Jump to content

Бог не чује молитву...

Препоручена порука

...ЖЕНЕ КОЈА УЛАЗИ У ЦРКВУ У ПАНТАЛОНАМА И БЕЗ МАРАМЕ!

Рекао је један свештеник мојој пријатељици... Шта ви мислите о овим речима? Да ли жена МОРА да носи мараму и сукњу? Колико је битно облачење?

Ја никада нисам носила мараму, а ни сукњу и не осећам потребу да се тако обучем. Да ли грешим?

СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИЧЕ ТЕОДОРЕ ВРШАЧКИ И ПРЕПОДОБНИ ОЧЕ РАФАИЛО БАНАТСКИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС

Подели на овим сајтовима

Познато је да је у то време Коринт био град моралне запуштености, да је чак важио као симбол неморала. ”Живети по коринтски” - значило је живети неморално. Коринћанке су се претерано шминкале, а косу су украшавале разним накитима, перлама, локнама и тракама. То је био имиџ и ”модни детаљ” коринтских жена, вашарски и карневалски. Сасвим је разумљиво што их Апостол опомиње на пристојност и саветује покривање главе као скривање њиховог кича и неукуса како се хришћански храмови не би претварали у вашарске и карневалске писте.

Проглашавати те савете као правила понашања за сва времена у практичном црквеном животу, најблаже речено, делује бесмислено. Јер свако време има своје стандарде пристојности и поретка у јавном животу.

Жена хришћанка треба највише да води рачуна о украшавању своје душе хришћанским врлинама. Доброта, племенитост и побожност - најлепши су украси жене и мушкарца. Ако поседују те особине, сами ће најбоље знати како да дођу у храм на молитву. Са марамом на глави или без мараме, потпуно је неважно и небитно. Важно је шта је у глави и срцу.

У свакодневном животу, данас, жене ретко носе мараме, нарочито у урбаним срединама. Треба повести рачуна о томе да се ношење мараме у храму не претвори у потребу скретања пажње на себе, неку врсту мимикрије и маскирања. Жена хришћанка се пристојно облачи у свакодневном животу. Тако треба долазити у храм, у оделу, дакле, у коме се појављује у озбиљним и свечаним приликама.

Новокреирана ”црквена костимографија”, дуге мараме и шалови, дуге сукње и џемпери, скрећу пажњу и у храму и на улици. О Христу и хришћанству не сведоче ништа. Оне сведоче искључиво о онима које их носе. Треба се чувати ”квасца фарисејског, а то је лицемерје” (Лк, 12, 1), те Господ саветује својим следбеницима да се чувају оних ”који радо иду у дугачким хаљинама, и воле поздраве на трговима, и прва места у синагогама... и лажно се моле дуго”, и додаје, да ће они ”још већма бити осуђени” (Лк. 20, 26-47).

IZVOR: Eparhija Sabacka - Glas Crkve

Подели на овим сајтовима

U crkvu odlazim u suknji,ali ne smatram da Bog čuje moju molitvu,a molitvu žena koje u crkvu dolaze u pantalonama i bez marame,ne čuje,mislim može neka žena da spolja bude obučena u suknji do poda i uvijena u maramu kao bula,ali pitanje je šta je u srcu,šta je u duši?.Inače ni ja ne nosim maramu u crkvi.Smatram samo da žena ili muškarac u crkvu treba da dolaze pristojno obučeni,u smislu,ne u šorcu,bermudama,žene ako su u suknji ipak da budu neke pristojne dužine.Bitno je šta je u srcu.Mislim da Gospod to gleda,a ne da li je neka žena u pantalonama,a druga u suknji sa maramom na glavi.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

У свакодневном животу, данас, жене ретко носе мараме, нарочито у урбаним срединама. Треба повести рачуна о томе да се ношење мараме у храму не претвори у потребу скретања пажње на себе, неку врсту мимикрије и маскирања. Жена хришћанка се пристојно облачи у свакодневном животу. Тако треба долазити у храм, у оделу, дакле, у коме се појављује у озбиљним и свечаним приликама.

Новокреирана ”црквена костимографија”, дуге мараме и шалови, дуге сукње и џемпери, скрећу пажњу и у храму и на улици. О Христу и хришћанству не сведоче ништа. Оне сведоче искључиво о онима које их носе. Треба се чувати ”квасца фарисејског, а то је лицемерје” (Лк, 12, 1), те Господ саветује својим следбеницима да се чувају оних ”који радо иду у дугачким хаљинама, и воле поздраве на трговима, и прва места у синагогама... и лажно се моле дуго”, и додаје, да ће они ”још већма бити осуђени” (Лк. 20, 26-47).

IZVOR: Eparhija Sabacka - Glas Crkve

:cheesy: 319.gif ...треба да будеш оно што стварно јеси, а не да будеш нека друга особа кад улазиш у цркву...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Не могу да разумем зашто смо склони генерализовању.

Одакле,само,идеја да: дуга сукња+марама=фарисејство,лажне молитве и сл.

а даprst ka doleдодуше пристојна) сукња+гола глава=права вера,искрене молитве итд.

и,наравно,обрнуто?!

Вероватно кад идете у позориште или на неке свечане пријеме носите свечану гардеробу.Кад бисте се у по бела дана појавили такви на улици или пијаци,сигирно бисте привукли пажњу.Да ли је,онда ваша свечана тоалета лицемерје?И шта да ради онај који је нема?

Мој емотивно кулминирајући одлазак у цркву,био је у фармерицама на трегере и мајици са широким бртелама.

Нити сам знала како треба,нити сам размишљала о томе.Улетела сам,сва уплакана,тражећи помоћ и молитву за моје дете и моју породицу.

Сада идем у цркву у дугој сукњи и марами,јер осећам потребу и жељу да се тако обучем.Тако се осећам опуштеном да свим својим срцем,умом и душом учествујем на Литургији.Када бих обукла нешто свечано,"уштиркано",то не бих била ја,и не бих била сконцентрисана на Литургију,и-ТО БИ БИЛО ЛИЦЕМЕРЈЕ са моје стране.

Трудим се да не обраћам пажњу на то шта ко облачи,а шта је коме у срцу и души,и ко је лицемер,без обзира на то шта је обукао и колико се моли,то само Бог зна.И,да,-Он је тај који треба да суди свима нама.

• Волим 1

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Рекао је један свештеник мојој пријатељици... Шта ви мислите о овим речима? Да ли жена МОРА да носи мараму и сукњу? Колико је битно облачење?

Ја никада нисам носила мараму, а ни сукњу и не осећам потребу да се тако обучем. Да ли грешим?

А  зашто  ми  не  би  могли  да  послушамо  то  што  нам  каже  свештеник?

Да  будемо  једноставно  послушни. prst ka dole

Подели на овим сајтовима

Ne bih se složila da je oblačenje u dugu suknju i nošenje marame ikakvo skretanje pažnje, a još manje farisejština, niti mislim da je farisejština to što se ulazi gologlav i u pantalonama. Mislim da je sestra Lidija pogodila poentu, a i Mirođija je u pravu. Koliko je istina to što je otac rekao, mislim da ne bi trebalo preispitivati, jer on sigurno zna zašto je to rekao, i nije rekao bezveze, meni kad bi rekao ja bih poslušala, šta god mislila o tome. Odjelo ne čini čovjeka niti određuje da li je neko više ili manje hrišćanin zato što se oblači ovako ili onako, naravno, ali mislim da je poslušnost nešto što treba da se upražnjava. Kod nas žene i djevojke dolaze i ovako i onako, i ne vidim da iko ima problem s tim, niti ko smatra ženu u marami pobožnijom od one koja ne nosi. Mislim da je to stvar poznavanja vjere. Ne morate se oblačiti u suknje da bi skretali pažnju, dovoljno je da vas ljudi vide da za njihov pojam stvari često idete u crkvu, odmah će vas etiketirati VIDIŠ ONA JE PUKLA, NE IZLAZI IZ CRKVE.Tako da svijetu se ne da ugoditi, daj da ugodimo Bogu, i poštujemo one koji su dužni da nas savjetuju. Moje mišljenje.

• Волим 1

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Није мени проблем да ја ставим мараму на главу, али онда то нисам ја... Знала сам да је марама и сукња пожељна, али не и обавезна толико да Бог не би слушао моју молитву. Осим тога, мој свештеник каже да марама није толико битна, а знам и зашто то каже јер и попадија долази у цркву без мараме. 0110_hahaha

СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИЧЕ ТЕОДОРЕ ВРШАЧКИ И ПРЕПОДОБНИ ОЧЕ РАФАИЛО БАНАТСКИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС

Подели на овим сајтовима

А  зашто  ми  не  би  могли  да  послушамо  то  што  нам  каже  свештеник?

Да  будемо  једноставно  послушни. joooj

није проблем у послушању већ у ''власти'' коју је изјавио овај свештеник над Богом, да ли чује нечију молитву или не.

да не додајем да је у питању јуридика у најгорем облику са све осудом.

најбоље да га пита одакле му такво сазнање, уместо што је оћутала, кад је већ био у фазону да подучава.

Подели на овим сајтовима

Možda je to samo stvar ispitivanja tvoje poslušnosti?  89898989898989

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Девојке у дугим хаљинама волим

целивам их у образ,миришу на тамјан

девојке у дугим хаљинама волим

joooj

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...