Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

а шта ћемо онда са тим , што је патријарх Павле сматрао да с епост треба скратити?

Ето рецимо, ово је ок разлог , у оно доба да се много озбиљније схвати духовни живот, да ли је у данашње време пресликаавати исту сллику паметно?

Колико знам Патријарх српски Павле је сматрао да треба скратити пост војницима..............

9. Такође би требало размотрити питање поста војника и ратника. Јасно је да они не могу дуже постити у условима свога живота ни у миру. Сматрам да би после кратког поста од два - три дана могли ићи на Причешће , а обавезно да посте први дан Свете Четрдесетнице, Велики петак и Велику суботу.

10. Мишљења сам, такође, да би било потребно донети одређену одлуку од које године треба да посте деца, свакако ублажен пост на зејтину и риби.

Ето, такав је био став у моме раду о посту, на поменуту теме, за Велики свеправославни сабор. Нема ни речи, дакле, о укидању неких постова, а још мање да се дозволи " пост " на белом мрсу, о чему су у Православној Цркви није знало никад.

Не мислим да су људи, који су ми приписивали оно што нисам заступао, чинили то злонамерно, да унесу забуну, или да себе представе јединим чуварима Православља, него из необавештености или лаковерности.

Патријарх српски Павле

Подели на овим сајтовима

• Гости

А ево наша тема и у елеграфу, хвала нашем брату Мићи Бабићу, који сјајне текстове пише

http://www.telegraf.rs/vesti/876340-goruce-pitanje-vernika-mogu-li-zene-tokom-menstruacije-da-se-pricescuju 

Подели на овим сајтовима

и у њих ушао њихов Женик, Христос.

Редовно идем у Цркву и причешћујем се редовно. Међутим у околини града има један Манастир Рукумија, и сада могу да кажем да у том манастиру има један ..............PRIPAZI NA RECNIK!.............. Симеон. Чак ме и не познајући, одбио је да ми да причешће, зато што наводно нисам постио 7 дана на води? Било је то о Митровдану, ове године. Рекао сам да сам постио 3 дана на води, а он ми је рекао да сам требао бар 5 ? А да сам му рекао 5, он (.........PRIPAZI NA RECNIK!.......... Симеон) би вероватно рекао што нисам 7 ? Ја се у Цркви у граду причешћујем у време када није више недељни пост редовно и ако постим среду и петак. Међутим сада сам постио и четвртак без потребе, чисто да испоштујем Св. Димитрија, а и чињеницу да идем у Манастир, мада што се самог причешћа тиче мислим да нема никакве везе. Био сам гневан, и могао сам светогрђе да направим. Слава Богу нисам, а то што ми није дао причешће нека иде проклетсво на душу оног ко ми није дао оно што ми Бог шаље по милости својој! Сматрам да нико не може и нема права да не да причешће ономе који тражи, по речима Апостола Павла КО УЗИМА НЕДОСТОЈАН, СУД СЕБИ ЈЕДЕ И ВЕЧНЕ МУКЕ ПИЈЕ. Дакле хоћу да кажем , проблем је свакога ко приступа чаши, а нико нема права да не да.

Подели на овим сајтовима

Au brate sta ti ovde sve napisa, ko da nisi dobio pricesce nikada... dobro je sto ti nije dao, da se oslobodis tog gneva sto nosis, treba da mu budes zahvalan. Ko god ti cini nepravdu blagosiljaj, jer on ti pomaze. Prastaj brate. U promisao Boziju se uzdaj.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

....smatram da mi tu nismo ni da sudimo ni da osuđujemo...verujem da oni koji ne trebaju primiti Sveto Pričešće ti ga jednostavno neće ni primiti jer ga fizički neće ni moći podneti....ne zaboravimo, da ma kakvi da smo u očima drugih ljudi, bilo kako da nas drugi ljudi gledaju i vide, ipak, svi smo mi deca Jednog Oca...

Подели на овим сајтовима

Ја сам од оних који сматра да без причешћа нема ни оздрављења. А да Литургија без причешћа је само једна представа...

...јер то сједињење Бога и нас кроз причешће је поента читавог Хришћанства...уз заједничку молитву ..наравно..

а исповест...декларативно навођење грехова без покајања такође нема смисла..

ако мислиш да исповедиш неки грех...онда стисни и немој га више понављати..

А ко може икада бити достојан Св.Тајне Причешћа...ја би га волио упознати...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Управо то и јесте циљ Тајне: отпуштење грехова грешницима, а не награда безгрешности.

Суштина одговора на постављена питања. Ипак, овај одличан одговор професора Фундулиса треба даље продубљивати. Јер, ово сигурно не значи "пелцовање" Христом. Итекако подразумева "другу страну" - човека и његов покајнички етос. Опраштање грехова има смисла само онда када постоји и свест да је грех присутан и да је као такав лош и погубан. Односно, када постоји отпор према греху, покајање. 

Подели на овим сајтовима

Редовно идем у Цркву и причешћујем се редовно. Међутим у околини града има један Манастир Рукумија, и сада могу да кажем да у том манастиру има један ....-монах Симеон.

Нашао си код кога ћеш да одеш... Али ипак, немој га називати идиотом. Оне је човек и као такав је икона Божија. Мало пргав и тврдоглав, али ипак човек и икона Божија. И он је свештеник. Јако слаб свештеник, али ипак свештеник. 

Измењено од Дејан Бићанић
Подели на овим сајтовима

i sam sam bio -žrtva pričešća- pa rekoh da prozborim malo... molio sam Boga da me smiri jer sam i sam osećao gnev zbog toga što mi ne daju pričešće- konkretno mi se desilo da sam ceo vaskršnji post postio na vodi a onda me o Vaskrsu nisu pričestili u manstiru svetog Prohora pčinjskog... posle toga mi se desilo da sam takodje neko vreme postio pa otišo u manastir Kovilj gde me takodje nisu pričestili na prvoj liturgiji ali nakon razgovora sa jeromonahom (zaboravio sam ime) sutra sam se pričestio bez problema... sada razumem to i podržavam da nikako ne treba pričestiti nekog -sa ulice- a posebno je bitno da se kao hrišćani smiravamo i kada nas ne pričeste iako smo ubedjeni da zaslužujemo to i razumemo kanone i teologiju dok tamo neko ko je pop ne razume i ne zna... konkretno taj otac Simeon... mislim da se u takvoj situaciji od pričešća ne vidi ništa drugo i onda pričešće postane neki cilj umesto da bude kruna liturgije...

vidim da u gradskim crkvama više niko i ne reaguje na poziv sveštenika - ko je postio 7 dana na vodi, neka pristupi - što valjda znači neku zdraviju crkvenu svest medju vernicima ali ako me vrate sa pričešća prihvatam to i ne dramim i nastojim da o pričešću ne razmišljam kao o onom čarobnom napitku koji pije Asteriks već samo kao ponovnu potvrdu ljubavi Božije koju iznova opitujem... možda je ponekad bolje biti smiren i ne pričestiti se (ako nas vrate)  jer, kako reče čini mi se sveti Jovan lestvičnik - smirio sam se i Gospod me odmah pogledao!

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

А што си цео пост Васкршњи постио на води?

Јел ти духовник наредио...или ти пало на памет..онако..

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

А што си цео пост Васкршњи постио на води?

Јел ти духовник наредио...или ти пало на памет..онако..

ma tad sam bio klinac 16-17 godina, nisam ni znao šta znači duhovnik a jedan veroučitelj mi reko da treba na vodi osim vikendom a ja hteo da ugodim Bogu pa sve na vodi LOL

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

ma tad sam bio klinac 16-17 godina, nisam ni znao šta znači duhovnik a jedan veroučitelj mi reko da treba na vodi osim vikendom a ja hteo da ugodim Bogu pa sve na vodi LOL

molimoli

Јао, када се сетим својих почетака...неби сам себе препознао..зилотизам на куб

али то тако ваљда требује...

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Vernici treba da se pricescuju kod svojih duhovnika ili svestenika a ne da idu da se pricescuje u manastire gde se praktikuju druga pravila.

Уз благослов парохијског свештеника,мислим да могу.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...