Jovana0910 Написано Јануар 14, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 пре 2 часа, Milica Bajic рече Немој молим те тако строго. Не знам да ли си имала стварно то искуство, велика је борба волети неког ко није Црквен, желети изнад свега да се и њему отворе духовне очи, имати стрпљења, страховати сваки пут када одете на Литургију да га нешто не саблазни, плашити се књига које чита, плашити се да га ти не саблазниш, да га не отераш ако је и корак пришао, да не претераш ти са чим, да се крсти, да крстите дете, сваки пут је то борба велика. Поред тога обично још имаш и његову породицу, за њих посебно мораш да се припремиш, ти си углавном неко ко га је оманђијао па сад одједном иде у ту Цркву. Сви већ знају да ти треба да си благ па ти онда траже и крајње границе, онако из обести, из неког, мени лично најпоразнијег људског осећања, уживања у надмоћи над неким коме је срце на длану... дај Боже да не знаш никад колика је снага потребна да то све изнесеш да би ти, ето, неки тако случајни пролазник одао признање да си ти толики истински верник па си и свог мужа привела Вери. Ajd ti lepo procitaj jos jednom sto sam napisala, posto ti pises o drugoj strani a ja pisem o onoj verujucoj. Vrlo dobro znam o cemu pisem, mnogi misle za sebe da su veliki vernici , i da eto ona neverujuca strana ne moze da poveruje, oni se trude, ali ne ide...Kao prvo ta verujuca strana ne treba druge da menja vec sebe, i da sebe izgradjuje u poboznosti i veri i da zivi jevandjelski, a ne da drzi suva predavanja, druga strana ce to osetiti i nema sanse da ne reaguje na to. Radi ti na sebi , ne na drugoj strani, to je cela poenta, a druga strana ce pozeleti sama kad vidi da je to sve iskreno i cisto bez licemerja. Mnogi vernici danas jedno misle, drugo pricaju a trece rade. A ovo tvoje "дај Боже да не знаш никад колика је снага потребна да то све изнесеш " je vrlo sujetna recenica, jer ti mene ne poznajes i ne znas kroz sta sam ja prosla i sta sam sve dozivela. Bog je taj koji daje snagu , ne mozemo mi nista nasim snagama . Da li je tebi strogo ili ne ono sta ja pisem je tvoj licni osecaj, ja sam se vrlo iznenadila za mnoge ljude koji su kao u veri, "pobozni "vode na poklonicka putovanja a ovamo zenu nista to ne interesuje, a ne interesuje je jer mnogi vernici zbog novca vode na putovanja a ne zbog istinske poboznosti. Nemoj zeleti da se drugima otvore duhovne oci vec zeli sebi da se otvore, ako ti toliko strahujes onda gde je tu ljubav ?, prava ljubav izgoni strah... moli se Bogu, ispravljaj sebe i pusti Boga u svoje srce a on ce da deluje na drugog umesto tebe. To je sustina. Neke ljude je djavo svezao i prosto im neda u crkvu, ali oni ne brane zeni i deci da idu, ali kroz njihovu molitvu kroz vreme ce i njh djavo odvezati i prici ce. Samo je pitanje vremena. Ovo su reci jednog monaha, a ti vise polozi nadu u Boga , strah nije od Boga vec od djavola . stevan911 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 14, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 пре 3 часа, Justin Waters рече Aha ti hoćeš da kažeš da će onaj koji odbija da se dogovori i nastavi po svom, jer želi da se uzdržava, da će mu se to uzeti kao i da je postigao dogovor i izvršio svoje bračne obaveze. A ono drugom koji je izvisio biće isto uračunato kao da se uzdržavao, na račun on prvog "revnosnika". Jel? Koliko shvatam ovo sto si napisao,....ipak,...neeee.... Ovako,.....onaj koji hoce da se uzdrzava od seksa zbog posta i molitve, pa, ako treba ipak medjusobni dogovor sa drugim supruznikom (po onome sto pise ap.Pavle o dogovoru za uzrdrzanje, radi molitve i posta).....onda, sta, pa, ovaj sto hoce da se uzdrzava, ipak sada ne moze jer nema saglasnost drugog supruznika( taj dogovor) i onda ne moze da se uzdrzava i mora da obavlja svoje bracne keksualne duznosti..... ali, zato sto je pokazao zelju i volju za uzdrzanje, Bog ce mu primiti to uzdrzanje, kako kaze sv.Avgustin..... а Бог принял бы его стремление к воздержанию при сохранении супружеской близости...(i Bog bi prihvatio njegovu zelju za uzdrzanjem uz odrzavanje bracne intimnosti). To je ono sto se kaze, u kakvom te stanju zateknem u takvom cu ti i suditi,....znaci, Bog pomalo i deluje tako sto gleda i na nase unutrasnje stanje i zelje i namere, tako da ako je onaj imao zelju za uzdrzanjem, ali, drugi nije hteo da se uzdrzava i onda je ovaj prvi morao da ispuni bracnu duznost (usao je svesno u brak gde samo po dogovoru moze uzdrzanje, ne moze on sam da odlucuje u braku, ako je hteo sam da se uzdrzava, onda je trebao da izabere monastvo....logicno....).... i tako je po Avgustinu ipak Bog prihvatio tu njegovu zelju za uzdrzanjem iako je ozdrzao bracnu intimnost (savremeno receno, keks...)..... to je to, ne mogu bolje da objasnim.... stevan911 and Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јануар 14, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 I posle 32 stranice šta je utvrđeno? Koliko puta u godini jedan hrišćanski bračni par može da ima odnos? Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 14, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 Управо сада, grigorije22 рече I posle 32 stranice šta je utvrđeno? Koliko puta u godini jedan hrišćanski bračni par može da ima odnos? Ispada po dogovoru, ne moze drugacije,.... sad, samo ostaje da se dogovore... Malo se salim, ali, ako su malo jaki u veri i revnosni i imaju snage, onda bi trebali da mogu da ispostuju sve godisnje postove i molitve...... u svakom slucaju treba da procene snage i veru, pa dogovor (kucu gradi) koliko i kako.... stevan911 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јануар 14, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 Управо сада, Bokisd рече Ispada po dogovoru, ne moze drugacije,.... sad, samo ostaje da se dogovore... Malo se salim, ali, ako su malo jaki u veri i revnosni i imaju snage, onda bi trebali da mogu da ispostuju sve godisnje postove i molitve...... u svakom slucaju treba da procene snage i veru, pa dogovor (kucu gradi) koliko i kako.... Teško će to da ide ako njemu ili njoj u datom momentu nije do toga. To je isto ili slično kao Miroljubova priča da ženu treba da ti traži baba ili kao keru da ti biraju iz legla a ne da se rukovodiš emocijama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Јануар 14, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 пре 8 минута, grigorije22 рече I posle 32 stranice šta je utvrđeno? Koliko puta u godini jedan hrišćanski bračni par može da ima odnos? Izračunao Djurović odavno.... Цитат Колико пута годишње по срБском Календарчету брачници могу легитимно да се дохвате, како каже прост народ, а интелектуалци - да имају сношај? Узео сам да пребројим дане по месецима у 2017 години по Старом календару св. Јулија Цезара. Дајем и број забрањених дана, а то су: среда и петак осим трапавих седмица, сви дани пред литургију (значи, свака субота) и празнични дани, као и дан који им претходи. Не можемо да додамо и број дана када жена има менструацију, јер је то индивидуално. А неки имају среће па су им жене у циклусу и кад има допуштених дана!:))) Дакле: ЈАН 24 - 7 ФЕБ 20 - 8 МАРТ 31 - 0 АПР 24 - 6 МАЈ 20 - 11 ЈУН 27 - 3 ЈУЛ 22 - 9 АВГ 24 - 6 СЕП 20 - 11 ОКТ 19 - 12 НОВ 20 - 10 ДЕЦ 31 - 0 Дакле, сувих дана је у светој 2017 години било: 282, а грешних 83. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 14, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 пре 2 минута, grigorije22 рече Teško će to da ide ako njemu ili njoj u datom momentu nije do toga. To je isto ili slično kao Miroljubova priča da ženu treba da ti traži baba ili kao keru da ti biraju iz legla a ne da se rukovodiš emocijama. Zato je tu dogovor,.... pa se dogovaraju da li mogu i koliko mogu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 14, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 пре 3 минута, Вукашин рече Izračunao Djurović odavno.... Znaci prakticno, 10 meseci,.... od 1 - 3 keksa nedeljno,... dok ova dva meseca 0,.... deluje okey,. .... za ova dva meseca neka se dogovore.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Јануар 14, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 пре 2 минута, Bokisd рече Znaci prakticno, 10 meseci,.... od 1 - 3 keksa nedeljno,... dok ova dva meseca 0,.... deluje okey,. .... za ova dva meseca neka se dogovore.... E moj brate, jesi ženjen ti? Bokisd, Smaragdni kamičak and Млађи Катон је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 14, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 пре 2 минута, Вукашин рече E moj brate, jesi ženjen ti? .... moze u ove 1-3 .... da se ubaci jos nesto ako treba ... (po dogovoru).... Smaragdni kamičak and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Јануар 14, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 пре 2 минута, Bokisd рече .... moze u ove 1-3 .... da se ubaci jos nesto ako treba ... (po dogovoru).... Slaba vajda od tih dogovora Снежана and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 14, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 пре 5 минута, Bokisd рече Ispada po dogovoru, ne moze drugacije,.... sad, samo ostaje da se dogovore... Malo se salim, ali, ako su malo jaki u veri i revnosni i imaju snage, onda bi trebali da mogu da ispostuju sve godisnje postove i molitve...... u svakom slucaju treba da procene snage i veru, pa dogovor (kucu gradi) koliko i kako.... Мени се чини да је сваки човек прича за себе, па тако и сваки пар прича за себе. Што је неко написао, неки људи имају односе свакод дана, неки два пута годишње и све је то у реду и "нормално" (ако уопште постоји неки кротеријум за не/нормалност у тим стварима). Из неког мог животног искуства и искустава неких људи, договор који се све време потенцира јесте кључна ствар, али и тај договор се може (треба?) схватити мало шире. Јер ако нпр. мушкарцу није до односа а супрузи јесте, мало би било безвезе (ако би уопште било и могуће) да се он сваки пут "жртвује" и ради нешто у чему не ужива. Мислим чак да је многим људима проблем да раде нешто што њима представља задовољство, ако знају да се другој страни то не ради. У том случају договор би био у ствари разговор да се установи зашто нема обостране жеље и покушај да се она пробуди и проблем превазиђе. Треба избећи замку тумачења да је ико дужан да спава са неким само зато што је у браку. Дужан је само да има добру вољу да нађе неки компромис. Шта би тај компромис требало да представља је нешто за шта нема детаљних упутстава и приручника за употребу и универзалних решења. Баш због тога ми је проблематично прописивати кад шта може, кад шта не. Не због тога што је проблем физички се уздржати 7 дана, него јер убија спонтаност и уноси потребу за планирањем у сферу односа са којом је то неспојиво и где је спонтаност кључна, као и "прави тренутак". Зато мислим да свако треба да буде искрен према самом себи и да анализира шта је права мера, исто као код хране, пића, интернета итд. Када дође до тога шта жели, онда иде узимање у обзир жеља друге стране и усклађивање и сарадња. Због тога мислим да су било какви савети људи који сами немају искуство везе и/или брака потенцијално штетни, а и савети оних који имају то искуство треба да се ограниче на општа места везана за комуникацију, молитву итд. а не на детаље када, како, колико итд. Можда неки старац пун благодати и може да да добар савет о браку, али да сваки трећи монах треба да саветује о томе је ван памети. Ето, Боки, није превише везано за твој коментар, али си ми дао шлагворт. Нифада, Milica Bajic, Чунга Лунга and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јануар 14, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 пре 3 минута, Вукашин рече Slaba vajda od tih dogovora pre će Izrael i palestina da naprave mirovni sporazum Срђан Шијакињић, Bokisd, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 14, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 Пре сат времена, Bokisd рече Koliko shvatam ovo sto si napisao,....ipak,...neeee.... Ovako,.....onaj koji hoce da se uzdrzava od seksa zbog posta i molitve, pa, ako treba ipak medjusobni dogovor sa drugim supruznikom (po onome sto pise ap.Pavle o dogovoru za uzrdrzanje, radi molitve i posta).....onda, sta, pa, ovaj sto hoce da se uzdrzava, ipak sada ne moze jer nema saglasnost drugog supruznika( taj dogovor) i onda ne moze da se uzdrzava i mora da obavlja svoje bracne keksualne duznosti..... ali, zato sto je pokazao zelju i volju za uzdrzanje, Bog ce mu primiti to uzdrzanje, kako kaze sv.Avgustin..... а Бог принял бы его стремление к воздержанию при сохранении супружеской близости...(i Bog bi prihvatio njegovu zelju za uzdrzanjem uz odrzavanje bracne intimnosti). To je ono sto se kaze, u kakvom te stanju zateknem u takvom cu ti i suditi,....znaci, Bog pomalo i deluje tako sto gleda i na nase unutrasnje stanje i zelje i namere, tako da ako je onaj imao zelju za uzdrzanjem, ali, drugi nije hteo da se uzdrzava i onda je ovaj prvi morao da ispuni bracnu duznost (usao je svesno u brak gde samo po dogovoru moze uzdrzanje, ne moze on sam da odlucuje u braku, ako je hteo sam da se uzdrzava, onda je trebao da izabere monastvo....logicno....).... i tako je po Avgustinu ipak Bog prihvatio tu njegovu zelju za uzdrzanjem iako je ozdrzao bracnu intimnost (savremeno receno, keks...)..... to je to, ne mogu bolje da objasnim.... Aaaaa sad te kapiram. Zapravo bad guy je onaj koji hoće seks, a ne onaj koji hoće da se uzdržava....ja sam percipirao da je obratno Pa ti onda kažeš onaj jadničak koji je htjeo da se uzdrži, a supružnik mu neće ipak da obavi bračne dužnosti on pristaje nevoljno, ali Bog mu to uzima kao uzdržanje. E ovako, kad postoji ljubav među dvoje, gotovo je nemoguće da se ne može postići dogovor u tom kada će imati seks, a kada se uzdržati. Jer ako je pristuna ljubav, onda će bračna dužnost biti ispunjenja obostranim zadovoljstvom. Ako postoji ljubav, onda jedan supružnik neće učiniti nešto što bi ovog drugo ostavilo potištenog i nezadovoljnog, te tako neće ni pomisliti da se uzdržava ako supružnik želi seks. To je moguće tamo gdje nema ljubavi i jedno nije zadovoljno drugim, te onda bježi u neko uzdržanje da bi se udaljio od supružnika koji mu je neprijatan, ali ponekad da eto ne bi dizao buru, pristane...a onda mu Bog uzme to kao uzdržanje. Ima možda i takvih mučenika ili mučenica. A tamo gdje su dvoje navodno u skladnom braku, začinjenom ljubavlju, a jedno od supružnika navodno pomišlja na nekako uzdržanje, promašio je brak i promašio je život generalno. Zašto mu treba uzdržanje šta će da radi? Da čita akatiste 12 sati ili visi po manastirima, da metaniše svako jutro po nekoliko sati...ili ne znam šta.... Seks u braku nije grijeh i blagoslovena je stvar, i apsurdno je odricati se blagoslovene stvari da bi navodo postio ili se molio. Naročito molio kao da će to ne znam kakve molitve biti...u porodičnom životu, svako trošenje vremena koje je duže od potrebe da se izgovori "oče naš". promašaj je u životu. Vladan :::., Срђан Шијакињић and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Јануар 14, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2020 Пре сат времена, Jovana0910 рече pises o drugoj strani a ja pisem o onoj verujucoj. Пре сат времена, Jovana0910 рече Ajd ti lepo procitaj jos jednom sto sam napisala, posto ti pises o drugoj strani a ja pisem o onoj verujucoj. Vrlo dobro znam o cemu pisem, mnogi misle za sebe da su veliki vernici , i da eto ona neverujuca strana ne moze da poveruje, oni se trude, ali ne ide...Kao prvo ta verujuca strana ne treba druge da menja vec sebe, i da sebe izgradjuje u poboznosti i veri i da zivi jevandjelski, a ne da drzi suva predavanja, druga strana ce to osetiti i nema sanse da ne reaguje na to. Radi ti na sebi , ne na drugoj strani, to je cela poenta, a druga strana ce pozeleti sama kad vidi da je to sve iskreno i cisto bez licemerja. Mnogi vernici danas jedno misle, drugo pricaju a trece rade. A ovo tvoje "дај Боже да не знаш никад колика је снага потребна да то све изнесеш " je vrlo sujetna recenica, jer ti mene ne poznajes i ne znas kroz sta sam ja prosla i sta sam sve dozivela. Bog je taj koji daje snagu , ne mozemo mi nista nasim snagama . Da li je tebi strogo ili ne ono sta ja pisem je tvoj licni osecaj, ja sam se vrlo iznenadila za mnoge ljude koji su kao u veri, "pobozni "vode na poklonicka putovanja a ovamo zenu nista to ne interesuje, a ne interesuje je jer mnogi vernici zbog novca vode na putovanja a ne zbog istinske poboznosti. Nemoj zeleti da se drugima otvore duhovne oci vec zeli sebi da se otvore, ako ti toliko strahujes onda gde je tu ljubav ?, prava ljubav izgoni strah... moli se Bogu, ispravljaj sebe i pusti Boga u svoje srce a on ce da deluje na drugog umesto tebe. To je sustina. Neke ljude je djavo svezao i prosto im neda u crkvu, ali oni ne brane zeni i deci da idu, ali kroz njihovu molitvu kroz vreme ce i njh djavo odvezati i prici ce. Samo je pitanje vremena. Ovo su reci jednog monaha, a ti vise polozi nadu u Boga , strah nije od Boga vec od djavola . Ok, žao mi je što ti očigledno nije prijala moja molba, ali nije mi čudno, previše si ti tu ušla u podele na prave i formalne, njihove, naše, svezane, istinske i sl. Morala si negde i mene strpati. Moje pisanje je bilo namenjeno nekom ko, možda, našavši se u sličnom problemu, naleti na temu, pa, eto, da ima i neki savet više. Iz iskustva. Okej? Smaragdni kamičak, Миле Бајшев, Sanja Т. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука