Jump to content

Вилер Текс

Члан
 • Број садржаја

  9309
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  67

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Вилер Текс got a reaction from sanja84 in Offtopic до миле воље   
  Можда је бољи назив Денацификација Украјине. Овде се ради о континуитет. Али пошто видим да си упућен у тематику, укључи се тамо на тему.
 2. Радостан
  Вилер Текс је реаговао/ла на sanja84 у Offtopic до миле воље   
  Ako mi se dobro čini. Tema je stara 8 godina. Iz perioda kad je bio samo građanski rat. 
 3. Тужан
  Вилер Текс је реаговао/ла на Родољуб Лазић у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Ех, шта би све требало...Осамдесетих (вероватно и деведесетих година) на ПБФ-у се још увек изучавала Апологетика, можда и две године, нисам сигуран.  После тога је укинута. Остало је Упоредно богословље.  И дошли су, на неким предметима, гостујући професори из РМК, а мислим и неки протестантски професори. Инсталирана је екуменистичка, либерална теологија "Његовог теолошког полубожанства" Зизиуласа, која је била присутна свугде. Можда није била обавезна литература једино на предмету Црквено појање. Могао си  интимно и да се не слажеш са том теологијом, али ако њу ниси "рецитовао" на испиту, могао си да положиш са истом вероватноћом са којом камила пролази кроз иглене уши.  Црквенословенски се изучавао, мислим, две године, са не малим фондом часова. Сада постоји на факултету "у траговима". Али зато се предаје и енглески и, ако се не варам, и немачки... Студенти немају благе везе са црквенословенским, не знају ни да прочитају текст,  осим понеких "залуђеника". Далеко смо догурали, врло далеко. 
   
 4. Свиђа ми се
  Вилер Текс је реаговао/ла на Onufrije у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Иначе, део о зајеници од Проф Пена је из Пролога за Мај 12.
  То треба додати на БТФ изучавање Пролога као обавезан предмет. И прочешљати ТВ Храм, уредника нарочито.
   

  РАСУЂИВАЊЕ
  У табору сараценском упитају св. Кирила: „Како хришћани могу ратовати и опет одржати заповест Христову o мољењу Богу за непријатеље њихове?“ На то св. Кирил одговори: ,,Ако су у једном закону написане две заповести и дате људима на извршење, који ћe човек бити бољи извршитељ закона: онај који испуни једну заповест или онај који испуни обе?“ На то му Сарацени одговоре: „Несумњиво онај који испуни обе заповести.“ Продужи св. Кирил: „Христос Бог наш, заповеди нам да се молимо Богу за оне који нас гоне, и да чинимо добро и њима; но Он исти нам је још рекао: већу љубав нико не може јавити у овом животу, него ако ко душу своју положи за другове своје. И зато ми подносимо увреде, које непријатељи чине нама појединачно, и молимо се Богу за њих; но као друштво, ми се заступамо један за другог и полажемо душе своје, да не би како ви, пленећи браћу нашу, не запленили c телима и душе њихове и не погубили их и телом и душом.“
 5. Свиђа ми се
  Вилер Текс је реаговао/ла на Родољуб Лазић у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Двери: Ако ви морате – ми не морамо | Српски покрет Двери
  DVERI.RS Морамо признати да је веома занимљива нова позиција опозиционих колега из одборничке групе „МОРАМО” у скупштини града Београда који су преузели улогу...  
 6. Волим
  Вилер Текс је реаговао/ла на Ćiriličar у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Из његових излагања се види да он није црквен човек. Ово говорим не као неки веромер. Мислим да је и сам изјавио да он није дубоко у вери. Не улазећи у то колико је као такав адекватан да предаје на ПБФ-у (нисам гледао одавно је ли још тамо), као нецрквен човек не би требао да се меша много у црквене ствари, или ствари које се директно дотичу цркве у контесту неких друшвених дешавања.
  Након неколико Мировићевих изјава/интервјуа, видео сам да уско гледа ствари. Ми живимо у време силеџија, када је међ. право згажено, нема га више и нико се не обазире на њега, отворено се боре јаки без икавог обзира на икаво право - тако да је наивно тупити "ја као правник" и право...које право, ово су времена силеџија. Спашавај главу, народ, државу, Цркву. Не свим средствима, али ипак не ни као бик на црвену крпу.
  Сад ћу потражити један снимак, где Катићу (економсита, консултант из Енглеске) иду сузе - каже да је 1999 један од најсветлих тренутака у историји Срба. Знаш, Рођо, многи од нас су се огрешили о Слобу...наравно да је грешио, али данас знамо колио је зло било над нама.
  Тако да...не видимо ми што Вучић види, ни што Порфирије види...просто, јер седимо у низинама. А греше сви, па и они, наравно. Просто, мале земље су данас као дирке на клавиру који свира зла сила...па ако не одговарш у "мелодију", куку и леле.
  Да ли сам ја против либерал-капитализма? Да! Против нехуманих закона о раду? Да! Да ли против страних инвестиција? Да! Против Бриселског неспоразума? Да! И т.д. Али...ми смо окупирани. Од звери из Откровења која покушава да окупира цео свет. И онда...нити можмо ту звер уништити, нити је треба раздраживати...довољно је, превелико је, да нисмо део њеног оркестра...и превише. Толико, да, убеђен сам, и Небо се поноси тиме.
 7. Свиђа ми се
  Вилер Текс је реаговао/ла на Ćiriličar у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Мировић и Ломпар су ушли у својеврсну прелест...много тога је из мржње ка Вучићу.
   
 8. Волим
  Вилер Текс је реаговао/ла на Ćiriličar у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Наравно да капирам размере...ја не волим Егзит, да волим ово...проблем је како реаговати у датој ситуацији. Нисам паметан. Зато и немам изричит став. Ми смо још увек окупирани...видео си синоћ...за пола сата сав свет је огласио. Чим САД амбасадор рече једну реч одмах се све утиша. Дакле кад се некоме ћефне рат изазове на Балкану. О томе се ради....овде треба бити мудар а не импусливан.
  На крају карјева, педери нас неће убијати, мада знам да многи би, да иза демона блуда (а код многих је онај нагори) стоји демон беса и садизма. То су браћа бизанци. Хожу рећи, није дотле дошло, али да се треба пасивно само посматрати... нисма за то. Времена су се мало променила, доста смо били џак за тренирање.
  Зато сматрам да треба управо неким уредбама, ограничењима, натерати их да мењају планове...а тиме показати да је доста. То је њима горе него отказивање...отказивање они и желе. Они желе конфронтацију јер се осећају прејаким. Конфронтација им даје повод да јаче нападају.
  Ниам ја да се сервилно ћути, него да се мудро "избије оружје" из руку - а како? Па нека се држава и црква договоре, нису баш наивни људи на челу ни државае ни Цркве.
 9. Радостан
  Вилер Текс је реаговао/ла на Родољуб Лазић у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Да, био је у праву за свој фанове. 
 10. Волим
  Вилер Текс got a reaction from Ćiriličar in ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  E samo nemoj ti nekome da pricas brate da cedi jezicke komarce. Vrebas svaku rec Patrijarhovu i onda mudrujes i okreces tj stavljas van konteksta...I sve kao ne ne nije to. 
 11. Свиђа ми се
  Вилер Текс је реаговао/ла на Ćiriličar у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  На основу - ничега! То није никава тврдња. Него да закључим(о) ја и ти овај део непотребног тупљења. Видиш ја Стоичеаћа поштуштујем, кад сам одгледао видео, на крају одговара не то питање - ја сам своје мишљење ставио још више под упитник. Сваки норамалн човек НЕ сматра да је Истина на његовој страни по сваку цену. Дакле не искључује (по)грешност!
  А има и једна изјава истог која помало плаши. Мене је баш уплашила. Парафразираћу, а део цитирати: Нисам ја за то да се они убијају (то је фраза обична, реко ајде), и онда иде страшна реч - не још (или је ракоа "бар не још"). Не бих сад анализирао - надам се да му се омакло, да је лапсус, збразаност. То што је владика иринеј био на промоцији књиге, само обавезује још више...или?
  Уопште нисам тврдио ништа, рекао сам:
  Ајде фали зарез, па овако: Ти, изгледа, немаш преча посла...
   
  Толико...немам пта да кажем док не прочитам Пенов текст.
 12. Волим
  Вилер Текс је реаговао/ла на Ćiriličar у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Рођо, ја сам оличење НЕсмирења. То је проблем са тобом - мада је то проблем и ове не баш здраве комуникације виртуалне - што је све некако искључиво.  Ако си ти горд ја нисам, или обрнуто. Па годри смо сви. Ако сам констатовао да је неки твој поступак "твоја гордост" (=последица исте) то упште не значи да ја нисам горд. Па то су основе, валда свако нормалан ко иде у Цркву зна за себе да је горд, иначе кукала му мајка. Наравно да сма горд и несмирен и слабомолитвен и никакав.
  А, фала Богу, ако ти то ниси. Аман што развлачиш причу. Лајковао сам ти 2 поста. Рекао да поштујем људе, да износе мишљње супротно моме, и ја можда чак сматрам њихова мишљења релевантнија него своје - али ја се ипак држим "патријаршијске Цркве", дакле званичне догматике, икономије и политике наше Цркве из простог разлога што имама МАКАР ТОЛИКО МАЛО смирање да верујем да епископат моје Цркве, њих 40-тах и мало више, зна, Саборно, шта ће и како ће.
  Проста ствар!
  Ти ако си срећан (а можда злурад, не знам) што имаш све више "истомишљеника" - шта да радим. Брате, не стављај све на или-или. Прости ти не можеш да си 5х Рођо, не може ни Пено иако је врстан теолог, камоли ти, да гледа и види са оних висина са којих види Синор, рецимо! Осим тога, лађа Цркве је у њима предана од Св. Духа не мени и теби. То не значи да ћемо ми престати да мислимо, али значи да они слушају и шта ми кажемо - да! Али можда да и ми покажемо мало поверења и поштовања више, или?
  Одлично је да Пено пише - накада ће "продрмати" Синод се боље загледа у неке појаве (већ јесте пар пута), а некад неће. И кад 'оће и кад неће уопште не значи да пише погрешно. Црква је опстала само пар пута у историји када је појединац спасао Истину, а целу своју историју опстаје када саборност одржава истину. Тако да...
 13. Свиђа ми се
  Вилер Текс је реаговао/ла на Родољуб Лазић у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Професор Здравко Пено у опширном чланку прилично оштро критикује ставове анонимног духовника са "ТВ Храма". У чланку на два места помиње и улогу свештенства:
  "Иако се стиче утисак да се ова пошаст не може лако искоренити, будући да је цео један систем иза ње, она се засигурно може зауставити и, штавише, одстранити, и то мирним протестима и снагом воље породичних људи. Наравно, пресудну улогу треба да има свештенство наше помесне Цркве, које треба да, као и у до сада критичним тренуцима наше историје, стане испред свог народа. За углед могу да нам буду и грузијски часни јереји, који су се недавно содомитској пошасти супротставили управо мирним путем."
  "У случају најезде содомита, десеторица часних и праведних свештеника је довољан број уколико стану пред часни народ. То свакако не значи да на саборној литији треба да се појави тек десеторица српских јереја, него би требало да дођу сви предстојатељи олтара, па да Господ, знајући срце свакога, покаже најбоље пастире које ће народ следити. Следећи њих, следиће Јагње и Пастира – Христа."
  Здравко Пено: ПРОТИВ СОДОМСКЕ ПОШАСТИ – ЗА СПАС БЕОГРАДА И СРБИЈЕ | ИСКРА
  ISKRA.CO На телевизији „Храм“ 15. јула текуће године објављено је обраћање јавности у вези са тзв. „еуропрајдом 2022“,... Наравно, очекујем да и за њега овдашњи "ућуткивачи" кажу да није надлежан као лаик да прича шта треба свештенство да ради, јер мали од палубе зна се шта треба да ради.
 14. Волим
  Вилер Текс је реаговао/ла на Bokisd у Грађански рат у Украјини   
  Izgleda da su Rusi posle vojnog predaha i odmora odredjenih jedinica krenuli u jacu ofanzivu prema Avdijevki gradu bukvalno vojnom utvrdjenju i tvrdjavi blizu Donjecka odakle je godinama neselektivno granatiran Donjeck i gde je poginulo mnogo civila. Takodje se napreduje prema Bahmutu, Soledaru i Siversku takodje jakim vojnim Ukrajinskim utvrdjenjima.
  I tu se onda moze videti koliku je vojnu silu Kijev nagomilao prema Donjecku i Lugansku i da je bio spreman cak i vojno da resi pitanje Ruske nacije u Ukrajini i da Rusija nije intervenisala to bi bila neki nova Oluja za Ruse u Ukrajini.
  I onda citam kako neki pravoslavni glume neke pacifiste i mirotvorce uopste ne shvatajuci sta se desava u Ukrajinskom ratu ili ipak svesno obmanjujuci i traze od Rusije i Moskovskog patrijarha da kao krivci prekinu rat u Ukrajini. Sta je trebalo Rusija i Rusi u Ukrajini da rade, da se prepuste da ih Kijev politicki i kulturno i vojno elimise i da prestane da postoji Ruska nacija u Ukrajini, slicno kao sto smo mi u Hrvatskoj prestali da postojimo jer nas je ta drzavala eliminisala kao naciju iako smo tamo ziveli vekovima i bili smo konstitutivna nacija te iste Hrvatske drzave.
   
 15. Волим
  Вилер Текс је реаговао/ла на Sun14861 у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://standard.rs/2022/07/27/episkop-fotije-parada-ponosa-narusava-porodicne-i-moralne-vrijednosti/&ved=2ahUKEwjDrt3ou5v5AhWY8rsIHRwDDakQFnoECAgQAQ&usg=AOvVaw2rMaF90PP8oG-SKHnmq7Sj
 16. Свиђа ми се
  Вилер Текс је реаговао/ла на Ćiriličar у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Није рекао Савлу: чедо моје Савле...
  У првом плану овде је вера заједнице, а очигледно је да је и болесник веровао, и бити у присуству Христовом. Веру заједнице потенцира и св. Вл. Николај.
  Како год, Савле ти рушите "тезе" са којима ти "рушиш" патријархово тумачење...Савле није веровао у Исуса из Назарета него је гонио Његове следбенике, а ови су дошли Исусу из Назарета, појма они нису имали о васкрсењу, оваплоћењеу и сл. Чули за Исуса из Назарета да чини чуда, имали муку и дошли...имаш многе примере где Господ стимулише веру: пита да ли верујеш. Имаш капетана који "саветује" Христа како ће слуги помоћу, без присуства...мало си то шаблонизовао.
    Свети владика Николај Охридски и Жички. Јеванђеље о исцелењу узетог
  SRPSKA.PRAVOSLAVIE.RU Прошле недеље чули смо јеванђеље о чудотворном дејству великог и моћног присуства Христовог. Натанаил, који је посумњао у речи апостола Филипа, да се појавио у...  
 17. Волим
  Вилер Текс је реаговао/ла на obi-wan у Грађански рат у Украјини   
  Zato sto im trenutno upravo ovako odgovara.
  Mnogo manje sopstvenih zrtava, neuporedivo u odnosu na protivnika, neuporedivo manje zrtava medju civilima.
  Mnogo veci ekonomski pritisak na EU rajh i Muricu koji se koprcaju u za njih neocekivanom obrtu - u Evropi su vec 3 vlade pale (Britanska, Italijanska, Litvanska), svuda su masovni protesti farmera, a citav kontinent je u vrlo dubokoj politickoj i ekonomskoj krizi, bukvalno pred potpunim rusenjem.
  U isto vreme Murica iza zavese kupuje vestacko djubrivo od mrskih joj Rusa, iste te mrske Ruse moli da puste izvoz zita iz ukradine i tako ih bar malo povadi, ide da (neuspesno) moli Arape za uslugu oko nafte, a sve vreme spotice se i posrce u sopstvenim dugovima i neduzima, dok joj poslusnost otkazuju bas svi, cak i ta Saudijska Arabija.
  Znaci, sve muve jednim (sporim i mnogo teskim) udarcem.
  U pozadini, rublja i dalje jaca, a kolektivni istok sklapa nove i nove saveze i ugovore, ne obaziruci se na zapad bas ni malo.
  Takodje, ako jos malo ukljucimo razmisljanje - kad nesto osvojis naglo, imas masu neresenih pobunjenika u svojoj pozadini, koji ce da se igraju partizana, uz podrsku zapadnih. A ako ides sporo, kao oni sad, onda dobijes da narod na ociscenim teritorijama vec prima plate i penzije u rubljama i vraca se u normalan zivot.
 18. Свиђа ми се
  Вилер Текс је реаговао/ла на Ćiriličar у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Бре знам ко је Митровић, за њега се зна до дна ада...
  Па јесте, али то говори где су нам медији...а РТС...нисам паметан...то је легло комуњарско.
 19. Свиђа ми се
  Вилер Текс је реаговао/ла на Onufrije у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Ја стварно нисам ни обратио пажњу на текст, једино ми је било драго за Грузијце на слици.
  А текст је наравно без везе. Ту се слажем да је ниво Никодима и оног распопа што је певао за Брнабу са навијачима. 
  Али оно са Брнабом и сином је барем смешно, а ово је глупо.
 20. Оплаках :))
  Вилер Текс је реаговао/ла на Ćiriličar у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Ма, још да знаку да сам у врху СеНеСеа, само тајно. Овде су ме бановали ради Вучића да прикрију моју улогу. Ко је ДиЏеј Жекс? Ињац? Заузает сам много, заш како, мало партија, мало патријаршија, нема се кад ...а и лова капље  
 21. Хахаха
  Вилер Текс got a reaction from Ćiriličar in ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  А пошто смо и СНС ботови идемо код Ди Џеј Жекса на озон.
 22. Радостан
  Вилер Текс је реаговао/ла на Ćiriličar у ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд   
  Уважени господине Лазићу,  нисам сигуран да је то писао падре Ђуровић, али знам да је он основао кохорс преторија при СеПеЦе, пошто сам и ја један од градиста. Мало смо се, у складу са историјским трендовима, модернизовали, па је Божана једна од многобројних гардисткиња. Оне нам праве сендвиче зa пут и броје паре. Како год, небитан је аутор, то је из наших кругова лансирано. Осим пратње, задужени смо за односе са јавнишћу. Подразумева се анонимно и незванично.
  После сваког подвига ставимо ноге у лавор, једемо лубеницу, анализирамо досадашње успехе и планирамо нове подвиге. На твоју жалост - нико те није узео у разматрање, бар не на оним састанцима када сам ја био присутан...ал' ја сам био много и на боловању, море, ђакузи и то. Можда су те "пикирали". Све у свему cohors praetoria ради пуном паром. Сад ће нам слати лубенице из Македоније...а баш смо се зажелели, оне су слађе.
  Немој да секираш Текса пуно.
  Ваш, у форуму, брат принципале Ћирко.
  Место за печат: О
 23. Волим
 24. Свиђа ми се
  Вилер Текс је реаговао/ла на Ćiriličar у Владика Порфирије изабран за новог патријарха   
  Па да...Боки и Рођо у честитци о суживоту два завађена брата - потпуно је исто међу Јврејима и Арапима, и међу Србима и муслиманима, као са Исамилом и Исаком - они одмах потежу есхатологију. Неписано је правило да се хришћанин не меша како ће ко своју кућу уређивати, камоли да другога врбује као секташ у веру - или, замисли, честитати некоме друге вере празник и дрско, лицмерно му проповедати своју веру - па то је тек жестока увреда.
  По логици Рође и Бокија, или би хришћани морали направити кинески зид са другим верама, или бити у непрестаном рату. Јер они не поседују Истину, и сад да цитирамо Св. Павла по њиховом: Не упрежите се у исти јарам са незнабошцима, јер шта има светлост и тама заједничко?
  Дакле, шта ћемо? За каме да се покољемо или да једни друге протерамо? Па неће баш бити.
  То Павлово нема баге везе са суживотом са другом вером. Није то контест. Као што Павлово Аврамово наслеђе ниј еисто као Порфиријево. 2 контеста, Павлов је есхатолошки, сотериолошки, а Прфиријев овоземаљски. Ма колико Аврам погрешио што је лагао са Агаром ипак је човек од силне вере, добар човек, верник, праведник! То је поента и на то наслежђе позива Порфирије и то "циља". Не проповеда Павлову есхатологију ни сотериологију муслиманима на њихов празник.
 25. Свиђа ми се
  Вилер Текс got a reaction from Ćiriličar in Владика Порфирије изабран за новог патријарха   
  Зато што се у том контексту није ни говорило.
  Овде се говори у баш у том контексту. Да имамо нешто заједничко, а то не значи да ћемо сад мало да клањамо а мало да идемо на Литургију. 
  Размишљај о томе како су Чечени сада одани Русима.
×
×
 • Креирај ново...