Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 7, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2023 пре 1 сат, kopitar рече Ja mislim da ti neke stvari ne kužiš inače nebo napisao "stvorena božanska priroda". Ti kao dobar katolik ne kužiš ni Medjugorje, a ja savrseno kužim nestvorenost božanske prirode koja važi za Svetu Trojicu i nestvorenost božanske energije koja takodje važi za Svetu Trojicu, ali važi i kao osnov svega stvorenog, a u imanentnosti, antropološki kao vrlina, život, kanon...život vječni. Kužim i pored toga stvorenost i apsolutnu razliku, te ovaploćenje - jedinstvo priroda u Hristu - što mi daje mogućnost da govorim za Hristovu stvorenu prirodu da je božanska. Paradoksalno je što mozovi kao ti i ovo infantilno teološko nedonošče, koje se svojevoljno abortiralo upravo " stvorenu božansku prirodu" smatrate za jedini osnov spasenja, a nestvorenu božansku prirodnu energiju negirate, meni spočitavate svoju vjeru. Uostalom tako se izrazih zbog Damaskina: "... opet, smatra da u božanskom pričešću postajemo zajedničari ne samo osvećujuće blagodati ( energija prirode SvTrojice) već i same božanske prirode ( da li sv Jovan misli na nestvorenu božansku prirodu? pa ima jeretičko ili pogrešno učenje ili misli na božansku peirodu u smislu u kojem pridjev božanski koristi za pričešće, odnosno za Hristovu stvorenu prirodu, jer stvoreno je božanska- Hristova priroda) ali bez uzajamnog ipstasnog poistovjećivanja (tipa Hristos iz Pozarevca). A u prilog "mome" čitanju ide i sledeća rečenica: " Andjeli nisu zajedničari i pričasnici (stvorene ljudske) božanske prirode već samo (nestvorene) božanske energije - blagodati, dok ljudi bivaju pričesnici njegove (stvorene) božanske prirode pričesćujući se Tijelom i Krvlju. Pa nije Sv Jovan Damaskin pao sa Marsa pa da misli da se jedući Tjelo i Krv pričesćuje nestvorenom prirodom, jer tjelo i krv su onovremeni sinonimi za stvoreno, zato Apostol Pavle kada mu se Isus javio u nestvorenoj svjetlosti kaže: ne pitah tjelo i krv, odnosno stvorenog čovjeka npr.Apostola Petra (Papu), ne misli kad kaže ne pitah tjelo i krv na pričešće u smislu: ne pitah pričesće. Nego bijah obasjan nestvorenim i ne pitah stvoreno, nego kasnije otidjoh kod Petra i ostadoh 15 dana, kao što je i Jakov povjeovao da je Isus Bog kad mu reče: Ja sam onaj kojeg si vidio pod kupinom ili nekim već drvetom gdje se nalazio Jakov kada je imao vidjenje nestvorene svjetlosti, inače što bi mu povjerovao? Zato što je Isus naisao tuda pjeske i oni se vidjeli i drugi put kad su se vidjeli Isus mu rekao: e vidili smo se mi ranije. Kako da mu na osnovu toga povjeruje da je Bog? nema logike. Takodje ovakvo čitanje Damaskina je ultraekumensko jer omogućuje spasenje ujedno i po energijama Trojice i po učlanjenosti stvorenog u ipostas Isusa Hrista. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 7, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2023 пре 1 сат, Hadzi Vladimir Petrovic рече Ti kao dobar katolik ne kužiš ni Medjugorje, a ja savrseno kužim nestvorenost božanske prirode koja važi za Svetu Trojicu i nestvorenost božanske energije koja takodje važi za Svetu Trojicu, ali važi i kao osnov svega stvorenog, a u imanentnosti, antropološki kao vrlina, život, kanon...život vječni. Kužim i pored toga stvorenost i apsolutnu razliku, te ovaploćenje - jedinstvo priroda u Hristu - što mi daje mogućnost da govorim za Hristovu stvorenu prirodu da je božanska. Paradoksalno je što mozovi kao ti i ovo infantilno teološko nedonošče, koje se svojevoljno abortiralo upravo " stvorenu božansku prirodu" smatrate za jedini osnov spasenja, a nestvorenu božansku prirodnu energiju negirate, meni spočitavate svoju vjeru. Uostalom tako se izrazih zbog Damaskina: "... opet, smatra da u božanskom pričešću postajemo zajedničari ne samo osvećujuće blagodati ( energija prirode SvTrojice) već i same božanske prirode ( da li sv Jovan misli na nestvorenu božansku prirodu? pa ima jeretičko ili pogrešno učenje ili misli na božansku peirodu u smislu u kojem pridjev božanski koristi za pričešće, odnosno za Hristovu stvorenu prirodu, jer stvoreno je božanska- Hristova priroda) ali bez uzajamnog ipstasnog poistovjećivanja (tipa Hristos iz Pozarevca). A u prilog "mome" čitanju ide i sledeća rečenica: " Andjeli nisu zajedničari i pričasnici (stvorene ljudske) božanske prirode već samo (nestvorene) božanske energije - blagodati, dok ljudi bivaju pričesnici njegove (stvorene) božanske prirode pričesćujući se Tijelom i Krvlju. Pa nije Sv Jovan Damaskin pao sa Marsa pa da misli da se jedući Tjelo i Krv pričesćuje nestvorenom prirodom, jer tjelo i krv su onovremeni sinonimi za stvoreno, zato Apostol Pavle kada mu se Isus javio u nestvorenoj svjetlosti kaže: ne pitah tjelo i krv, odnosno stvorenog čovjeka npr.Apostola Petra (Papu), ne misli kad kaže ne pitah tjelo i krv na pričešće u smislu: ne pitah pričesće. Nego bijah obasjan nestvorenim i ne pitah stvoreno, nego kasnije otidjoh kod Petra i ostadoh 15 dana, kao što je i Jakov povjeovao da je Isus Bog kad mu reče: Ja sam onaj kojeg si vidio pod kupinom ili nekim već drvetom gdje se nalazio Jakov kada je imao vidjenje nestvorene svjetlosti, inače što bi mu povjerovao? Zato što je Isus naisao tuda pjeske i oni se vidjeli i drugi put kad su se vidjeli Isus mu rekao: e vidili smo se mi ranije. Kako da mu na osnovu toga povjeruje da je Bog? nema logike. Takodje ovakvo čitanje Damaskina je ultraekumensko jer omogućuje spasenje ujedno i po energijama Trojice i po učlanjenosti stvorenog u ipostas Isusa Hrista. Ono što je stvoreno nije božanske prirode ali postoji mogućnost da postane. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 7, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2023 Пре сат времена, kopitar рече Ono što je stvoreno nije božanske prirode ali postoji mogućnost da postane. Narvno, ali stvoreno postaje božansko u smislu Hristova noga je božanska stvorena noga, njegovo tijelo je božansko stvoreno tijelo, a njegova krv božanska stvorena krv, a njegov "brat" božiji brat, a majka Božija majka, a njegov prijatelj božiji prijatelj. Ili misliš da i Damaskin grješi? Niko ne misli da nestvoreni Bog ima stvorenu nogu, odnosno ima jedan od Trojice ovaplotivsi se. Niti da po vasksenju stvoreno postaje nestvoreno i slične gluposti koje se u tvome čitanju javljaju, samo ih meni pripisuješ. Mislim, pričam sa Hrvatom koji ne vjeruje u Medjugorje i Srbima koji kidišu ja svetog Savu, još mi hvali musliman koji ne vjeruje u Muhameda. Pa se pitamo što propadamo i ponasob i zajedno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 7, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2023 пре 1 сат, kopitar рече Ono što je stvoreno nije božanske prirode ali postoji mogućnost da postane. Izvinjavam se, nisam vidio kakvu si glupost napisao, ne nemože, ni obrnuto, e to sam gore napisao kada sam rekao da kužim apsolutnu razliku, to je nemoguće, ali je ostvarivo i spasnosno ipostasno jedinstvo priroda u Isusu Hristu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 7, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2023 пре 20 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече Izvinjavam se, nisam vidio kakvu si glupost napisao, ne nemože, ni obrnuto, e to sam gore napisao kada sam rekao da kužim apsolutnu razliku, to je nemoguće, ali je ostvarivo i spasnosno ipostasno jedinstvo priroda u Isusu Hristu. Mislio sam na besmrtnu Božansku prirodu i stvoreni materijalni svijet. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 7, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2023 пре 27 минута, kopitar рече Mislio sam na besmrtnu Božansku prirodu i stvoreni materijalni svijet. Pa dobro da si mislio i na besmrtne energije ili na bilo šta stvoreno nemoguće je da jedno postane drugo, "stvoreni materijalni svjet" ne može postati nestvoreni, niti bilo šta stvoreno može postati nestvoreno, niti obrnuto, razlika je apsolutna. Prouči katihizis katoličke vjere prije nego dodješ na Pouke.org da raspravljaš, i napravi pokloničko putovanje u Medjugorje ja ću da ti platim prevoz. Nadam se da nisi iz Australije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 8, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2023 пре 17 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече Pa dobro da si mislio i na besmrtne energije ili na bilo šta stvoreno nemoguće je da jedno postane drugo, "stvoreni materijalni svjet" ne može postati nestvoreni, niti bilo šta stvoreno može postati nestvoreno, niti obrnuto, razlika je apsolutna. Prouči katihizis katoličke vjere prije nego dodješ na Pouke.org da raspravljaš, i napravi pokloničko putovanje u Medjugorje ja ću da ti platim prevoz. Nadam se da nisi iz Australije. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 8, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2023 пре 3 часа, kopitar рече I čemu ide u prilog citat? Da će stvoreno postati nestvoreno? Ili da će nestvoreno postati stvoreno? Stvoreno će postati besmrtno (ne nestvoreno) po vasksenju, a oni (ličnosti) koji budu proslavljeni, oduhovljeni, osvećeni, blagodatni oni će kroz tu slavu radi jedinstva sa blagodaću biti vječni i na neki način osjećati bespočetnost ljubavi i slave, kao kad momak djevojci koju je tek upoznao kaže, oduvjek i zauvjek te volim, i ninje i prisno, ali za tebe je to tek psihologija, a ne sveta bespočetna tajna, zato ne kužiš i hramlješ. Otkupljenje tijela nije u tome da će ono postati nestvoreno, nego u tome što je ono ovsploćenjem postalo stvorena božija priroda - druga priroda Isusa Hrista i u slavi, odnosno energijama Svete Trojice, koje se naazivaju mnoštvom imena izmrdju ostalih i Svetim Duhom kako to čini sv.Serafim. Možeš da zavoliš, ali ne postaješ ljubav. Ljubav je vječna a ti si stvoren, ali kao voljen i onaj koji voli ti si u slavi, obožen po mjeri ljubavi, kad bi vjerovao da ljubav ima izvor u Bogu, u poredak blagodati, pored institicije braka, koja je hristološki momenat te tajne, ali energija je pneumatološki. Mrdjutim za tupave su to običaji i psihologija. Nije komplikovano ni da se razumije ni da se živi, ali onako kako vjeruješ tako ćeš i živjeti. Jer pravednik od vjere živi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 8, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2023 @Hadzi Vladimir Petrovic Samo da kažem da je lako praviti razne zavrzlame, razne dvosmislenosti, pa potom uvek naći izlaz u nekom tumačenju. A što ćeš neke zbuniti ili čak sablazniti kao da ti nije važno. A nije važnije da budeš pametan sam sebi. Zar ne? Evo ja bih rekao da je bolje reći, Božija čovečanska priroda, nego ''stvorena božija priroda''. Takvim govorom samo ćeš razdražiti rimokatolike koji su već suviše razdraženi. Samo u teoriji se oni mogu urazumiti, ali ipak Bogu je sve moguće, zato se i treba potruditi oko njih ali veoma pažljivo i odmereno. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 8, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2023 Pročitao si me uzivam u pomisli da sam pametan, to mi prija više nego da tu navodnu pamet naprimjer novčano valorizujem, a tek kad pomisli da sam nadahnut... gledaću da dobijem i materijalnu satisfakciju ali i da se nasladjujem darom bez stida i lažnog smirenja. Medjutim ti kao da si postao adminstrator pa imaš neki vrstu birokratskog nadahnuća koju opusuje Dostojevski. Ne znam na šta misliš, ako se pridružuješ primjedbama ove dvojice, već rekoh, da mislim da se Damaskin tako izražava, ako ti je nesto drugo nejasno ili izgleda dvosmisleno pa je znas kako mislim navedi. Nemam predrasude za katolike, ako može Bogorodica da im se javi mogu i ja, samo ne bi volio da se javlja Stepinac. A to što me neki maloumno čitaju to je od nepoštovanja, meni ne smeta. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 8, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2023 Evo veruj mi kada ti kažem da ti je bolje da se ne baviš ovim stvarima. Štetiš sebi koliko i drugima. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 8, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2023 Jednostavno, ne možeš reći ''stvorena božija priroda''. Tako se ne naziva čovečanska priroda Logosa niti se tako opisuju logosi Božiji ili energije Božije. Najbolje bi bilo da ne iznosiš javno šta god ti padne na pamet. Ako si jurodiv inače, teologiju ne smeš da iznosiš na takav način. Zato je opasno što se tako baviš tim pitanjem. Piskaraš i kuckaš nadugačko i dosađuješ sa tim razmetenim pojmovima, i dovodiš sebe u probleme kao i druge. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 8, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2023 пре 4 часа, Milan Nikolic рече Jednostavno, ne možeš reći ''stvorena božija priroda''. Tako se ne naziva čovečanska priroda Logosa niti se tako opisuju logosi Božiji ili energije Božije. Najbolje bi bilo da ne iznosiš javno šta god ti padne na pamet. Ako si jurodiv inače, teologiju ne smeš da iznosiš na takav način. Zato je opasno što se tako baviš tim pitanjem. Piskaraš i kuckaš nadugačko i dosađuješ sa tim razmetenim pojmovima, i dovodiš sebe u probleme kao i druge. Uvukla se u tebe demagojia, to bi da fiksiraš pojimove, pa da praviš ideologiju, još bi dao sebi za pravo da mi govoriš kako da opisujem energije. Ako nisi u stanju da pratiš to je do tebe, i nedozvoljavam ti vrstu slobode koju si sebi dao u odnosu prema meni, u odnosu prema Bogu, teologiji i dlično ti se ne mjesam. Nadalje a jedino to je važno i time bi se trebali baviti a ne mojom malenkošću je to da li Sv Jovan kad kaže da se pričešćujemo "božijom prirodom" grješi ili misli onako kako ja čitam i ne grješi? Vladika Irinej nije ulazio u tumačenje u fus noti koju sam priveo niti je rekao da grješi Damaskin niti da ne grješi, dakle pitanje je otvoreno. Jedini argument koji si iznio je: da nebi oci i teolozi prihvatili takvo čitanje zbog stvari koje su se desile u medjuvremenu. Takav argument visi u vazduhu, jer ko si ti da govoriš šta bi oci i teolozi privatli ili ne, i šta se to desilo u medjuvremenu. Ako hoćeš da opvrgneš moje čitanje, onda privedi neke oce i teologe koji misle da sv.Jovan grješi u tom pitanju, ili nadji nešto kod svetog Jovana što ide u prilog tome da on misli da se pričešćuje suštinom božijom. Ja polazim od toga da je grješi nego da kako de i iz teksta vidi misli na stvorenu božiju prirodu odnosno na Tjelo i Krv. A ti čitaj kako hoćeš i optužuj sv. Jovana za pogrešno učenje, a mene za pogresno čitanje, tvoja stvar. Ali potkrjepi nečim, a ne po meni, ja sam nebitan. ili šuti, tako djeluješ pametno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Фебруар 8, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2023 On 7.2.2023. at 10:14, Hadzi Vladimir Petrovic рече Izraz stoji, Hristos je Bog i obje prirode su božanske Не, нису обје природе божанске. ИЗМИШЉАШ! Отачко учење је ту једноставно и јасно, једини проблем је што то твоје "учење" нема никакве везе са светоотачким. Отуд и толики безобразлук, НИШТА НИЈЕ ПРЕТЈЕРАНО КАД СЕ БРАНИ ЈЕРЕС. Bernard је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 8, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2023 пре 6 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече stvorena božija priroda - Božja priroda je vječna i ne može se stvarati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука