Jump to content

Колико прихватамо другачије људе око себе?

Препоручена порука

Ako se pod tolerancijom podrazumeva da recimo živimo pored ljudi koji nisu hrišćani ili pored ljudi sa čijim se mišljenjima ili načinom života ne slažemo onda tolerancija nije ravnodušnost već poštovanje drugačijeg od nas samih.To ne znači da se ja slažem sa nečijim načinom života i da je meni on blizak,ali svako ima slobodu da živi kako mu volja i to što bih eventualno nekom skretala pažnju da njegova mišljenja ili način života nije dobar izbor ne bi sigurno promenilo ništa.

Ali tolerancija u nekim slučajevima po pitanju dogmatskih istina na primer, jeste i ravnodušnost i nezainteresovanost.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

"Толеранција је незаинтересованост за истину."

Шта мислите о овој реченици? Небитно је ко ју је изговорио. Интересује ме мишљење о реченици, о дефиницији толеранције.

А нетолеранција би била заинтересованост за истину?

Толеранција не значи да си незаинтересован или да прихватиш другачије мишљење, нпр. већ да поштујеш другачија, различита мишљења и убеђења од твојих, било да су политичка, верска или нека друга.

Подели на овим сајтовима

Веома дубока реченица, по мом мишљењу. Толеранција је заиста незаинтересованост, не само за истину, већ и за човека. Наравно, што рече Јустинијан, ову реченицу треба ставити у прави контекст. О томе сам управо и хтео да диксутујемо.

Подели на овим сајтовима

А нетолеранција би била заинтересованост за истину?

Толеранција не значи да си незаинтересован или да прихватиш другачије мишљење, нпр. већ да поштујеш другачија, различита мишљења и убеђења од твојих, било да су политичка, верска или нека друга.

Ali cekaj da su Sveti Oci postovali tudja misljenja da li bi mi danas znali istinu?Da su tolerisali gnostike,arijance i ostale..Upravo mislim da definicija o tome govori da se za istinu mora boriti da u toj borbi ne postoji kompromis vec istina ili laz.

Подели на овим сајтовима

Ali cekaj da su Sveti Oci postovali tudja misljenja da li bi mi danas znali istinu?Da su tolerisali gnostike,arijance i ostale..Upravo mislim da definicija o tome govori da se za istinu mora boriti da u toj borbi ne postoji kompromis vec istina ili laz.

Како онда објашњаваш чињеницу да су неки од њих студирали на паганским академијама?

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Сад сам потражио мало етимологију ријечи толеранција, и углавном се веже за глаголе "трпјети, носити"...што значи да толеранција представља трпљење или ношење другачијег става, става са којим се и не морамо слагати, али га трпимо. Е сад ако некога трпиш не значи да ниси заинтересован за њега.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Поштовали су туђа мишљења, али их нису прихватали. У томе је ствар. Инквизитори нису поштовали другачије, него су такве слали на ломачу.

Подели на овим сајтовима

То је једна друга врста толеранције, зато треба контекст да се стави, о чему се прича. Хришћани не могу имати толеранцију на различите ставове о рецимо Христовој природи итд...али хришћани треба да имају толеранцију за другачије вјеровање, наравно све дотле док то другачије вјеровање не почне тебе да угрожава.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

"Незаинтересованост за човека", то стварно има тежину. Нису само догме питање где нема толеранције, Свето Писмо каже да са клеветницима и опадачима који себе зову браћом и не једемо заједно...

• Волим 1

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Поштовали су туђа мишљења, али их нису прихватали. У томе је ствар. Инквизитори нису поштовали другачије, него су такве слали на ломачу.

Zasto toleranciju ili netolarnciju stavljas u fizickom kontekstu,aktu, razmiljaj malo o netolarnciji prema nekoj lazi,kleveti...Mislim da je to pogresno glediste.

Подели на овим сајтовима

A gde su drugde mogli?

Ти изгледа, ниси баш најбоље упознат са овом проблематиком?

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Zasto toleranciju ili netolarnciju stavljas u fizickom kontekstu,aktu, razmiljaj malo o netolarnciji prema nekoj lazi,kleveti...Mislim da je to pogresno glediste.

Рекох већ, толеранција није прихватање туђег мишљења или уверења већ поштовање упркос неслагању.

Подели на овим сајтовима

Рекох већ, толеранција није прихватање туђег мишљења или уверења већ поштовање упркос неслагању.

Хм... А како поштујемо нешто са чиме се не слажемо? Не, немојмо да толеранцију посматраму у односу на њен негативитет, нетолеранцију. Хајмо да толеранцију посматрамо саму по себи. Ја мислим да је толеранција нешто јако плитко, приземно и да у њој нема никакве величине. Толерисати значи окренути се и гледати своја посла, живети и пустити друге да живе. Чист индивидуализам, у којем те не интересује нити истина нити други човек. Мислим да прави хришћани не требају да буду толерантни. Нама је потребно, у односу са другим људима, нешто много веће и вредније од толеранције.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...