Милан Меденица :) Написано Јануар 11, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2011 Код мене у у граду, више се мушкарци буне што жене у цркви носе мараме и дуге сукње но саме жене. Мени је то интересантно. за мој појам, то је равно феминистичком шовинизму ''право на панталоне'' :229229229: 0110_hahaha клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 11, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2011 Medeni brate moj, pogledaj moje komentare ponovo i vidjećeš da ja nigdje nisam rekla da odjevanje utiče na oboženje, samo sam rekla da nošenje suknje i marame NIJE farisejština, i privlačenje pažnje. A pričala sam o poslušanju ne o tome kako odjevanje utiče na oboženje. Kapiš?ма добро, то ти нико није оспорио :229229229:него, моје питање остаје - јел улазиш у цркву у сукњи или панталонама и колико себи држиш до тога? Dolazim u suknji i marami, radi se o manastiru, i tako je otac blagoslovio, i toga se drže svi koji redovno dolaze i ja se držim toga. One koji rjeđe dolaze dolaze u pantalonama, i niko im ništa ne prebacuje. Evo večeras sam bila u pantalonama, jer nisam planirala da idem u crkvu, i ništa, oblačenje NEMA UTICAJ NA OBOŽENJE ne trebam to još 1000 puta ponoviti, ali ako je tako poželjno i ako oci tako preporučuju zašto bih se oglušila o to?ма није поента у оглушивању, нити у облачењу, још мање у сексизму или обожењу.разумеш ли ЗАШТО ношење покривене главе и сукње као женско, а панталона и без покривања главе као мушко? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јануар 11, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2011 Prosvijetli me... Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 11, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2011 Prosvijetli me...зато што си у коринту, где се на то гледа и трудимо се да не саблазнимо ближњег који пати од таквих културолошких феномена.одатле и свештеник који изјављује свашта, приписујући Богу којешта. баш бих волео да видим да му индијац у сукњи упадне у цркву, да ли би и шта му рекао prstgore :mad: 0110_hahaha клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јануар 11, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2011 Ja i ti u stvari pričamo jedno te isto, ali ne nikako da skontamo, nema veze. I sveštenik je čovjek, nigdje ne kaže da je on nepogrješiv. prstgore Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Ja i ti u stvari pričamo jedno te isto, ali ne nikako da skontamo, nema veze. I sveštenik je čovjek, nigdje ne kaže da je on nepogrješiv. greengrinне, не, капирам ја тебе, ал мене буни од почетка друга ствар:а што бих га онда послушала сестра за панталоне/сукњу? тачније, јел ми мерило његова реч, личност, образ, добродетељ, мантија или Свето Писмо над свима? хоћу да кажем да је у овом случају решење исто: жена треба (никако мора) да носи сукњу и мараму јер живимо у нешто назадно културолошком и, прилично рањивом на патријархалност, идолизацију и клирикализацију, затвореном друштву, али је питање хоће ли то бити да тог свештеника (или тако неког ко има сличан узак поглед) не саблазнимо или зато што смо аминовали на изјаву покоравањем и самим тим потврдили да прихватамо његову странпутицу. љубави ради - да за облачење, а као послушање у апсолутном смислу само зато што је то мантија изговорила, претњу Богом, Судом, или нечим петим, или грђе - потврду изјаве са којом је кренула тема - не за облачење. мож будемо некад 100 пута у праву, ал ако љубави нема ... ништа смо. јеснотавно, прошао сам опечен ту школу послушања и неиспитивања ауторитета, па сам научио кад да испитујем а кад да једноставно игноришем, па још и образложим у лепом или грубом маниру, зашто радим или нећу да урадим нешто. а и кад урадим, обавезно питам ЗАШТО и то док не добијем смислен или разумљив одговор. баш зато што смо људи. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 greengrin greengrin „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hana Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 ...ЖЕНЕ КОЈА УЛАЗИ У ЦРКВУ У ПАНТАЛОНАМА И БЕЗ МАРАМЕ! Рекао је један свештеник мојој пријатељици... Шта ви мислите о овим речима? Да ли жена МОРА да носи мараму и сукњу? Колико је битно облачење? Ја никада нисам носила мараму, а ни сукњу и не осећам потребу да се тако обучем. Да ли грешим? Бог чује молитву оних који Му се искрено и од срца обраћају, без обзира да ли је тај неко у сукњи или панталонама. Света Ксенија Петроградска је од смрти свога мужа па до краја живота носила његову одећу, самим тим и панталоне.Али, уколико жена долази у Цркву у панталонама или било како другачије, треба да води рачуна о томе, да та гардероба не изгледа нападно и саблажњиво, већ пристојно. Може жена да обуче и сукњу, а да та сукња буде или тесна или кратка сувише или прозирна и да и то представља сметњу у молитви и њеној и осталих верника! О томе треба водити рачуна, а не о пукој форми! Јер одело не чини човека, али много говори о њему. "Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hana Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 У посланици Апостола Павла Коринћанима стоји следеће:" Свака жена која се гологлава моли Богу или пророкује, срамоти главу своју.." 1.Кор.11,5 "Ако се жена не покрива, нека се шиша. Ако је стидно жени шишати се или бријати се, нека се покрива." 1.Кор.11,6 "Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Bolje i pantalone,nego suknja sa prorezom do zadnjice.U Bugarskoj sam videla mladu zenu ,udje u crkvu za vreme Sluzbe,providan rozi pareo(crkva blizu plaze),vezala ispod grudi,gornji deo kostima korpe,a donji tanga gace.Udje,ostavi ruzu pored oltara i izadje... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 ...ЖЕНЕ КОЈА УЛАЗИ У ЦРКВУ У ПАНТАЛОНАМА И БЕЗ МАРАМЕ! Рекао је један свештеник мојој пријатељици... Шта ви мислите о овим речима? Да ли жена МОРА да носи мараму и сукњу? Колико је битно облачење? Ја никада нисам носила мараму, а ни сукњу и не осећам потребу да се тако обучем. Да ли грешим? Najiskrenije se nadam da taj svestenik NIJE rekao ovo sto pise... Ako jeste... prstgore "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Inace, moram da kazem dobar stos naseg crkvenjaka na ovu temu... Pre vise godina je bilo, tako devojke se obukle po pravilu - marame i suknje sve imaju (suknje u bojama kuhinjskih mushema, al` dobro sad), medjutim, niko im nije rekao sta gore da obuCHu (od bluza), i one sve lepo obukle bodije... prstgore Kako izgledaju mladke kad imaju duge suknje dugi(ni)h boja, a povise njih bodi tesno pripijen uz grudi, i sa sarenim maramama na glavi - ostavljam vasoj (muskoj) masti... Tek, utom prolazi nas crkvenjak, i dobacuje im: "Providne vam te marame!" bandit greengrin .................................................. Inace, licno smatram da devojke i zene bas treba sto cesce i van crkve da nose suknje i haljine, jer ih to zaista cini duboko zenstvenim, u najdubljem i najlepsem znacenju reci... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Inace, licno smatram da devojke i zene bas treba sto cesce i van crkve da nose suknje i haljine, jer ih to zaista cini duboko zenstvenim, u najdubljem i najlepsem znacenju reci... Па то је поента. Облачимо панталоне као да идемо коњима на посао па нам лакше. Девојчице од најранијих дана такође су у панталонама. А после псујемо као кочијаши, пушимо више него мушкарци и у неком тренутку нам чак ни мужеви нису потребни. Одатле је све и почело-од увлачења у фармерке. Причам и о свом искуству. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Inace, licno smatram da devojke i zene bas treba sto cesce i van crkve da nose suknje i haljine, jer ih to zaista cini duboko zenstvenim, u najdubljem i najlepsem znacenju reci... Па то је поента. Облачимо панталоне као да идемо коњима на посао па нам лакше. Девојчице од најранијих дана такође су у панталонама. А после псујемо као кочијаши, пушимо више него мушкарци и у неком тренутку нам чак ни мужеви нису потребни. Одатле је све и почело-од увлачења у фармерке. Причам и о свом искуству. Na dobrom si putu da postanes muski sovinista... prstgore "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Јануар 12, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2011 Хахахахаа....али мртва сам озбиљна. Мој пример: носим панталоне нон-стоп. И лети и зими и на послу и у граду и кући. Одувек. И знаш какв сам харамбаша, живот да ти се смучи. Псујем као Каламити Џејн, дуго сам била пушч, цигару нисам гасила. Све знам боље од свог мужа, чак сецам и намештај по кући кад правим нов распоред и то док је он на послу. И кад вратим филм, мало по мало-схватим да је друштво утицало на многе тако. Мода је таква. А пратимо моду. И онда, корак по корак. И ја из године у годину, још од детињства, дођем до нивоа где почнем да се стидим колико сам изгубила ону нежност која је својствена женском роду. Мислим, постоји...али понекад исплива. Крене од облачења, па преко обавезног мултитаскинга и на крају до замене улога-жене постају агресивније од мушкараца. А можда ја и јесам мушки шовиниста? prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука