Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

Управо сада, Gongo Rongo рече

Не даје. Библија није уџбеник зоологије или систематике живих бића.

Dobro, i to je lepo. A, kako ti gledas na pojam vrste, sta bi to moglo biti?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, drvce рече

Dobro, i to je lepo. A, kako ti gledas na pojam vrste, sta bi to moglo biti?

Ја гледам врсту као животињску јединку која је слична грађом и понашањем са осталим јединкама које живе заједно (мада и не морају), пари се са јединкама сличним њему и дају плодно потомство. Можда Библија описује такву јединку, мада вјероватно описује и горе наведене, значи не само вук, већ и чагаљ, шакал, динго, то би значило и род. А и ово је занимљиво шта каже википедија: 

Након појављивања теорије еволуције, схватање врста је прошло кроз огромне промене у биологији, мада је сагласност о дефиницији речи тек требало донети. Најцитиранију дефиницију „врсте“ по први пут је сковао Ернст Мајр. Према тој дефиницији, названој појам биолошких врста или појам изолације врста, врсте су „групе стварних или могућих природних размножавања унутар популација које су репродуктивно изоловане од других таквих група." Међутим, многа друга схватања врсте су такође коришћена.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Gongo Rongo рече

Ја гледам врсту као животињску јединку која је слична грађом и понашањем са осталим јединкама које живе заједно (мада и не морају), пари се са јединкама сличним њему и дају плодно потомство. Можда Библија описује такву јединку, мада вјероватно описује и горе наведене, значи не само вук, већ и чагаљ, шакал, динго, то би значило и род. А и ово је занимљиво шта каже википедија: 

Након појављивања теорије еволуције, схватање врста је прошло кроз огромне промене у биологији, мада је сагласност о дефиницији речи тек требало донети. Најцитиранију дефиницију „врсте“ по први пут је сковао Ернст Мајр. Према тој дефиницији, названој појам биолошких врста или појам изолације врста, врсте су „групе стварних или могућих природних размножавања унутар популација које су репродуктивно изоловане од других таквих група." Међутим, многа друга схватања врсте су такође коришћена.

U redu. Sta sprecava populaciju da se vremenom menja?

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, drvce рече

U redu. Sta sprecava populaciju da se vremenom menja?

Њезина генетика Богом дана. Врста може да се мијења у границама. Рецимо од вука је настао пас - једна врста или подврста, свеједно и од те врсте - подврсте временом људи су селекцијом, изолацијом и укрштањем добили више стотина другох подврста, варијетета или форми. И то би се могла назвати микроеволуција. Али они и даље сви остају пси. Ниједан од њих неће ни за милијарду година добити крила, отићи у океан да живи или претворити се у неку сасвим другу животињску класу.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Gongo Rongo рече

Њезина генетика Богом дана. Врста може да се мијења у границама. Рецимо од вука је настао пас - једна врста или подврста, свеједно и од те врсте - подврсте временом људи су селекцијом, изолацијом и укрштањем добили више стотина другох подврста, варијетета или форми. И то би се могла назвати микроеволуција. Али они и даље сви остају пси. Ниједан од њих неће ни за милијарду година добити крила, отићи у океан да живи или претворити се у неку сасвим другу животињску класу.

Kako to znaš? Gde je ta "granica" koju pominješ? Koji biološki mehanizam stvara tu granicu?

Kako znaš da Bog nije stvorio i pse, nego su nastali od vuka?

P.S. Zar nisi na prethodnoj strani već konstatovao šta bi bili dovoljni dokazi za ispravnost teorije evolucije i dobio primere baš tih i takvih dokaza? 

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Gongo Rongo рече

Shvatam. Drugim recima, koracajuci mozemo da se krecemo kroz kucu, ili cak sa jednog kraja grada na drugi kraj istog grada, ali nemoguce je pesice preci put izmedju razlicith gradova? Trecim recima, nas pojam vrste, s kojim smo svi mi vikipedjani saglasni, je Bogom dana neizmenjiva istina, to jeste postoji tvrda osovina izmedju onoga sto pise vikipedija=Biblija i onoga sto se desva na molekularnom nivou DNK lanca?

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Avocado рече

Kako to znaš? Gde je ta "granica" koju pominješ? Koji biološki mehanizam stvara tu granicu?

Kako znaš da Bog nije stvorio i pse, nego su nastali od vuka?

P.S. Zar nisi na prethodnoj strani već konstatovao šta bi bili dovoljni dokazi za ispravnost teorije evolucije i dobio primere baš tih i takvih dokaza? 

"То" не знам никако. Гдје сам написао да ја "то" знам ? А не знам ни да је Бог створио и вука и пса, него ја тако мислим, можда сам у праву, можда и нисам.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, drvce рече

Shvatam. Drugim recima, koracajuci mozemo da se krecemo kroz kucu, ili cak sa jednog kraja grada na drugi kraj istog grada, ali nemoguce je pesice preci put izmedju razlicith gradova? Trecim recima, nas pojam vrste, s kojim smo svi mi vikipedjani saglasni, je Bogom dana neizmenjiva istina, to jeste postoji tvrda osovina izmedju onoga sto pise vikipedija=Biblija i onoga sto se desva na molekularnom nivou DNK lanca?

Оно што ја мислим или замишљам не мора да буде истина. Ја само кажем да тако мислим и тако замишљам. Појам род, врста, подврста, варијетет и форма нам још није кристално јасан, тако да се научнииц око тога и дан данас споре. Барем сам тако читао у књизи њемачких научника Шерера и Зигфрида.

Подели на овим сајтовима

Zivotinje su covekolike, jer su u pokretu ka coveku, a covek ka Bogu.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 3/25/2017 at 17:22, Gongo Rongo рече

Оно што ја мислим или замишљам не мора да буде истина. Ја само кажем да тако мислим и тако замишљам. Појам род, врста, подврста, варијетет и форма нам још није кристално јасан, тако да се научнииц око тога и дан данас споре. Барем сам тако читао у књизи њемачких научника Шерера и Зигфрида.

U redu, pomislio sam da govorimo o istom kada si pominjao neizmenjivost vrsta. Moja greska!

On 3/25/2017 at 14:11, Gongo Rongo рече

Да, Бог их је таквим створио и такве ће заувијек бити. Никаква друга врста неће од њих настати.

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...
  • 1 month later...
1 hour ago, Mиљан Л. рече

Дали су белци као раса или другачија група хомосапиенса, заправо пореклом црнци из Африке који су еволуирали у белце ?

Da. *s tim da nisu posebne rase u bioloskom smislu

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Mиљан Л. рече

Дали су белци као раса или другачија група хомосапиенса, заправо пореклом црнци из Африке који су еволуирали у белце ?

Pitanje je.

Belci i azijati imaju 1-4 %  gena neandertalaca dok crnci nemaju ni malo. Prevelik je to procenat za teoriju da se homoseapijens koji je živeo u Evropi mešao sa neandertalcem jer su ovi poslednji riknuli pre 40 k godina.

Kada su naučnici vršili eksperiment sa Ozijem na temu kako je moguće da je i dalje živ zaključili su sledeće: Ima neke spec hardcore gene neandertalaca u genomu svome. xD

Napomena: postoje genetske razlike između ljudi ali ne postoje između ljudskih grupa. To važi samo za ostale životinje. Ljudske rase postoje samo kao sociološka kategorija koja polako odlazi u istoriju. Isto važi i za polove.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...