Jump to content

Молитве у разним приликама

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Напомена: * - мала метанија

Опомени се Господе Исусе Христе Боже наш, милости и издашности Твоје која је од векова ради које си се и обукао у тело и распеће и смрт ради спасења оних који право у Тебе верују претрпео, и васкрсао из мртвих, и вознео се на небо и сео са десне стране Бога Оца и гледаш на смирене молбе оних који Те свим срцем призивају. Приклони ухо Твоје Господе и услиши смирену молитву моју недостојног слуге Твога коју ти приносим за све људе Твоје. Опомени се Господе Твоје свете, саборне и апостолске Цркве коју си осветио пречистом својом крвљу и утврди је, ојачај, рашири, увеличај, умири и необориву у нападу са паклом сачувај вавек; раздоре у Цркви утишај, клевете безбожника сузбиј и јереси искорени и силом Духа Твојега учини да их нигде нема. *  

Спаси Господе и помилуј благоверног господара и краља нашег (име) и цео краљевски дом његов; спаси и сачувај Господе, све који су на власти, христољубиву војску, и огради миром државу ову и усади у срца њихова речи мирне и добре о цркви светој Твојој да сви миран и тих живот поживимо у сваком правом веровању, побности и чистоти. *

Спаси Господе и помилуј Свети Синод, свете васељенске патријархе, преосвећене митрополите, архиепископе, православне епископе, свештенике и ђаконе и све служитеље црквене  које си поставио да хране разумно Твоје стадо и молитвама њиховим помилуј мене грешног. * 

Спаси Господе и помилуј нашег духовног оца (име) са свом браћом у Христу и молитвама њиховим помилуј и мене грешног. *

Спаси Господе и помилуј све који се труде у радовима у овом месту, сву браћу нашу, све побожне и поштене раднике и трудбенике, земљораднике и све хришћане. *

Спаси Господе и помилуј родитеље моје (имена)браћу и сестре и сроднике моје по телу и даруј им мирна и премирна блага Твоја. *

Спаси Господе и помилуј све који живе у светогорским и другим православним манастирима; оце, браћу и сестре наше и молитвама њиховим помилуј и мене грешног. *

Спаси Господе и помилуј по богатству милосрђа Твога све свештеномонахе, монахе и монахиње и све који у девичанству, побожности и испосништву живе у манастирима, у пустињама, у пећинама, горама, на ступовима, у испосницама, у пукотинама, каменима, на острвима морским и на сваком месту државе Твоје правоверно живећи и побожно Теби моле ти се. Олакшај им тегобу, утеши их у жалости, укрепи их у духовном подвигу и молитвама њиховим даруј  ми опроштај грехова.*

Спаси Господе и помилуј старе и младе, јадне, сироте и удовице и оне који су у  болести, и у тугама, бедама и жалостима; слободи и ропству;  у тамницама и затворима нарочито оне које гоне ради Тебе и православне вере безбожни људи, одступници и јеретици који су некада били слуге Твоје; и смилуј им се, посети их, ојачај, утеши и дај им силом Твојом олакшање, слободу  и избављење. *

Спаси Господе и помилуј оне који нам добро чине, који нас воле, и помажу нам милостињом и помоћу својом; јер си заповедио нама недостојнима да се молимо за њих, и оне који нас теше, и умирују и учини им  милост Твоју дарујућу им све што ишту ради спасења и наслеђа вечних добара.*

Спаси Господе и помилуј све послане на рад, који путују; оце, браћу и сестре наше и све православне хришћане. *

Спаси Господе и помилуј оне које ја безакоњем мојим саблазних и од пута спасења одвратих и на дела зла и неваљала наведох, а Ти Господе божанским својим промислом опет их врати на пут спасења. *

Спаси Господе и помилуј оне који ме мрзе, који ми зло чине, и који ми пакосте и не остави их да погину због мене грешног. *

Оне који одступише од православне вере, заслепљени смртним јересима, просвети, Господе, светлошћу познања Твога и приведи их Твојој светој, саборној и апостолској цркви. *

Опомени се, Господе, православних умрлих царева и царица; православних кнезова и кнегиња, светих патријараха, преосвећених митрополита, архиепископа, православних епископа и оних који су Ти у свештеном, црквенослужитељском и монашком чину послужили и упокој их са светима Твојим у насељу рајском. *

Сети се, Господе,душа умрлих слуга Твојих (имена родитеља), и свих сродника мојих по телу и опрости им све грехове које с вољом или против своје воље учинише дарујући им царство и учешће у вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твоме бесконачном и блаженом животу.*

Сети се, Господе, и свих умрлих у нади на васкрсење и живот вечни, отаца, браће и сестара и свих православних хришћана који овде и свуда леже, и са свима светима Твојим где сија светлост лица усели а нас помилуј као благ и човекољубив. *

Дај, Господе, опроштај грехова свима који су се преслили у вечност у вери и нади на васкрсење и живот вечни, оцима, браћи и сестрама нашим и учини им вечни спомен. Амин. * (изговара се трипут)gallery_10234_83_60065.jpg

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 413
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Samo ne zaboravi da postavis izvor...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВЕ СВЕТОГ НИФОНТА, епископа Константијане Александријске - I део

Мала молитва Богородици

Помилуј ме, Благоухање хришћанско, Благодатна, Свенепорочна, и помози ми великом својом милошћу, Прослављена, Пресветла, Надо оних који се кају.

Молитва болесника пред Божанственим Причешћем

Господе Боже мој, Који чиниш чудеса, Ти ме, једини Боже, подигни из болести ове, како бих се удостојио и ја да постанем причасником светих тајни Твојих. Јер силно зажеле душа моја да се непорочне Твоје плоти насити и часне Ти крви напије.

Молитва исцељенога пред Божанственим причешћем

Слава Ти, Свети, Трисвети, Наднебесни Боже Сведржитељу, јер чуо си ме грешника и даровао ми окрепу душе и тела. И сада ме, Господе мој Исусе Христе, удостој да се причестим страшним и бесмртним и животворним Твојим тајнама, за опроштај грехова и препород унутрашњега мог човека.

Благодарење после ручка Слава Ти, Христс Боже, јер наситих се добара Твојих. Не лиши ме ни небеских блага Својих, велике милости Своје ради.

Молитва за опроштај

Помилуј ме, Господе, сагрешившег. Опрости ми блудном, скверном, окаљаном и поведи ме путем Својих заповести, јер га зажелех.

Молба за помоћ против искушења

Господе Боже мој, Који си све разумно устројио, Који си разапео небу и земљу узвеличао свекрепком Својом силом, Ти Који у шаци држиш васцелу творевину, даруј ми снагу против духова злобе, како бих их скршио, крепљен Светим Твојим Духом.

Молитва за избављење од сујете

Боже, Боже мој, не допусти да ми се име прослави међу људима, не дозволи да ми поштовање или почасти приносе, него ми радије даруј Своју славу која претрајава У векове векова. Јер тако ће починути дух мој пред лицем Твојим, радујуће се. Јер ти знаш, Господе, да је пријатељство према свету непријатељство према Теби, моме Богу.

Молитва у помислима неверја

Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље, и свега видљивог и невидљивог. И у Једнога Господа Исуса Хрисга, Сина Божијег Једнородног, Творца и Владику својега. И у Духа Светога, Славног и Просветљујућег, Који је говорио кроз пророке.

Господе мој Исусе Христе, не разгневи се на мене, велике милости Своје ради, не одгурни мене сквернога који осрамотих Свето Име Твоје. Јер Ти знаш, Господе, како ме сколи непријатељ, погружавајући ме сада у неверје зло. Стога опрости мени који сам искушао трпељиво човекољубље Твоје, Преблаги и Дуготрпељиви, Који се кајеш због зала људских.

Молитва покајања и повратка

Прими, Оче, мртвога и погинулог душом. Прими брлог греха. Прими хулнога, лукавог, бестидног, срамног, оскврњеног и душом и телом. Прими онога којег су свладала сва демонска зла. Смилуј се на блудника, прељубника, кваритеља деце, крадљивца, преступника, гнусобу греха. Смилуј се на мене Ти, Који свагда точиш богату милост, и не одврати благо Своје лице од мене. Не реци, Владико: "Не знам те, не познајем те." Не реци: "Где си досад био?" Не узгнушај се дима, блата, трулежи, ругобе, срамоте, гнусобе, трулежи, лешине демонске, саблазни људске. Не одврати се од Мене, Владико, него почуј ме и спаси. Јер знам, Човекољупче, да не желиш смрти грешника, него да се врати и да жив буде. Нећу Те пустити, ако се не смилујеш на мене, ако ме не примиш.

Молитва за врлине

Боже, Боже мој, Који си простро небо као кожу и украсио га звездама, сунцем, месецом и облацима, украси и мене уместо звездама сваком врлином. Уместо сунца, Свети Твој Дух нека засија у разуму моме. Место месеца, премудрост Своју улиј у мене. Место у облак, обуци ме у светост, кротосг, праведност, опаши бедра моја истином и обуј стопе моје да се припреме да благовесте мир Твој.

Боже, Боже мој, Који си штедро излио ваздух да се раствара и да га људи удишу, излиј штедро благодат и дар Животворног и Светог Свога Духа на мене, свега ме боговидним, свесветлим и чистим, свега часним и слатким чинећи од горе до доле, пуним благодати и истине, мудрости и знања духовнога.

Молитва за избављење од страсти

Господе, Боже мој, Који си свету Матер Своју часнијом показао од Небеских Сила, молитвама многожељене Дјеве опрости грехе моје и одагнај од мене сваки блуд, прељубу, оговарање, мржњу, завист, гнев, огорченост, немар, сујету, гордост, среброљубље, немилосрдност, свађу, спорење, непријатељство, распаљење плоти, окамењеност душе, стомакоугађање, пијанство, похоту, кривоклетство и беславну и прегорку славу људску. Да, Боже мој, све то одагнај од мене и учини да ме људи сматрају ништаријом и подобијем гнусобе. Нека се не нађе нико да ме хвали на земљи, нити ко да ме велича, Човекољупче, и нека нема никога да говори да сам свет и да ћу се, Господе мој, оправдати. Избави ме од славе људске, Човекољупче, ослободи ме од човекоугодништва, Милостиви.

Молитва христословна

Боже неба и земље, Којега се ужасава и од Кога дрхти све видљиво и невидљиво, погледај на молитву некорисног слуге Свога који у безакоњима многим живи. Јер Ти си, Господе, Онај Који је сишао из Отачкога крила, од Којега се ниси одвојио, непојамно и за Небеске Силе, и уронио у непорочну материцу прослављене Матере Своје Марије Богородице. О, ново чудо и богодолично. Јер девствености Њене затворена врата јасно проходи Господ. Наг на уласку, плотоносан се показа на изласку Бог, а врата остају затворена, како беху и пре рађања. Јер ушао си као савршени Бог и изашао као савршени човек у двема природама и двама суштаствима, у једној ипостаси, а са двема вољама. Један си, Господе Исусе Христе, Слово си и одблесак Очев, и образ слуге примивши, подобан си Оцу Своме по свему, осим по нерођености, а подобан и нама постао си, изузев у греху. Тако си са људима живео, страшна чудеса савршио као доказ и потврду непорочнога Свога Божанства. Не дозволи, стога, да погинем, Господе мој Исусе Христе, због мноштва безакоња својих, него ми се јави, Владико, у часу овом, у милости и састрадавању, осењујући ме Духом Својим Светим. Ходи, Милосрдни и Свеблаги, на призив јадне ми душе и учини да замиришем славом Твојом и лепотом Твојом.

Молитва скрушености и покајања

Помилуј ме, Боже, палога и не одврати се од смиренога и посрамљеног, убогог и јадног и скрушеног, него ми покажи састрадавање, Ти Који си богат милошћу и благ у жалости. Јер Ти знаш, Добри и Човекољубиви, људску слабост, као и ништавност и страдање. Исцели ме, Господе, и исцелићу се и благодаћу Твојом, умно ћу се обновити и благорасудан постати, како бих могао избећи тајне своје грехе, и од туђина поштеди слугу Својега.

http://www.molitvenik.in.rs/molitve/molitve_svetog_nifonta/molitve_svetog_nifonta1.html

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Молитва пред Свето Причешће

Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, Син Бога живога, Који си дошао у свет да грешнике спасеш, од којих сам првa ја. Још вјерујем да је ово само пречисто Тело Твоје, и ова сама пречасна Крв Твоја. Стога Ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја хотимична и нехотимична, учињена речју и делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим тајнама Твојим на отпуштање грехова и на живот вечни. Прими ме данас, Сине Божији, за причасника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим, нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као покајани разбојник исповедам Те: сети ме се Господе, у Царству Твоме. Да ми причешћивање Твојим Светим Тајнама, Господе, не буде на суд или осуду, него на исцељење душе и тела. Амин.

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА СВ. ПРВОВРХОВНИМ АПОСТОЛИМА ПЕТРУ И ПАВЛУ 

О, Преславни апостоли Петре и Павле, ви сте сав еванђелски пут од земље до неба незадрживо прешли, јер вас на њему не могаше зауставити, нити са њега скренути: никаква невоља, никаква мука, никаква туга, никаква патња, никакво страдање, никакво гоњење, никаква претња, никаква опасност, никакав страх, никакав мач, никакво мучење, никаква смрт. Помозите и нама грешнима да тај свети пут непостиђено пређемо и у Царство Небеско уђемо. Ради Господа Христа ви сте све оставили, али сте зато Њега добили, Њега — Јединог истинитог Бога неба и земље, а са Њим и сва богатства Његова: Вечну Божанску Истину, Вечну Божанску Правду, Вечну Божанску Љубав, Вечни Божански Живот. Уделите и нама грешнима коју мрвицу од Његове Божанске Истине, од Његове Божанске Правде, од Његове Божанске Љубави, од Његовог Божанског Живота, да би од нас безобзирце бежала свака лаж, свака неправда, свака мржња, свака злоба, свака пакост, свака охолост, свака похота, сваки гњев, свака јарост, свака завист, свака лукавост, свака страст, свако зло, сваки грех, свака смрт, сваки ђаво, сваки пакао. 
Херувимски неболетни Првоапостоли, ви сте нам Еванђељем својим објавили дивну благовест: да је живљење наше на небесима. О, погледајте с неба на нас: ево, ми се ваљамо у блату грехова наших, и давимо у муљу страсти наших, — молимо вас: пружите нам милостивно свете руке своје, извадите нас из смрада нашег и поведите од земље ка небу; измолите нам од Господа покајање еванђелско, љубав еванђелску, молитву еванђелску, пост еванђелски, смиреност еванђелску, доброту еванђелску, милосрђе еванђелско, трпљење еванђелско, све врлине еванђелске, да би те небочежњиве врлине еванђелске божанском силом што је у њима пренеле душе наше са земље на небо, и ми, иако телом на земљи, живели душом на небу. Ми знамо, и ми осећамо: сваки грех наш је воденични камен о врату душе наше, и тежином својом стално нас вуче наниже, и одвући ће нас у вечно царство греха — пакао, ако нам ви, о свети Првоапостоли, не притекнете у помоћ и не ослободите нас грехова наших, воденичних каменова наших, који нас потапају у таму, у мрак, у духовну смрт. 
О, свемилостиви Апостоли Бога љубави: научите нас молити се — на спасење душа наших; научите нас постити се — на спасење душа наших; научите нас волети — на спасење душа наших; научите нас еванђелски живети и еванђелски умирати, те да ниједан од нас не живи себи и не умире себи, него и да живимо Господу и да умиремо Господу, еда бисмо се удостојили вечног живота у Небеском Царству Његовом, и тако се и на нама испунила ваша еванђелска истина, свети Првоапостоли: Ако живимо, ако умиремо — Господњи смо. 
О, превелики Благовесници Спасови, ви сте нас научили еванђелској истини: да је наш људски живот на земљи само припрема за вечни живот на небу. Зато вас молимо од све душе: подарите нам све божанствене силе које су нам потребне за побожни живот на земљи и за вечни живот на небу. Подарите нам веру: у њој је сила љубави; подарите нам љубав: у њој је сила наде; подарите нам наду: у њој је сила молитве; подарите нам молитву: у њој је сила поста; подарите нам пост: у њему је сила трпљења; подарите нам трпљење, те нека оно довршује у нама дело свете вере и свих светих врлина, како бисмо и у овом и у оном свету радосно и свесрдно живели Господу Исусу, тој вечној нади нашој, вечној љубави нашој, вечној радости нашој, вечном животу нашем. 
О, богомудри Првоапостоли, ви свети и непогрешиви вођи и руководиоци наши, молимо Вас и преклињемо: водите нас и руководите кроз овај свет и овај живот, свеосвећујућом и свепросвећујућом благодаћу вашом живећи у нама, молећи се у нама, љубећи у нама, постећи у нама, мислећи у нама, осећајући у нама, делајући у нама, творећи еванђелске заповести у нама, и тако нас многогрешне, немоћне и слабе уведите у Царство Небеско, да бисмо и овде и тамо свим срцем, свом душом, свом мишљу, свом снагом својом вечито служили чудесном и чудотворном Господу и Спаситељу нашем — Исусу Христу, коме нека је и од нас преко вас хвала, част и слава, сада и увек и у векове векова. Амин. 

Подели на овим сајтовима

Молитва после Светог Причешћа

Твоје свето Тело, Господе Исусе Христе Боже наш, нека ми буде на живот вечни, и пречасна крв Твоја на отпуштење грехова. Нека ми ово причешће буде на радост, здравље и весеље; и на Твом страшном другом доласку удостоји ме грешника да станем с десне стране славе Твоје, заступништвом пречисте Матере Твоје и свих светих твојих.

Подели на овим сајтовима

MOLITVA ZA SVAKU PRILIKU

"Bože, molim Ti se promeni nešto, a ja ne znam šta."

Irina Dacković

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Пробуди, подај снагу и сузе (Псалам 40)

Пружи, Господе, руку помоћи мени, који у прашини лежим. Јер хоћу да устанем, а не могу; бреме гријеховно притиска ме, зла ме навика држи прикованог за земљу, и сав сам раслабљен. Дајем обећање да ћу се промјенити и постим, – али стално остајем исти; ревностан сам да Те славим устима, али не ватрен кад Ти треба угађати дјелима…

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВЕ ЗА ДЕЦУ И ПОРОДИЧНО БЛАГОСТАЊЕ

Молитва Мајци Божијој Млекопитатељници

Тропар, глас 3

Без семена си од Божанственог Духа, вољом Оца, Сина Божијег зачела, од Оца без мајке пре векова рођеног, који се нас ради од Тебе без оца родио. Телом си Младенца родила и млеком Га хранила, стога се не престај молити да се из невоље избаве душе наше.

Кондак, глас 5

Очистивши чула душе наше, видимо на икони тајну преславну, Творца васељене и Господа вишњих сила, којег у наручју своме држиш и као Младенца дојиш и, клањајући се са страхом од тебе Рођеноме Спаситељу нашем, кличемо: Радуј се, Владичице, Хранитељко живота нашег!

Молитва

Прими, Госпођо Богородитељко, сузна мољења слугу Твојих, које Ти притичу. Видимо Те на светој икони како на рукама носиш и млеком храниш Сина Твога и Бога нашег, Господа Исуса Христа. Иако си Га без бола родила, ипак матринске невоље знаш и немоћ синова и кћери људских видиш. Зато топло Твојој целебној икони припадамо и, са умилењем је целивајући, молимо Те, Свемилостива Владичице: нас, грешне, осуђене да у боловима рађамо и у мукама хранимо чеда наша, милостиво поштеди и сажаљиво заштити, а децу нашу, као и оне које их родише, од тешке болести и горке невоље избави. Даруј им здравље и снагу, да несметано расту и оне који их хране радошћу и утехом ипуњавају, да и сада заступништвом Твојим Господ из уста деце и одојчади начини Себи хвалу. О, Мати Сина Божијег! Смилуј се на мајке синова људских и на ослабљене људе Твоје: болести које су нас сустигле брзо исцели, невоље и жалости које нас притискају ублажи и немој презрети сузе и уздахе слугу Својих. Услиши у дан жалости нас који икони Твојој припадамо и у радосни дан избављења прими благодарне похвале из срца наших. Узнеси наше молбе до Престола Сина Твога и Бога нашега, да милосрдан буде према гресима и слабостима нашим и продужи милост Своју онима који знају име Његово, да бисмо и ми и чеда наша прослављали Тебе, милосрдну Заштитницу и истиниту наду рода нашега, у векове векова. Амин.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА ЗА ИЗМИРЕЊЕ ЗАВАЂЕНИХ

Благодаримо Ти, Владико Човекољупче, Царе векова и Даваоче добара, што си зид непријатељства разрушио и мир роду људском даровао. Даруј и сада мир слугама Својим, усади у њих страх Божији и међусобну љубав утврди: утишај сваку свађу и одагнај сваки повод неслоге. Јер си Ти наш мир и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Не владам собом, даруј ми дух покајања (Псалам 10) apostoli-petar-i-jovan.jpgПред славом Твојом Христе, Спаситељу мој, изрећи ћу сву поквареност своју и исповједићу сву неизмјерност милосрђа Твога, које изливаш на мене по благости Твојој. Од утробе матере моје жалостим Те, и ни зашта не сматрах благодат Твоју, не старајући се за душу своју. Ти си, Владико мој, по великој доброти Твојој, милостиво и трпељиво гледао на сво лукавство моје. Глава је моја подигнута благодаћу Твојом, али се непрестано приклања ради гријехова мојих. Зле ме навике везују ланцима, а ја се радујем што сам свезан. Тонем у саму дубину зла, и то ме весели. Непријатељ непрестано обнавља моје окове, јер види колико се радујем њиховом мноштву. Ридања и плача достојно је ово; у томе и јесте стид и срамота, што сам свезан сопственим жељама, и још је страшније то што себе везујем оним везама које налаже на мене непријатељ и умртвљујем себе оним страстима које га радују. Иако знам колико су страшни ти окови, брижљиво их скривам од свих оних који ме гледају, иза пристојне спољашности. На изглед сам обучен у предивну одежду страха Божијег, а душа је спутана срамним помислима. Од споља изгледам побожан, а изнутра сам испуњен сваком нечистоћом. Савјест ме моја изобличава у томе, и ја ако и хоћу да се ослободим окова својих, и сваки дан тужим и уздишем због тога, ипак остајем свезан истим мрежама. Јадан сам и јадно је то свакодневно покајање моје, јер оно нема тврдог темеља. Сваки дан полажем темеље здању, и опет га сопственим рукама рушим. Покајање моје још увијек није поставило добар почетак и зломе немару моме не види се крај. Поробљен сам страстима и злој вољи непријатеља мога, који ме уништава. Ко ће глави мојој дати воду, и очима мојим изворе суза да непрестано плачем пред Тобом, милосрдни Боже, да би пославши благодат Твоју, избавио мене гријешника из мора разбјешњелог таласима, који непрестано узбуркавају душу моју? Јер рохтјеви моји посташе гори од рана, које ни љековите мелеме више не трпе. Живим у нади да ћу се покајати, и обмањујем себе овим сујетним обећањем док не умрем. Стално говорим: “Покајаћу се”, и никада се не кајем. На ријечима се наизглед усрдно кајем, а дјелима сам веома далеко од покајања. Шта ће бити са мном у Дан испитивања, када Бог све открије пред судиштем Својим! Свакако ћу бити осуђен на муке, ако овдје сузама не умилостивим Тебе, Судију мога. Јер уздајући се у милост Твоју Господе, Теби припадам и Тебе молим: “Даруј ми дух покајања и изведи из тамнице безакоња душу моју! Нека засија луча свјетлости у моме разуму, док нисам доспио на страшни и предстојећи ми суд, на коме неће бити мјеста покајању за лоша дјела!”

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА ЗА СПАСЕЊЕ ОД СТРАХА

Спаси ме Боже мој, од страха који ме понижава и срамоти као Твоје створење. Нека ме не уплаши ни дан ни ноћ; јер Твој је дан и Твоја је ноћ. Нека ме не уплаши ни гора ни вода; јер горе си Ти саздао и водама си Ти поставио међе. Нека ме не уплаши ни звијер из горе, ни звијер из воде; јер све су звијери Твоје Господе. Нека ме не уплаши ни сан у ноћи, ни привиђење на дану; јер Ангел Твој стоји ми с десне стране. Нека ме не уплаши ни невидљиви противник Твој, Боже вјечни; јер Ти си га побиједио крстом Твојим часним. И смрт нека ме не уплаши, Христе мој свесилни, јер Ти си смрт смрћу попрао, и васкрсењем цијели свијет као седмоструком свјетлошћу обасјао.

Страх ме прати као сенка. У подне сијенка од дрвета се губи. Кад се сунце дигне високо изнад свих предмета на земљи, онда се сијенка губи. Кад је сунце на своме истоку или западу, ниже од високих планина, тада су сијенке најдуже.

И Ти, Господе мој, кад си нижи виду моме од ма каквих висина земаљских, сијенке се купе око мене, дуге и мрачне и плаше срце моје. А кад Те сагледам узвишена изнад свих висина, сијенке се губе и страх ме оставља.

О, Свеци Божји, узнесите молитве ваше за мене грешног, да се спасем од страха безумнога.

Ангеле Божји, милостиви молитвениче, стави много тамјана у златну кадилницу Твоју, и окади молитве за све богобојажљиве, и за мене грешног.

Слава Ономе који сједи на вјечном престолу славе, слава му навијек. Амин!

Подели на овим сајтовима

molitvaprepojanja.jpg

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...