Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 2, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2023 Mislim koji je to bogotražotelj koji neće i smatra nemogućim da mu se Bog javi, ja ću da ti se molim Bože, ali nemoj slučajno da mi odgovoriš. Kao da je Bog došao na zemlju da bi nam uskratio opštenje, Bogojavljenje je moguće sv Jovanu a ne nama? Preobraženjska svjetlost je samo za Apostole, ali ne i za malu braću, sv Serafim ne može da udje u to, i mi svi ostali nismo pozvani da se kupamo u vječnoj svjetlosti nego da je proglasimo za nemoguću? To je kao kad piroćanac kaže djetetu: ako budeš dobar vodiću te u grad da gledaš kako druga djeca jedu slalodeled. Šta me briga za Preobraženje ako ja ne mogu da se preobrazim i da kličem Dobro mi je ovde biti? Ili za odnose u sv Trojici ako se to mene najdirektnije ne tiče? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 2, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2023 Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 2, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2023 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Фебруар 2, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2023 пре 21 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече @Bokisd Pa obrva te gorda pomisao da si ispravno shvatio sve što si pročitao, krećeš od toga kao da si Bog pa sve dubokumne ljude shvatas tačno, a valjalo bi da kreneš od toga da sve pogresno shvataš jer nisi Bog nego gresan čovjek i da onda gledaš da koliko toliko od toga čitanja imaš koristi, jer smo daleko od toga da smo iscrpili blagodatne istine, a u stvari naše shvatanje je krnje i pogresno, odatle valja krenuti. Петровићу види ову гордост,..... кад су могли многи светитељи да имају свој теологумен,.... може и Боксит.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 2, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2023 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 3, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2023 пре 7 часа, Bokisd рече Петровићу види ову гордост,..... кад су могли многи светитељи да имају свој теологумен,.... може и Боксит.... Pokušaj, i pokušak će ti se u pravdu upisati, odnosno to je već manje gordo nego smireno zamišljati da ih sve razumiješ, ali presao tvoj duh na @kopitar izlista mi čitav katehisis, kad pročitam mogu odma da predjem na katoličanstvo kao min 30000 pravoslavnih Srbo-Hrvata u ljepoj nasoj Hrvatskoj, oni čitaše ove će ćitabe i uskliknuše: Vaistinu. Te se prosvjetliše i obratiše. Ili im bješe mač nad glavom kso kod islamista pa ako ne kažeš Alah uekber- uekber vsistinu, fik. @kopitar Eto piše da je Bog imanentan, kako su Duh Sveti i Otac imanentni? Nisu se ovaplotili, nisu samo stvorili svijet pa se povukli, nego djeluju. Da li misliš da je imanentnost ograničena samo kroz Sina i njegovog namjesnika? Kako se samo nepitajući Papu Bogorodica javila u Medjugorju i od Prebilovačkih krvnika i njihovih potomoka načinila pravoslavne? Odnosno one koji vjeruju da im se može Bog javiti kada ga traže, da ne moraju pitati krv i tijelo, kao Pavel koji "sam od sebe" postade Apostol. Ili možda kao Fridrih Nistić misliš da je i Pavel ubačeni kvaritelj? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 3, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2023 Боље да се не бавите овом темом на овакав начин. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 3, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2023 Što se tiče filiokve jasno je da sada nema problema kakvi su bili na početku raskola kao što nije bio problem ni stoljećima prije raskola. Svi normalni ljudi teolozi i vjernici oko ovog više ne lome koplja. Po meni ne postoji nikakva teološka zapreka da Crkva i vidljivo bude jedna ali to nije do mene ja mogu samo moliti i želite jedinstvo. Nikako ne želim da vjernici prelaze iz jedne crkve u drugi iz razloga što sve potrebno za spasenje imaju kod sebe. Za one koji mole i žele jedinstvo je logično da žele upoznati i drugu stranu te da traže zajedničke stvari, naravno da ima razlika i pogrešaka i kod jedni i kod drugih, to nisu neke bitne pogreške i o njima se može na normalan način razgovarati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 3, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2023 пре 2 часа, kopitar рече Što se tiče filiokve jasno je da sada nema problema kakvi su bili na početku raskola kao što nije bio problem ni stoljećima prije raskola. Svi normalni ljudi teolozi i vjernici oko ovog više ne lome koplja. Po meni ne postoji nikakva teološka zapreka da Crkva i vidljivo bude jedna ali to nije do mene ja mogu samo moliti i želite jedinstvo. Nikako ne želim da vjernici prelaze iz jedne crkve u drugi iz razloga što sve potrebno za spasenje imaju kod sebe. Za one koji mole i žele jedinstvo je logično da žele upoznati i drugu stranu te da traže zajedničke stvari, naravno da ima razlika i pogrešaka i kod jedni i kod drugih, to nisu neke bitne pogreške i o njima se može na normalan način razgovarati. Ne lome koplja ali lome kindzale, eto toliko se promjenilo. Dakle, problem su rješili vrhunski teolozi kao Pantelija i mi ne moramo da beremo brigu. Medjutim ipostasno ishodjenje ima posljedice na svim nivoima i neodvojivo je od papizma, antropologije, eklisiologije itd. Vjeruješ li da se Presveta Bogorodica javila u Medjugorju? Taj fenomen ili vidjenje svjetlosti kod sv Serafima, bez obzira na pitanje autetničnosti jednog ili drugog je tjesno vezan za filiokve. Ili te se ne tiče šta vjeruju i misle milioni Katolika, šta svi su oni nenormalni? Odnosno jeres je što se takav fenomen nemoguć radi ishodjenja Duha Svetoga na eklisiološkom nivou od Sina koje je "patentirao" pokojni Jovan Zizijulas, Bog da mu dušu prosti. Naravno takvo ishodjenje je dozvoljeno ako se misli na blagodatnona ne ipostasno. пре 5 часа, Milan Nikolic рече Боље да се не бавите овом темом на овакав начин. Mile uključi se pa podigni nivo rasprave, nemoj uvjek da bude ispeci pa reci djeci, i triput lueri jednom sjeci. Mada se u principu slažem, vjerovatno je više štete nego koristi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slovoA Написано Фебруар 6, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2023 On 31.1.2023. at 23:25, Hadzi Vladimir Petrovic рече Čisto kao razmišljanje o jedinstvu: ja bih pristao da radi dvije prirode i energije u Hristu postoje i dvije bladodati, blagodat nestvorena blagodat Duha Svetog ( Svete Trojice) i blagodat stvorena - blagodat Isusa Hrista - stvorena božanska priroda, Tjelo Hristovo. Матере ти, створена божанска природа?! Имаш ли ти грам мозга? Што не ћутиш, јадан не био, кад већ ни толико не видиш? kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 7, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2023 On 6.2.2023. at 2:34, slovoA рече Матере ти, створена божанска природа?! Имаш ли ти грам мозга? Што не ћутиш, јадан не био, кад већ ни толико не видиш? Izraz stoji, Hristos je Bog i obje prirode su božanske jer su njegove i stvorena i nestvorena, a tebi nedostaje vaspitanje, mislim osnov. Božanski su i učenici i liturgija itd. Bavi se dinosaurusima i potraži tatu da te vaspita, jer mama nije. @kopitar Hrvati će morati da se opredejele izmedju dva kulta: Medjugorja i Stepinca, a to su nespojivi kultovi, kult Stepinca je ultra papistički gdje je on svet i ako je zločinac jer kao što naši "unijati" uče svetost se crpi iz odnosa sa Hristom, a on budući da je bio Biskup svet je bez obzira na neka moralna sagrešenja. Lukavi latini na tom polju pitaju i ukčjučuju SPC. Medjutim zapto nisu napravili mješovitu komisiju za Medjugorje? Pa da pitaju nas pravoslavne šta mi mislimo o dubini ljubavi, da li je moguće da se ubicama zličincima i njihovim potomcima javi Presveta Bogorodica, mi bi rekli: Aliluja. Zato mjesto ekumenskog dijaloga treba da bude Medjugorje, i mjesto pomirenja, u stvari i jeste, samo što pravoslavlje zastupaju mala katolička braća, odnosno nesvjesni kripto pravoslavci koji ispovjedaju energije i nisu se tome naučili u školi nego u pobožnosti i bogotrađiteljstvu, odnosno otrikvenju i čudima. Onako kako je Pavle postao episkop i Apostol. kao što su kod nas papizam zastupali veliki sad rahmetli teolozi, vladike i mitropoliti, jer po svojo logici vazda gledate odozgo, a mi i odozdo i odozgo. Za srbe pape koji misle da je njih kao žrtve trebalo pitati i da bi prije pravednima nego nepravednima potrebno otkrovenje: tamo gdje se povećava grjeh povećava se i blagodat! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Фебруар 7, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2023 @kopitar Pošto vidim da sanjaš, maštaš i zsmišljaš, a misliš da sozrecavaš i sagledavaš o raju i paklu: Osim ovog stvorenog nema drugog uz stvoreno božanske energije koje su jednima raj a drugima pakao, jedni u njima uživaju a druge muče jer ih neće, ne priznaju, ne ispovjedaju, negiraju pokusavaju da zaobidju smišljaju načine da sablazne i učenja koja ih negiraju, predukus je već tu, imaš ga kod sebe: ti negiraš nestvorene energije kao vječni životi već sada svoj život, nego zamišljaš rajeve i paklove. Ti si stvoren a život ti je nestvoren, na jedan način u tvojoj ličnosti je neka vrsta hristolikog jedinstva stvorenog i nestvorenog i jedna vrsta trojičnosti gdje je ličnost kao uzrok, stvoreno rodjeno, a život ishodeći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 7, 2023 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2023 пре 37 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече @kopitar Pošto vidim da sanjaš, maštaš i zsmišljaš, a misliš da sozrecavaš i sagledavaš o raju i paklu: Osim ovog stvorenog nema drugog uz stvoreno božanske energije koje su jednima raj a drugima pakao, jedni u njima uživaju a druge muče jer ih neće, ne priznaju, ne ispovjedaju, negiraju pokusavaju da zaobidju smišljaju načine da sablazne i učenja koja ih negiraju, predukus je već tu, imaš ga kod sebe: ti negiraš nestvorene energije kao vječni životi već sada svoj život, nego zamišljaš rajeve i paklove. Ti si stvoren a život ti je nestvoren, na jedan način u tvojoj ličnosti je neka vrsta hristolikog jedinstva stvorenog i nestvorenog i jedna vrsta trojičnosti gdje je ličnost kao uzrok, stvoreno rodjeno, a život ishodeći. Ja mislim da ti neke stvari ne kužiš inače nebo napisao "stvorena božanska priroda". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука