Jump to content

Препоручена порука

Цитат

Никита Ститат учи да ум поседује четири силе: разумевање, проницљивост, схватање и довитљивост (умешност, присебност, оштроумност). Ове четири силе ума мморају се ујединити са четири опште врлине душе, односно:

• разумевање са целомудреношћу душе,
  • проницљивост са разборитошћу,
  • схватање са правдом,
  • довитљивост са одважношћу.

То уобличује "ватрену кочију која језди преко неба" и супротставља се трима страстима: среброљубљу, сластољубљу и славољубљу.

(Делатна поглавља, Добротољубље, 3. том, стр. 275)

Хајде да мало разјаснимо ове термине, шта се на шта односи. Рецимо, по чему се разликују разумевање и схватање? Шта би тачно била проницљивост? И на који начин се остварује веза поменутих сила са врлинама?

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Uf, ko ce ga znati sta je tacno sve to.

Nesto bas citam ovih dana Dobrotoljublje (trazim iskaze svetitelja o mitarstvima....:stadaradim:) i vidim da se cesto pominje duhovni zakon i verovatno u tom zakonu postoje odredjene postavke sta je razumevanje, shvatanje, pronicljivost, dovitljivost i kako se to u praksi vezuje sa borbom protiv greha i za sticanje vrlina.

I, kako to razjasniti, pravo da kazem, ..... nemam pojma bas....:scratch_head:

Подели на овим сајтовима

Кад смо код повезивања ево једног сличног запажања од истог светитеља:

Цитат

Човек има пет чула, а тако постоји и пет подвига: бдење, богомислије, молитва, самоуздржање и безмолвије (исихија, тиховање). Подвижници би требало да пет чула повежу са пет подвига:

• вид са бдењем,
  • слух са богомислијем,
  • мирис са молитвом,
  • укус са самоуздржањем,
  • а додир са исихијом (безмолвијем).

Онај ко успе да их уједини, "брзо очишћује ум своје душе и он на овај начин постаје бестрасан и прозорљив".

("Никита Ститат - Практична поглавља", Добротољубље, 3. том, стр. 295)

Ето, можда нас то доведе до неког одговора. :)

• Свиђа ми се 1

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Slazem se.

Samo mislim da ne trebamo izvlaciti konacne zakljucke jer mislim da je bas kompleksno pitanje.  :sossos:

Mislim da odgovore mozemo pronaci i kod sv.Ignjatija Brjancaninova koji se bavio time i opisivao u svojom delima.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...