Jump to content

Miroslav Đorđević

Члан
  • Број садржаја

    136
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

  • Број дана (победа)

    1

Everything posted by Miroslav Đorđević

  1. Pa kako je pričešće=komunija=zajedničarenje, znači ko se ne pričešćuje redovno automatski je van zajednice tj. ekskomuniciran. Pričešće dakle minimum jednom u tri sedmice.
  2. Da li ovo znai da ćemo dobiti neku psevdo-pravoslavnu džamahiriju uskoro?
  3. Pretpostavljam. Jedan od problema je uopšte nedostatak svesti u našem narodu o potrebi liturgijskog života, većina naroda su uglavnom neki sujeverni deisti. Oni ne vide ni najmanju potrebu za Crkvom, Liturgijom, Svetim Tajnama... Vole da kažu 'šta će mi popovi i nekakva organizacija'. Za njih se celokupna religiozna misao svodi na to da 'dobri idu u raj, zli u pakao', s tim što imaju neki svoj lični etički sistem. Drugi je problem sveprisutna mržnja prema kliru međ narodom, kao i predrasude prema crkvi... I ja sam čuo da je van zahumsko-hercegovačke strašna situacija u Bosni i Kroaciji.
  4. Ma kad bi oni u svojim očima videli da je crkva kao neko ekskluzivno društvance, i da se ti 'rišćani strogo drže, odma' bi pohrlili da budu deo ekskluzive! Ne brini, meni se čini da su to neke skorašnje izmišljotine. Toga ranije zasigurno nije bilo!
  5. Možda bi ovakav akrivijski pristup imao efekta u našem narodu... Nažalost ja znam i dosta popa koji jedva čekaju da se ne pričeste...
  6. Pa ja ne vidim problem. Mislim, ako je žena već abortirala (što ne podržavam), bolje da se to iskoristi nego da propadne, dakle u pitanju je nešto poput zaveštanja organa.
  7. A da im vi pripretite kako ako se ne ispovedaju i ne pričešćuju redovno, da su sami sebe ekskomunicirali pa tada ni nemaju pravo ni na vodice, ni na kolač, ni na venčanje, ni na opelo i hrišćanski pokop niti na bilo kakve 'trebe'...
  8. Pa ne ismeva ta epizoda ni istoriju ni istoričare, već History i one njihove glupave emisije sa 'teorijama zavere'.
  9. Zašto se čudite, te 'tradicionalne' protestantske 'crkve' su postale otvoreno ateističke. Pored njih kod protestanata ima 'fundamentalista' (npr. Subotari, Južni Baptisti itd.) i 'restorianaca' (npr. Svedoci, Mormoni itd.).
  10. People for the Ethical Treatment of Animals - čuvena organizacija. Mi u Srbiji imamo sličnu organizaciju ORCA.
  11. Ja sam mislio da si mi rekao da rimokatolici i ateisti imaju protektorat na forumu. Ako daješ opomene pravoslavcima zbog RKC, zašto ateistima?
  12. Zar nije rekao Điđi da pravoslavci u Rusiji Putina u crkvi doživljavaju k'o Pontija Pilata u Vjeruju?
  13. Pa to je sve došlo sa Zapada. 'Čudo jedno', ali ti drže najtvđu tridentinsku rimokatoličku teologiju.
  14. Ne znam šta kaže vladika Ignjatije, ali ja sam čitao da se Evharistija može prineti uvek. Zato i postoje one razne forme Zlatoustove (jutarnja, podnevna i večernja), u zavisnosti od toga kada se prinosi. Naravno, postoje razna ograničenja šta, kada, ko, koliko.
  15. Pa rimokatolici, a preko njih i protestanti su prihvatili divljačku predstavu Boga kakvu je dao Aneslmo Kenterberijski, s tim što su ovi potonji otišli još dalje u divljizaciji Boga. Tako da ako ti nešto tu liči na divljaštvo ti pitaj tvoje zašto, a ne mene. Jer ti si to pomenuo, ja to dosada nisam. Iako to nisam rekao na ovoj temi, u pravu si meni se to gadi, i lično mi deluje skroz bogohulno držati post ili bilo šta 'za nešto' kao zadovoljštinu (ili nekakvu magijsku delatnost, da Bog to ispuni ako mi postimo) Bogu.
  16. Mislim da je to loša analogija, pogotovo uzevši u obzir istoriju i evoluciju posta. Takođe praznici i nedelja ne brane držanje Liturgije bilo kada, ja to više shvatam kao bare minimum.
  17. Ali zar ne treba sve to raditi i inače? Ne bi li trebalo takvo ponašanje da bude normalno i normativno za hrišćane? Mislim da sveti Vasilije Veliki tu tipuje na ono da je džaba postiti ako smo neke 'rđe od ljudi', jer što kažu đavo ne jede ništa, ali je ipak đavo.
  18. Koje i kakvo divljanje? Ti si meni spočitavao da ja nazivam svetog vladiku Nikolaja neznalicom, i da ga tobože nepoštujem i vređam? To je, pored toga što nije tačno, demagogija jer pokušavaš da navučeš gnev demosa na mene takvim populističkim izjavama. Rekao sam lepo da je doktorirao, ali je doktorirao tridentintsku teologiju. Kasnije je doktorirao i filosofiju.
×
×
  • Креирај ново...