Juan Valdez Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Dobro, to su rečenice izolovane iz konteksta u kom se pominje nekakva "fitness optimization", pa ako bi nam objasnio suštinu tog fenomena, mogli bismo da odgovorimo. Ja prvi put čujem za tako nešto. Ма Звонко се залетео. Постоји правац у оквиру ТЕ који се зове адаптационизам, чији је најпознатији представник Докинс. Овај чика што је расписао конкурс је такође из те екипе. Адаптационизам учи да су практично све генетске карактеристике последица оптималних адаптација кроз процес природне селекције. Природно, они су почели да користе математичку теорију оптимизације и такозвану теорију еволутивне стабилне стратегије да моделују ту оптималност. Математичари популационе генетике се од самог почетка са овим нису слагали, тврдећи да цела та стратегија, уопште није математички ригорозно заснована (не постоји чак ни ригорозна дефиниција fitness-а, то јест адаптивне вредности), да је наивна и да природна селекција уопште не може да доведе до било какве оптимизације. И ови сад покушавају да строго математички заснују адаптационизам и одбране Докинса. Не само да су математичари генетичари критиковали адаптационизам, него је најпознатији критичар био један биолог, Стивен Гулд. Он је говорио како адптационисти пренаглашавају улогу природне селекцију у обликовању карактеристика до еволуционог оптимума и занемарују неселекционе факторе. Ништа ово није ново за оне који су упућени. Наравно, сви умешани у расправу су листом еволуционисти (и ти математичари) и нико никада није доводио у питање еволуцију као чињеницу. Звонко ће рећи да су у питању талибани. Ја бих рекао да људи само следе научни метод и научну етику, за разлику од неких. Зна се када је теорија оборена, а то се са теоријом еволуције никада није десило. А није да није тестирана. Њена предвиђања су потврђена хиљадама и хиљадама пута. Ради се о нормалним полемикама које постоје унутар сваке науке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Kad bi sada ukinuli kompletno razmisljanje i istrazivanje u biolgiji sa stanovista evolucije skoro citava ljudska populacija bi umrla od gladi bolesti i to nije pretpostavka nego veoma visoka verovatnoca. Zato sam spomenuo superbakteriju kao primer katastrofe koja ce nas snaci za par godina ili mozfa mesece i to sve zato sto koliktivno kao ljudska vrsta ne umemo da razmisljano evoluciono i to dovodi do takvih tragedija. Zbog toga je jako opasno negirati TE ili ga svoditi na neka teloska uklapanja ili neuklapanja a praktivno u zivotu ne razmisljati evoluciono. A da nisam ja ili bilo koji neevolucionista mozda negde negirali stvarnost mikro i (moj izraz) "midi" evolucije (koja je relevantna za pricu o superbakteriji) kao i da ne treba razmisljati u tom smeru? Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 A da nisam ja, ili bilo koji neevolucionista mozda negde ustvrdio da ne postoji mikro i (moj izraz) "midi" evolucija (koja je relevantna za pricu o superbakteriji) kao i da ne treba razmisljati u tom smeru? Direktno nisi ali sa onim "avaj nama ako ne poverujemo da smo u srodstvu sa babunima" je jasno da imas takav prakticni pristup ovim veoma znacajnim pitanjima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Direktno nisi ali sa onim "avaj nama ako ne poverujemo da smo u srodstvu sa babunima" je jasno da imas takav prakticni pristup ovim veoma znacajnim pitanjima. Zaista mi nije jasno odakle ovakav zakljucak... Mikro i "midi" evolucija, tj. evolucija u okviru "vrste" (koliko god siroko shvatali pojam "vrsta") jeste CINJENICA. To nikada nisam sporio. NIti sam primetio da iko od neevolucionista to spori. Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Direktno nisi ali sa onim "avaj nama ako ne poverujemo da smo u srodstvu sa babunima" je jasno da imas takav prakticni pristup ovim veoma znacajnim pitanjima. Zaista mi nije jasno odakle ovakav zakljucak... Mikro i "midi" evolucija, tj. evolucija u okviru "vrste" (koliko god siroko shvatali pojam "vrsta") jeste CINJENICA. To nikada nisam sporio. NIti sam primetio da iko od neevolucionista to spori. Al je lepo menjati teze kad nam se moze zar ne?! prstgore kriminalac Sa ovim delom mog posta je pocela ova nasa polemika Zato sto od evolucione bilogije zavise milijarde zivota danas i sutra. Kakva god tragedije da se desi buducim generacija zbog masovnog zaglupljivanja i ispiranja mozga ja cu moci reci da sam uradio maksimalno sto sam mogao sa moje strane. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8913.msg440840.html#msg440840 A ovo je tvoj sprdacki post o mojoj gornjoj konstataciji. Avaj nama, ako ne poverujemo da smo u daljem srodstvu sa babunima. https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8913.msg440903.html#msg440903 Dakle ne o tome da li je midi evolucija cinjenica ili ne nego KAKAV ZNACAJ IMA PRAVILNO RAZUMEVANJE evolucionih mehanizama u sirokom masama. Ja sam sa ovim gornjima pasusom govorio o tome da je znacaj razumevanja evolucione biologije sustinski za opstanaka covecanstva. A onda si se ti poceo segaciti sa tim mojom stavom sa onom pricom o babunima. Ovog puta se ne smo ne slozili oko cinjenicnog stanja nego oko znacaja razumevanja biologije u sirkom masama. Posto se ti sa tom problematikom sprdas meni jedino ostaje da verujem da i tebi samom taj znacaj nije jasan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 ... Akvilio, Da li si cak i kod naekstremnijeg protestantskog kreacioniste naisao na negiranje mikroevolucije? kriminalac Ako nisi, ko onda, po tebi, sprovodi "zaglupljivanje" i "ispiranje mozga" (sto u tvom tumacenju predstavlja negiranje ne samo teorije evolucije, nego i cinjenice zvane mikroevolucija) protiv koga se ti boris? I jos kazes da se to "zaglupljivanje" i "ispiranje mozga" sprovodi masovno? prstgore Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 ... Akvilio, Da li si cak i kod naekstremnijeg protestantskog kreacioniste naisao na negiranje mikroevolucije? 0102_laugh Ako nisi, ko onda, po tebi, sprovodi "zaglupljivanje" i "ispiranje mozga" (sto u tvom tumacenju predstavlja negiranje ne samo teorije evolucije, nego i cinjenice zvane mikroevolucija) protiv koga se ti boris? I jos kazes da se to "zaglupljivanje" i "ispiranje mozga" sprovodi masovno? 0205_whistling Evo da ti nacrtam ovako. CAK I POTPUNO PRIHVATANJE MAKROEVOLUCIJE KAO CINJENICE NE ZNACI NISTA AKO LJUDI NE POCNU RAZMISLJATI EVOLUTIVNO. A od toga su daleko i mnogi koji prihvataju MAKRO evoluciju kao cinjenicu. Svi ali bas svi sprovode zaglupljivanje koji ne teze ka tome da ljude nauce razmisljati evolutivno nego pricaju o nekim "tumacenjima" i uzimanja nauke "sa rezervom". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Шта то значи "размишљати еволутивно"? ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Шта то значи "размишљати еволутивно"? Е да, исто питање сам хтео да поставим... Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Још само да еволуцију прогласимо позитивном која доводи до хомосексуалности. То би било следеће од ''теологије''-еволуције. Зато сматрам да еволуција у нашем постојању, у суштини није добро постојање, односно није постојање које је првобитно створено од Бога. Знам да између еволуциониста и креациониста немам шансе да прођем са овом тврдњом, јер је за све њих ова творевина иста од самог почетка, односно иста још за време Адамовог стварања. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 http://atlantidaforum.com/publikacije/Matriks-ili-potraga-za-Istinom/ ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 @Djunis @Zvonko Razmisljati evolutivno znaci ponasati se u skladu sa znanjem o tome da zivi organizmi svakog sekunda evoluiraju i tako se prema njima i nama samim u vezi njih ophoditi. Od najbazicnijih i najvitalnijih stvari kao sto je postovanje karence pesticida i ne prekidanje terapije antibiotikakad dodje do prividnog poboljsanja (a ovo stotine miliona ljudi sirom planete ne postuje i to ce nas kostati jedne velike katastrofe) pa do slozenijih i apstraktnijih pojmova kao sto je evoluciona psihologija i ucenje u skladu sa znanjem o nasem evoluiranom mozgu. Ako recimo pogledamo nacin na koji se predaje u skolama i fakultetima, svima apsolutnoi svima na svetu videcemo da je taj metod predavanaj potpuno suprotan i neprirodan znajuci kako nas mozag UCI na najefikasniji nacin, kako formira saznjanja u vezi pojmova. Ili cemo poceti razmisljati evolutivno na globalnom nivou ili nas nece biti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 http://atlantidaforum.com/publikacije/Matriks-ili-potraga-za-Istinom/ Kjubrki je svakodnevno prizivao demone. A 4chsmu1 jel ima neke kutija iz koje nece iskociti Miroljub Petrovic. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Мај 17, 2011 Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 http://atlantidaforum.com/publikacije/Matriks-ili-potraga-za-Istinom/ Kjubrki je svakodnevno prizivao demone. A 4chsmu1 jel ima neke kutija iz koje nece iskociti Miroljub Petrovic. Интересантно да си ми ти сличном поставком објаснио настанак и еволуцију човека као што у њу верују Кјубрик и илуминати . greengrin ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 17, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 17, 2011 Pa zar nisam javno stavio do znanja ko me salje i lebom hrani? 4chsmu1 greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука