Jump to content

Тражење смисла живота...Трпљење и узрастање...Вера, нада, љубав...

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 15. 8. 2013. at 15:49, Zedan da se o veri zbori рече

Kad videh ovu temu. Zapitah se. Sta je za mene smisao, smisao zivota? U prvom trenu moj um ne mozase da da odgovor.  :shocking:  A u drugom shvatih da je smisao postati bolji od ovog sto sam sada i trenutno, pobediti iskusenja i popeti se na planinu pobednika, pobediti svoje lose navike zarad opsteg dobra kako mojeg tako i mojih bliznjih i svojim delima i mislima koja su od srca prici blize Bogu. :algabacaju:

Kad videh ovu temu. Zapitah se. Sta je za mene smisao, smisao zivota? U prvom trenu moj um ne mozase da da odgovor.  :shocking:  A u drugom shvatih da je smisao postati bolji od ovog sto sam sada i trenutno, pobediti iskusenja i popeti se na planinu pobednika, pobediti svoje lose navike zarad opsteg dobra kako mojeg tako i mojih bliznjih i svojim delima i mislima koja su od srca prici blize Bogu. :algabacaju:

Баш тако брате...

Баш тако брате ...и да је у ствари једини смисао у Богу а све остало има једино смисао кроз и са Богом

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

On 15. 8. 2013. at 14:10, Vasa L. рече
Ja trenutno vidim smisao u pravlenju zimnice, vec je gotov dzem o nasih sljiva, bice ga za bozicni a preteci ce i do vaskrsnjeg posta.

auuuuu.......svaka tebi cast Vaso..... :bendoff: .

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Свему што си навео Срки, наравно како ко воли

У савком труду, раду који прија души. У свакој тежњи, квалитетном коришћењу времена.......

• Волим 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2013. at 14:37, Srdjan Kotur рече

Imate li strah, oprez, brigu da radite smislene stvari?

Ovo je vec nova tema.

Straha i opreza svak' ima.Umeran strah(trema) i oprez dovodi do perfekcije,prekoumeran do gresaka.

Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13)

Подели на овим сајтовима

On 16. 8. 2013. at 14:37, Srdjan Kotur рече
Imate li strah, oprez, brigu da radite smislene stvari?

мислим да не треба претеривати....

ма колико бринули, били на опрезу....крајњи исход никада не зависи од нас самих...самим тим је тек страх потпуно неоправдан....

...решење је само да јачамо веру у Господа ...и када њему све препустимо, онда нема ни бриге, ни страха,,,,,,опрез увек треба да постоји....

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Шта је смисао нашег живота? Због чега постојимо?

Бог нас је створио  да бисмо знали за Њега и да бисмо Га прослављали. Ипак, за многе људе је то потпуно непознато!

Они мисле да су у овом животу да би оставили траг иза себе, да би имали породицу, да би оставили нешто значајно заједници у којој живе, да би имали каријеру или да би уживали у животу и достигли срећу.

У Библији проналазимо да смо у овај живот првенствено постављени да бисмо зnaли за Бога, да бисмо имали контакт са Богом, и да бисмо Га прослављали својим животом.

Ми никада не можемо пронаћи праву срећу док не почнемо да испуњавамо прави циљ нашег живота.

Послушајте кратко објашњење у видеу.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Смисао вашег живота је много већи од обичног циља који свако од нас поставља пред себе, као што су самоиспуњење, мир у души и постизање успеха и среће. Смисао вашег живота је много узвишенији од ваше породице, ваше каријере или ваших најлуђих снова и фантазија. Ако хоћете да сазнате зашто сте постављени на ову планету и у овај живот, морате кренути од Бога. Ви сте створени  ИЗ Његовог одређеног разлога и ЗБОГ Његовог разлога.

Када размишљамо о смислу живота, ми увек почињемо са питањима која су фокусирана на нас саме; шта ЈА желим да будем? Шта бих ЈА требало да учиним са својим животом? Који су МОЈИ циљеви, планови и амбиције за будућност? Фокусирајући се на себе, никад нећемо открити смисао живота. У Светом Писму пише да Бог управља животом својих створења и да је свачији живот у Божијим рукама.

На супрот ономе што су вам рекле многе популарне књиге, филмови или семинари, ви не можете открити смисао свог живота анализирајући себе. То сте сигурно већ пробали. Ви нисте творац себе, тако да не постоји никаква шанса да можете себи објаснити због чега сте створени. Ако вам дам неки проналазак који никада до тада нисте видели, ви не можете знати његову намену, а ни сам проналазак вам не може објаснити себе. Само вам креатор може открити сврху тог проналаска.

Ваш животни смисао не може почети од вас већ од Бога, који вас је створио. Ви постојите само зато што Бог жели да постојите. Ви сте створени ОД Бога и ЗА Бога. Док год то не схватите, ваш живот неће имати никаквог смисла. Јер једино у Богу откривамо извор нашег живота, наш циљ, смисао, наш значај, наш идентитет и нашу животну путању.

Наравно, сасвим је могуће и често се дешава да можемо постићи успех и циљ у многим областима, када одредимо себи циљ и фокусирамо се на њега. Али бити успешан и испунити свој животни циљ и смисао су две сасвим различите ствари. Ви можете достићи своје циљеве и снове, постати особа која је постигла огроман успех у животу, судећи по овоземаљским стандардима, али ипак промашити циљ због ког вас је Бог створио.

Ви нисте настали случајно! Ваше рођење се није десило случајно!

Можда ваши родитељи нису планирали да се родите, али Бог јесте. Много пре него што сте зачети од ваших родитеља, били сте зачети у Божијем уму. То није судбина или случај, или срећа да сте све до сада живи. Ви сте живи јер вас је Бог створио и јер Он још жели да ви живите.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Многи људи сматрају да Бога треба да користе за самореализацију тј. за испуњење сопствених циљева и жеља. То је супротно од природног поретка и односа између Бога и човека, тако да је концентрација на такав став према Богу осуђен на пропаст. Ви сте створени ЗА Бога, не обрнуто и прави живот је допуштање Богу да вас користи за своје потребе. Опседнутост собом води у слепу улицу. Пажња и усмереност ка Богу води нас у отворен, слободан, свеобухватан живот.

На који начин људи већином покушавају да схвате који је разлог због ког су створени?

Постоје само 2 опције.

1. Прва је спекулација –  тежња за сазнањем путем чистог мишљења, уз сарадњу интуиције и фантазије. Ово је метод који изабира већина људи. Они претпостављају, погађају, теоретишу. Највећи филозофи људског рода покушавали су хиљадама година,  да одгонетну разлог и смисао људског живљења. Филозофија је веома важна за људски род, али када дође на терен циља и смисла људског живота, чак и најмудрији филозофи могу само безуспешно да покушавају и погађају. Чак и они остају разочарани немогућношћу да одгонетну ту тајну.

2. На срећу, ту је и друга опција у проналажењу одговора на питање шта је смисао човековог живота. То је откровење.То је оно што је Господ открио о животу  у Његовој Речи тј. Светом Писму. Наиме, најлакши начин да откријете смисао неког изума је ако питате његовог креатора. Исто се односи и у вези смисла нашег живота.

У вези тог питања Господ нас није оставио у мраку. Он је, кроз Библију, сасвим јасно открио смисао и циљ нашег постојања. Библију можемо схватити као ”упутство за употребу”, где је јасно објашњено зашто живимо, како живот функционише, шта треба да избегавамо и шта можемо очекивати у будућности.

Бог није само полазна тачка вашег живота или размишљања. Он је ИЗВОР вашег живота. Да бисте открили смисао и циљ свог живота, морате се окренути Божијој Речи, а не мудрости овога света. Ви морате градити свој живот на вечним истинама, а не на популарној психологији, мотивационим и инспирацијским причама. Библија каже да у Христу проналазимо ко смо ми и због чега живимо, да нас је Он створио за величанствени живот, да је Он у свему и да све кроз Њега постоји.

Руски писаc Андреј Битов објашњавао је свој унутрашњи преображај. Био је васпитан у атеистичкој средини, али једног суморног дана, Бог је потпуно заокупио његову пажњу и то га осећање више није напуштало. Имао је 27 година и возио се метроом у тадашњем Лењинграду, садашњем Петрограду. Био је преплављен тако снажним очајањем, да је изгледало како је живот за час стао и као да је сваки смисао живљења испарио. Изненада, само од себе, у његовом уму се појавила мисао; ”Без Бога живот нема никакав смисао”. Понављао је у себи ту мисао, сасвим запањен, изашао је из метроа и ушао у Божију светлост – очајање га је сасвим и тотално напустило.

Можда и ви осећате тотални мрак усеби, у вези смисла вашег живота. Честитам, јер сада ћете изаћи на светлост.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Ви нисте настали случајно.

Ваше рођење није грешка или случајност природе. Родитељи вас можда нису планирали, али Бог јесте. Много пре него што сте зачети од својих родитеља, зачети сте у Божијем уму. Није случајност нити ствар среће то што сте живи до данашњег дана. Све је то Божији план, јер је Бог желео да вас створи.

Бог је одредио и прописао сваки најмањи детаљ вашег тела. Намерно је изабрао боју ваше коже, вашу националност, боју ваше косе и сваки други детаљ на вама. Он је одредио које ћете надарености имати и одредио је јединственост ваше личности. Пошто вас је Бог створио из тачно одређеног разлога, Он је такође одредио када ћете бити рођени и колико дуго ћете живети. Он је унапред планирао дане вашег живота, изабравши тачно време вашег рођења и ваше смрти.

Бог је испланирао где ћете бити рођени, које националности ћете бити и где ћете поживети зарад Његовог разлога. Он није оставио случајности ни један детаљ из вашег живота и ваше личности. Ништа у вашем животу није случајно, нити произвољно. Све има свој смисао и циљ.

Бог је одредио и како ћете бити рођени. Све што се десило на вашем рођењу и родитељи којима сте додељени, унапред је промишљено од Бога. Није важно да ли су ваши родитељи добри, лоши или неутрални. Бог је знао да баш те две особе, који су ваши родитељи, поседују управо ону генетику, која је била потребна да настанете ВИ, на начин како вас је Бог унапред замислио у свом уму. Постоје многобројни незаконити родитељи, али не постоје незаконита деца. Ако су вас родитељи непланирано родили, морате знати да вас је Бог планирано створио. Он је срачунао и узео у обзир сваки људски промашај, чак и грех, само да бисте ви дошли на овај свет.

Бог ништа не чини случајно или прозвољно. Он никада не прави грешке. Он има разлог за све што ствара. Свака биљка и животиња је планирана од Бога, а свако људско биће је створио тако да им је усађен одређен циљ и план живљења.

Разлог због којег вас је Бог створио је љубав. Бог је промишљао о вашем стварању много пре него што је створио свет. Библија каже да много пре него што је поставио земљу на њеним основама, имао је нас у свом уму, поставио је на нас фокус своје љубави. Заправо, ми смо били разлог због ког је Бог створио свет. Бог је створио цео универзум, планету земљу и постојеће окружење да би ми ту могли да живимо. На нас је усмерена Божија љубав и ми смо Божија најомиљенија креација. Ми смо Богу најважнији од свега штоје створио. Ето колико нас Бог воли и колика је наша вредност у Његовим очима!

Бог све планира са великом прецизношћу, каква је назамислива људском уму. Што год више сазнања научници прикупљају о свету који нас окружује, све више бивамо и рационално уверени колико је све до детаља промишљено за свако створено биће, а поготову за нас, људе.

Али зашто је Бог учинио све то? Зашто се мучио да створи постојећи космос, само да бисмо ми дошли у живот? Зато што је Бог, Бог Љубави. Божију љубав је немогуће докучити, али је видљива и реална. Ви сте створени као специјани објекат Божије љубави. Бог вас је створио да би вас волео! То је истина на којој би требало да градите свој живот.

Библија каже да је Бог љубав. Не каже се да Бог ИМА љубав, већ да Он ЈЕСТЕ љубав. Љубав је суштина Божијег бића. У заједници Свете Тројице обивата савршена Љубав, тако да Бог није имао потребу да вас створи. Он то није морао, јер је већ уживао у савршеној Љубави унутар Свете Тројице. Он вас је створио да би могао да подели своју љубав и искаже је још више у заједници са вама.

Бог каже; ”Слушајте ме…које носим од утробе, које држим од рођења. И до старости ваше ја ћу бити исти и ја ћу вас носити до сиједа века (док не поседите); Ја сам вас створио и ја ћу вас носити и избавићу.”

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Овај живот није све.

Овај живот је само централна проба пред праву представу. Ви ћете провести неупоредиво више времена у животу са оне стране смрти тј. у вечности, него што ћете провести у овом животу. Овај живот је само проба за вечност, само загрејавање пред главну утакмицу. Овај живот је припрема за вечни живот.

На земљи ћете највише поживети 100 година, а са оне стране смрти провешћете вечност. Бог вас је створио за вечност. Библија нас учи да је Бог усадио вечност у човеково биће. Ви имате усађени инстинкт, који тежи за вечношћу. То је зато што вас је Бог у свом уму креирао тако да будете вечна бића. Иако знамо да свако ко се рађа, мора и да умре, смрт нам изгледа неприродна и потпуно нефер. Разлог због којег осећамо да је нормално да вечно живимо, јесте то што нам је Бог уградио ту жељу у унутрашње биће.

Једнога дана ће ваше срце престати да куца. То ће бити крај вашег телесног живота и вашег живота на земљи, али то неће бити крај вашег бића и вас самих. Ваше тело је само привремено боравиште вашег духа. У Библији се ваше тело назива ”шатор”, а ваше будуће боравиште ”кућа”. У Библији пише да када се овај шатор у ком сада живимо – тј. наше тело на земљи, поцепа, Бог ће нам дати кућу на небесима у којој ћемо живети, дом који је Он начинио и који ће вечно постојати.

Док живот на земљи нуди много опција, вечни живот нуди само 2 главне опције – живот у ЦарствуНебеском и живот у паклу.

Ваш однос са Богом током овог живота, одредиће ваш однос са Њим у вечности. Ако научите да волите и верујете Исусу Христу, СинуБожијем, бићете позвани да вечност проведете са Њим. Ако, са друге стране, одбијете Његову љубав, опраштање и спасење, које нам свима нуди, вечност ћете провести удаљени од Њега заувек.

Постоје 2 врсте људи – они који кажу Богу; ”Нека буде Твоја воља” и они којима Бог каже; ”У реду, ради по свом.” Трагично је што ће, изгледа, многи људи провести вечност далеко од Бога, јер су већ у овом животу изабрали да живе без Њега.

Када стварно и из дубине душе схватите да нас након смрти чека вечни живот, да је овај живот само припрема и провера за онај вечни, почећете да живите потпуно другачије.  Све ће почети да се одвија у светлу вечности, тако да ће извршити утицај на све ваше односе са другим људима, на ваше обавезе и другачије ћете посматрати своје окружење. Изненада ће многе активности, циљеви, па чак и проблеми, почети изгледати не толико важни као пре или чак невредни ваше пажње.

Што живите ближе Богу, то вам све остало изгледа умањено и мање важно.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Када живите под утицајем идеје вечног живота, све ваше вредности се мењају. Ваше време и новац почећете другачије и мудрије користити. Више ћете ценити карактер и доброту људи, него количину њиховог финансијског успеха и утицајност. Ваши приоритети ће постати другачије рангирани. Бити у тренду, пратити моду и опште вредности, више вам неће бити ни мало важно. Апостол Павле је рекао да је и сам једном сматрао да су све те ствари јако важне, али да их почео посматрати као потпуно невредне, схвативши шта је Христос урадио за наше спасење и да је овај живот проба пред вечношћу.

Највећа деструктивност савременог живота је краткорочно размишљање. Да бисте начинили највише што можете од свог живота, неоподно је имати стално сећање на вечни живот у вашем уму и на његове вредности у вашем срцу.

Како ће изгледати вечност са Богом? Искрено речено, капацитет нашег мозга никако не може ни делимично схватити чудаственост и величанство Царства Небеског. Не постоје речи којима би се макар приближно могло објаснити искуство вечности са Богом. То би било као када бисмо мраву желели да објаснимо интернет.

У Библији пише да оно што човек није ни видео, ни чуо, нити што може замислити, то је Бог припремио за оне који Га воле.

Ипак, Господ нам је дао мале увиде у вечност кроз Свето Писмо – Библију. Ми знамо да је Господ припремио дом за нас на оном свету. Тамо ћемо бити поново сатављени са онима које волимо и са родбином, који су били верујући. Тамо ћемо бити растерећени од било какве патње и бола, награђени за нашу верност на земљи и добићемо наше активности и задужења, која ћемо из дубине душе уживати да чинимо. Уживаћемо у нераскидивом пријатељству и повезаности са Богом, а и Он ће уживати у нашем друштву кроз целу вечност.

Живот ће вам се окончати тако што ће вам једног дана Христос рећи; ”Приђите блажени, уђите у радост коју сам вам припремио од почетка времена.”

Бог има план који је осмислио за ваш живот на овој планети, али се не завршава овде. Његов план обухвата много више од неколико деценија, које ћете провести у овом животу. Он вам пружа не само одличну прилику овог живота, већ и неодољиву понуду за живот са оне стране смрти.

Једино време кад људи мисле о смрти јесте приликом сахрана, а и тада размишљају веома површно, бесмислено сентиментално и са великим непознавањем истине.

Можда сматрате да је морбидно мислити о смрти, док је заправо нездраво живети у порицању смрти  и несагледавању оног што је неизбежно. Само ће луд ићи кроз живот неприпремљен за оно што сви знамо да нас пре или касније чека. Ви треба више да размишљате о вечности, а не мање.

Као што смо 9 месеци провели у мајчиној утроби, да бисмо се припремили за живот на планети, тако је и овај живот припрема за онај вечни. Ако поседујете однос са Богом преко Његовог Сина Исуса Христа, ни мало се не морате плашити смрти, јер смрћ представља врата у вечни живот. То ће бити задњи сат вашег времена на овој планети, али неће бити последњи сат вашег постојања. То ће бити ваш дан рођења за вечно живљење. Библија каже да овај свет није наш дом, јер ми трагамо за вечним домом на небесима.

Мерено вечношћу, ваше време на земљи је само трептај ока, али последице овог живота постојаће у вечности. Дела која чините у овом животу, постаће ваша судбина вечног живота. Сваки моменат који проводимо у нашим земаљским телима, јесте време које проводимо удаљени од нашег небеског дома са Исусом Христом.

Пре неколико година, популарни слоган је позивао све људе да живе тако као да им је сваки дан први дан од остатка живота. Било би много мудрије да живимо као да нам је то последњи дан на земљи. Посао који бисмо требали сваког дана обављати јесте да припремамо себе за последњи дан на земљи.

”Свет пролази и похота његова; а онај који твори вољу Божију остаје вавек.” (1. Јованова посланица 2,17)

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Живот на земљи је привремени задатак.

У Светом Писму ћете пронаћи јако пуно метафора које указују на краткотрајни, привремени и пролазни живот на земљи. Често се помиње и да су наши дани избројани.

Да бисте начинили најбоље од свог живота, важно је да увек имате на уму 2 истине;

1-      У поређењу са вечношћу, овај живот је неописиво кратак,

2-      Живот на овој замљи је наше привремено боравиште

Овде нећете бити дуго, зато се не везујте превише. Молите се Богу да вам да јасан осећај краткотрајности овог живота. Цар Давид се молио; ”Господе, помози ми да схватим да је кратак и пролазан мој живот на земљи. Помози ми да разумем да сам овде само још за моменат.”

Библија веома често упоређује наш живот на земљи као боравак у страној земљи. Ово није ваш стални дом или крајња дестинација којој тежите. Ви сте само у пролазу. Цар Давид је говорио; ”Ја сам само странац на овој земљи”, а апостол Петарје објашњавао; ”Ако Бога зовете својим Оцем, живите свој живот као привремени становници на земљи.”

Ваш дом је Царство Небеско, а Бог вас је довео из непостојања у вечно постојање, што значи да сте вечна бића. Када схватите ову истину, престаћете да се бринете око поседовања свега сада и овде.

Бог нам је отоворено оставио упозорења за опасност везаности за живот сада и овде и ужасних опасности везаних за прихватање вредности, приоритета и животног стила света који нас окружује. Када флертујемо са изазовима које нам нуди овај свет, Бог то назива духовном прељубом. Библија нас упозорава да ако хоћемо да живимо на наш начин, флертујући са изазовима овог света кад год имамо прилику за то, завршићемо као Божији непријатељи.

Замислите да сте постављени на позицију амбасадора у некој непријатељској нацији. Вероватно бисте морали да савладате основе њиховог језика, да прихватите неке обичаје и културне разлике,  да бисте били пријатни и васпитани, са циљем да остварите своју мисију. Као амбасадор, ви се не бисте могли изоловати од непријатеља. Да бисте испунили своју мисију, морали бисте да имате контакте са многима у тој непријатељској земљи.

Али претпоставимо да вам постане удобно у тој непријатељској земљи и да сте постали очарани том земљом, тако да сте је заволели више него сопствену земљу. Оданост вашој земљи би се променила, а ваша улога амбасадора би било компромитована.  Уместо да будете представник своје земље, почели бисте се понашати као непријатељ и постали бисте издајник.

Свето Писмо нас учи да смо ми Христови амбасадори. На жалост, многи хришћани су издали свог Цара и Његово Царство. У залуђености су закључили да је земља њихов дом, пошто већ живе на земљи.

Ипак Библија нас јасно упозорава да ово није наш дом и да се не осећамо превише удобно у овом животу, јер овај живот није наша крајња дестинација. Бог нас упозорава да се превише не везујемо за живот око нас, јер је он само привремен. Ми можемо корисно употребљавати све што се налази у овом животу, али без претераног везивања.

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...