude slobodan.“

(Hrvatski državni arhiv, Zagreb: brzojav Svetozara Borojevića Narodnom vijeću SHS, 1. studeni 1918.)

Rekoh da svaka nacija ima svoj pogled na povijest, stoga ovako možemo ići u beskonačnost. Ono što je meni važno jest da se ostavimo povijesnih nadmudrivanja jer znamo iz iskustva da jedni drugima nikada nećemo moći dokazati ništa s obzirom da svatko ima neke svoje argumente i to je začarani krug. Ovdje nisam došao pisati o povijesnim događajima nego o vjeri u istoga Boga stoga molim da nastavimo u Duhu.

Подели на овим сајтовима

Nije baš tako ali ako ti je lakše, ja tu ne mogu ništa.. Znaj samo da se na strani Hrvatskog domobranstva (naziv za Hrvatsku vojsku tokom 1. svj. rata) borio ogroman broj Srba iz Hrvatske. S obzirom kako kolaju podatci sa obje strane granice (a to je - nikako, osvjedočio sam se jer vidim da jedni o drugima ne znamo ništa) ne vjerujem da ste upućeni da Hrvatsku kroz povijest nisu branili samo Hrvati i ostale lokalne manjine (Talijani, Mađari, Česi, Nijemci) već i veliki broj Srba. Tokom 1. svj. rata je bio najpoznatiji od njih svakako feldmaršal Svetozar Borojević.

Za vrijeme 2. svj. rata borio se ipak nešto manji broj ali u Domovinskom ratu (1991.-1995.) broj Hrvatskih Srba koji se pridružo Hrvatskoj vojsci je gotovo jednak onom broju iz 1. svj. rata i poznajem ih mnoge.

Zašto mi ovo pominješ? Ja sam govorio o tvom opravdavanju pokolja Srba nekakvom represijom Kralja prema Hrvatima u stilu "malo su prenaglili, al su bili ljuti s pravom". To je klasična ustaška retorika i ne znam kako može biti dopuštena na ovom forumu.

A oko istorije se nećemo složiti, to je jasno. Vi možete tvrditi da je Hrvatska do Zemuna, mi da su današnji Hrvati 3/4 Srbi itd... i tako u krug.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

Iksreno mislim o Medjugorju isto sto misli i vecina katolickog klira ( ukljucujuci i papu) ; da je jedna od najvecih prevara o okviru Katolicke Crkve.

Naravno smesno je i stavise tragicno opravdavati fasisticke terore bilo kakvim "Karadjordjevicevskim " ugnjetavanjem jer isti nisu imali ni koncentracione logore niti su ubijali katolicke svestenike ( kao sto se i Srebrenica ne sme opravdati naserovim zlocinima).

Da ne bude zabune, iskreno ne verujem ni u pola "cuda : koja se kao desavaju u pravoslavnoj crkvi; te mirotoce ikone, u cepanici Petka, isceljuju krugovi i sta ja vec znam. Ljudi su lakoverni i vrlo cesto samo cudima mogu da podstaknu svoju veru. A onda se od cuda napravi biznis kao Medjugorje; iskreno bio sam zgranut onim sto sam tamo video.

A sto se tice cuda, citajte malo Umberta Eka bas je u jednoj knjizi opisivao dobar biznis fabrike sa proizvodnjom mostiju jos u srednjem veku  7896634 smej.gif

Not Available 

Подели на овим сајтовима

meni samo nije jasno dokle ce vise ici ta generalizacija Srbi-Hrvati, pa monstrum je monstrum, on ne spada u kategoriju coveka tj nacionalnosti sve dok se ne pokaje nije vise covek a kamoli Srbin ili Hrvat, obican djavolov sluga

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Што се тиче рата и ратова мора вам свима бити јасно да нико од Срба у хрватској војсци а такође и Хрвати и Муслимани у српској војсци нису ратовали зато што су то били њихови политички мотиви,већ зато што су се у току рата затекли на датом географском простору.Ако си игром животних околности у већински српском иили хрватском граду се затекао у току рата морао си да идеш у рат.

Или ћеш на ратиште или метак у чело ,врло јасна формула.

На Међугорју се дешавају виђења ,са виђењима треба бити веома опрезан а нарочито ако се дешавају сваки дан .То што се и православцима јавља Госпа није никакав доказ.

Подели на овим сајтовима

Zeebedee: A sto se tice cuda, citajte malo Umberta Eka bas je u jednoj knjizi opisivao dobar biznis fabrike sa proizvodnjom mostiju jos u srednjem veku

Da, poznato i je to, čitao sam jednu zanimljivu knjigu davno o tome, prema tome neki naši hrišćanski sveci su imali obilovati udima kao neka indijska božanstva: Krišna, Višnu, Rama. Tamo nabrojali toliko ruku i nogu jednog sveca da bi od toga mirno četu vojnika mogao sastavit. Neke časne sestre su u svom manastiru čuvale kao svoju najsvetiju navodno netruležnu relikviju Sanctissimum Preputium Gospoda Našeg Isusa Hrista a još takvih kuriozita je tamo bilo da bi slobodno mogle biti postavljene na onaj sajt Ripley - Believe It Or Not.

Подели на овим сајтовима

Zeebedee: A sto se tice cuda, citajte malo Umberta Eka bas je u jednoj knjizi opisivao dobar biznis fabrike sa proizvodnjom mostiju jos u srednjem veku

Da, poznato i je to, čitao sam jednu zanimljivu knjigu davno o tome, prema tome neki naši hrišćanski sveci su imali obilovati udima kao neka indijska božanstva, Krišna, Višnu, Rama. tamo nabrojali toliko ruku i nogu jednog sveca da bi od toga mirno četu vojnika mgao sastavit. Neke časne sestre su u svom manastiru čuvale kao svoju najsvetiju navodno netruležnu relikviju Sanctissimum Preputium Gospoda Našeg Isusa Hrista a još takvih kuriozita je tamo bilo da bi slobodno mogle biti postavljene na onaj sajt Ripley - Believe It Or Not.

0110_hahaha 0102_laugh 7896634

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Што се тиче рата и ратова мора вам свима бити јасно да нико од Срба у хрватској војсци а такође и Хрвати и Муслимани у српској војсци нису ратовали зато што су то били њихови политички мотиви,већ зато што су се у току рата затекли на датом географском простору.Ако си игром животних околности у већински српском иили хрватском граду се затекао у току рата морао си да идеш у рат.

Или ћеш на ратиште или метак у чело ,врло јасна формула.

На Међугорју се дешавају виђења ,са виђењима треба бити веома опрезан а нарочито ако се дешавају сваки дан .То што се и православцима јавља Госпа није никакав доказ.

Hm. Ako je kod vas Hrvatu, Muslimanu, Crnogorcu, Makedoncu ili Albancu prijetio метак у чело ako ne pođe u rat za Otadžbinu, znaj da kod nas nitko nije bio tjeran. Ni Hrvati ni ostali. Išli su samo oni koji su željeli.

Jedan dio Srba koji je odlučio ostati među Hrvatima, nije htio uzimati oružje da se bore i to je bilo poštivano, ali dobar dio njih se dobrovoljno uključio u obranu, neki su i dali živote da zaštite svoj dom, roditelje, braću i sestre, a primjetio sam da su najodlučniji bili oni koji su imali ženu i djecu. I dan danas kad ih vidim imaju moj puni respekt zbog toga jer su se dokazali i vidjeli su što se događa te su odlučili dati svoj doprisnos u obrani: i na njih i njihovu djecu se pucalo, a ne samo na nas.

meni samo nije jasno dokle ce vise ici ta generalizacija Srbi-Hrvati, pa monstrum je monstrum, on ne spada u kategoriju coveka tj nacionalnosti sve dok se ne pokaje nije vise covek a kamoli Srbin ili Hrvat, obican djavolov sluga

Svaka čast. Zahvala je već stigla..

Što se tiče Međugorja: događa se veliki broj obraćenja, svakodnevno čujem razna svjedočanstva i zahvale za dodjeljenu milost, uslišane molitve i sl. i ako se drvo po plodovima prepoznaje onda je Međugorje svakako drvo koje daje dobre plodove.

Same poruke koje šalje Gospa su pozivi na mir, molitvu, post, obraćenje i ne vidim ništa kontroverzno u tome. Ostavite po strani motele, hotele, restorane, suvenirnice, turističke agencije.. toga ima i u Svetoj zemlji i u Rimu i kod Atosa i u kraj Meke, ljudi moraju doći na hodočašće i prespavati. Neće tisuće gostiju dnevno spavati po livadama ili na snijegu, zar ne? A uvijek će biti onih koji će se htjeti obogatiti i iskoristiti svaku priliku, takvi smo svi mi ljudi - skloni pohlepi. Zar da ja kroz prizmu toga gledam Međugorje ili ikoje drugo mjesto hodočašća? Neću ni ne želim.

Pogledajmo što Gospa kaže i pogledajmo kakva su srca onih koji završe svoje hodočašće tamo i biti će nam svima jasno o čemu je riječ.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...