Jump to content

Đorđe Balašević, pro et contra

Оцени ову тему

Јаков.

Da li volim Balaševića?  

50 члановâ је гласало

1. 1. Da li volim Balaševića?

• da
      3
    • ne
      15
    • ravnodušan-na
      7

Препоручена порука

• Одговори 249
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@, thanks....merged.... :)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

tumblr_mhy93it6KY1rmj8fbo1_1280.jpg

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

ljubavne%20slike%20sa%20citatima-citati-

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

maxresdefault.jpg

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Varljivo brdo je život...i verući se Uz i silazeći Niz, patimo za predelima s one strane vrha, a vrh je senka, tren, senka trena...
Vrh je najveća prevara u čitavoj priči... Čim ga dotaknemo on potone tromo, kao lubenica na vodi, i već sledećeg trenutka izroni nam za leđima, obeshrabrujuće uzvodno,plutajući kao velika crna bova koja iz nekih zvezdanih razloga obeležava to razvođe vremena koje nam je dato, vremena koje nam je udeljeno...
Danas još uveliko iščekuješ, a već sutra ti ostaje de se sećaš, i tek na kraju ukapiraš da su sve prave stvari uvek s one strane brda...

Đorđe Balašević

• Волим 1

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Одлична тема и надам се да неће склизнути у тему о утицају демона на људе.

Боемија је најређе стање духа, а најчешће некаква мода, стил живљења који се многима допада из некаквих бизарних разлога. Такве не вриједи ни тематизовати али зато ови први, ови по стању духа, итекако могу бити плодни по питању разумјевања суштине аутентичне егзистенције човјекове.

Боем испјеван у овој пјесми је ослобођен свих јефтиних конвенција. Он пуним плућима живи свепрожимајуће ништавило којем супротставља само своје, никаквим знањем и теоријом утврђено, дионизијевско бивствовање. Тако гледано са аспекта суштине људске егзистенције, готово да и непостоји разлика између овог боема и светог подвижника. Обојица су одбјегли номади који своје уточиште не проналазе у свијету, јер не пристају на јефтину утјеху над нихилистичким искуством постојања.

Разлика је само у томе што подвижник проналази своје уточиште , а боем не. Боемска глад за уточиштем је исто бескрајна као и подвижничка глад. Подвижник се незасито храни својим уточиштем, боем се незасито празни својим безданом.

Тако је разлика међу њима бескрајна као Бог, а у исто вријеме непостојећа као иста суштина људске егзистенције.

Predlozio bi` da se ova Vasketova poruka oznaci kao najbolja na temi...

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Nezahvalno je kačiti na nekog etiketu "kontroverzan", "ovakav" ili "onakav"! To onda nas stavlja u ulogu "merne vrednosti"! Šta god mislili mi o Balaševiću u nekom opšteljudskom ili, naravno, nesrećnom nacionalnom kontekstu - sve nam je rekao sledećim tekstom iz jedne pesme: "...Pitali me njeni odakle su moji? Zašto to smeta? Sa ovog su sveta ...hlebotvorci, čestit soj.."

Подели на овим сајтовима

Kroz maglu i kišu, iznenaden jutrom,
tiho nestaje san.
Kao pahulja, znaš, kad doleti na dlan.
Telefon me budi, i otvaram oči,
(neki nepoznat glas),
Neka curica pita: "Ima l nade za nas?"

A nad Novim Sadom, vetar nosi oblake,
počinje još jedan dan bez nje.

Dok čekam autobus na Trgu slobode
bivam zbunjen na tren:
Jedan široki korak, al ipak nije njen.
Kod pošte me sreću četiri oka
Neki otac i sin:
To je čika što peva "Oprosti mi Katrin".

A nad Novim Sadom vetar nosi oblake,
protiče još jedan dan bez nje.

Kod "Mileta Pice" je uveče gužva.
često navratim tu.
Mnoga poznata lica, al ne vidim nju.
I, neko mi kaže: "Ej, strašna ti pesma
za košarkaški tim.
čujem, poznaješ Kiću, daj, upoznaj me s njim".

A nad Novim Sadom vetar nosi oblake,
prolazi još jedan dan bez nje.

Još Jedan Dan Bez Nje

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Kantautor Đorđe Balašević je nakon smrti Kemala Montena objavio pjesmu koju je posvetio svom prijatelju i ovoj muzičkoj legendi.

Naime, Balašević je napisao predivnu pjesmu pod nazivom "Duet", s obzirom na to da su se ove dvije muzičke legende i nadale duetu.

"Izgubio sam šansu da otpjevamo taj duet koji smo dugo dogovarali. Žao mi što nisam bio u Sarajevu", kazao je Balašević između ostalog u videoobraćanju povodom smrti Kemala Montena.

Tekst pjesme:

"Stari moj... Premalo smo se družili... Al smo se, ono, kužili?

I istom caru verno služili...

Zimski dan... Ko stvoren za tugovati... Al ne dam da me do'vati...

Danas nikako... Danas bolje ne...

Mi, pesnici, imamo svoje trikove... Tuga je tu za stihove...

A radost je za Voljene...

Stari moj... Sve smo se ređe sretali... Ko 'tice smo preletali...

Bogaze gde su drugi skretali...

Ponekad... Sa mesta se ne pomakneš... A opet svima odmakneš...

Nekad ostati znači »trajati«...

Mi, pesnici, i nismo neke delije... Al' katkad je najsmelije...

Na svome mestu stajati?

Ovaj duet zapevaću sam... Ne ide to, znam... Al' šta bude...

Za sanjare... Male blesane... Noći besane... Za zaljubljene lude...

Harmonija par... I zera vibrata... Nasleđena stvar od starijeg brata...

S pola daha... Kap sevdaha... Sve na svom...

Kroz ponoć i muk... I pazarnom vrevom... Mine dobri duh svojim Sarajevom...

Kao refren kog zviždukaš čaršijom...

Stari moj... Gluvi nas dani napali... I tu gde rima zafali...

Još samo sveća da se zapali?

Zimski dan... Severac tuli flautu... I sve je u fejd autu...

Nit bih pevao, niti bih ćutao?

Kao kameo... K'o silueta s broševa... Dečak s gitarom s Koševa...

U pesme je odlutao..."

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Kantautor Đorđe Balašević je nakon smrti Kemala Montena objavio pjesmu koju je posvetio svom prijatelju i ovoj muzičkoj legendi.

Naime, Balašević je napisao predivnu pjesmu pod nazivom "Duet", s obzirom na to da su se ove dvije muzičke legende i nadale duetu.

"Izgubio sam šansu da otpjevamo taj duet koji smo dugo dogovarali. Žao mi što nisam bio u Sarajevu", kazao je Balašević između ostalog u videoobraćanju povodom smrti Kemala Montena.

Tekst pjesme:

"Stari moj... Premalo smo se družili... Al smo se, ono, kužili?

I istom caru verno služili...

Zimski dan... Ko stvoren za tugovati... Al ne dam da me do'vati...

Danas nikako... Danas bolje ne...

Mi, pesnici, imamo svoje trikove... Tuga je tu za stihove...

A radost je za Voljene...

Stari moj... Sve smo se ređe sretali... Ko 'tice smo preletali...

Bogaze gde su drugi skretali...

Ponekad... Sa mesta se ne pomakneš... A opet svima odmakneš...

Nekad ostati znači »trajati«...

Mi, pesnici, i nismo neke delije... Al' katkad je najsmelije...

Na svome mestu stajati?

Ovaj duet zapevaću sam... Ne ide to, znam... Al' šta bude...

Za sanjare... Male blesane... Noći besane... Za zaljubljene lude...

Harmonija par... I zera vibrata... Nasleđena stvar od starijeg brata...

S pola daha... Kap sevdaha... Sve na svom...

Kroz ponoć i muk... I pazarnom vrevom... Mine dobri duh svojim Sarajevom...

Kao refren kog zviždukaš čaršijom...

Stari moj... Gluvi nas dani napali... I tu gde rima zafali...

Još samo sveća da se zapali?

Zimski dan... Severac tuli flautu... I sve je u fejd autu...

Nit bih pevao, niti bih ćutao?

Kao kameo... K'o silueta s broševa... Dečak s gitarom s Koševa...

U pesme je odlutao..."

https://www.youtube.com/watch?v=hYoxdFJH9Fw

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Јако озбиљна слика ... нимало наивна...

Nego sta su drugo bombe, granate, eksplozije, sve one grozote sto smo preziveli...odlicnu sliku je stvorio...

Видим да си из Новог Сада... Причао ми је један Новосађанин, који наравно не слуша Балашевића, да је Балашевић популарнији ван Новог Сада него у њему и да се у Новом Саду увек слушао рок и панк а не он. Је ли то истина? :)

U mojoj kuci u Novom Sadu se Balasevic uvek slusao. Doduse, sve vise shvatam da okruzenje u kom sam odrasla i nije bas merodavno, da i nije bas slika drustva...

Elem, ja sam od onih kojima je Djole neka visa vrsta ljudi... ;) On mi je za dusu... I ne moze da me umori, ne moze da mi bude pretezak, ne moze da me snuzdi, naprotiv, moze samo da mi razgali dusu. Kad mi treba da se rasplacem, pustim njega, i to budu oslobadjajuce suze. Apsolutno nista ne znam o njegovom privatnom zivotu niti me zanima ali mi se cini da mi i on ni ne zivimo u istim dimenzijama...pesnik je to...njihova dusa je negde drugde...

Подели на овим сајтовима

On mi je za dusu... I ne moze da me umori, ne moze da mi bude pretezak, ne moze da me snuzdi, naprotiv, moze samo da mi razgali dusu. Kad mi treba da se rasplacem, pustim njega, i to budu oslobadjajuce suze. Apsolutno nista ne znam o njegovom privatnom zivotu niti me zanima ali mi se cini da mi i on ni ne zivimo u istim dimenzijama...pesnik je to...njihova dusa je negde drugde...
:good2:

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Predlozio bi` da se ova Vasketova poruka oznaci kao najbolja na temi...

S tim da su ovo sad neke spojene teme, pa moj odgovor nema gotovo nikakve veze sa naslovom teme.

Što se tiče Đokice, za mene dobar pjesnik. To što je pravio ili pravi nekakve političke ili ideološke izlete ne može da ga poništi kao izuzetnog umjetnika iako može dobrano da utiče na neka djela (pjesme) ali ona se jednostavno zaobiđu ako nam se ne sviđaju i to je to. Nije Balaš ni prvi ni poslednji sa takvom pričom ali je na estradi pa čaršija bruji. Baš prije dvadesetak dana uzmem da pročitam neke mešine ratne priče, Djevojka crvene kose ( tako nekako ), nisam je završio, nisam mogao. Knjiga je ideološki obojena ali tako da je zbog toga stradala i na umjetničkom planu. Ta knjiga dolazi posle i Tvrđave i Derviša, tako da se promašaj ne može pripisati nekakvom Mešinom književnom razvoju i tome sl. Jednostavno, komunistički pamflet ispod pera odličnog pisca. Događa se. Kod mene ni Tvrđava , ni Derviš zbog toga nisu stradali (čitaću ih i po treći put), jer na kraju i sudbina vrhuskih djela umjetnosti je takva da djela preprastaju svoje tvorce i da žive jedan autonoman život u odnosu na svog tvorca. Đole stvarno ima opasno dobrih stvari...

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...