Милан Ракић Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 Морам да препоручим једну епизоду легендарног "Духа са секиром" Сви који воле Загора, знају ко је и он и каквим су га замислили његови "творци"-легендарни Бонели и Фери. Иако фикција на свакој разини свог постојања, често и са елементима фантастике и хорора, многи аутори су Загора (и Чика) смештали и у реалне повијесне оквире. Једну такву епизоду сам прочитао јуче и морам да је поделим са вама који сте љубитељи овог борца за правду из Дарквуда. Наиме, већ сви знамо како се већина досељеника на амерички континент односила према староседеоцима, припадницима староседелечких племена-Индијанцима. Ова епизода се бави историјски тачном чињеницом о "хуманом пресељењу народа", коју су тако штедро користили "господари рата" и на овим балканским странама. Наиме, народ Чироки индијанаца, предвођени легендарним поглавицом Секвојом (по коме је и дрво од стране једног аустријског ботаничара добило име, јер је поглавица Секвоја у своје време био познат и у Европи), и поглавицом Ковисгувијем-Џоном Росом, одбацује додтадашњи начин борбе са досељеницима. Увидевши да оружани отпор за њих нема смисла, Чироки предвођени овом двојицом прихватају норме те "нове" цивилизације. Оснивају своја насеља и почињу да живе као "бели људи". Секвоја прави алфабет, преводи Библију на писмо Чироки индијанаца које је сам састваио од елемента грчког и латинског писма, покреће новине "Чироки Финикс",... Шаљу младе на школовање у школе на источну обалу (Загоров пријатељ, адвокат Сатко) и уопште, започињу живот према обичајима досељеника, на територији која је захватала ареал Албаме, Џорџије, Каролине и Вирџиније, на којој су направили својеврсну аутономију... Неких већих проблема на својој аутономији нису имали све док на њиховој територији није пронађено злато. Пошто због јавности на "цивилизованом" делу источне обале, није могла да се предузме акција "уклањања" ових људи на начин на који се то радило са ратоборним племенима, за време владавине Председника САД Ендрјуа Џексона долази до "договора" између Владе САД и једног "представника " Чирокија, човека који је представљао незнатан број породица и Влада САД доноси одлуку о "хуманом пресељењу" народа Чироки на нове неистражене територије на Западу у Оклахоми, како би се њихова земља искористила за злато... Тај "Пут суза" је до у детаље описна у овој причи о Загору, где на почетку Загор са Сатком иде у мисију у Белу Кућу код Џексона и након неуспеха преговора, овога "по свом обичају" за врат хвата, а затим одлази у Џорџију и помаже Секвоји да се са својим народом исели са својих вековних огњишта и дође до територије коју им је САД одредила. Прича пуна емоција, са одличним Буратинијевим сценаријом, иако Кјарола није тако добар цртач (по мени), као Загоров "отац"... Узбудљива и истовремено тужна прича од које ће вас болети желудац свих 320 страна колико је има у издању хрватског "Луденса"... Прича "Дуго путовање" А можете је прочитати овде: http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/36800828 АлександраВ, Goku, Светислав Павловић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 После Ферија сви су лоши цртачи Загора... То је као играти Радована после Радмиловића. александар живаљев, Караконџула, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Август 7, 2016 Пријави Подели Написано Август 7, 2016 Караконџула and Светислав Павловић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Август 7, 2016 Пријави Подели Написано Август 7, 2016 Светислав Павловић and 3006 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Август 7, 2016 Пријави Подели Написано Август 7, 2016 Караконџула and 3006 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Август 8, 2016 Пријави Подели Написано Август 8, 2016 Super su stripovi dok ne odrasteš....u čangrizavca. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2016 2 odlicna sajta za stripove, ima svega i svacega... strip-utopija stripovizija Н И Н Е, drvce and 3006 је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
3006 Написано Новембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2016 Имам солидну колекцију скенираних стрипова, има ту свега, Загор, Марти, Алан Форд, Гастон, Хогар, Акса итд, нека 4 двд-а. Сад, кад бих знао како то да поставим негде да можете да скидате, бих, а пошто не знам могао бих да дам некоме ко зна, па да подели за форумаше... Драшко, Караконџула, PredragVId and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2016 50 minutes ago, 3006 рече Имам солидну колекцију скенираних стрипова, има ту свега, Загор, Марти, Алан Форд, Гастон, Хогар, Акса итд, нека 4 двд-а. Сад, кад бих знао како то да поставим негде да можете да скидате, бих, а пошто не знам могао бих да дам некоме ко зна, па да подели за форумаше... "Шибај" на "Мегу" PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Новембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2016 Stripove davno ne uzeh u ruke , elem jos uvek su mi u secanju Torgal i Aster Blistok i naravno Asteriks i Umpah Pah Драшко, Goku and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ronin Написано Новембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2016 On 11/19/2016 at 18:49, obi-wan рече 2 odlicna sajta za stripove, ima svega i svacega... strip-utopija stripovizija још један одличан сајт! http://www.stripzona.com/ Нови чланови су увек добро дошли. obi-wan and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 „Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!” Византијска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Новембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2016 Ја сам имао велику колекцију Загора, заправо негде око 100 примерака али смо их одавно распродали. Још у основној школи па смо прешли на кошарку. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2016 2 hours ago, 3006 рече Имам солидну колекцију скенираних стрипова, има ту свега, Загор, Марти, Алан Форд, Гастон, Хогар, Акса итд, нека 4 двд-а. Сад, кад бих знао како то да поставим негде да можете да скидате, бих, а пошто не знам могао бих да дам некоме ко зна, па да подели за форумаше... Mozes da napravis i svoj nalog na "4shared", pa okacis tamo, a ovde stavis link. ronin је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2016 Evo nesto i od mene, Talicni Tom u kolekciji od 30 stripova. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2016 Asteriks u kolekciji od 20 stripova. Н И Н Е and 3006 је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука