Jump to content

STRIPOVI

Оцени ову тему

Guest Izida

Препоручена порука

За све љубитеље Духа са секиром, односно Загора, кликом на слику, можете скинути књигу "Енциклопедија Загоријана", аутора Александра Ђукановића, историчара из Београда, који на преко 900 страна, одредницама поређаним по абецедном реду, обрађује све аутентичне и измишљене ликове, народе, догађаје, појмове, укратко све што вам падне на памет, а са чим се Загор Те-неј и његов верни пријатељ Чико "сусретао" у последњих пола века, у преко 500 епизода објављених у СФРЈ, Србији и Хрватској. Аутор је дело заштитио и завео, тако да штампање подлеже Закону о ауторским правима, а док га он сам не одштампа, енциклопедија се може "прелистати" у ПДФ формату...

p003351.jpg

Блог аутора

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Kao autor mi je puno značio Don Lorens i njegova dva najbolja stripa - "Uspon i pad Triganskog Carstva" koji je kod nas izlazio pod nazivom Daleka planeta.

dp02.jpg

Pored toga i junak Storm iz istoimenog stripa i njegova prijateljica Crvenokosa, su mi pomogli dosta da odrastem.

Storm%20The%20collection%201.jpg

Ima tu još dosta toga, uglavnom neobično sam cenio ediciju Hevi Metal (američki magazin) i junaka Dena...

Torgal naravno, španske autore općenito... ma mnogo toga...

corben_den2-hal-hefner-gates-heavy-metal-magazine.jpg

ma kad bih počeo da nabrajam ne bi bilo kraja poruci..

• Волим 1

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Mišljenja sam da su amerikanci ko po običaju što su uradili i sa drugim umetnostima, to uradili i sa stripom (devetom umetnošću). Uprskali ga.

Nije moralo tako biti, jer je američki sindikalni strip (stripovi koji su izlazili u šlajfnama svaki dan u dnevnoj štampi) bio sama avangarda umetnosti. Fosterov Princ Valijant, Džim iz đungle...

Najbolje strip revije koje su izlazile su američke. Heavy Metal i u novije doba Mad magazin.

Međutim i Marvel i DC Comic su svojevrsnom holivudizacijom stripa i stvaranjem velikih univerzuma sa super junacima, doveli do toga da odumru neke zaista prave vrednosti i da se maksimalno iskomercijalizuje umetnosti.

Evropski strip je uglavnom uvek bio na braniku, i nije potpadao pod forumu komercijalizacije. Najpoznatiji autori i junaci ako su pravili serijale, nisu nikada izdavali više od jednog albuma godišnje, a nekad ni toliko.

Italijanski, španski, francuski i belgijski autori su ono što je uvek bilo svetlo u strip umetnosti. Pravilan odnos komercijalnog i umetničkog.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Treba se pitati koliko valja čitati beleristriku koja negira Boga.

нико те не тера, а ја имам благослов да читам јеретичку литературу пошто на мене не утиче негативно :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...