mikael_pasa Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 Ali nekome lijepa riječ nije dovoljna, e takvima ide... Ето коначно смо дошли до фундаменталне разлике између хришћанства и ислама. ne...sto se tice agresivnosti,veruj mi brate moj,malo se razlikujemo...cak sta vise...nalaziti opravdanja za agresivnost ka islamskom ucenju,bas zato sto je islamsko ucenje agresivno...mislim,brate...u podjednakoj mi je ravni i onaj koji pali Kuran sa onim koji pali Bibliju.Serijat daje za dozvolu ODBRANU,ne agresiju....Hriscanstvo isto tako...Odstupao je musliman od propisa,odstupao je i Hriscanin.U ime i za ime vere se radilo svasta sto nam vere ne dozvoljavaju,ali vera sa tim nema ama bas nikakve vere.Fudamentalna razlika izmedju ta dva ucenja nije u tome sto mislis.Zna se koja je:Prvi greh,Sinstvo/Poslanstvo i raspece....sa tim sto bi dodao i to da je i sam odnos ka veri kod muslimana daleko izrazeniji u islamu.musliman je,najblaze receno,posvecen veri mnogo vise nego prosecan Hriscanin.mi,muslimani,najvise smo se bunili kada su se u Zapadnom svetu pojavile karikature sa likom Isusa.necu da kazem Hriscani,vec Zapad je tome aplaudirao... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 E brate, hvala ti na odgovoru, međutim nemoj mi zamjeriti što si me ovim odgovorom "isprovocirao" sa novim setom pitanja. Nadam se da mi nećeš zamjeriti za sljedeća pitanja: Нп, и какво црно "замерање"? algabacaju Ево видим да је брат Андреј понудио свој одговор у доста опширнијој форми. Наравно, цела ова прича је изузетно комплексна, ја сам се трудио да што је могуће више "зажмем" своје одговоре. 1)Jedni druge u vašim pravcima nazivate da ste zalutali od pravog izvornog kršćanstva,.Kako ja kao nehrišćanin ću prepoznati ko je otpadnički a ko je taj pravi pravac u hrišćanstvu? Ово је прилично комплексна ствар. У принципу можеш овоме да приђеш из историјске перспективе па да погледаш, уназад, које учење је најближе оном учењу које је временски најближе Христу - учењу Христових непосредних ученика - св. апостола. Кад то проучиш, ставиш то на страну. Онда те "деноминације" до којих си дошао упоредиш са историјским контекстом њиховог деловања, па погледаш ко је од кога и када и због чега одступио. Овде можеш да погледаш како је један православни Американац (у Ираку) упознао и зашто се одлучио за православље, између свих других хришћанских "деноминација". Ставио сам ти гугл транслејт верзију, колико сам видео машински превод је довољно разумљив да се схвати шта је хтео да каже. 2)Ljudi koji su slijedili u tom vremenskom razdoblju u kojem nije otkriveno još da je crkva pogrešila i umru prije otkrivanja te greške, da li će u pakao, jer se ispostavlja da su imali pogrešno vjerovanje? Ко ће у рај а ко у пакао зависи искључиво од воље Бога живога - Господа Исуса Христа "који ће судити живима и мртвима". Све наше спекулације по овом питању су у најмању руку безобразне, осим што немају апсолутно никакву позитивну вредност. 3)Ljudi koji umru kao proterstanti sa kojima ama baš izgleda da nemate puno topga zajedničkog da li oni slijede sotonu ili Isusa? Мислим да се претходни одговор може применити и на ово питање. Ovi kriminalci , o kojima sam postavio pitanje, sve što im ponudite odbiju i nastave ubijati, kako ih hrišćanstvo sprečava u tome, da li to znaći neka ubijaju koliko hoće a na onom svijetu su ništavilo!? Можемо да улазимо у комплекснију причу овде, али начелно - да. Mala digresija: Ja živim na ovom svijetu prije nebeskog carstva onoga svijeta, na ovom svijetu hoće neko da mi ubije ženu djete, uništi imetak, lijepe riječi iz Biblije i savjeti ne mari za njima, kako hrišćansvo me štiti od takvog? Христос нам је дао идеалан образац за све ово и рекао (и показао) да сви поседујемо пун потенцијал да достигнемо то идеално, да будемо савршени. Пошто смо ипак сви ми далеко од "идеалног" онда ћемо мање или више да отступимо од Христовог образца. У том смислу хришћанство те ни на један начин не "штити" од овога, осим што ти оставља на располагању одређене "алатке" (као што је молитва, на пример, којом би уз само зрнце истинске вере и љубави могли "планине да померамо"). Шта ћеш ти лично да одлучиш да урадиш зависи од тебе. Препоручујем филм Андреј Рубљов, види како је он поступио у ситуацији татарске инвазије и на који начин је "одбранио Христа" тј. безазлену луду која је уствари Христос лично по Христовим речима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 Добри мој брате Звонко. Немам ја ништа против да мене напушаваш колико хоћеш и искрено немам ништа против тебе и ништа ти лично не замерам (нити имам разлога). За мене је довољно само да са мало више уважавања водиш дијалог са иноверном браћом који су овде из љубави (макар према својој вери, а надам се и према нама) - а мени реци да сам отпадник од вере, Христа, педерчина, лдповац, мекушац - не смета ми такав став брате, зато што ме (барем се тако надам) и не дефинише. algabacaju на свему и за све. Брате Андреј, све све, ал што бре овакав фатализам? smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 E brate, hvala ti na odgovoru, međutim nemoj mi zamjeriti što si me ovim odgovorom "isprovocirao" sa novim setom pitanja. Nadam se da mi nećeš zamjeriti za sljedeća pitanja: Нп, и какво црно "замерање"? algabacaju Ево видим да је брат Андреј понудио свој одговор у доста опширнијој форми. Наравно, цела ова прича је изузетно комплексна, ја сам се трудио да што је могуће више "зажмем" своје одговоре. 1)Jedni druge u vašim pravcima nazivate da ste zalutali od pravog izvornog kršćanstva,.Kako ja kao nehrišćanin ću prepoznati ko je otpadnički a ko je taj pravi pravac u hrišćanstvu? Ово је прилично комплексна ствар. У принципу можеш овоме да приђеш из историјске перспективе па да погледаш, уназад, које учење је најближе оном учењу које је временски најближе Христу - учењу Христових непосредних ученика - св. апостола. Кад то проучиш, ставиш то на страну. Онда те "деноминације" до којих си дошао упоредиш са историјским контекстом њиховог деловања, па погледаш ко је од кога и када и због чега одступио. Овде можеш да погледаш како је један православни Американац (у Ираку) упознао и зашто се одлучио за православље, између свих других хришћанских "деноминација". Ставио сам ти гугл транслејт верзију, колико сам видео машински превод је довољно разумљив да се схвати шта је хтео да каже. 2)Ljudi koji su slijedili u tom vremenskom razdoblju u kojem nije otkriveno još da je crkva pogrešila i umru prije otkrivanja te greške, da li će u pakao, jer se ispostavlja da su imali pogrešno vjerovanje? Ко ће у рај а ко у пакао зависи искључиво од воље Бога живога - Господа Исуса Христа "који ће судити живима и мртвима". Све наше спекулације по овом питању су у најмању руку безобразне, осим што немају апсолутно никакву позитивну вредност. 3)Ljudi koji umru kao proterstanti sa kojima ama baš izgleda da nemate puno topga zajedničkog da li oni slijede sotonu ili Isusa? Мислим да се претходни одговор може применити и на ово питање. Ovi kriminalci , o kojima sam postavio pitanje, sve što im ponudite odbiju i nastave ubijati, kako ih hrišćanstvo sprečava u tome, da li to znaći neka ubijaju koliko hoće a na onom svijetu su ništavilo!? Можемо да улазимо у комплекснију причу овде, али начелно - да. Mala digresija: Ja živim na ovom svijetu prije nebeskog carstva onoga svijeta, na ovom svijetu hoće neko da mi ubije ženu djete, uništi imetak, lijepe riječi iz Biblije i savjeti ne mari za njima, kako hrišćansvo me štiti od takvog? Христос нам је дао идеалан образац за све ово и рекао (и показао) да сви поседујемо пун потенцијал да достигнемо то идеално, да будемо савршени. Пошто смо ипак сви ми далеко од "идеалног" онда ћемо мање или више да отступимо од Христовог образца. У том смислу хришћанство те ни на један начин не "штити" од овога, осим што ти оставља на располагању одређене "алатке" (као што је молитва, на пример, којом би уз само зрнце истинске вере и љубави могли "планине да померамо"). Шта ћеш ти лично да одлучиш да урадиш зависи од тебе. Препоручујем филм Андреј Рубљов, види како је он поступио у ситуацији татарске инвазије и на који начин је "одбранио Христа" тј. безазлену луду која је уствари Христос лично по Христовим речима. brate Uroše, hvala na odgovorima.Nemoj mi zamjeriti moje zaprepaštenje potvrdnim odgovorom kojeg si napisao u dozvoljavanju činjenja nasilja.Tu se islam i hrišćanstvo razilaze.Kod nas je ljubav, prema nailniku sprečavanje istog u činjenjeu nasilja!Ne mogu ja pozivati u ljubav a u ime te ljubavi dozvoliti da nevin čovjek pati...Prava ljubav je sprečiti patnju nevinih ljudi..Prava ljubav je sprečiti onoga koji sprečava davanje hrane ljudima u njegovom nedavanju.Preče mi je njega kaznizti a i ta kazna za njega je ljubav, i spasiti nedužne od umiranja a to je za njih ljubav! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 E brate, hvala ti na odgovoru, međutim nemoj mi zamjeriti što si me ovim odgovorom "isprovocirao" sa novim setom pitanja. Nadam se da mi nećeš zamjeriti za sljedeća pitanja: Нп, и какво црно "замерање"? algabacaju Ево видим да је брат Андреј понудио свој одговор у доста опширнијој форми. Наравно, цела ова прича је изузетно комплексна, ја сам се трудио да што је могуће више "зажмем" своје одговоре. 1)Jedni druge u vašim pravcima nazivate da ste zalutali od pravog izvornog kršćanstva,.Kako ja kao nehrišćanin ću prepoznati ko je otpadnički a ko je taj pravi pravac u hrišćanstvu? Ово је прилично комплексна ствар. У принципу можеш овоме да приђеш из историјске перспективе па да погледаш, уназад, које учење је најближе оном учењу које је временски најближе Христу - учењу Христових непосредних ученика - св. апостола. Кад то проучиш, ставиш то на страну. Онда те "деноминације" до којих си дошао упоредиш са историјским контекстом њиховог деловања, па погледаш ко је од кога и када и због чега одступио. Овде можеш да погледаш како је један православни Американац (у Ираку) упознао и зашто се одлучио за православље, између свих других хришћанских "деноминација". Ставио сам ти гугл транслејт верзију, колико сам видео машински превод је довољно разумљив да се схвати шта је хтео да каже. 2)Ljudi koji su slijedili u tom vremenskom razdoblju u kojem nije otkriveno još da je crkva pogrešila i umru prije otkrivanja te greške, da li će u pakao, jer se ispostavlja da su imali pogrešno vjerovanje? Ко ће у рај а ко у пакао зависи искључиво од воље Бога живога - Господа Исуса Христа "који ће судити живима и мртвима". Све наше спекулације по овом питању су у најмању руку безобразне, осим што немају апсолутно никакву позитивну вредност. 3)Ljudi koji umru kao proterstanti sa kojima ama baš izgleda da nemate puno topga zajedničkog da li oni slijede sotonu ili Isusa? Мислим да се претходни одговор може применити и на ово питање. Ovi kriminalci , o kojima sam postavio pitanje, sve što im ponudite odbiju i nastave ubijati, kako ih hrišćanstvo sprečava u tome, da li to znaći neka ubijaju koliko hoće a na onom svijetu su ništavilo!? Можемо да улазимо у комплекснију причу овде, али начелно - да. Mala digresija: Ja živim na ovom svijetu prije nebeskog carstva onoga svijeta, na ovom svijetu hoće neko da mi ubije ženu djete, uništi imetak, lijepe riječi iz Biblije i savjeti ne mari za njima, kako hrišćansvo me štiti od takvog? Христос нам је дао идеалан образац за све ово и рекао (и показао) да сви поседујемо пун потенцијал да достигнемо то идеално, да будемо савршени. Пошто смо ипак сви ми далеко од "идеалног" онда ћемо мање или више да отступимо од Христовог образца. У том смислу хришћанство те ни на један начин не "штити" од овога, осим што ти оставља на располагању одређене "алатке" (као што је молитва, на пример, којом би уз само зрнце истинске вере и љубави могли "планине да померамо"). Шта ћеш ти лично да одлучиш да урадиш зависи од тебе. Препоручујем филм Андреј Рубљов, види како је он поступио у ситуацији татарске инвазије и на који начин је "одбранио Христа" тј. безазлену луду која је уствари Христос лично по Христовим речима. brate Uroše, hvala na odgovorima.Nemoj mi zamjeriti moje zaprepaštenje potvrdnim odgovorom kojeg si napisao u dozvoljavanju činjenja nasilja.Tu se islam i hrišćanstvo razilaze.Kod nas je ljubav, prema nailniku sprečavanje istog u činjenjeu nasilja!Ne mogu ja pozivati u ljubav a u ime te ljubavi dozvoliti da nevin čovjek pati...Prava ljubav je sprečiti patnju nevinih ljudi..Prava ljubav je sprečiti onoga koji sprečava davanje hrane ljudima u njegovom nedavanju.Preče mi je njega kaznizti a i ta kazna za njega je ljubav, i spasiti nedužne od umiranja a to je za njih ljubav! To mi zovemo sprečavanje činjenja nereda na zemlji! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 brate Uroše, hvala na odgovorima.Nemoj mi zamjeriti moje zaprepaštenje potvrdnim odgovorom kojeg si napisao u dozvoljavanju činjenja nasilja.Tu se islam i hrišćanstvo razilaze.Kod nas je ljubav, prema nailniku sprečavanje istog u činjenjeu nasilja! Ne mogu ja pozivati u ljubav a u ime te ljubavi dozvoliti da nevin čovjek pati...Prava ljubav je sprečiti patnju nevinih ljudi..Prava ljubav je sprečiti onoga koji sprečava davanje hrane ljudima u njegovom nedavanju.Preče mi je njega kaznizti a i ta kazna za njega je ljubav, i spasiti nedužne od umiranja a to je za njih ljubav! Нп. Нажалост разговарамо у различитим категоријама. Хајде овако да кажемо: у хришћанству не постоји "дозвољено и недозвољено" него само "благословено и неблагословено". Било која наметнута, насилна забрана било чега не постоји. Свако је слободан да ради све, то је једноставно чињеница, саставни део наше људске природе (која је, узгредбудиречено, стопроцентно идентична Божијој слободи, која је апсолутна). Зашто? Зато што је слобода неопходни предуслов за љубав, без слободе љубав не може да постоји уопште, ни у једној варијанти. Оног момента када би Бог нама нешто наметнуо, укинуо би не љубав, него било какву најудаљенију могућност љубави уопште. Ово је у суштини основни разлог зашто је Црква потпуно одвојена од "овог света" од државних ствари, од идеологија, чак и од времена као таквог. Што се тиче "праве љубави" за њу нам је Христос дао (и показао примером) савршен образац: "нема веће љубави него положити живот свој за пријатеља свога". Дакле, донекле си у праву: хришћанство је, гледано са стране, заиста једна од наизглед најнеостваривијих "утопија". Па ипак је освојило, потпуно ненасилним путем, једну од најокрутнијих и најтоталитарнијих држава у историји планете - Римско царствоalgabacaju Међутим, "циљ" хришћанства и није у од овог света, "циљ" ће наступити у часу доласка есхатолошког (=потоњег) Царства када ће се цео овај наш свет преобразити у оно због чега је и створен, у Цркву Христову. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 E brate, hvala ti na odgovoru, međutim nemoj mi zamjeriti što si me ovim odgovorom "isprovocirao" sa novim setom pitanja. Брат Урош је у међувремену док сам писао дао лепши и краћи одговор од мог smej.gif Али, мислим да су нам одговори прилично слични, па можда и није лоше да упоредите два таква православна одговора, који нису писани у "договору" него у саборном духу евхаристијске Љубави. Вероватно ћемо опет поновити нешто слично smej.gif Nadam se da mi nećeš zamjeriti za sljedeća pitanja: 1)Jedni druge u vašim pravcima nazivate da ste zalutali od pravog izvornog kršćanstva,.Kako ja kao nehrišćanin ću prepoznati ko je otpadnički a ko je taj pravi pravac u hrišćanstvu? Заправо, постоје само четири хришћанске заједнице које поседују тзв. "апостолско прејемство" (директну историјску и непрекинуту везу с Христом и апостолима). Предуго би било да ти износим аргументе, али доста је о томе писано и код нас на форуму. Погледај рецимо ове постове: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2005.msg42073.html#msg42073 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2005.msg42114.html#msg42114 Као и остатак Речника, па сам донеси закључке о валидности аргументације која је тамо изнета. А ако принватиш аргумент апостолског прејемства отпадају сви протестанти и остају само: православни, римокатолици, дохалкидонци и англиканци. Пошто англиканци постављају жене за епископе и венчавају педере, не видим потребу да се на њима посебно задржавамо - више су туђи духу хришћанства од неких нормалнијих протестаната. Између преосталих (дакле православних, римокатолика и дохалкидонаца) воде се активни преговори о ујединењу у Истини која је за све три заједнице Христос. Ако прочиташ радове римокатоличких и дохалкидонских богослова о православљу као најаутентичнијем чувару светоотачког предања и праксе (и то признају неки просвећени протестанти), онда мало места остаје за сумњу да је управо православље (које уосталом никада није институционализовало крижарске походе, инквизицију...итд) најаутентичнији чувар Христове Истине. То је укратко, а на многим местима на форуму има и боље и детаљније - даћу ти линкове ако те интересује algabacaju 2)Ljudi koji su slijedili u tom vremenskom razdoblju u kojem nije otkriveno još da je crkva pogrešila i umru prije otkrivanja te greške, da li će u pakao, jer se ispostavlja da su imali pogrešno vjerovanje? Када су ме моја православна браћа сумњичили да говорим да је ислам инхерентно (сам по себи) спасоносан, на другој исламској теми сам дао овакав одговор (што уједно одговара и на ово твоје питање): ...и свим муслиманима желим да им празник Бајрам прође у радости на путу ка спасењу... 89898989898989 Зар спасење не долази само кроз Господа Христа и Цркву Његову? Ако можеш да појасниш шта си тачно мислио под "...на путу ка спасењу." брате Андреј. Опрости. То и мене интересује. Андреј је већ неколико пута написао сличне ствари. Појаснићу smej.gif Сви људи иду путем спасења или путем пропасти по неком од откривења и закона које је Бог дао људима. Стерац Клеопа је о томе резоновао овако: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,222.msg19811.html#msg19811 Отац ђакон Агапије је такође веома лепо и концизно сажео православни став о спасењу иноверних овде: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1438.msg75815.html#msg75815 (а и читава та тема се бави тражењем одговора на питање могућности спасења иноверних). А и сам сам понешто о томе писао и образлагао своја размишљања овде, па кога не мрзи да чита дугачке постове нека погледа овде: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6537.msg182064.html#msg182064 и овде: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6537.msg182092.html#msg182092 А кратка верзија би била да су границе Цркве Христове (изван које наравно, нема спасења) видиве само и једино Христу. Он је тај који суди о спасењу људи, а не ми (осим уколико се нисмо погордили у прелести зато што смо припадници царског свештенства "по чину Мелхиседека" па се усудимо да на себе преузмемо и Христове ингеренције, заборавивши да наше обожење долази по благодати). Дакле, као православни прихватамо да постоји потенцијал спасења у свима без обзира на конфесију - као и да је одлука о спасењу како православних тако и инославних увек и једино на Христу. 3)Ljudi koji umru kao proterstanti sa kojima ama baš izgleda da nemate puno topga zajedničkog da li oni slijede sotonu ili Isusa? Према одговору из претходног питања биће ти јасно - сваки човек упркос религији којој припада може да следи Христа умножавајући дела љубави - сваки "православац" има потенцијал да следи Антихриста, ако формално припада Цркви и причешћује се, а љубави нема. О томе најбоље сведочи једна од најлепших молитава у православљу - она која се чита пред само Свето Причешће: Молитва пред Свето Причешће: Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, Син Бога живога, Који си дошао у свет да грешнике спасеш, од којих сам први ја. Још вјерујем да је ово само пречисто Тело Твоје, и ова сама пречасна Крв Твоја. Стога Ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја хотимична и нехотимична, учињена речју и делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим тајнама Твојим на отпуштање грехова и на живот вечни. Прими ме данас, Сине Божији, за причасника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим, нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као покајани разбојник исповедам Те: сети ме се Господе, у Царству Твоме. Да ми причешћивање Твојим Светим Тајнама, Господе, не буде на суд или осуду, него на исцељење душе и тела. Амин. Ovi kriminalci , o kojima sam postavio pitanje, sve što im ponudite odbiju i nastave ubijati, kako ih hrišćanstvo sprečava u tome, da li to znaći neka ubijaju koliko hoće a na onom svijetu su ništavilo!? Нико брате није створен да би "постао ништавило." Или имаш или немаш љубави у себи. Код нас не кажњавамо злочинце зато што смо хришћани него упркос томе што смо хришћани, са потпуном свешћу да тиме ипак чинимо грех, који је неопходан у свету који по речима светог апостола "сав у злу лежи." Ако зло враћамо злим, не вршимо тиме Божију него људску правду и морамо да задржимо свест о сопственој грешности у томе. Нико не може да ме убеди да било каква казна, колико год заслужена и праведна, а којој неког подвргнемо може да у нама умножи благодатне дарове љубави. Али, можемо да се надамо да ће оног који је кажњен одвратити од греха и у њему можда пробудити покајање којим ће он кренути ка љубави. Али, кад друге кажњавамо онда им и судимо, а тиме и себе излажемо Божијем суду. Mala digresija: Ja živim na ovom svijetu prije nebeskog carstva onoga svijeta, na ovom svijetu hoće neko da mi ubije ženu djete, uništi imetak, lijepe riječi iz Biblije i savjeti ne mari za njima, kako hrišćansvo me štiti od takvog? Ако си хришћанин мораш и себе и другога да штитиш од себе. Наравно брате, брани себе и своје, али никад са свешћу да чиниш "праведно" и "богоугодно" дело, него поступаш по икономији грешнога света који са Богом нема ништа. Вера може да утиче на политику само кроз личну етику верника који се политиком бави а не на плану заједнице, пошто тада улазимо у ризик да се вера злоупотребљава у име политике и идеологије., а у циљу манипулације масама (које су, на жалост, најспремније да жртвују себе и друге управо у име "обећаног раја"). Ту је оно где ми православни видимо једну од суштинских разлика између наше вере и ислама (под претпоставком да довољно добро познајемо нашу веру а да је и сами политички и идеолошки не злоупотребљавамо - то је честа појава и у исламу и у православљу). Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 Добри мој брате Звонко. Немам ја ништа против да мене напушаваш колико хоћеш и искрено немам ништа против тебе и ништа ти лично не замерам (нити имам разлога). За мене је довољно само да са мало више уважавања водиш дијалог са иноверном браћом који су овде из љубави (макар према својој вери, а надам се и према нама) - а мени реци да сам отпадник од вере, Христа, педерчина, лдповац, мекушац - не смета ми такав став брате, зато што ме (барем се тако надам) и не дефинише. smej.gif на свему и за све. Брате Андреј, све све, ал што бре овакав фатализам? smej.gif Ни фатализам ни цинизам брате,искрено сам и без било каквог замерања брату Звонку ово написао. Све јо ово он мени у неким тренуцима спочитавао и стварно немам ништа против. Уосталом, и он мене оптужује да сам ја њега нешто прозивао ad hominem. Ако и јесам, није ми била намера - али, греши човек. Но, никоме не замерам шта год да ми каже пошто ионако о себи имам много горе мишљење него што би то било ко други о мени могао да има. algabacaju smej.gif smej.gif Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 Ево брат Андреј је много боље артикулисао оно што сам и ја покушао да кажем: Нико брате није створен да би "постао ништавило." Или имаш или немаш љубави у себи. Код нас не кажњавамо злочинце зато што смо хришћани него упркос томе што смо хришћани, са потпуном свешћу да тиме ипак чинимо грех, који је неопходан у свету који по речима светог апостола "сав у злу лежи." Ако зло враћамо злим, не вршимо тиме Божију него људску правду и морамо да задржимо свест о сопственој грешности у томе. Нико не може да ме убеди да било каква казна, колико год заслужена и праведна, а којој неког подвргнемо може да у нама умножи благодатне дарове љубави. Али, можемо да се надамо да ће оног који је кажњен одвратити од греха и у њему можда пробудити покајање којим ће он кренути ка љубави. Али, кад друге кажњавамо онда им и судимо, а тиме и себе излажемо Божијем суду. ... Ако си хришћанин мораш и себе и другога да штитиш од себе. Наравно брате, брани себе и своје, али никад са свешћу да чиниш "праведно" и "богоугодно" дело, него поступаш по икономији грешнога света који са Богом нема ништа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 И то показује једну веома важну ствар - да муслимани морају да преиспитају одређена учења Ислама. Морају да направе јасну разлику између духовног и политичког у својој вери. Они стално то траже од нас, а сами то не чине. Они треба да схвате да је спасење могуће само кроз Господа Христа и Цркву Његову - то је сва Истина у свима световима. Док то не схвате и не прихвате биће онако како је сада. Муслимани су се лепо домислили да тамо где су мањина изигравају жртву а кад осете да су довољно јаки онда испољавају и екстреман елемент који у исламу несумњиво постоји. За такву сценографију либерална западна "демократија" им је најплодније тло. Запад својим атеистичним "хуманизмом" себи полако али сигурно копа дубоку раку у коју ће највероватније једном бити и сахрањен. Иначе, подржавам ставове брата Звонка у скоро свему што се тиче његовог писања на овој теми (и ислама као некакве религије уопште). "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 И то показује једну веома важну ствар - да муслимани морају да преиспитају одређена учења Ислама. Морају да направе јасну разлику између духовног и политичког у својој вери. Они стално то траже од нас, а сами то не чине. Они треба да схвате да је спасење могуће само кроз Господа Христа и Цркву Његову - то је сва Истина у свима световима. Док то не схвате и не прихвате биће онако како је сада. Муслимани су се лепо домислили да тамо где су мањина изигравају жртву а кад осете да су довољно јаки онда испољавају и екстреман елемент који у исламу несумњиво постоји. За такву сценографију либерална западна "демократија" им је најплодније тло. Запад својим атеистичним "хуманизмом" себи полако али сигурно копа дубоку раку у коју ће највероватније једном бити и сахрањен. Иначе, подржавам ставове брата Звонка у скоро свему што се тиче његовог писања на овој теми (и ислама као некакве религије уопште). Нисам ни сумњао драги брате Дражо да овако размишљаш. Лепота и хорор православне духовности (у зависности од угла посматрања), управо је у оном једноставном и савршеном ставу да ће се нама судити онаквим судом каквим и сами судимо. :tornado: isus-sinai Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 Ако неко од админа има времена могао би да пробере постове с ове теме и да их пребаци овде: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8489.msg236713/topicseen.html#msg236713 А отворили смо и ову исламску тему: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8488.msg236714/topicseen.html#msg236714 Мислим да би и многи постови са теме Ислам, могли да се пребаце у ове, пошто је тема са деведесет страна постала практично неупотребива. Ако нико неће, покушаћу ја ових дана да то урадим. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 И то показује једну веома важну ствар - да муслимани морају да преиспитају одређена учења Ислама. Морају да направе јасну разлику између духовног и политичког у својој вери. Они стално то траже од нас, а сами то не чине. Они треба да схвате да је спасење могуће само кроз Господа Христа и Цркву Његову - то је сва Истина у свима световима. Док то не схвате и не прихвате биће онако како је сада. Муслимани су се лепо домислили да тамо где су мањина изигравају жртву а кад осете да су довољно јаки онда испољавају и екстреман елемент који у исламу несумњиво постоји. За такву сценографију либерална западна "демократија" им је најплодније тло. Запад својим атеистичним "хуманизмом" себи полако али сигурно копа дубоку раку у коју ће највероватније једном бити и сахрањен. Иначе, подржавам ставове брата Звонка у скоро свему што се тиче његовог писања на овој теми (и ислама као некакве религије уопште). Нисам ни сумњао драги брате Дражо да овако размишљаш. Лепота и хорор православне духовности (у зависности од угла посматрања), управо је у оном једноставном и савршеном ставу да ће се нама судити онаквим судом каквим и сами судимо. :tornado: isus-sinai dali je pogresno samo u jednog boga vjerovati - Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 Због чега хапсе овог човека ? To ti je razlika između prave demokratije i psevdo-demokratije dosmanlija.. Qur'an set on Fire at Ground Zero on 9/11 Šta ne znači da podržavam akciju spaljivanja Kurana, to su stvarno gluposti.. ovo kao da sprijecili -nije to demokratijski nikoga dirati i njegovo-ako to tako kako je izgleda sama zamisljam u svojoj bolesnoj masti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Септембар 12, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2010 Због чега хапсе овог човека ? To ti je razlika između prave demokratije i psevdo-demokratije dosmanlija.. Qur'an set on Fire at Ground Zero on 9/11 Šta ne znači da podržavam akciju spaljivanja Kurana, to su stvarno gluposti.. ovo kao da sprijecili -nije to demokratijski nekoga dirati i njegovo-ako to tako kako se podrazumijeva sloboda, izgleda sama zamisljam u svojoj bolesnoj masti neku demokratiju morala sam ispraviti jel nisam mogla bas ni da napisem nista sve zbrljala ,zalosno to sve tako pa gdje odkoga se desavalo svjedno je,ali ovo da mi se cwele ne muci kad cita sam pokusala bolje napisati smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука