nishizawa Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 ако су хришћани са јаким и здравим хришћанским основама, онда њима ни не треба хришћанска држава. Могу у њој и не морају, јер царство божије је онда у њима, и не треба никаква држава да им гарантује то царство. Амин, буразеру. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 То што износиш о западњацима су чисте предрасуде и верујем да никада у животу ниси био и у једној западној земљи. Американци или Немци рецимо, а да не причамо о Норвежанима или Шпанцима, имају далеко више људске пажње, саосећања, поштовања према другом итд, од просечног Србина. А да не причамо о личном поштењу или односу према живот. Potpuno tacno. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 Људи би од својих "својстава" и идентификације са њима, требали да се окрену једни другима. Слобода је да будеш оно што јеси, али и одговоран пред лицем другог. Наш свет живљења треба да постане огледање у другом, а не затварање у сопству, у скуп "властитих особина". Доклегод тако не будемо гледали једни на друге и на свет око себе, други ће бити "пакао" за нас, а "толеранција" ће бити само облога на темпирану бомбу, флоскула која испод себе крије лавину мржње и која је спремна за ерупцију, онда када јој интерес "властите хемије" буде доведен у питање. Толеранција је подстрек самољубљу. А самољубље је узрок сваког зла и страдања. Apis and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 Боравио сам у доста земаља, упознао народе из већине њих, пословно сам у свакодневном односу са људима који нису Срби, и могу са сигурношћу да ти кажем - тренутно једни од најпокваренијих, најнеморалнијих и најнеискренијих народа на планети су тренутна и актуелна генерација Срба. Заборавио си да кажеш "Од којих сам први ја", овако звучи некако безвезе. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 Имаш ли нешто конретно да наведеш, рецимо примјер из неке државе? Не. Држава то не може обезбедити. Хилијазам је доказан као утопија и јерес. Ово што ја говорим је у циљу покретања људске савести и размишљања - о коначном циљу живљења. Говорим, да бих покрену свест да се не успокојавамо "високим вредностима" наше цивилизације. Говорим, да покажем да су то све трице и кучине, флоскуле и лицемрје. Говорим, јер мислим да правде и истинске слободе нема док траје "обличје овога века". Шта нам је чинити, нама хришћанима? Трудимо се да ту будућу истину максимално пројављујемао сада и овде. Будимо одговорни људи, грађани, комшије. Али, не смећимо са ума да смо "странци у земљи туђој". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 Заборавио си да кажеш "Од којих сам први ја", овако звучи некако безвезе. Наравно, наравно! Управо из личног искуства говорим. Док сам размишљао у категоријама предсрасуда живео сам у паклу. Док нисам видео како људи у свету живе, и да припадам једном од најнеморалних и најпокваренијих народа на планети. Који је успут пун страхова, несигурности и комплекса. Сећам се мој рецимо први рад у једној америчкој компанији, како се у мени из дана у дан борило оно што сам са Балкана донео у себи, мржњу, предрасуде, лењост, бахаост, страх, комплексе итд, и како се то косило са оним што сам фактички видео око себе. Исто и у Немачкој. Моја предрасуда се није слагала са оним што сам видео око себе. Док нисам почео да полако отварам свој ум и да почињем да посматрам ствари онакве какве јесу. www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 Не. Држава то не може обезбедити. Хилијазам је доказан као утопија и јерес. Ово што ја говорим је у циљу покретања људске савести и размишљања - о коначном циљу живљења. Говорим, да бих покрену свест да се не успокојавамо "високим вредностима" наше цивилизације. Говорим, да покажем да су то све трице и кучине, флоскуле и лицемрје. Говорим, јер мислим да правде и истинске слободе нема док траје "обличје овога века". Шта нам је чинити, нама хришћанима? Трудимо се да ту будућу истину максимално пројављујемао сада и овде. Будимо одговорни људи, грађани, комшије. Али, не смећимо са ума да смо "странци у земљи туђој". Објасни то овим социјалистима са форума. www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 Опет ти о нетолеранцији, о негативитету, о болесницима који би да млате у име некакве своје правде. Не, нису они тема. Тема је толеранција, оно што се данас под њом подразумева. Мишљења сам да је таква идеологија ништа друго него индивидуализам, егоцентризам и незаинтересованост за другог. Ако то кажем, то не значи да пропагирам мотке и оно што се данас назива нетолеранцијом и хулиганизмом, тако да нема потребе да то помињеш. Ја критички приступам самој данашњој идеји толеранције јер у њој видим продубљење расцепканости света, продубљење отуђења и индивидуализације. Е па у томе је ствар, толеранција је и настала баш због нетолеранције. Све је то повезано. Не може се говорити одвојено о толеранцији и нетолеранцији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 Људи би од својих "својстава" и идентификације са њима, требали да се окрену једни другима. Слобода је да будеш оно што јеси, али и одговоран пред лицем другог. Наш свет живљења треба да постане огледање у другом, а не затварање у сопству, у скуп "властитих особина". Доклегод тако не будемо гледали једни на друге и на свет око себе, други ће бити "пакао" за нас, а "толеранција" ће бити само облога на темпирану бомбу, флоскула која испод себе крије лавину мржње и која је спремна за ерупцију, онда када јој интерес "властите хемије" буде доведен у питање. Толеранција је подстрек самољубљу. А самољубље је узрок сваког зла и страдања. Види, то што си написао мало ко ће да разуме а још мање да примени. Али зато ће врло добро да се разуме реченица да "хришћани не треба да буду толерантни", и још више да се иста практично примени. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 Е па у томе је ствар, толеранција је и настала баш због нетолеранције. Све је то повезано. Не може се говорити одвојено о толеранцији и нетолеранцији. Мислим да је толеранција настала због охладнелости срца и незаинтересованости за другог. И онда, да се не бисмо побили, ми смо се договорили да се "толеришемо". И то је цивилизацијско достигнуће тамо где нема хришћанске љубави, или неке друге љубави. Али мислим да је овде поента да је та "толеранција" најобичније лицемерје у поређењу са оном мисијом која је нама дата да је за живота испунимо, а то је права љубав према свакоме. Толеранција захтева само уздржање, евентуално трговачку љубазност (мада то и није обавезно), док личне напоре не тражи, а љубав захтева подвиг и прочишћење самог себе, изнутра. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 Управо тако. Али погледај и нас хришћане колико заиста волимо једни друге? Колико волимо непријатеље и да ли их уопште волимо? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 Управо тако. Али погледај и нас хришћане колико заиста волимо једни друге? Колико волимо непријатеље и да ли их уопште волимо? Наравно, прво полазећи од себе, могу само да се сморим Али подвиг траје, по могућству, целог живота. Може и краће, наравно, само уколико то дозволимо себи и ако се не спутавамо. Али мислим да је ова тема баш примерена хришћанима, посебно нама (полазим од себе) који имамо још пуно пуно да радимо. Колико ми је било тешко, посебно у почетку да разликујем ове две ствари, љубав и толеранцију, и у коликој сам прелести био мислећи да поседујем љубав, праву хришћанску љубав, самом чињеницом да не забадам нос у туђе ствари или некога не критикујем, а у себи мислим ко зна шта. Да, баш је корисна тема, много може да нам послужи као огледало где смо и којим путем даље треба да идемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 Не. Држава то не може обезбедити. Хилијазам је доказан као утопија и јерес. Ово што ја говорим је у циљу покретања људске савести и размишљања - о коначном циљу живљења. Говорим, да бих покрену свест да се не успокојавамо "високим вредностима" наше цивилизације. Говорим, да покажем да су то све трице и кучине, флоскуле и лицемрје. Говорим, јер мислим да правде и истинске слободе нема док траје "обличје овога века". Шта нам је чинити, нама хришћанима? Трудимо се да ту будућу истину максимално пројављујемао сада и овде. Будимо одговорни људи, грађани, комшије. Али, не смећимо са ума да смо "странци у земљи туђој". Нисам мислио на примјер државе, него примјер из државе. Дакле не мислим на политички апарт, државно уређење него примјер из неке државе гдје неваља толеранција. Дакле то може бити и неки град, и дио неког града, и нека улица гдје је нешто допуштено итд, нека локална заједница гдје је нешто допуштено итд... Али какв везе заправо толеранција има са овим даље што си написао? Ок, нема слободе док је обличије овог вијека, слобода ће доћи са обожењем, али опет какве везе ово има са толеранцијом, или мислиш да толеранција спречава нешто или некога? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 I, kao sto sam ranije napomenuo, jedna od najgorih i najzlouptrebljivanijih religiskih izreka je 'Voli gresnika a mrzi greh'. Jedan od razloga je sto je sam koncept mrznje ubacen. I sto neko oce da tvrdi da voli gresnika, dok u isto vreme osudjuje njega i njegov greh, tako da ga moze tvrditi da ga voli dok u isto vreme mrzi sve u vezi sa njim. Sto se ovih reci tice, to su reci pravoslavnog vladike... namerno ih nisam citirao da vidim reakcije greengrin . Da ne bude da sam nesto izvukao iz konteksta .Kad sam ga pitao da razjasni, vladika Lazar je rekao jos i ovo: I do remember saying it on more than one occasion. I think that it is ALWAYS used hypocritically, and I believe that Christ would agree. It would be better to say, "struggle with your own sins and don't pay attention to anyone else's sins." Sto se tolerancije tice... ovo je cista igra reci i sta to za nekog znaci. Za mene tolerancija nije nikakvo ignorisanje, vec pokusaj da se stvarno sazivis sa drugom osobom, njegovim stanjem i da ga iskreno razumes. I to je sjajan lek protiv netrpeljivosti i mrznje. A za hriscane, kao sto su mnogi na temi istakli, moze da predstavlja trpljenje i strpljenje. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Април 28, 2012 Пријави Подели Написано Април 28, 2012 Сви досадашњи покушаји да се тако нешто оствари завршавали су се катастрофално - потпуним изобличењем самог Хришћанства до непрепознатљивости, губљења хришћанског идентитета, и свођења Хришћанства на изговор за раздоре, непријатељства, репресију и мржњу. С друге стране, када би неким чудом некоме и пошло за руком да створи државу која би функционисала у потпуности по хришћанским принципима - таква држава не би опстала ни месец дана. Људско друштво је још увек јако далеко од зрелости потребне да би функционисало по принципима које проповеда хришћанство... Могу само да се сложим. Узевши у обзир да је толеранција изнађена као компромис и излаз од могућег самоуништења народа Европе, чини се да је нипошто не треба доводити у питање. Свакако је цивилизацијска тековина. Но, да ли овакав западни свет може да опстане посебно је питање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука