Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

Brale,postojanje smrti je proverljiva cinjenica i sve ukazuje na to da nikad nije postojalo vreme na ovoj planeti,kada nje nije bilo.Dakle,nema nikakvih dokaza u suprotnom smeru.Ocigledno je problem u nasem shvatanju i formulaciji onoga sto se zbilo u vreme postojanja Prvih Ljudi,kao i pre njih.Dakle,nema nikakvih dokaza da je bilo perioda vremena gde nije bilo bioloskog umiranja.

Ista stvar je sa potopom.Ni jedan jedini materijalni dokaz.

Dakle,ono sto mi verujemo ili smo sebe ubedili u nas nacin shvatanja,nije u saglasnosti sa stvarnoscu.

Ako smo pravoslavni,kako volimo za sebe da verujemo,onda necemo zabadati glavu u pesak pred notornim cinjenicama nego otvorenih ociju pogledati istini u oci.

Хоћеш да кажеш да библијско Постање није истинито. Да је лаж или фантазија.

Рећи да немамо материјалних доказа у вези Постања је сасвим друго. То није стављање главе у песак, шта год ти то значило. И ваљда није православље "научна доктрина".

Подели на овим сајтовима

Brale,postojanje smrti je proverljiva cinjenica i sve ukazuje na to da nikad nije postojalo vreme na ovoj planeti,kada nje nije bilo.Dakle,nema nikakvih dokaza u suprotnom smeru.Ocigledno je problem u nasem shvatanju i formulaciji onoga sto se zbilo u vreme postojanja Prvih Ljudi,kao i pre njih.Dakle,nema nikakvih dokaza da je bilo perioda vremena gde nije bilo bioloskog umiranja.

Ista stvar je sa potopom.Ni jedan jedini materijalni dokaz.

Dakle,ono sto mi verujemo ili smo sebe ubedili u nas nacin shvatanja,nije u saglasnosti sa stvarnoscu.

Ako smo pravoslavni,kako volimo za sebe da verujemo,onda necemo zabadati glavu u pesak pred notornim cinjenicama nego otvorenih ociju pogledati istini u oci.

Хоћеш да кажеш да библијско Постање није истинито. Да је лаж или фантазија.

Рећи да немамо материјалних доказа у вези Постања је сасвим друго. То није стављање главе у песак, шта год ти то значило. И ваљда није православље "научна доктрина".

Sestro,spinovanje nista nece pomoci u rasvetljavanju problematike.

Cinjenicno stanje,koje je objektivno proverljivo od strane bilo koga,kaze kako sam vec rekao.

Ostaje dakle problem u nasem shvatanju i tumacenju Knjige Postanja,za koju odlicno znamo da nije istorijska i naucna knjiga,stoga je smesno i pomisliti to sto zelis da branis,jer ona to i ne tvrdi.

Tu su ontoloske istine pobrojane i otkrivene tadasnjim ljudima,kao i nama danas.

Sve ostalo je podlozno tumacenju.

Подели на овим сајтовима

Може неко да прича ко шта хоће али библијско Постање је истинито.

Тамо пише да је створена природа из себе пустила крупније  и ситније животиње и звери (1. Moјсијева 1:24; упореди 4. Мојсијева 31:28).

Но, не пише начин како.

Тако да су и креација и еволуција подједнако прихватљиви начини на који је земља од себе пустила свет животиња.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Значи тражиш да се претумачи цело Откровење у светлу савремених научних тврдњи.

Дивно!

Хвала ти што си ми белодано открио шта заправо значи гурати ТЕ по овим темама.

А ја се још упињем да се нађем са ТЕ.

Драги мој Бога не можеш оптужити за смрт шта год ТЕ и наука рекла.

Па ти изволи.

Ја завршавам да учествујем на овоме.

Невероватно!!!!

Подели на овим сајтовима

Значи тражиш да се претумачи цело Откровење у светлу савремених научних тврдњи.

Дивно!

Хвала ти што си ми белодано открио шта заправо значи гурати ТЕ по овим темама.

А ја се још упињем да се нађем са ТЕ.

Драги мој Бога не можеш оптужити за смрт шта год ТЕ и наука рекла.

Па ти изволи.

Ја завршавам да учествујем на овоме.

Невероватно!!!!

Полако сестро нема разлога да тако реагујеш. Добар си саговорник и треба да даш свој максималан допринос овде. Ја себе исто сврставам у библијског креационисту, но нашао сам да није штетно да покушам да ТЕ протумачим на начин да се покаже да она није штетна. Штетно је само оно што опструише нашу онтолошку судбу, наше вечно спасење. Оно што на свој први поглед изгледа лоше, ако доприноси свом циљу, не може онда да се назове лошим.

Сећаш се оног догађаја са Христом око слепца кога је Он излечио? Е када га питаше апостоли шта он згреши или шта његови родитељи згрешише па би слеп од рођења, Христос им одговори: "Нити је он згрешио, нити његови родитељи, него се он тако роди да се покаже слава Божија". Шта ово значи? Када би тог човека имали сада овде пред нама да га испитамо, вероватно би се анализом његовог организам открио узрок његовог слепила. Наука би вероватно мога да да одговор да то слепило није последица неке радње за живота, нити последица лошег понашања мајке приликом трудноће..него вероватно он то слепило вуче генетски од ранији поколења...но ако би избацили и ту могућнсот, него кажемо да ни тога није било, откуд онда слепило према речима Христа? Христос каже да се он тако родио да се јави слава Божија. Шта можеш из овога закључити?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

но ако би избацили и ту могућнсот, него кажемо да ни тога није било, откуд онда слепило према речима Христа? Христос каже да се он тако родио да се јави слава Божија. Шта можеш из овога закључити?

Јусто, веома је клизав терен закључка који се може назрети из тога...

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

На основу чега се одређује старост планете, а на основу чега - старост космоса?

Због чега су изумрели диносауруси? Које све постоје теорије?

Planete

Odredjivanje stepena erozije

Odredjivanje sedimentacija

Odredjivanje saliniteta okeana

Radiometrijsko datiranje

Metod C-14

Kosmosa

Ne znam da postoji neka odvojena oblast kosmologije ili astrofizike kojoj je cilj odrediti starost zemlje. Nego je

to zakljucak koji je nusprodukt drugih metoda. Odredjivanje udaljenosti zvezda, sirenja prostora od momenta velikog praska, odredjivanje brzine svetlosti.

Dinosaurusi

Neki smatraju da postoji vise uzroka za izumiranje dok neki smatraju da je glavni uzrok njihovog nestanka asteorid koji je udario u Zemlju i podigao veliki oblak prasine koji je promenio klimu i tako ubio dinosauruse.

Samo se evolucija kandidoval za teoriju(teorijsa=najbolje moguce objasnjenje).

Подели на овим сајтовима

Нисам креациониста а нити еволуциониста.

Изгледа да креационизам не може да издржи научне доктрине а еволуционизам је упитан са становишта Откровења.

Запази да пишем Откровење. Не теорија та и та...

Рецимо, како ће наука да докаже да се на причешћу причешћујемо самом крвљу Христовом а на исто такој позоришној представи са свим поновљеним радњама не. Она то не може. А причест је својеврсно стварње за будуће Царство. Ви се углавном држите да ТЕ објашњава оно што је у Постању објављено да је природа из себе даље пустила живот у развој. Али ТЕ се не исцрпљује само тиме.

Ево овде смо имали прилике да читамо да се све стави под суд и проверу научним доказима.

Ја нисам против науке.

Само хоћу да разјасним да она не може да на све да одговоре јер не може да даје резултата ван појава и психо физичког материјалног света. За онога коме је то све, тај хоће да СВЕДЕ и веру (која је ширеобухватна) и све остале светове па и Божје стварање ако не и самог Бога и Човека на такав свет објеката и феномена:

- да је Бог створио смрт

- да смрт није дошла грехом, тј. да се Човеку одузима слобода у односу на Бога, тј. на живот и смрт него се редуцира на ниво природе и природних закона. Не значи да Човек не подпада под природне законе али се не своди само на њих.

- да не постоје догмати тј. Откровење као Богом откривене истине док их не верификује научна теорија (читај људски Ум). А догмата нема много. Мислим да ТЕ пикира и на њих.

Не знамо шта је Христос урадио слепцу. Али знамо да наука ни медицина не може да васкрсава мртве.

Да се Човек не објашњава само функцијама психе и телесним честицама све до гена.

Да је Бог, Творац који је створио видиви и невидиви свет, значи и онај који није предмет науке. Па ни Теорије.

О многоме се може научним методама посматрати,

Веће је од тога филозофском мишљу обухватити.

А највише се даје у сфери духа.

И зар мислите да се Бог Открио онако како се открио само за дати временски период, тренутак и да већ за друго време, ово наше, за које гордо мислимо да је досегло такав ниво да се може доводити у питање.

Још би могли много тога.

Подели на овим сајтовима

Prosto je neverovatan procenat ljudi danas u Crkvi koji sve svode na ideoloski pristup tj komunizam.

Ja pricam o cinjenicama i o potrebi,da ako hocemo da budemo ozbiljni i pruzimo adekvatan tj kreativan odgovor na raskorak izmedju cinjenicnog stanja koji je nedvosmisleno utvrdila nauka i naseg shvatanja Knjige Postanja,treba da pristupimo preispitivanju nacina na koji tumacimo Pismo/po ovom pitanju/,bas na nacin na koji su Sveti Oci u proslim epohama koristili postojeca naucna saznanja tadasnje nauke,da objasne fenomenologiju i funkcionisanje stvorenog sveta.

Zabijanje glave u pesak pred notornim cinjenicam ce samo potkrepiti predubedjenja neverujucih i necrkvenih ljudi,koji tumace veru i Crkvu na nacin na koji su to svojevremeno cinili komunisti.

Hajde da pokusamo da budemo mudri i trezveni i ne podlegnemo tom iskusenju.

Dakle,radi se o izazovu na koji treba da Crkva da adekvatan odgovor,ako hoce da misionari,a ne da se zabijemo u sektaski mentalitet i sebi ispricamo pricu kako vec imamo sve odgovore.

Nemamo i to treba otvoreno reci.

Подели на овим сајтовима

Prosto je neverovatan procenat ljudi danas u Crkvi koji sve svode na ideoloski pristup tj komunizam.

Ja pricam o cinjenicama i o potrebi,da ako hocemo da budemo ozbiljni i pruzimo adekvatan tj kreativan odgovor na raskorak izmedju cinjenicnog stanja koji je nedvosmisleno utvrdila nauka i naseg shvatanja Knjige Postanja,treba da pristupimo preispitivanju nacina na koji tumacimo Pismo/po ovom pitanju/,bas na nacin na koji su Sveti Oci u proslim epohama koristili postojeca naucna saznanja tadasnje nauke,da objasne fenomenologiju i funkcionisanje stvorenog sveta.

Zabijanje glave u pesak pred notornim cinjenicam ce samo potkrepiti predubedjenja neverujucih i necrkvenih ljudi,koji tumace veru i Crkvu na nacin na koji su to svojevremeno cinili komunisti.

Hajde da pokusamo da budemo mudri i trezveni i ne podlegnemo tom iskusenju.

Dakle,radi se o izazovu na koji treba da Crkva da adekvatan odgovor,ako hoce da misionari,a ne da se zabijemo u sektaski mentalitet i sebi ispricamo pricu kako vec imamo sve odgovore.

Nemamo i to treba otvoreno reci.

Znas li sta meni smeta? Smeta mi to sto se jedna interpretacija nekih informacija i pretpostavki proglasava za, jel' te, nezavisnu promenljivu (ISTINU OKO KOJE NEMA ZBORA), pri čemu naša vera, pa čak i one najfundamentalnije stvari u našoj veri predstavljaju samo zavisnu promenljivu koja je funkcije "istine".

Pri čemu, istinitost "istine" i verodostojnost "činjenice" utvrdili su LJUDI, a napomenuo bih i, ljudi VAN CRKVE. Imajući u vidu prevashodnu orijentaciju zastupnika i promotera "činjenice", nemam dovoljno razloga da poverujem u njihovu dobronamernost i objektivnost. Molim vas da mi sada ne poturate pod nos banalne primere, pošto u vezi teorije evolucije nije reč o trivijalnim stvarima već o jednoj poruci koju teorija evolucije sa sobom nosi.

Teorija evolucije svakom hrišćaninu u lice kaže: BOG JE UVEO SMRT!

Ljudi, da li vam je to ok, kao pravoslavnim hrišćanima?

Nemojmo olako odbacivati svedočanstva svetih otaca po ovom pitanju. TO nisu svedočanstva Artemija, Simeona Rukumijskog, grešnog Miloja, Miroljuba Petrovića (manite više sa tim sektašem!). NE! To su svedočanstva najvećih autoriteta naše Crkve, ljudi koji su tajnovidci i obilno obasuti blagodaću Božijom: sv. Vasilije Veliki, sv. Grigorije Palama, sv. Simeon Novi Bogoslov, itd, a iznad svega SVETO PISMO i reči Hristove (gde na više mesta govori kako je ON ŽIVOT).

Ako su sveti možda grešili u nekim trivijalnim stvarima, ako nisu znali kvantnu mehaniku, znali su ono što je bitno za spasenje. Svedočili su da smrt nije neka puki biološki fenomen, nužnost prirodnih zakona per se. Ne, smrt su uvek posmatrali kao tragediju postojanja palog čoveka, palog živog sveta i pale tvorevin. Sveto pismo i Sveto predanje o smrti i propadljivosti uvek svedoče kao o posledicama greha, ali ne juridičke kazne, već kao potencijal koji se ostvario u trenutku kada se kreće suprotno od Života.

Ovo nisu bezazlene stvari. Ovo nije pitanje modernizma. Zapitajte se šta je, zapravo, činjenica:

1) svedočanstvo Hrista i Crkve da je BOG ŽIVOT(odavac)

ili

2) trenutno, u ovom periodu istorije, tumačenje ljudi da je BOG TVORAC SMRTI?

Da li se može trampiti jedno za drugo? Da li se može žrtvovati trajno zarad privremenog?

Dodao bih i sjajnu Mirjaninu misao:

И зар мислите да се Бог Открио онако како се открио само за дати временски период, тренутак и да већ за друго време, ово наше, за које гордо мислимо да је досегло такав ниво да се може доводити у питање.

Jednostavno, ne mogu da shvatim odsustvo elementarne opreznosti pojedine braće prilikom promišljanja na ovu temu. Gde je tu onaj duh opreznosti koji savetuje sv.ap.Pavle? "Ali ako i mi ili andjeo s neba javi vam jevandjelje drukčije nego sto vam javismo, anatema da bude!".

p.s. Ja nisam kreacionista a la Miroljub Petrović. Ja sam ne-evolucionista.

p.s.2 Akvilio, nemoj da ti nešto padne na pamet povodom ove poruke (brisanje cele i dela).

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

@Djunis

Ne birini, necu ti vise brisati ni jednu poruku niti cu ulaziti u bilo kakve rasprave sa tobom jer tebi nije do

dijaloga nego do neceg treceg ko zna cega.

Necu vise dirati ni jedan tvoj post, ostavicu sve da svi vide kakav si licemer.

Pri čemu, istinitost "istine" i verodostojnost "činjenice" utvrdili su LJUDI, a napomenuo bih i, ljudi VAN CRKVE. Imajući u vidu prevashodnu orijentaciju zastupnika i promotera "činjenice", nemam dovoljno razloga da poverujem u njihovu dobronamernost i objektivnost. Molim vas da mi sada ne poturate pod nos banalne primere, pošto u vezi teorije evolucije nije reč o trivijalnim stvarima već o jednoj poruci koju teorija evolucije sa sobom nosi.

Teorija evolucije svakom hrišćaninu u lice kaže: BOG JE UVEO SMRT!

Постављена слика

Постављена слика

Dakle kad sisa struju iz Kolubare i kad se vozi kolima onda je Cinjenica a kad treba na osnovu toga nesto

da se zakljuci onda je to "cinjenica" koju jelte "guraju nedobronamerni ljudi van crkve".

JADNO I LICEMERNO PREKO SVAKE GRANICE.

Подели на овим сајтовима

Ako slika govori više od hiljadu reči i mislis tako da razgovaras, onda:

Nemojmo olako odbacivati svedočanstva svetih otaca po ovom pitanju. TO nisu svedočanstva Artemija, Simeona Rukumijskog, grešnog Miloja, Miroljuba Petrovića (manite više sa tim sektašem!). NE! To su svedočanstva najvećih autoriteta naše Crkve, ljudi koji su tajnovidci i obilno obasuti blagodaću Božijom: sv. Vasilije Veliki, sv. Grigorije Palama, sv. Simeon Novi Bogoslov, itd, a iznad svega SVETO PISMO i reči Hristove (gde na više mesta govori kako je ON ŽIVOT).

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Ne birini, necu ti vise brisati ni jednu poruku niti cu ulaziti u bilo kakve rasprave sa tobom jer tebi nije do

dijaloga nego do neceg treceg ko zna cega.

Ko zna do čega? Pa do onoga na šta ti nisi dao odgovor...

Подели на овим сајтовима

a iznad svega SVETO PISMO i reči Hristove (gde na više mesta govori kako je ON ŽIVOT).

Па ко то спори овде? Јесте ЖИВОТ само Бог, зато што је нестворен, те је могао рећи - Ја сам ЖИВОТ.

И јесте ИСТИНА само Бог, зато што права истина је само ОНО ШТО ЈЕСТЕ и јуче и данас и сутра,

а не оно што пролази и мења се, што данас јесте а сутра већ није то није истина.

Зато НИЈЕ ЖИВОТ  и НИЈЕ ИСТИНА творевина, јер будући створена има  природно својство своје суштине: ограниченост, небесмртност, пролазност...,

Треба да уђе у синергију са Богом да би надишла своју природност,

мора да изађе из своје индивидуалности  тако што ће раширити руке своје и постати - ПРИЧАСНИКОМ БОЖАНСКЕ СУШТИНЕ, како каже Свети Петар Апостол.

Твар добија на дар својства Божије суштине кроз давање нестворене благодати Божије од Бога,

али да би неко узео дар мора да пружи руку!

Творевина је заиста жива тек након настанка човека...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...