Jump to content
  • александар живаљев

    Жељко Ињац: Ставом Цркве о Косову и Метохији нису задовољни ни власт ни странци!

    13. маја 2018.

    kosovo-manastir-1.jpg?resize=696%2C371&s
     
     

    Сабор Српске Православне Цркве је ове године издао посебно саопштење које се тиче Косова и Метохије. У том саопштењу је речено да Косово не сме да буде независно, што не чуди. Али сада се први пут чуло да не сме да дође ни до поделе Косова, јер би то значило да подручје јужно од Ибра остаје без Срба. Овај став Цркве је илустрован и бројним примерима кршења права како Цркве, тако и Срба који живе јужно од Ибра.

    Зачуђујуће или не, али медији, за разлику од претходних година, нису пренели ово саопштење Сабора, са изузетком Вечерњих Новости. Ипак, одмах дан након тога стигло нам је реаговање Председника, који је са необичном жестином напао Цркву због оваквог става. Чуле су се стандардне флоскуле „нека оду да живе тамо“, „нису понудили никаква решења“, и слично. По армији ботова која се активирала да блати црквене великодостојнике, види се да тај став Председника није била реакција у тренутку, већ да је цела акција поткопавања ауторитета Цркве организована, и да је саопштење Сабора изгледа озбиљно засметало властима.

     

    Због чега је тако? Шта је то што је Сабор СПЦ у свом саопштењу рекао, а да је толико засметало властима?

    Укратко, све. Сабор је, стављајући ситуацију на КиМ изнад новог Устава СПЦ и издвајање чак два саопштења о ситуацији на КиМ на овом Сабору (једно на почетку Сабора и друго на крају) питање статуса КиМ поново ставио у жижу јавности. Даље, Сабор је нагласио и да перспектива уласка у ЕУ не може да буде било каква замена за део територије и да се не може мењати територија по принципу „своје за своје“. Поред подсећања да се ради о територији на којој су наши најзначајнији верски и историјски споменици, Сабор је урадио нешто што се до сада није чуло у нашем јавном дискурсу: на конкретним примерима је подсетио коме то треба оставити да се брине о Србима на КиМ. Тако су улози дигнути, јер је сада, поред европске перспективе и бољег живота који нас чека чим се одрекнемо Косова и Метохије, на сто стављена и судбина наших сународника које би требало да жртвујемо за нејасне перспективе и непоткрепљена обећања.

    Ово последње је можда највише и алармирало оне који су скочили против оваквог саопштења. Несумњиво је да је Српска Православна Црква и даље институција од највећег угледа у Србији. И несумњиво је да ће њен глас да се чује. Када Српска Православна Црква направи овакав пресек ситуације, која говори да би Србе у независном Косову, или подељеном Косову, оставио само неко ко уопште не мисли на њихову добробит и опстанак, то може да поремети многе планове. И не само планове власти.

    Тако смо дошли у парадоксалну ситуацију да најжешће реакције на саопштење Сабора долазе управо од српске власти која се тиме, парадоксално, ставила на исту страну са странцима и њиховим медијима и аналитичарима, који овакве дисквалификације већ деценијама упућују Српској Православној Цркви. Оно што је Сабор урадио јесте ускраћивање маневарског простора било коме да поделу или независност Косова у било којој варијанти прогласи победом или великим достигнућем. Сабор је јасно и гласно рекао да су обе опције губитничке, и да се ради о трагичним губицима, и да се неће стати на томе.
    Истина је да су се овакви гласови чули и раније, али никада на овако артикулисан начин, и од институције која са собом носи оволику тежину. Уз све што би се Српској Православној Цркви могло замерити, не може јој се рећи да није уз свој народ на Косову и Метохији, и сада и онда када је било најтеже, и да је најзначајнија српска институција на Косову и Метохији.

    Страни амбасадори западних земаља се нису оглашавали. Не зато што не би имали шта да замере оваквом ставу, него зато што су имали довољно дипломатског такта да не реагују на ово, јер знају да у борби са Српском Православном Црквом могу само да изгубе. Али њихов став је одавно познат.

    Председник се огласио. И ушао у директну конфронтацију са СПЦ. Да ли то значи да је Председник на страни западних дипломата, против свог народа? Не. Али то може да значи да су Председник, или неко из његовог окружења, осетили смањивање маневарског простора у коме би „тешке и неугодне кораке“, како они воле да кажу, прогласили за добитак или победу. Што даље значи и да се математика решавања косовског сукоба закомпликовала, утолико што ће сви ти „тешки и неугодни кораци“ бити проглашени катастрофалним губицима, што би у својој суштини и били. А такву хипотеку нико нормалан не жели да носи уз своје име, јер се зна колико Срби умеју да памте нешто што виде као издају.

    Стога, све што се даље буде радило у преговорима биће обојено овим саопштењем Сабора. И биће обојено чињеницом да власт више нема ни најмањи маневарски простор да губитак или поделу Косова прогласи добитком, макар и малим. Уколико то буде значило да ће од сад у преговорима наступати тако да ће одустати од та два решења и тражити неко ново решење, у коме ће Срби и Србија заиста и да добију нешто, онда је ово саопштење постигло свој циљ у потпуности.

    Жељко Ињац, Видовданhttps://www.vidovdan.org/aktuelno/zeljko-injac-stavom-crkve-o-kosovu-nisu-zadovoljni-ni-vlast-ni-stranci/




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments



    Сасвим је неприхватљиво да председник критикује Цркву зато што не нуди "конкретна решења", када их влада и читав државни апарат не нуди. Они имају полуге власти, а не Црква. А уступци пред притисцима нису решења, ма како се спиновали.

    Раније сам сматрао да је Црква требала тише да износи свој став држави, не јавним саопштењима, јер је јавности став Цркве јасан и без тога, али сада, након овакве непримерене реакције председника је изгледа јасно да то није било могуће.

    Оно што и даље није јасно јесте одговор на питање зашто председнику толико смета овакав став Цркве?

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    1 hour ago, Ведран* рече

    Оно што и даље није јасно јесте одговор на питање зашто председнику толико смета овакав став Цркве?

     

    On 15.1.2018. at 12:01, александар живаљев рече

    ... ... ...

    Он је то казао синоћ на промоцији својих књига „Ново косовско распеће” у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, преноси „Дан“.

    Митрополит Амфилохије, који је један од потписника Апела за одбрану Косова и Метохије, рекао је да не разумије реакцију српских званичника након што је изјавио да се боји да политика српског предсједника Александра Вучића води издаји Косова и Србије.

    ... ... ...

    Подсјетимо, предсједник Србије Александар Вучић синоћ је казао да су га Амфилохијеве ријечи погодиле.

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 7 часа, Ведран* рече

    Раније сам сматрао да је Црква требала тише да износи свој став држави, не јавним саопштењима, јер је јавности став Цркве јасан и без тога, али сада, након овакве непримерене реакције председника је изгледа јасно да то није било могуће.

     

    Мислим да сада мора да грми. Ви који сте преко немате представу шта значи житети у овој земљи( по свим питањима народ је обесправљен и ако Црква не каже то главарима нема ко други.). Овај народ нема код више да штити него Бог и Црква. 

    пс: Не схвати као прозивку, него као консатацију.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Nisam političar ali kako bi bilo sa?:

    1. Demilitarizacijom celog Balkana i vojna neutralnost! (Nek ratuje ko hoće mi nećemo!)
    2. Slobodna trgovinska zona od Slovenije do Bugarske! 
    3. Sloboda kretanja i slobodno pravo biranja prebivališta i naseljavanja po principu prava koje sada vlada u EU. (Ako nađeš oeebivalište i posao živi i radi gde hoćeš!)
    4. Sloboda i pravo verskog izražavanja i zabrana verske netolerancije. Svaka netolerancija i ponižavanje, čak samo i izjavom kazniti strogim zatvorom! 
    5. Jačanje lokalne samouprave! 
    6. Učešće stanovništva u ekonomskim i političkim pitanjima putem referenduma!
    7. Stvaranje vrste balkanskog parlamenta gde bi bili prisutni lokalni, republički i državni predstavnici. 
    8. Stvaranja razvojnog fonda koji bi bio pod kontrolom regiona i država članica sa ciljem ekonomskog razvoja celog regiona! 
    (Neke stvari koji se već primenjuju u EU i Švajcarskoj, zašto ne primeniti već i kod nas, neovisno članstvu u EU u koje nećemo ući nikada ili bićemo slepo crevo i mesto gde će “EU/Gospodari” da prodaju svoje proizvode i gde će da odlažu svoje otpade! (A to je za njih od HR do BG!)
    9. Ratohuškačke oolitičare zatvoriti i osuditi na 20 god. strogog zatvora! (Znaju svi koje!)
    10. Nazvati region npr. Balkanskom Unijom! 
    11. Ne dozvoliti strane uticaje koji rade kod nas po principu: zavadi (zarati) pa vladaj! “Divide et impere”! 
    12. Ako političari ne znaju za ovakva rešenja, gde bi svako imao svoju slobodu i pravo i gde niko ne bi bio ugnjetavan neovisno svojoj nacionalnoj ili verskog pripadnosti, onda su ti političari na pogrešnom mestu! 
    13. Sarađivati sa svim regionima celog sveta koji poštuju gore navedena osnovna načela i ne ulkjučivati se u sankcije ili blokove!  

    Ali ovo sigurno ne bi bilo po volji stranaca.....! Zato ostaje iluzija jer nismo sposobni da sami izađemo iz gliba! 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Волео бих да чујем неко конкретно решење по питању КИМ и од стране Цркве и од стране власти. Моје је мишљење да је прича власти о компромису, тражењу решења итд., само маска тј. да опипавају пулс јавности, народа, цркве и међународне заједнице. Сви они, као и народ на КИМ добро знају да шиптари никада неће поделити Косово нити пристати на било какав компромис. За сада власти раде на томе да што више истерају из такта шиптаре да изгубе стрпљење како би их што више оцрнили у очима ЕУ, како би државе које су признале Косово не знајући зашто уопште, то признање повукле, што за сада они добро чине. Став Цркве није никакво решење. Треба конкретно рећи: статус КВо одстаје док не дође боље време, ако икада дође, да силом поново вратимо КИМ. До тада неће бити ни једног Србина на КИМ будући да људи неће да иду тамо ни за новац, а шиптари купују српску земљу све више. У том контексту су ми изјаве осуде Мит. Амфилохија крајње не примерене за једног архијереја а да се притом не нуди никакво решење ни од стране њега ни од стране читавог сабора.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    У нашу земљу долазе разни страни дипломате и политчари и у заједничким изјавама са представницима наше власти износе своје ставове о томе како тзв. Косово треба да буде независно. И одговор наших политичара, укључујући и председника на то јесте да они само износе своје ставове итд. Другим речима, имају слободу да то чине. Међутим, када Црква искаже свој став, онда то исто право и "привилегија" на јавни став у сопственој земљи, и то наугледнијој институцији у народу, се ускраћује. 

    Ово је сада озбиљна ствар.  Сада када смо већ дошли у ту ситуацију, треба отворено да се говори да ово што председник ради није прихватљиво понашање у слободној земљи. Да Црква бива изложена критикама само због јавно изнесеног става о Косову и Метохији. То не смемо да дозволимо, јер нас не тако давна историја учи да када се Црква ућутка онда следе репресије свих врста и прогони.  

    Најмање што је могло да се очекује од председника јесте да буде макар онолико куртоазан према ставу Цркве као што је то на изјаве страних дипломата када они у нашој земљи говоре да је Косово независно, што је, по логици ствари, атак на територијални интегритет наше земље.

    Могао је да каже да се не слаже са ставом Цркве, и да образложи, барем би тада знали у чему се састоји његово неслагање. Овако је само напао Цркву зато што је јавно рекла то што је рекла. Дакле потпуно неоснован напад. А то је у суштини напад на слободу говора. 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 7 минута, Predrag iz sela Banje рече

    Волео бих да чујем неко конкретно решење по питању КИМ и од стране Цркве и од стране власти. Моје је мишљење да је прича власти о компромису, тражењу решења итд., само маска тј. да опипавају пулс јавности, народа, цркве и међународне заједнице. Сви они, као и народ на КИМ добро знају да шиптари никада неће поделити Косово нити пристати на било какав компромис. За сада власти раде на томе да што више истерају из такта шиптаре да изгубе стрпљење како би их што више оцрнили у очима ЕУ, како би државе које су признале Косово не знајући зашто уопште, то признање повукле, што за сада они добро чине. Став Цркве није никакво решење. Треба конкретно рећи: статус КВо одстаје док не дође боље време, ако икада дође, да силом поново вратимо КИМ. До тада неће бити ни једног Србина на КИМ будући да људи неће да иду тамо ни за новац, а шиптари купују српску земљу све више. У том контексту су ми изјаве осуде Мит. Амфилохија крајње не примерене за једног архијереја а да се притом не нуди никакво решење ни од стране њега ни од стране читавог сабора.

    А какво решење ти очекујеш од Сабора Цркве? По којем основу и са којим полугама власти да Црква понуди решење? 

    Хајде да се уозбиљимо. 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 11 минута, Predrag iz sela Banje рече

    да силом поново вратимо КИМ

    Ово је неприхватљиво, и то није решење. Насилно расељавање, или протеривање албанаца је неприхватљиво решење.

    пре 12 минута, Predrag iz sela Banje рече

    До тада неће бити ни једног Србина на КИМ будући да људи неће да иду тамо ни за новац, а шиптари купују српску земљу све више.

    Ово није тачно. Срби и те како желе да се врате тамо, само да им се омогући нормалан живот.

    Решење је да се срби врате на КиМ, дакле, нова сеоба срба, само у обрнутом правцу. Рецимо да наши гастабајтери откупљују земљу, да се створе послови за србе. Тренутно је у току сеоба целокупног балкана на запад, и простор КиМ се празни. Треба наћи неки начин, да се срби мотивишу да поново населе КиМ.

    Независно КиМ није никакав проблем, хендикеп, ако на њему већински живе срби. Исто тако ништа немамо од тога да је КиМ у саставу Србије, ако тамо не живе срби.

     

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    @Dragoslav Ćorković 

    Ovo sto si napisao ti je vrh, a istovremeno si objasnio i zasto toga ovde najverovatnije nece da bude bas skorije...

    пре 2 часа, Dragoslav Ćorković рече

    Ali ovo sigurno ne bi bilo po volji stranaca.....! Zato ostaje iluzija jer nismo sposobni da sami izađemo iz gliba! 

    ...

    Dobro nam dosao na forum, nemo` se izuvas i osecaj se kao kod kuce... :)

    • Волим 1

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 3 часа, Ђорђе Р рече

    Ово је неприхватљиво, и то није решење. Насилно расељавање, или протеривање албанаца је неприхватљиво решење.

    Патријарх је рекао да оно што се на силу одузме исто тако може и да се врати. Владика Иринеј је дао пример Турског ропства и изгнанства Јевреја. Па нисмо ни ми а ни Јевреји извојевали слободу миром. Будући да су на Косову у питању терористи и криминалци, ја не видим друго решење осим насилног враћања Косова.

     

    пре 3 часа, Ђорђе Р рече

    Ово није тачно. Срби и те како желе да се врате тамо, само да им се омогући нормалан живот.

    Надам се да знаш такве пошто ја не знам. Масовнији повратак Срба на Косово, било какав, шиптари никада не би дозволили! Распитај се како су се провели они који су се вратили. Све док албанци имају подршку САД и европских сила, решења за Косово нема. Зато треба радити на томе да се они свету представе у правом светлу, као што је то био случај са Марком Ђурићем, а такође треба сачекати да те државе на својој кожи осете бол албанизма и сепаратизма, као што је то Шпанија и као што ће ускоро Франсцуска, па да ромене своје мишљење. Ово је владина тренутна политика, и мислим да је добра, док су приговори цркве непотребни, и у најмању руку не аргументовани без било каквог решења, једино ако су можда превентивни или паренетски. 

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 4 часа, Ведран* рече

    А какво решење ти очекујеш од Сабора Цркве? По којем основу и са којим полугама власти да Црква понуди решење? 

    Хајде да се уозбиљимо. 

    Али самим тим што предлаже "замрзавање конфиликта" Сабор предлаже одређено решење. Проблем је што уз такав предлог морају да иду и осврти на све поседице које предложено решење може да изазове.  

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 8 минута, Срђан Шијакињић рече

    Али самим тим што предлаже "замрзавање конфиликта" Сабор предлаже одређено решење. Проблем је што уз такав предлог морају да иду и осврти на све поседице које предложено решење може да изазове.  

    Не слажем се. Замрзавање конфликта није решење него одлагање решења. 

    Црква није држава и не може нити треба да прави свеобухватне анализе ефеката неких могућих решења, тим пре што их и не предлаже. Црква указује на одређене принципјелне ставове и елементарне моралне (па и правне) принципе, што је у ово време опште погубљености и ситничаве трговине изгледа веома потребно.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Да  ли неко зна зашто скоро нико из нашег државног врха више не спомиње резолуцију 1244 Уједињених нација? 

    Бизарно је заиста да наш председник на састанку са Путином прича о Бриселском споразуму, док је Путин тај који помиње и инсистира на резолуцији УН-а.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    1 hour ago, Predrag iz sela Banje рече

    Патријарх је рекао да оно што се на силу одузме исто тако може и да се врати. Владика Иринеј је дао пример Турског ропства и изгнанства Јевреја. Па нисмо ни ми а ни Јевреји извојевали слободу миром. Будући да су на Косову у питању терористи и криминалци, ја не видим друго решење осим насилног враћања Косова.

    Турско ропство је неупоредиво са тренутном ситуацијом. Израел је ОК поређење, ал није добро решење, због примене силе.

    Нису сви албанци терористи и криминалци. И код нас су на власти протуве, па не треба због тога кажњавати народ. То је исто образложење као што су користили приликом бомбардовања СР Југославије. Милошевићева власт је злочиначака и криминогена, па хајде да бомбардујемо државу.

    пре 1 сат, Predrag iz sela Banje рече

    Надам се да знаш такве пошто ја не знам. Масовнији повратак Срба на Косово, било какав, шиптари никада не би дозволили! Распитај се како су се провели они који су се вратили.

    Не могу они да забране повратак. Наравно да безбедоносна ситуација није добра, ни за албанце, ни за србе. То су проблеми који морају да се решавају.

    Ал генерално, гледајући трендове миграција, и територије КиМ и теротирије остатка Србије се празне. То је добрим делом узроковано политиком, тј. лошим животним стандардом. А лош животни стандард, и лоша безбедоносна ситуација, иду у прилог "политичарима", како би могли да им пролазе лоповлуци, и марифетлуци.

    • Свиђа ми се 1

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима




    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...