Jump to content

Đorđe Balašević, pro et contra

Оцени ову тему

Јаков.

Da li volim Balaševića?  

50 члановâ је гласало

1. 1. Da li volim Balaševića?

• da
      3
    • ne
      15
    • ravnodušan-na
      7

Препоручена порука

Ovo je verovatno najkontroverzniji kantautor na teritoriji Srbije.

Nema prema njemu ravnodušnih uglavnom. Ili ga obožavaju ili ga gaze.

I siguran sam da svi ovi komentari (za i protiv) nemaju mnogo veze sa njegovim stvaralaštvom, nego pre svega sa njim kao pojavom.

Постављена слика

Lično ga ne volim, možda najmanje zbog njega samog, nego više zbog nekih ljudi iz okruženja koji su od njega stvorili Boga.

Pročitao sam jednu njegovu knjigu (svidela mi se), uglavnom sam čuo skoro sve pesme koje je izveo. Što se tiče muzike...onako...mnogo je tu izmešanih karti koje mi se ne sviđaju. Ima tu i malo kantrija, i bluza, i ozbiljne muzike, i roken rola, i .... Ne ide to tako. Tekstovi mi se uglavnom ne sviđaju i smatram ih previše jeftinim, više kao uglancani Sekini ili Cecini tekstovi.

Sad je počeo da snima i filmove. Čuo sam neke loše kritike, a nijednu dobru, ali ću svakako film pogledati kad se pojavi na netu.

U svakom slučaju bez obzira na sve loše što sam rekao, smatram da je pojava koja ima svoje mesto na našoj estradi.

Od njega me kao čoveka odbijaju i mnoge izjave, koje ne bih sada komentarisao, a i kontroverze i sukobi sa gomilom muzičara. Verovatno tu ima sujete, ali ne znam čoveka, pa jedino na osnovu tuđih mišljenja i priča, stičem neki svoj utisak.

Zbog svega ovoga, a ima tu dosta toga neizrečenog, ja glasam za NE (mada se naravno ne radi tu o mržnji li nekim lošim mislima upućenim Balaševiću). Čoveku želim svaku sreću u životu.

http://www.24sata.hr/show/ore-balasevic-201929

• Волим 1

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 249
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Slikar naivac...

Kad se drzi njegove naive ume da bude vrlo dubok, kad se do`vati neceg u sta nije upucen do kraja - pravi vasionske greske...

Ono u cemu je on uspesan su recimo "Boza pub", "Al se nekad dobro jelo", kao i neke romanse...

Nekad sam na pamet znao sve njegove pesme, a i danas neke nisam zaboravio... :mad:

Kao pojava?

Sto bi rek`o sv. Nikodim Agiorit, "tesko onima koji misle da su mudri i sami su sebi razumni..."

• Свиђа ми се 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Период живота мог од петог до осмог, у мањој мери средњошколско доба, обележио је Балашевић са својим генијалним римама.

Од времена чувене подмукле и погане изјаве о српском језику и показивања сепаратистичких сензибилитета војвођанерских, не слушам га. Моја супруга је кроз њега упознала српски језик, и она га и даље слуша, али, на моју изричиту молбу, не у мом присуству.

Међутим, те риме је тешко заборавити.

Уз то, тренутно преводим неке ствари од Курајева у којима дотични ђакон, између осталог, говори о савременим хришћански интонираним рок-музичарима, па је и то допринело да се сетим ове песме. Иако Ђоле није рокер.

http://www.youtube.com/watch?v=kfM1-3ucSQU

Песма веома аутентично говори о човековим страстима, о човековој притешњености и бежању од самога себе.

Желео бих да развијемо лагану богословску дискусију инспирисану овом песмом.

Живели!

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Не питај ме никад више

зашто невен не мирише

не сећам се, то је прича дуга

Не питај ме ту пред свима

шта то на дну чаше има

не питај ме никад зашто цугам

Боље да шешир немам

под њиме ђаво дрема

снева и извољева, ђаво ми је крив

Буди ме у зло доба

за њега ред не важи

он мора све да проба

то ђаво вино тражи

Не пијем што уживам

нит што ми добро стоји

пијем да њега напојим

Не питај ме, не знам каз'ти

ди ће која звезда пасти

ди ће пасти дугме с мог капута

На питај ме што на крају

сви керови за мном лају

не питај ме никад зашто лутам

Боље да шешир немам

под њиме ђаво дрема

Буди ме у зло доба

за њега ред не важи

он мора све да проба

то ђаво место тражи

Не лутам што узивам

нит' мирис друма волим

лутам да њега уморим

Не питај ме дал' је зима

док по роси с циганима

брилијанте за кравату бирам

Не питај ме зашто птице

не слећу на сваке зице

не питај ме никад зашто свирам

Боље да шешир немам

под њиме ђаво дрема

Буди ме у зло доба

за њега ред не важи

он мора све да проба

то ђаво песму трази

Не, не свирам што уживам

није то песма права

свирам да њега успавам

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Ух што сам ту некад волео да свирам... Баш лепа песмица.

Знао сам и цео онај соло од Елвиса "Шми" Станића напамет. Не да је добар него убија... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не само ова, свака му је песма као роман или као збирка познавања човекове душе. Што није ни чудо, он се од Мике Антића учио поезији.

А то какав је ко одавно сам одлучио да одвајам од онога што он ради. Јер, да тако гледам, не бих ни слушао данашњу музику, коју углавном праве наркомани, блудници, који мрзе прво себе па онда све остале, и остало. Али тиме бих остао ускраћен за многе ствари. А Ђоле, као и свако други, има право на своје мишљење, које мене не ора да обавезује на било који начин да бих слушао његове песме, које су стварно добре, иако су далеко од оног осталог што иначе слушам.

Опет ја одох у офтопик, ал ми некако беше ово интересантно, исто је за њега везано.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Песма је одлична, речи су пун погодак

Ђоле је меланолик и то тежак, то је оно што ме одбија од његове музике, тачније песама

Какви су му ставови и понашање....... немам коментар, питам се често како то Београд прима и слуша концерте оних, којима је овај град често био као "шоља"

Волим и Терезу, њене песме волим више него Ђолетове,ал баба нас воли ко........и сви они дођу овде и зараде, певају

Ал ајде да се вратимо на песму

Сигурно да је Мика утицао на Ђоку, Мика је јиш боље и лепше понавао душу човека, чини ми се, и код Мике има оптимизма , што код нашег аутоном-Ђоке нема

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Јеа, то за меланхолију си скроз у праву. Једном ми се десило да сам нешто радио и пустим његову листу на јутјубу. И само ми одједном дође нешто тешко. Кренем да капирам шта ли ми је, све би требало да је у реду, одем и истуширам се да се мало освежим и онда се вратим у собу и сконтам да ми већ сат времена иде Балашевић и да ме црњачи :) Од тада, само у малим дозама :)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Јеа, то за меланхолију си скроз у праву. Једном ми се десило да сам нешто радио и пустим његову листу на јутјубу. И само ми одједном дође нешто тешко. Кренем да капирам шта ли ми је, све би требало да је у реду, одем и истуширам се да се мало освежим и онда се вратим у собу и сконтам да ми већ сат времена иде Балашевић и да ме црњачи :) Од тада, само у малим дозама :)

Бацила сам га у корпу оног момента када сам схватила да је један матори лажљивац :) а иначе,слушала сам га сво моје детинство и један добар део младости,и дан данас пустим понекад неку песму али што рече Александар у екстра малим дозама :)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Одлична тема и надам се да неће склизнути у тему о утицају демона на људе.

Боемија је најређе стање духа, а најчешће некаква мода, стил живљења који се многима допада из некаквих бизарних разлога. Такве не вриједи ни тематизовати али зато ови први, ови по стању духа, итекако могу бити плодни по питању разумјевања суштине аутентичне егзистенције човјекове.

Боем испјеван у овој пјесми је ослобођен свих јефтиних конвенција. Он пуним плућима живи свепрожимајуће ништавило којем супротставља само своје, никаквим знањем и теоријом утврђено, дионизијевско бивствовање. Тако гледано са аспекта суштине људске егзистенције, готово да и непостоји разлика између овог боема и светог подвижника. Обојица су одбјегли номади који своје уточиште не проналазе у свијету, јер не пристају на јефтину утјеху над нихилистичким искуством постојања.

Разлика је само у томе што подвижник проналази своје уточиште , а боем не. Боемска глад за уточиштем је исто бескрајна као и подвижничка глад. Подвижник се незасито храни својим уточиштем, боем се незасито празни својим безданом.

Тако је разлика међу њима бескрајна као Бог, а у исто вријеме непостојећа као иста суштина људске егзистенције.

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

Подвижник се бори против своје природе и надвладава је, а боем јој се препушта и постаје њен роб?

Подели на овим сајтовима

Разлика је само у томе што подвижник проналази своје уточиште , а боем не.

Balasavic je u pesmama 80-ih tragac, filosof i slikar-naivac narodne duse, ali kako ti rece, a na zalost - bez tvrdog i pravog Oslonca.

Zato je sad u ovo najnovije vreme uplovio u krajnji cinizam i razocaranje...

Inace, osim Caletove pesme, ima tu jos jako dubokih i dobrih textova, kao npr. Slovenska, Odlazi cirkus, Ne lomite mi bagrenje, Balada o Vasi, D-Moll i jos toga dosta...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Подвижник се бори против своје природе и надвладава је, а боем јој се препушта и постаје њен роб?

Па и то је тачно али то је површина, суштина је у томе што обојица живе и свједоче једну, назвао бих је, свету глад. Један успјева да се насити својим бивствовањем пред Светим, други се само празни над безданом.

Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе.

Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...