Jump to content

Да ли јести грожђе пре Преображења?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,1219.msg17236.html#msg17236

Ево кратко, неке од његових поука, али да не оде тема, мада и може, пошто гројзе неће да има због беде, онда нам једино остаје да прочамо о Митрополиту.

Подели на овим сајтовима

???????????? рече:
  ????????? ???? ????????? рече:
  ???????????? рече:

??? ? ???? ??????? ?????? ?? ???????????, ???? ??????????? ????????? ?????????? ????????? ????? ?????????

??? ?? ?? ???? ???? ?? ??????
???, ?? ??? ???? ???? ?? ?????? ?? ??? ???? ???? ???? ? ????, ? ?? ???? ????? ?? ?? ??????... ?????????? ?? ??????? ??? ????? ???? ?? ?????????????? ????????? ??????????? ??????, ? ??? ?? ??????? ?? ????? ?? ?? ??? ???? ?? ????????? ????.

????????? ? ????????

?????????? ????? ???????? ?? ????? ??????? ???? ???? ?????????? ??????????? ????????? ???? ????????? ?? ???? ????? ?????? ? ????? ??? ?? ?? ?? ????? ????????, ???? ??? ?????? ??? ?? ?????? ?????????? ????????????, ???? ?? ???????? ???????? ?????????????? (? ?????) ? ????. ????? ?? ???????? ??????, ??????? ? ????? ????? ??? ??? ???? ??????? ?? ?? ?????? ???? ??? ?? ????? ????? ? ???????? ??????? ???? ?? ??????? ? ??????. ???? ?????????? ?? ?????? ?????? ???? ?????? ??????????, ???? ?? ???? ??? ??? ???? ? ????? ?? ??, ? ????? ??????? ?? ??????? ??????? ?? ?? ?? ?????? ???????? ?? ???????? ?? ????????? ?????? ? ???????? ??????? ??? ??????, ???????? ??? ??????????... ???? ?? ???????? ?????? ? ????? ???. ? ?? ?? ?? ?? ?????? ?????? ??????????? ????? ???? ?????? ??????? ????, ??? ?????? ??????? ?? ??????? ?????? ??????? ? ????????? ????? ???????, ??? ?? ?????? ?? ????? ????? ??? ????? ?????? ???? ??? ??? ??? ???? ?????????, ? ????? ?? ? ???? ? ???? ?? ?????????. ? ? ???? ?????? ??? ??????? ???? ?????????????... ????? ?? ?? ????? ? ?????. ???? ????? ????? ??? ?? ??? ???? ??????? ?? ?? ????? ?? ???????. ??????? ???? ?????? ???? ?????? ???? ????? ?? ?? ???? ????? ?? ????? ???????. ? ?? ?? ?????? ????? ???? ?? ?????? ?? ???? ??????????? ????... ?? ?????? ??. ??????? ??? ???? ??????, ??? ??????? ? ??? ???? ????? ????? ? ??????? ?? ?? ????????, ??? ?? ?????? ?? ???? ????????.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Нисам ослоњен ни на какву литературу нити на нечије мишљење по овом питању, па ћу покушати да дам само и искључиво своје мишљење. Ако је Господ дао да роди грожђе и пре Преображења, да ли је грех оставити га да пропадне до празника? По мени мислим да није смртни грех јести га пре, али је, рекао бих, евидентно да је оно углавном слађе и укусније после Преображења. Не мора ни ово увек да буде тако. Теолошко оправдање је да на Преображење Црква даје благослов за употребу грожђа и многи људи то поштују. Требало би слушати Цркву, али не сматрам да је конзумирање овог драгоценог Божјег дара кога у евхаристији приносимо и узносимо Богу, ствар коју би требало исповедати. Мало сам можда контрадикторан, али ми се чини да то није суштинска, догматска ствар, него више обичајна... Може да се посматра и са ове стране: На Преображење се Господу као благодарност приносе први плодови грожђа који су најбољи, најквалитетнији, па их Господ прима, освећује их и даје нама на употребу и освећење. То је савршено литургијски акт, АЛИ НИЈЕ ЛИТУРГИЈА. Ми исту ствар већ радимо у Литургији. Ово је само нешто што припада обичају који се временом усталио, али ето браћа Руси немају грожђе па освећују друго воће... То је ето мој став који и сам стављам под лупу сумње и испитивања. Треба видети да ли је патријарх о томе писао у ПИТАЊИМА И ОДГОВОРИМА, као и консултовати Мирковићеву Хеортологију, мада мислим да се у њој не говори о томе толико детаљно да би то било нама довољно да дамо неки коначни одговор. Нека ова тема остане још отворена, а ја обећавам да ћу се распитати о њој код људи који више знају од мене, па ћу са вама поделити оно што сам сазнао. Наравно, ако неко буде дошао до каквог решења нека то објави; биће и мени корисно...

Да, док не проучимо када се и зашто и где појавила ова пракса, нека свакоме ово буде на савести, односно нека се нико не смућује ни у једном ни у другом случају, него нека има мирну савест у ономе како практикује и нека не осуђује онога ко супротно чини.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Izida рече:

Bravo,Djomla! 8086.gif

Kad bude mitropolit opet dolazio zovni i seku!

???? ???? ??????? ?? ?? ?????. ??? ?? ?? ???????? ? ?????  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Djomla рече:
  Izida рече:

Bravo,Djomla! klapklap

Kad bude mitropolit opet dolazio zovni i seku!

???? ???? ??????? ?? ?? ?????. ??? ?? ?? ???????? ? ?????  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0110_hahaha.gif

ja ?u lepo da sa?ekam da ti postaneš mitropolit  pa ?u ad se pravim važna i kažem, ih znam ga kad je bio  klapklap

klapklap.gif' class='bbc_emoticon' alt='1312_womens' />

klapklap

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Izida рече:

A je li sme suvo grozdje?I sta sa Milkom cokoladom sa suvim grozdjem?Ako mi je neko donese u januaru je li da je pojedem ili bacim?

images%2Fproducts%2FToblerone-Milka-Kinder%2F103007-Milka-Raisins-and-Hazelnuts.jpg

pošalji je meni, ja znam šta ?u 1312_womens

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Na Preobrazenje se preobrazuje i priroda...pocinje da menja boje itd...a sad zasto bas grozdje osvecujemo ne znam...cekam Djomlu da nam da odgovor a do tada ga jedem osveceno ili ne pa sta mi Bog da, a i ovu cokoladicu naravno ne bi odbila samo kad prodje post.

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Ja sam jeo, ali to je narodni obicaj..mislim.Hm..grozdje..ne zna otkud sad to da se grozdje ne jede pre Preobrazenja.. ?  :cheesy2:

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

У старим требницима и типицима стоји да се ново грожђе не сме јести пре Преображење. Суво грожђе сме да се једе. Епитимија је 20 дана одлучење и цел август да се не једе грожђе.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...