Jump to content

Коларчева задужбина пред гашењем

Оцени ову тему

Препоручена порука

http://rs.n1info.com/Kultura/a220732/Kolarceva-zaduzbina-pred-gasenjem.html

...

Universit%C3%A9_Ilija_Kolarc_Belgrade.jp

...

Zadužbina Ilije Kolarca na ivici je opstanka, piše Danas.

Novca za osnovno održavanje prostora nema, sredstava za program je sve manje i manje iz godine u godinu, a zaposleni su na minimalcu.

Urednica muzičkog programa Mirjana Lazarević za Danas kaže da su uslovi nemogući i da ustanova još nije vrata zatvorila samo zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih.

Opšti je utisak, navodi, da Kolarac nikoga ne zanima i da bi njegovo gašenje prošlo bez reakcija.

Kako navodi, novca nema ni za osnovne stvari. Za normalno funkcionisanje ustanove potrebno je mesečno oko milion i po dinara. A taj novac ne mogu da dobiju ni od države ni od grada, pošto po zakonu ni jedni ni drugi nisu zaduženi za održavanje zadužbina čiji su osnivači privatna lica.

Obraćali su se gradonačelniku, sekretarijatu, ministarstvu, Repuibličkom odboru za kulturu, ali svi kažu "nismo osnivači". Prihodi od programa i izdavanja sala nisu dovoljni. Zaposleni predlažu modela po kome funkcionišu SANU i Matica srpska.

Kolarac se našao u nezavidnoj situaciji nakon donošenja Zakona o zadužbinama i fondacijama, koji zadužbine definiše kao nevladine organizacije, i po kome one nisu ni u čijoj nadležnosti, podseća Danas.

Koncertna dvorana Kolarca je stara 85 godina i ruinirana je. Lazarević ocenjuje da je u društvu zavladala apatija i da im kojim slučajem isključe struju, četiri dana bi se iščuđavali što je Kolarac zatvoren, a onda nikom ništa.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Петиција против закона о фондацијама и задужбинама, не видим друго решење, многе задужбине ће се наћи на истом удару као Коларац. А то је онда  урушавање  и брисање комплетне национално културне баштине. Који монструми уопште и предлажу, да не кажем доносе  овакве законе .    

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, sanja84 рече

Pa ništa...Beograđani navalite u Kolarac i biće sve dobro.

Nije samo to problem - potopljeni smo u mulj do guse, i pod hitno moramo da izadjemo odatle i da isusimo svu tu poganu mocvaru. Da bi ljudi isli da nesto gledaju i slusaju prvo treba da postoje stalni i kvalitetni programi, a to se sistemski minira i gura u corsokak.

Vidite da pokusavaju da sasvim razruse i skolu i kulturu, da u svemu prakticno postojano rade na potpunom obesmisljavanju i kolonizovanju zemlje. A meni se cini da je Domacin bas i popustio jos vecu drskost (kao npr. ovo oko lektire za srednje skole) samo da bi se obicni ljudi konacno probudili iz kosmara.

"Ustani ti sto spavas, vaskrsni iz mrtvih, pa ce te obasjati Hristos!" - apostol Pavle

Da bi korov nestao mora da se iscupa iz korena. I u nama samima i oko nas.

• Свиђа ми се 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pa jeste, nismo mi krivi što smo neproduhovljeni kao narod. U pravu si, kad se sistematski trudilo da nam se zatre sve. Kad sam ja bila u  Bg-u bio je zatvoren narodni muzej, narodnu biblioteku su posle zatvorili. Pravo da ti kažem, na većinu predstava sam išla kada bi neki radio delio karte ili kupim onu za stajanje, pa zbog slobodnih mesta siđem za četvrte galerije malo niže ... i tako. Studentski i djački dani. Šta ćeš. Moralo se imati za poroke, duhovna hrana je onako tu i tamo uteha bila. Barem nikad nisam bila na splavovima. To me vadi.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...