Jump to content

Jedna ili dve SVESTI u Hristu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Некада се повела реч о овоме:

Анализа познања Бога као Тројицу личности

https://www.pouke.org/verujem/index.php/topic,19202.msg329302.html#msg329302

Pa po meni oni se razlikuju samo po nerodjenju rodjenju i ishodjenju.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 297
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Постоји теорија о телепортацији која ствара копије. Могуће би било сваки предмет копирати.

Међутим, личност не можемо тако посматрати. Ми још не знамо неке одговоре. Обрати пажњу на следеће што је Зизјулас приметио:

,,Осим уопштеног начела разликовања између суштине Божије, која је у потпуности непојамна, и Његовог личносно-тројичног постојања (= бића), које нам се открива кроз Духа Светога, свети Оци нам не пружају одговор на питање: шта значи познати Бога „у личности Исуса Христа", и шта значи познати Га као Тројицу личности. Оваква анализа није била потребна у епохи светих Отаца, али то не значи да никад није била потребна. Напротив, дужност догматике јесте да приступи тумачењу догмата - довољно је само да не изневери или не изопачи дух светих Отаца. Јер, сви велики свети Оци су, тумачећи своје претходнике, на основу потреба својих епоха приступали анализи основних богословских појмова.''

Mozes kopirati, kopiras covjeka u potpunosti do svakog atoma u njemu,i to ce biti opet taj covjek sa istim mislima, zeljama, voljom, karakterom ird...Uostalom ideja teleportacije ukljucuje i covjeka.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Pa po meni oni se razlikuju samo po nerodjenju, rodjenju i ishodjenju.

Говоримо о познању личности, тј. о познању ,,у личности''. Компликована је то тема.

Што каже Зизјулас: ,,Једну личност не можеш познати на основу њених особина(...) Не можемо познати Бога на основу Његових својстава''. Треба пажљиво проучити ову тему.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Mozes kopirati, kopiras covjeka u potpunosti do svakog atoma u njemu,i to ce biti opet taj covjek sa istim mislima, zeljama, voljom, karakterom ird...Uostalom ideja teleportacije ukljucuje i covjeka.

Po meni licnost coveka ima univerzalnu svest u kojoj se nalazi i to da je svaka nasa licnost jedinstvena i neponovljiva.

Подели на овим сајтовима

Nije ako je u okvirima stvorenog mi imamo svest o tome ko je Bog u okvirima stvorenog.Ako te dobro razumem i pricas o odnosu unutar Svete Trojice.

Pa da i o odnosu Sv.Trojice. Mi kad pricamo odnosima lica, koristimo se pojmovima koji su formirani u nasem mozgu i koje mi izrazavamo da razumemo svijet.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Постоје бројне теорије ума. Између осталих: теорије дуализма (постоји их много врста), физикалне теорије и функционалне теорије.

Дуалисти говоре о компонентама свести и ума као нечему ''нефизичком'', или нечему што наука не може да дафинише ни технологија да примени. Физикалисти се не слажу са тим и говоре да се свест и ум садрже у молекулима и атомима мозга, док функционалисти иду даље па кажу да су свест и ум врста обраде информација и да није битно да ли се та обрада одвија у килограму и по биолошке масе или у склоповима рачунара.

Таологија се не бави ни одрицањем ни потврђивањем научних сазнања. Једино што можемо то је да применимо тумачење у нашој црквеној ,,самосвести''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Pa da i o odnosu Sv.Trojice. Mi kad pricamo odnosima lica, koristimo se pojmovima koji su formirani u nasem mozgu i koje mi izrazavamo da razumemo svijet.

Bravo slazem se potpuno to bi trebalo da bude vekovni amin.

Подели на овим сајтовима

Ovo sto se govori u ovim videima priblizno je idejama indijskih mistika, koji su drzali da sav svijet ishodi iz praizvora koga su oni zvali brahman, ili u nekim skolama akasha, noviji pojmovi su kosmicka svijest ili vibratorno polje. Neki se ne ustrucavaju ovo porediti sa prvim rijecima iz jovanovog jevandjelja, u pocetku bese rec i rec bes u boga i bog bese rec, tj logos. Ali logos po ovoj koncepciji je sasvim nesto drugo od hriscanske licnosti.

Подели на овим сајтовима

pogledo sam oba dela samo drugog videa i mogu reći da je tu opet prisutna ona starogrčka dilema o  jednom i mnoštvu.

Panteizam je doveden do vrhunca. super strune verovatno omogućavaju nešto kao teleportaciju, ali čemu...

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

ajde da malo razvijemo temu. obratite paznju kako definisu svest u prvom videu 11:48-18:42, i u drugom videu 1:11-2:06 i 3:14-5:25, ono sto mene zanima jeste sledece koji su razlozi zbog kojih bi mogli da tvrdimo da ovako definisana svest odstupa od pravoslavne dogme o Licnosti (odnosno ovo sto kaze Justinijan: zasto ovako shvacena svest ne moze biti hriscansko poimanje licnosti), i drugo koji su razlozi da ovo smatramo za nekakav panteizam ili generalno receno nekakvo mnostvo kada se upravo govori o jedinstvu u Jednom?

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

... ali čemu kad je sve ionako jedno i ja sam svuda čak i tamo di nisam itd...

Bum pogledal taj prvi video, treba mi vremena za to. 
Želim samo da vam skrenem pažnju da još uvek ne postoji teorija svesti, ali radi se na tome uveliko.

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

Pogledao sam video i mogu ti reći da me se mnogo dojmio.

Prvo odgovor na tvoje pitanje: zato što smo onda bezlični, ako je sve jedno, onda i moj osećaj da sam nešto posebno je tekođe maya - iluzija. Možda to i jeste nirvana, prelazak u potpuno ništavilo, jer generalno i nema razlike između takvog postojanja (neizdiferenciranog) i nepostojanja.

Dve stvari su mi  pale na pamet još, prva je zašto bi to što je osnovna potka svega (ipostas) uopšte bilo svest, tj. zašto povezuje svest i ono polje, strune i šta god već to bilo? (uzimajući i dalje u obzir da je naša svest jedinstven fenomen)

I drugo stvar je čisto teološka, ako je po judeohrišćanskom shvatanju sveta i Boga, Bog stvorio svet kao jedno kvalitativno drugo u odnosu na ono što on jeste - kako se to onda poklapa sa idejom da je sve jedno?

Dalje, grčki materijalizam je već dugo u krizi, jer apsurdno, materije nema, nikako ne stižemo do onoga nedeljivog - i ovo bi moglo da se poklopi sa pričom da smo mi stvoreni iz ništavila i nosimo to isto ništavilo u sebi (ne postoji materijalna osnova na kojoj je sagrađen ceo svet), ali opet i nije sasvim tako, ako nismo nešto, ipak nešto jesmo?

ako svest nije materija, šta onda jeste?

soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

ako svest nije materija, šta onda jeste?

Svijest nije materija, vjerovatno nije ni energija. Za svijest ne postoji neki izvor kome bi pripisali da emituje svijest. Ne moze se covjek rastaviti na sitne dijelove pa reci aha evo ovaj dio mozga emituje svijest itd...Naravno to ne znaci da je nuzno da postoji neki transparentni duplikat organizma koji se po arhaicnom vjerovsnju zove dusa, vec da je svijest manifestacija kompleksnog rada svih dijelova nekog organizma.

Mislim da svijest jos nije dobro shvacenja zato sto u nauci jos uvijek preovladava redukcionizam u jakoj mjeri. Da bi se svijest bolje razumjela mora se preci na holisticki pristup, gdje se neki predmet proucavanja ne rasparcava samo na manje dijelove vec se u obzir u uzima kompletna cjelina i njegova interakcija sa drugim objektima.

O svijesti se moze govoriti kao o drugim atributima, volja, emocija, ljubav, tuga, radost, itd...sve su tu ispoljavanja koja se ne mogu raumjeti samo proucavajuci neurone i mozak, vec i to sve i kompletan organizam i to kako on reaguje na spoljne nadrazaje.

Dakle za svijest je potreban rad i samoorganizacija nekog slozenog entiteta ili organizma. Neki matematicari su pokusali izracunati potreban broj pojedinacnih elemenata koji treba da sacinjavaju nesto, da bi to nesto postalo samoorganizovano i svjesno. Pa tako brojke se krecu oko biliona.

Onda dolazimo do pomisli da li je mozda svemir buduci jako kompleksan, i samoorganizovan mozda jedan dzinovski svjesni ili cak samosvjesni organizam? Neki se pitaju da mozda vec planeta zemlja ne ulazi u evolutivnu fazu probudjivanja svijesti sa kompleksnom mrezom gradova, puteva, zgrada i protoka ljudi kroz sve to, dodajuci na to i internet i globalnu povezanost. Da li je internet vrlo kompleksan entiet, mozda svestan ili je na putu da to postane?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...