Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

A sta ako je u pitanju da smo se posvadjali sa bliznjim jer nas proganja zbog nase vere,znate vec kako je to...?

Blaženi ste kad vas, mene radi, ruže i progone i, lažući, nabede svakim zlom. Radujte se i veselite se, jer je nagrada vaša velika na nebesima; jer su tako progonili proroke koji su bili pre vas."

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

"Оче, а је л' моогу да се пречееестим? Уврееедио сам жееену, рек'о сам јом да јом је чорба к'о сплачина, и она сад неј' ни да ме погледа"

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

"Оче, а је л' моогу да се пречееестим? Уврееедио сам жееену, рек'о сам јом да јом је чорба к'о сплачина, и она сад неј' ни да ме погледа"

0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

"Samo nas ljubav može spasiti!"

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
tema je ponovo aktuela... jutros je žena koja je prvi put pošla na pričešće vraćena zbog perioda
Zašto je uopšte rekla popu da ima period, kada se to njega ne tiče?
  • Волим 1

In communio sanctorum

Подели на овим сајтовима

Ако жена у току менструалног циклуса не сме да се причести,логично не сме ни неко ко је оперисан па му цури рана.

Е сад,пошто Христос ће да исцури кроз крв,логично ако је само у крви,онда он бира у ком телесном сегменту ће бити, што имплицира да се не би налазио у оном делу крви који истиче.

Обзиром да он истиче,дакле онда не може да бира да је само у крви већ је у свим телесним течностима.

Ја онда сада постављам логично питање,колико дуго након причешћа ја не смем да идем у тоалет да обављам велику и малу нужду,да не дао Бог не избацом Христа из себе у вц шољу?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Гости

Браћо и сестре, искористите време овог поста када се освештавају васкршње водице да замолите вашег свештеника да када дође да освети воду уједно и причести и болеснике ако их имате у кући- мислим на старе и немоћне ваше укућане. Знајте да је то нешто најбоље што можете учинити за њих. Наравно, не сме ништа да буде на силу, већ а њиховим пристанком.

Ево, ја сада други дан идем у васкршње водице и већ сам петоро причестио а надам се до краја да ћу бар њих 20-30, а ако Бог да и више.

Ако желите да прочитате нека моја размишљања на ову тему вратите се на почетак ове форумске теме за коју мислим да је веома битна.

Подели на овим сајтовима

Evo i mog iskustva. Naime, možda neki od vas i znaju-pisala sam na raznim temama, moja baka je u poslednjih 6 godina preživela srčani i moždani udar, čir na želucu, neki blagi penicilinski šok i na kraju jako težak i raširen oblik karcinoma. Ima 79 godina. I kada počne post, ona posti! Iako maltene čim je sveštenik vidi, da joj razrešenje-jer baka ima oko 35 kilograma. Eventualno uzme malo nečega od mlečnih proizvoda, i to radi okrepljenja, jer je ona ipak jako stara, i neopisive je bolesti preživela. I to samo par puta u toku posta. Kada želi da ode na pričešće, odvezemo se do crkve, stanemo maltene na kapiju i onda natenane, pod ruku ulazimo zajedno. Ljudi čim je vide, nalaze joj mesto da sedne, i kada se mama ili ja pričešćujemo, mi napomenemo svešteniku da je došla i ona. Sveštenik, divan čovek, kada završi sa svima, priđe joj i ispovedi je tu na mestu gde sedi, a onda je tu i pričesti. Nudio se da ako želimo, dođe kući da je pričesti, ali sve dok možemo ovako polako sa njom i da to njoj nije napor, vodićemo je u crkvu.

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Već sam pisala na nekoj temi o onome što se meni desilo- za vreme posta smo mi(moja mama, ja i naših 9 prijateljica!), sa našim sveštenicima, pošle na Ostrog. Postile smo, i želele da se pričestimo. Međutim, nas 5-6 je ili već imalo na polasku na put periodu, ili smo je u putu dobile. Nisu nam dozvolili da se pričestimo. O, kakvo je to bilo razočaranja, pogotovo što smo sve prvi put išle na Ostrog.

A ovako, za vreme posta, u našoj crkvi kad me vrate, ja dođem sledeće nedelje, ne bih da se raspravljam sa sveštenikom.

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • Гости

DSC_3022.jpg

У контакт-емисији „Оче да те питам“, која је емитована 9. фебруара 2012. године, презвитер Миленко Јеловац, сабрат новосадског храма Светих Кирила и Методија на Телепу разговарао је са слушаоцима радија Беседа и објаснио је, између осталог, разлику у служењу и припреми за причешће у Срему, Банату и Бачкој.

http://beseda.rs/portal/podcast/oce/20120209_Jelovac.mp3

Извор; РТВ Беседа

Подели на овим сајтовима

Иако је ово једини начин да се објасни како то да овде свештеник или епископ дозвољава често причешћивање а онде не, ипак је разлика веома дубока, а последица је једног свеопштег јавашлука и безакоња (модерним политичким речником: децентрализације) у Српској Цркви и српском народу. Кад би била чврста рука да каже, и - ћао. А овако - лично сматрам - долази у питање међуепархијско општење унутар СПЦ. Јединство СПЦ је дубоко и константно угрожено.

А објашњење јесте најбоље могуће, али је и као такво веома климаво. Заправо, ситуација је таква да не можемо дати право објашњење, већ да се само можемо "вадити".

Све ово је моје лично мишљење.

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...