Jump to content

Човек настао од мајмуна.....

Препоручена порука

To onda znaci da Bog manipulise sa nama i da nemamo slobodnu volju

Не, то само значи да смо ограничени, што не треба да чуди јер само Бог је апсолутно слободно биће.

wrath-7-deadly-sins-wrath-of-god-demotivational-poster-1285233276.jpg

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 167
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

-Why "Activists" Will Lose Their Souls, Even Though Sinners Might Be Saved?

-Because the former makes repentance impossible, since nobody repents for things that are not sins.

"Isaiah 5:20 Woe unto them that call evil good, and good evil; that put darkness for light, and light for darkness; that put bitter for sweet, and sweet for bitter!"

"Luke 18:13 And the publican, standing afar off, would not lift up so much as his eyes unto heaven, but smote upon his breast, saying, God be merciful to me a sinner."

Тако да је могуће изгубити душу, ако Бог тако изволи...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Evo postavicu jedan pravoslavni odgovor na ovo pitanje

Област мога рада није молекуларна биофизика. Није ни било која егзактна наука. Могу да ти одговорим само с моје личне богословске тачке гледишта, не желећи да своје мишљење потурим као мишљење Цркве. Но, будући да се Црква о овоме није изјашњавала, нити ће, јер та проблематика није област њеног деловања, ја ћу помоћу, с БФСПЦ протеране Апологетике, да изразим свој став.

Оно што ме увек изнова запањи је лакоћа давања овако слабоумних исказа и закључака. Њих би било лако прихватити када би их износио невешт у науци човек, или малоумник, или злонамерник који рачуна на краткотрајну "славу". Међутим, када их износе они који су се заокупљени науком, попели на незаслужен пиједестал идола, себе уверавам да ми давно стечени отпор према свим научницима који не верују у Бога или који не смеју да се јавно изјасне као верујући, добро дође да увидим људску слабост која се понајвише приказује у оваквим испадима "научног" типа.

Све би можда остало на нивоу научне спекулације да се нису извукли закључци које задиру у најважнија богословска питања а на која су дотични научници одговорили дилетантски површно.

+ + +

Раздвајање две хемисфере мозга тобоже производи две независне или полузависне делатности у човеку. Постављени су и клипови који би требало да потврде ову претпоставку. На њих нећу трошити речи, пошто углавном на видео записе анонимних сурфера не обраћам већу пажњу од оне којом гледам ТВ Дневник.

То би била теорија коју молекуларни биофизичар покушава да докаже, притом извлачећи груби закључак да душа људска не може да постоји чим се овако нешто дешава.

Треба бити искрен, па признати да многи, чак и православни хришћани немају правог појма о души. Нарочито понеки с форума ограниченог модератора. Каквих је све тамо изјава поводом душе било!

Ако се под душом подразумева духовни, бесмртни, бестелесни, невидљиви људском оку део човека, који оживљава тело и руководи њиме а који га напушта као мртви сасуд, након онога што зовемо биолошка смрт, онда православном хришћанину није тешко да схвати, а да не дође у искушење порицања постојања душе, да је тело људско омотач или оруђе душе. Ако је оруђе, то значи да је потчињено души и да се душа помоћу њега испољава.

Један музички инструмент производи савршено милозвучје ако је наштимован. Није довољно наравно, да буде само наштимован. Потребно је да буде и цео, неокрњен, једном речју - исправан. Људско тело је управо то. Инструмент душе. Кретње душе одражавају се на телу, она помоћу њега општи са спољашњим светом, али и прима утиске из окружења. Рад мозга је један специфичан звук или тон који душа свира. Уколико је мозак као део интегралног инструмента који зовемо телом здрав и неоштећен разним дејствима, тон који душа производи биће јасан, гласан и уобичајен. Уколико није и тон ће подсећати на шкрипу инструмената код антислухиста. Душа је ту и тело је ту, али прави тон не може да буде произведен, јер инструмент није наштимован. Бог је човека замислио као изузетно прецизну и чудесну направу, којој се сваким даном све више дивимо, напредујући у знању, тј. науци. Чим нешто у направи зашкрипи, јављају се болести и разне девијације које називамо разним именима, сваку према области која се њоме бави. Дакле, душа постоји и то САМО једна и у таквом човеку (човеку располућене мождане масе) и делује онако како може у том неприродном и непредвиђеном статусу. На поквареном инструменту као што је рецимо виолина, ни Николо Паганини не би могао да произведе ниједан тон достојан његове виртуозности. Ни душа као духовни виртуоз не може да свира на поквареној кобилици виолине тела.

Или да направимо малу екскурзију...

На овом форуму постоји једна особа која нарочито воли музику и бави се њоме. Ужасава се кад у градском аутобусу угледа до паса разголићене момке, који знојавим телом гланцају дрвена седишта. Има на овом форуму и таквих момака, који најбоље обожавају да се возе градским превозом знојави и голи до појаса. И сад, кад би та фина, музичка душа угледала у аутобусу једног Гринча у летњем издању, њена виолина би сатима у Филхармонији цигулисала разне тонове недостојне њене репутације. Ето, толико, праштајте на досади.

Подели на овим сајтовима

У ком тренутку је Бог спустио душу у мајмуна/човека? У којој фази ''преображења''?

Бог не смешта душу у човека, душа није нешто материјално (механичко) па да се смешта било где. То није неко парче ектоплазме (или како год да га називају парапсихолози). Ми смо хришћани и не смемо доживљавати душу тако гностички. Душа је наша личност онако каквом је Христос памти у вечности. Као што искуцках у свом претходном поусту да ако хипотетички узмемо да Бог заборави неког човека, тај човек губи душу...

Да ли су сви мајмуни у истом тренутку постали личности, или су мајмуни са личношћу тј. људи имали могућност да неки период посматрају своју млађу браћу како постају личности?

Био бих захвалан ако би ми неко од оних који знају (мада је по мени смисленије рећи - верују) да је човек постао од мајмуна/лемура одговорио на ово питање (болдовано).

Подели на овим сајтовима

У ком тренутку је Бог спустио душу у мајмуна/човека? У којој фази ''преображења''?

Бог не смешта душу у човека, душа није нешто материјално (механичко) па да се смешта било где. То није неко парче ектоплазме (или како год да га називају парапсихолози). Ми смо хришћани и не смемо доживљавати душу тако гностички. Душа је наша личност онако каквом је Христос памти у вечности. Као што искуцках у свом претходном поусту да ако хипотетички узмемо да Бог заборави неког човека, тај човек губи душу...

Да ли су сви мајмуни у истом тренутку постали личности, или су мајмуни са личношћу тј. људи имали могућност да неки период посматрају своју млађу браћу како постају личности?

Био бих захвалан ако би ми неко од оних који знају (мада је по мени смисленије рећи - верују) да је човек постао од мајмуна/лемура одговорио на ово питање (болдовано).

Како да одговоримо на нешто што само Бог зна. У пређашњим поустовима сам напоменуо да хипотетички нека особа може изгубити душу...

@grigorije22: Као што рекох, (православни) хришћани (неки амерички епископалци отишли скроз у другу страну и негирају телесно васкрсење) не би требало душу да доживљавају тако гностички...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Како да одговоримо на нешто што само Бог зна.

Значи верујемо да се тако десило.

Како сада то да помирим са овим:

Верујем да има људи који искрено верују у то. Заиста верујем.

У научне теорије се не верује!!!!!

Оне се уче. Узмеш књигу и учиш.

Подели на овим сајтовима

Како да одговоримо на нешто што само Бог зна. У пређашњим поустовима сам напоменуо да хипотетички нека особа може изгубити душу...

@grigorije22: Као што рекох, (православни) хришћани (неки амерички епископалци отишли скроз у другу страну и негирају телесно васкрсење) не би требало душу да доживљавају тако гностички...

Ovo nije rekao neki americki episkopalac
Подели на овим сајтовима

Значи верујемо да се тако десило.
Не.То је последица твојег тражења одговора на теолошко питање у биологији?!? Биологију апсолутно не занима да ли људи имају сећање на њихове личности у Божјем Уму (=душе, баш као што се ни физика, ни хемија не баве душама).

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Ovo nije rekao neki americki episkopalac

John Shelby Spong rejects the historical truth claims of some Christian doctrines, such as the Virgin Birth and the bodily resurrection of Jesus.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Мајмуни већ имају душу, као и свака животиња. Човек је постепено еволуирао од непознатих облика, преко примата и антропоморфних мајмуна.

Вероватно је постојао период када је једна врста постала јединтвена а то је хомо сапиенс неандерталац у периоду између пре 100 хиљада и 200 хиљада година, од које се оформила данашња врста хомо сапиенс сапиенс пре око 50 хиљада година.

Неандерталци су се оформили од врсте хомо еректус са почетком у Африци пре око 2 милиона година. Врста пре хомо еректуса назива се аустралопитеци која је живела пре 5 милиона година. Не постоји одређена јасноћа о томе када се од антропоморфних мајмуна одвојило биће које је непосредни човеков предак, односно хоминид.

Аустралопитеци су се оформили од животиње рамапитек сличне антропоморфним мајмунима, која је живела пре око 12 до 14 милиона година. Пре рамапитека постојала је врста дриопитек, када су се у периоду пре 30 милиона година развили човеколики мајмуни. Данашњи облици обухватају орангутана, шимпанзу и горилу.

Примати пре 55 милиона година били су веома слични данашњим полумајмунима (тупаје, лемури и тарзоиди). Као највиши ред сисара, примати су се појавили пре 70 милиона година. Најстарији припадници те групе били су четвороношци са канџама, по изгледу веома слични данашњим веверицама.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Мајмуни већ имају душу, као и свака животиња. Човек је постепено еволуирао од непознатих облика, преко примата и антропоморфних мајмуна.

Вероватно је постојао период када је једна врста постала јединтвена а то је хомо сапиенс неандерталац у периоду између пре 100 хиљада и 200 хиљада година, од које се оформила данашња врста хомо сапиенс сапиенс пре око 50 хиљада година.

Неандерталци су се оформили од врсте хомо еректус са почетком у Африци пре око 2 милиона година. Врста пре хомо еректуса назива се аустралопитеци која је живела пре 5 милиона година. Не постоји одређена јасноћа о томе када се од антропоморфних мајмуна одвојило биће које је непосредни човеков предак, односно хоминид.

Аустралопитеци су се оформили од животиње рамапитек сличне антропоморфним мајмунима, која је живела пре око 12 до 14 милиона година. Пре рамапитека постојала је врста дриопитек, када су се у периоду пре 30 милиона година развили човеколики мајмуни. Данашњи облици обухватају орангутана, шимпанзу и горилу.

Примати пре 55 милиона година били су веома слични данашњим полумајмунима (тупаје, лемури и тарзоиди). Као највиши ред сисара, примати су се појавили пре 70 милиона година. Најстарији припадници те групе били су четвороношци са канџама, по изгледу веома слични данашњим веверицама.

Па је л има разлике између мајмунске и човечије душе? И ако има, како је то мајмунска душа еволуирала у човечију?

Подели на овим сајтовима

Ја се само плашим,да нам наука ,једном не каже и да Бог одумире, или још горе,да није ни постојао...

Ништа не брини, сад ћемо ми часком да прекројимо и излажирамо научне резултате да се ти не би плашио.

Извини Миланковићу,нисам те скапирао...хоћеш да кажеш да је наука већ доказала непостојање Бога, па сад хоћеш да прекројиш и излажираш,само да би мене задовољио... 0205_whistling-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':krstix:' />

Али сад невезано за тему, а тиче се и тебе и Звонка.

Шта се то вама десило тамо у Америци,висимо заједно  скоро 6-7 година по форумима,и ја не могу да вас препознам...

Просипате ту неке штреберске фазоне о економији и науци,а Цркву,Христа,ни једном речју,ма ни помишљу не спомињете ,у било ком контексту ?!

Већ сам једном питао,и сад ћи опет: Да ли сте ви још верујући и да ли идете у Цркву,литургију посебно?

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Али сад невезано за тему, а тиче се и тебе и Звонка.

Шта се то вама десило тамо у Америци,висимо заједно  скоро 6-7 година по форумима,и ја не могу да вас препознам...

Просипате ту неке штреберске фазоне о економији и науци,а Цркву,Христа,ни једном речју,ма ни помишљу не спомињете ,у било ком контексту?!

Већ сам једном питао,и сад ћи опет: Да ли сте ви још верујући и да ли идете у Цркву,литургију посебно?

А вера се показује тако што се пише о Цркви на интернет форумима?

Што се мене тиче, о вери је бескорисно дискутовати и расправљати по форумима осим са неправославнима. Вера је практична ствар, нема ту шта да се филозофира - чак шта више може да буде штетно. Пишем о економији зато што је то веома важно за наш народ, а благе везе са животом немамо и тешко страдамо због тога. О науци зато што волим, представља један начин на који индиректно упознајемо Творца.

Питање ти је по мало неумесно. Да.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...