ZELJKO P. Написано Август 10, 2010 Пријави Подели Написано Август 10, 2010 moje je ime Mitra...ima li neko objasnjenje za moje ime? hvala Od Dimitrije,a Dimitrije od Demetra.Tetka moje babe se zvala Dimitra,a zvali smo je Gmitra ili Mitra. Moj sin se zove Dimitrije mense0198626478946378946 dok sam bila mala nije mi se svidjalo,a sada mense0198626478946378946 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Август 22, 2010 Пријави Подели Написано Август 22, 2010 http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%91%D0%BE%D1%98%D0%B0%D0%BD :cheesy: http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сефора Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 Моје име је Александар !? isus-sinai Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragan Miljkovic Написано Август 31, 2010 Пријави Подели Написано Август 31, 2010 Помаже Бог браћо и сестре форумаши! Ово је уједно и моја прва порука на форуму (вероватно има и тема за представљање нових чланова, али...) Данас сам се случајно дотакао ове теме око имена на послу. Шта ли људи мисле када дају имена деци? Дође жена код мене да јој средим неку слику за кухињу, а оно на њој Ј.Б. Тито. Њој све сијају очи кад кренемо причу о истом, да би се на крају испоставило да јој се и син зове Тито. Елем питам ја госпођу, да ли зна шта значи ово Тито (ја знао да је име са шпанског говорног подручја, а шта значи појма нисам имао), на шта ме је она бледо погледала. На крају одгуглам ја и Тито испаде Бранислав. Пре петнаестак дана одгледам филм Едит и ја и уплашим се вероватног изгледа будуће Србије. Иако се радња одвија у Београду 2074, главни лик и већина осталих не носи српска имена, чак се и име Србија нигде не помиње. Какав смо ми то народ који се стиди својих предака Милутина, Драгудина, Оливере. Док нисам ушао у цркву име мог деде ми је било јако ружно. Спасоје. Тек уласком у цркву сам схватио да Спасоје упућује на Господа Христа. Постоји латинска изрека Номен ест Омен тј име је предзнак или знак. Да ли мислите, да само име има утицаја на карактер и личност особе која га носи? Александар Шапић је једном рекао да он вероватно никада не би био најбољи играч на свету да се звао Милојко и сл. Иначе један наш презвитер, иначе и духовник наших верујућих спортиста заступа ово мишљење и да би требало деци давати имена са хришћанском иконотацијом. Поздра свима, Драган Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dragan Miljkovic Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Da podsetimo da je Tito staro srpsko odnosno slovensko i mađarsko ime, poreklom od svetog Tita tj. sveti Tit. Primer: Tito Dugović, branitelj Beograda, stradao negde 1456. godine. Невероватно! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 kao mala sam mnogo patila zbog imena koje nosim. želela sam da se zovem Milica ili Jelica. u mojoj porodici svi nose stara srpska imena i ja nisam htela da se razlikujem od njih. sad vidim to ime ništa ne bi promenilo jer meni zaista pristaje moje ime "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Молим лепо,само да се зна crvenilo Лидија (име) Из Википедије, слободне енциклопедије Скочи на: навигација, претрага Лидија (грч. Λυδία) је женско библијско име грчко-хебрејског је порекла, и има значење: рођена од бога, рођена у Лидији . mense0198626478946378946 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Септембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 1, 2010 Не знам да ли је ово питање постављано. Кум је сведок на крштењу и улога му је да духовно усмерава кумче, тако стоји и у катихизису. Да ли је улога кума и да да име детету ? У неким случајевима име дају родитељи, а у неким кум. Шта је исправно ? ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2010 Моје име је Александар !? ништа нас не чуди у вези тебе :cheesy2: :cheesy2: :cheesy2: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2010 Hvala na odgovoru. Ali nisu mi pogodili- ja mudra i razborita? Možda su to moji roditelji hteli, ali su se zeznuli... :cheesy2: па нисам ни ја мио баш, иако сам Милан, али име носим по прадеди, бакином оцу по тати, код мене се наслеђују имена са обе стране и носи се знање о њиховим животима кроз тачно усмено предање. свако зна део породичне историје на тај начин и гаји се традиција већ три генерације, а ја сам четврта. рецимо, прадеда Милан је човек који је научио да пише да би исклесао на посмртном споменику последњи поздрав и имена са подацима својој жени и умрлој деци. ал знаш и да то није хороскоп, па ти је све на избор хоћеш ли бити, а и по даровима које си примила, има времена да постанеш и разборита и мудра, то се да научити ха случајности,... и мој прадјед се звао Милан а и ја сам по својој прабаки добила име Милица klapklap :cheesy2: :cheesy2: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2010 Помаже Бог браћо и сестре форумаши!Бог ти помого у сва времена и добро нам дошао :cheesy2:него, шта мислиш, јел хришћанско име Ахмед? :cheesy2: да заборавимо на нацију, за тренутак :cheesy2: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2010 Не знам да ли је ово питање постављано. Кум је сведок на крштењу и улога му је да духовно усмерава кумче, тако стоји и у катихизису. Да ли је улога кума и да да име детету ? У неким случајевима име дају родитељи, а у неким кум. Шта је исправно ?исправно је да му даш име, а на шта ћеш да пристанеш и коју и чију ћеш традицију да пратиш мислим да је неважно :cheesy2:колико се сећам, постоји већ пар векова хришћанска породица која се презива Ал-Хажар у Београду и традиционално дају имена својој деци да буду арапска, а Амира је још на БК телевизији започела као пионир емисију о православним празницима :cheesy2: мислим да једно друго не потире, традиција веру или нација веру. :cheesy2: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 8, 2010 Молим лепо,само да се зна :cheesy2: :cheesy2: :cheesy2: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јануар 3, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2011 da li kod srba se imena davala ili daju od ocevo ime sinu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Јануар 3, 2011 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2011 Моје име Нина, како сам читала, је хебрејског порекла и значи милост или вољена ћерка. Има и Света Нина која је хришћанство пренела грузијском народу. 0212_rolleyes Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука