Гости Guest Evgenik Написано Новембар 21, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 Апсолутно. Све и једно црквено учење ће потврдити да ван црквене заједнице нема благодати. Благодат није независна, она је божији благослов који силази увијек на САБРАЊЕ Апостола, Епископа, Патријараха итд. Име наше вјере и нашег Бога је љубав, а каква је то љубав гдје влада контрирање заједници? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 Апсолутно. Све и једно црквено учење ће потврдити да ван црквене заједнице нема благодати. Благодат није независна, она је божији благослов који силази увијек на САБРАЊЕ Апостола, Епископа, Патријараха итд. Име наше вјере и нашег Бога је љубав, а каква је то љубав гдје влада контрирање заједници? " Све делатности Епископа Артемија по самовољном напуштању манастира Шишатовца и при покушају узурпације епархијске власти и манастира Дубоки Поток канонски су ништавне и неблагодатне. "http://spc.rs/sr/saopstenje_za_javnost_svetog_arhijerejskog_sabora_srpske_pravoslavne_crkve_19_novembar_2010 dakle javno saopštenje sabora od 19. novembra, prije raščinjenja. kaže se vrlo direktno i nedvosmisleno da su sve djelatnosti (uključujući i liturgiju) artemija bezblagodatne! ako i tako usko gledaš tada je artemije bio u spc crkvenoj zajednici, a ipak je njegovo djelovanje proglašeno neblgodatnim i to u formi saopštenja za javnost, dakle u formi enormnog medijskog pritiska, i to od nekih koje je do juče učio šta je to blagodat, ili sa njima to učio. čak i oni koji prate ova događanja ali ih to bliže ne interesuju ili nisu upućeni, mogli su primjetiti da je način ophođenja sa artemijom ne isuviše prijateljski. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 Апсолутно. Све и једно црквено учење ће потврдити да ван црквене заједнице нема благодати. Благодат није независна, она је божији благослов који силази увијек на САБРАЊЕ Апостола, Епископа, Патријараха итд. Име наше вјере и нашег Бога је љубав, а каква је то љубав гдје влада контрирање заједници? To стоји. Али о. Артемије је у СПЦ (као и сви они рашчињени монаси су у СПЦ, нису у некој "истинској" Цркви а самим ти нису још расколници). "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Новембар 21, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 На папиру су још дио СПЦ иако то "на папиру" није гарант реалног стања. Тимјанчице, више читај о свештеним канонима и црквеној историји, а мање прати штампу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 Timjančice,niko od bivšeg vladike nije ništa učio,a naročito ne jedan od najobrazovanijih živih Srba +Irinej Bulović! Ja bi rekao da govor episkopa Irineja "nije prijateljski" zbog pastirske brige prema ostalom stadu,jer ne može se ugrožavati celina zbog šačice uzurpatora! Posle ovoliko godina bratskog razgovora i ne reagovanja na isti od strane dotičnog raščinjeniog niko i ne treba da očekuje bilo kakav prijateljski govor! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 Слажем се да можемо да будемо православни народ и без отачаства (немамо га ни сада, и сада је под окупацијом али и даље се трпи страдање, још нисмо нестали). За мене је фанатизам када би неко у име вјере продао отачаства (исто као што би неко у име отачаства рецимо имитиро усташе). Отачаство је ту да нам помогне да остваримо наше циљеве, а то је обожење наше. Када у држави имаш православног монарха који је живи пример ревнитеља (у позитивном смислу), када имаш заједницу са Божијим благословом то је само подршка нашој слабости да се обожимо. То само може бити корист нама... Иначе понављам, ако идемо логиком да нам отачаство ништа не значи, па ајмо се онда одрећи Косова? Иначе брате Александре, слажем се са оним цитатом светога Павла нашега Патријарха. Иначе то је један од мојих омиљених цитата. Ја сам брате светосавски националиста а не шовиниста и злочинац!!! Само што ја немам исти став као ви према рату. Ја рат сматрам страшном ствари, јер увек у рату гине најбољи део нашег друштво. Увек гину поштени, сиромашни, храбри, млади. И ја као националиста не желим рат своме народу...АЛИ када смо позвани да бранимо своје (а Косово је наше, ту нема дискусије) онда не смемо ни глумити пацифисте који би под сваку цјену жртвовали свој народ и своју земљу. Надам се да нисте од таквих (и верујем да нисте, бар у већини). Потегли смо мало причу ради оних "пророштава" у којима се помиње да ће предаја Цариграда Грцима претходити покољ који ће извршити православни. Страшно ако неко уопште може да верује овом "пророштву", јер то би онда значило да ће православни починити оно што су усташе починиле. Како је могуће да онда овако нешто може бити плод једног светитеља, тј да га је Дух Свети надахнуо да овко нешто изрекне? Дакле нема ништа од те приче о освајању Цариграда, и то је највећа поента приче. Не би било лоше да мало прочачкаш историју, да се мало информишеш, а нисам ни ја то знао све до скора, а то је да је Царска Русија хтела да заузме Цариград. Било је чак и погодности јер како се Први светски рат ближио свом крају, Турска је била ослабљена и главнина њених снага је била на истоку, док је Цариград био ослабљен. Баш када су Руси ковали планове да освоје Цариград, догодила им се бољшевичка револуција 1917. Ето видиш брате, шта ако Бог није допустио повратак Цариграда? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 @Timajncica Cisto hipoteticki. Kad osoba x koja je vernik liturgijski integrisan pocne namerno da izbegava liturgiju, recimo, jos plus pocne da nagovara osobu y da isto tako izbegava liturgiju ta dela osobe x su neblagodnatna. Osoba x jos nije totalno van blagodati ali ona vrsi odredjene radnje koje mogu, ako u tome istraje, da dovedu do toga da osoba x skroz izgubi blagodat. Zato su ta konkretna dela oca Artemij okarakterisan kao neblagodatna jer vrsenjem takvih dela on radi na tome da skroz izgubi blagodat. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 nisu oni oduzeli blagodat već sam bivši vladika Artemije ,zbog neposlušnosti...to isto ne stoji u "nadležnosti" njegovoj, niti tvojoj, niti mojoj. osnov duhovnosti je poslušnost!slažem se, samo gore smo razgovarali o blagodati.kako blagodat da deluje kroz neposlušnog,od takvog Gospod okreće glavu svoju!to su "božje tajne" i na njemu je od koga će i zbog čega okrenuti glavu. kako možemooduzimati u ime boga artemiju blagodat? mi ili sinoid? ovo je doba kada strani političari vrše maksimalan pritisak na nas. kako sinoid kao i ljudski faktor uspjeva da se ogradi od takvih uticaja i koliko? ПАТРИЈАРСИ И ЕПИСКОПИ ПАДАЛИ У ЈЕРЕС, НАРОД ЧУВАО ВЕРУ Изводи из интервјуа Еп. нишког Иринеја (садашњег патријарха српског) листу "Политка" од 26. 4. 2008.http://borbazaveru.info/content/view/1912/1/[/] Anticrkveni sajt! Вернике све више узнемирава разлика око начина служења Свете литургије, иако је Сабор донео одлуку да се поштује постојећи богослужбени поредак. Да ли је комисија за литургијска питања нешто решила? Комисија до сада ништа није урадила. Али, поред свих невоља и проблема који су се појавили, због такозваних реформатора литургије, има једна позитивна и утешна ствар. А то је да народ чува веру и то је веома добро. Дешавало се у историји да су патријарски и епископи падали у јерес, а да је народ чувао веру. i sam patrijarh irinej u priloženom članku ističe kako su patrijarsi i episkopi padali u jeres, a narod čuvao vjeru. u svojim domovima, katakombama, crkvama. tvrditi za sinoid i sabor da su nepogrešivi, bilo bi davati im epitet papine nepogrešivosti. Оно што је рекао в.Иринеј може бити схваћено само на службу коју су вршили, никако на благодат свештенодејства која тад није одсуствовала од Артемија и оних клирика који нису били рашчињени, али одсуствује после саборске одлуке, јер је Артемије враћен у ред обичног монаха. Но литургији су присуствовали рашчињени клирици, и клирици под забраном свештенодејства на челу са бившим владиком Артемијем. Служба коју су извршили дакле била је неправилна, и то је оно што је чинило безблагодатном. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 Timjančice,niko od bivšeg vladike nije ništa učio,a naročito ne jedan od najobrazovanijih živih Srba +Irinej Bulović! Ja bi rekao da govor episkopa Irineja "nije prijateljski" zbog pastirske brige prema ostalom stadu,jer ne može se ugrožavati celina zbog šačice uzurpatora! Posle ovoliko godina bratskog razgovora i ne reagovanja na isti od strane dotičnog raščinjeniog niko i ne treba da očekuje bilo kakav prijateljski govor! kako nije niko ništa od njega učio? njegov "naslednik" prvi jeste. a što se tiče ophođenja samo od onoga što sam pročitala i pratila, zamantalo mi se iskreno govoreći, trebalo mi je vremena da se saberem iz stanja ošamućene s obzirom na "prijateljsko" ophođenje prema njemu. neki su ovdje izjavljivali da su i plakali, sa toliko godina koliko on ima nije lako takvu medijsku hajku podnijeti, nije niti čudo ako mu se stanje zdravstveno pogoršalo. o tome još nema nikakvih izvještaja danas! Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 To se slažem,ne samo njegov naslednik već i vladika Justin timočki i svi ostali monasi na Kosovu,koji sada trvda da to nije taj isti Artemije od pre ... Gledajući njih ,bar možemo da vidimo kakva je sila o.Artemije bio pre greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 nisu oni oduzeli blagodat već sam bivši vladika Artemije ,zbog neposlušnosti...to isto ne stoji u "nadležnosti" njegovoj, niti tvojoj, niti mojoj. osnov duhovnosti je poslušnost!slažem se, samo gore smo razgovarali o blagodati.kako blagodat da deluje kroz neposlušnog,od takvog Gospod okreće glavu svoju!to su "božje tajne" i na njemu je od koga će i zbog čega okrenuti glavu. kako možemooduzimati u ime boga artemiju blagodat? mi ili sinoid? ovo je doba kada strani političari vrše maksimalan pritisak na nas. kako sinoid kao i ljudski faktor uspjeva da se ogradi od takvih uticaja i koliko? ПАТРИЈАРСИ И ЕПИСКОПИ ПАДАЛИ У ЈЕРЕС, НАРОД ЧУВАО ВЕРУ Изводи из интервјуа Еп. нишког Иринеја (садашњег патријарха српског) листу "Политка" од 26. 4. 2008.http://borbazaveru.info/content/view/1912/1/[/] Anticrkveni sajt! Вернике све више узнемирава разлика око начина служења Свете литургије, иако је Сабор донео одлуку да се поштује постојећи богослужбени поредак. Да ли је комисија за литургијска питања нешто решила? Комисија до сада ништа није урадила. Али, поред свих невоља и проблема који су се појавили, због такозваних реформатора литургије, има једна позитивна и утешна ствар. А то је да народ чува веру и то је веома добро. Дешавало се у историји да су патријарски и епископи падали у јерес, а да је народ чувао веру. i sam patrijarh irinej u priloženom članku ističe kako su patrijarsi i episkopi padali u jeres, a narod čuvao vjeru. u svojim domovima, katakombama, crkvama. tvrditi za sinoid i sabor da su nepogrešivi, bilo bi davati im epitet papine nepogrešivosti. Оно што је рекао в.Иринеј може бити схваћено само на службу коју су вршили, никако на благодат свештенодејства која тад није одсуствовала од Артемија и оних клирика који нису били рашчињени, али одсуствује после саборске одлуке, јер је Артемије враћен у ред обичног монаха. Но литургији су присуствовали рашчињени клирици, и клирици под забраном свештенодејства на челу са бившим владиком Артемијем. Служба коју су извршили дакле била је неправилна, и то је оно што је чинило безблагодатном. nepravilno, nije isto što i bezblagodatno. kada neko sa foruma kaže za nekog da nema blagodati njegova služba u crkvi, npr. jer su dveri otvoreni, okreću se prema zapadu, ili govore da pričešće nije adekvatno, to ima sasvimdrugu težinu, nego kada sabor iznosi za javnost ovakve izjave. ovo su veoma ozbiljne izjave, i ako se upitaš kakvu to neko službu vrši koja nije blagodatna, doći ćeš do zaključka da možda vrši ritualni obred ili tako nešto! Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 nisu oni oduzeli blagodat već sam bivši vladika Artemije ,zbog neposlušnosti...to isto ne stoji u "nadležnosti" njegovoj, niti tvojoj, niti mojoj. osnov duhovnosti je poslušnost!slažem se, samo gore smo razgovarali o blagodati.kako blagodat da deluje kroz neposlušnog,od takvog Gospod okreće glavu svoju!to su "božje tajne" i na njemu je od koga će i zbog čega okrenuti glavu. kako možemooduzimati u ime boga artemiju blagodat? mi ili sinoid? ovo je doba kada strani političari vrše maksimalan pritisak na nas. kako sinoid kao i ljudski faktor uspjeva da se ogradi od takvih uticaja i koliko? ПАТРИЈАРСИ И ЕПИСКОПИ ПАДАЛИ У ЈЕРЕС, НАРОД ЧУВАО ВЕРУ Изводи из интервјуа Еп. нишког Иринеја (садашњег патријарха српског) листу "Политка" од 26. 4. 2008.http://borbazaveru.info/content/view/1912/1/[/] Anticrkveni sajt! Вернике све више узнемирава разлика око начина служења Свете литургије, иако је Сабор донео одлуку да се поштује постојећи богослужбени поредак. Да ли је комисија за литургијска питања нешто решила? Комисија до сада ништа није урадила. Али, поред свих невоља и проблема који су се појавили, због такозваних реформатора литургије, има једна позитивна и утешна ствар. А то је да народ чува веру и то је веома добро. Дешавало се у историји да су патријарски и епископи падали у јерес, а да је народ чувао веру. i sam patrijarh irinej u priloženom članku ističe kako su patrijarsi i episkopi padali u jeres, a narod čuvao vjeru. u svojim domovima, katakombama, crkvama. tvrditi za sinoid i sabor da su nepogrešivi, bilo bi davati im epitet papine nepogrešivosti. Оно што је рекао в.Иринеј може бити схваћено само на службу коју су вршили, никако на благодат свештенодејства која тад није одсуствовала од Артемија и оних клирика који нису били рашчињени, али одсуствује после саборске одлуке, јер је Артемије враћен у ред обичног монаха. Но литургији су присуствовали рашчињени клирици, и клирици под забраном свештенодејства на челу са бившим владиком Артемијем. Служба коју су извршили дакле била је неправилна, и то је оно што је чинило безблагодатном. nepravilno, nije isto što i bezblagodatno. kada neko sa foruma kaže za nekog da nema blagodati njegova služba u crkvi, npr. jer su dveri otvoreni, okreću se prema zapadu, ili govore da pričešće nije adekvatno, to ima sasvimdrugu težinu, nego kada sabor iznosi za javnost ovakve izjave. ovo su veoma ozbiljne izjave, i ako se upitaš kakvu to neko službu vrši koja nije blagodatna, doći ćeš do zaključka da možda vrši ritualni obred ili tako nešto! Пази нешто, службу коју је вршио Артемије, саслуживали су рашчињени клирици, који не признају ауторитет Сабору. Дакле литургија у Дубином Потоку је била одслужена изван канонског јединства са СПЦ. Да ли има сад нешто нејасно? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 Da,kao da smo zaboravili. Sasluživali su rasčinjeni klirici ,kao što je onaj Kiprijan... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 @Timajncica Cisto hipoteticki. Kad osoba x koja je vernik liturgijski integrisan pocne namerno da izbegava liturgiju, recimo, jos plus pocne da nagovara osobu y da isto tako izbegava liturgiju ta dela osobe x su neblagodnatna. Osoba x jos nije totalno van blagodati ali ona vrsi odredjene radnje koje mogu, ako u tome istraje, da dovedu do toga da osoba x skroz izgubi blagodat. Zato su ta konkretna dela oca Artemij okarakterisan kao neblagodatna jer vrsenjem takvih dela on radi na tome da skroz izgubi blagodat. okarakterisati djela nekoga unutar crkve kao neblagodatna priličilo bi više partijskom sastanku i njegovim zaključcima. samo oni ne bi upotrijebili riječ neblagodatna (ni slučajno) već bi upotrijebili neprimjeran, ili nekomunistički. ili nepodoban. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 okarakterisati djela nekoga unutar crkve kao neblagodatna priličilo bi više partijskom sastanku i njegovim zaključcima. samo oni ne bi upotrijebili riječ neblagodatna (ni slučajno) već bi upotrijebili neprimjeran, ili nekomunistički. ili nepodoban. Pravis coveka od slame (http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man). Uopste nije rec o partiji i takvo poredjenje ne bi smeo da postavi neko ko za sebe smatra da zna osnoe eklisiologije. Koliko vidim ti si prilicno slobodna u kritici odluka koje donosi sabor pa pretpostavljam da si ozbiljno proucila materiju. Svaki akt koji doprinosi necijem odvajanju od Crkvene sabornosti je neblagodatan akt. Ne dovodi jedan neblagodatan akt ka gubljenju blagodati ali se tako zove jer vise takvih akata u nizu dovodi do gubljenje blagodati. Ne znam sta je tu tako komplikovano da nemozes shvatiti?? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука