grigorije22 Написано Јануар 9, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 10 минута, Jovana0910 рече Pa svestenik ti i nece dati,i to svi znaju..zato vecina i ide kod njih a ne kod monaha, iskusnih duhovnika. Svako ko istinski zeli da se bori sa strastima otici ce kod iskusnog duhovnika molitvenika i poslusati njegov savet . Svako ide kod svog parohijskog sveštenika. Moj drug je išao kod oca Nektarija u Miljkovom manasiru i nikakve eptimije mu nije dao. Tipično revniteljsko drvljenje i izigravanje viralne pravednosti. Mi smo pravoslavci a svi ostali nisu. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Flojd Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 Uglavnom blud telesna zaista utice lose na coveka i njegovu licnost. Zaista je blud pad. Ali ne bih to toliko predstavljao strasno i ne resivo, i prestrogo se prema tome ophodio. Tekst je bas prrstrog, i kao da je pisan rukom monaha, tj coveka koji nije bracan. Slazem se da treba imati odnose samo u braku ali ne i da je to sad ako je nekonprobao proklet. Blud jeste greh koji najcesce vodi coveka u uninije ali nije toliko da bude prokletstvo coveku i njegovom potomstvu. Ti je vec preuvelicavanje zaboravlja se da je Bog ljubav i da prasta. Meni je ovaj tekst prejak. Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 У Цркви учествују милиони и милиони људи. Свештеника и монаха има на десетине или на стотине хиљаде. Многи од њих пишу књиге и дају савете. Нису сви они светитељи, а ни сви светитељи нису непогрешиви на одређену тему. Према томе, један део књига које клирици објаве и текстова које напишу није универзално примењив, а један део је и глупост. Из неког разлога, посебно много глупости се напише на тему блуда. Добар пример је онај да дете поприма особине свих мушкараца са којим је мајка спавала. Биљана, два је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јануар 9, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 Stvar je u tome što se samo pronalaze razlozi zbog koga će Bog nekoga da osudi. S tim u vezi bi bilo dobro da neko od teologa a tu pre svega mislim na @Zoran Đurović objasni šta znači to da koji god pogleda drugu ženu učinio je preljubu? I stih iz Mateja o uskim vratima i širokom putu. Ovaj stih naročito vole da citiraju pravednici koji smatraju da je samo kod njih spasenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovana0910 Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 1 сат, grigorije22 рече Svako ide kod svog parohijskog sveštenika. Moj drug je išao kod oca Nektarija u Miljkovom manasiru i nikakve eptimije mu nije dao. Tipično revniteljsko drvljenje i izigravanje viralne pravednosti. Mi smo pravoslavci a svi ostali nisu. A ti si prorok pa znas gde svako ponaosob ide. Ti si nekulturan i pokrenuo si temu da bi opravdao greh bluda jer ne mozes da pojmis istinu Hristovu. Ja vrlo dobro znam da se po manastirima daju epitimije za blud. Nisu svi svestenici i monasi isti..tvoj izbor koga ces da slusas. I ne mozes da se rugas onima koji daju i onima koji podnose epitimije samo zato sto tebi tvoj svestenik nije dao ili tvom drugu taj otac nije dao.Da li je neko pravedan to samo Bog zna jer se o pravednosti sudi na osnovu dela a skrivena dela nisu poznata ljudima vec samo Bogu . Svako ko misli drugacije od tebe je odmah Revniteljsko drvljenje ...reci to monasima koji daju epitimije za blud i koji izricito govore ne u brak kroz blud..ne u braku blud...reci im u lice da su oni revnitelji koji drve. Sram te bilo.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 22 минута, grigorije22 рече Stvar je u tome što se samo pronalaze razlozi zbog koga će Bog nekoga da osudi. S tim u vezi bi bilo dobro da neko od teologa a tu pre svega mislim na @Zoran Đurović objasni šta znači to da koji god pogleda drugu ženu učinio je preljubu? I stih iz Mateja o uskim vratima i širokom putu. Ovaj stih naročito vole da citiraju pravednici koji smatraju da je samo kod njih spasenje. (pusti bre coveka malo na miru Griso....ima preca posla...) Evo, nesto od sv.Ignjatija Brjancaninova (samo mala napomena, ovo sto pise u Asketskim ogledima je za monahe i treba biti oprezan ) https://ignjatije.wordpress.com/category/o-cistoti/ "Neki tvrde da upadanje u greh bluda telom i upadanje u njega umom i srcem predstavlja prestup iste tezine i znacaja. Takvo svoje misljenje oni zasnivaju na recima Spasiteljevim: Svaki koji pogleda na zenu sa zeljom za njom, vec je ucinio preljubu sa njom u srcu svome.[2] Kakvo nepravilno misljenje! To je receno kao dopuna starozavetne zapovesti; to je kazano onima koji su grehom smatrali samo telesni blud, ne shvatajuci da zle pomisli, u koje spadaju bludne pomisli, iz srca izlaze, pogane covjeka,[3] odvajaju od Boga,[4] oduzimaju cistotu – sredstvo bogovidjenja. Nasladjivanje bludnim pomislima i osecanjima jeste blud srca i poganjenje coveka: zbog njih on postaje nesposoban za opstenje sa Bogom, a blud tela je promena celog ljudskog bica usled mesanja sa drugim telom,[5] potpuno otudjivanje od Boga, smrt, pogibija. Da bi covek izasao iz prvog stanja, on mora da se istrezni; da bi izasao iz drugog, mora da vaskrsne, da se ponovo rodi kroz pokajanje." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovana0910 Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 1 сат, Flojd рече Uglavnom blud telesna zaista utice lose na coveka i njegovu licnost. Zaista je blud pad. Ali ne bih to toliko predstavljao strasno i ne resivo, i prestrogo se prema tome ophodio. Tekst je bas prrstrog, i kao da je pisan rukom monaha, tj coveka koji nije bracan. Slazem se da treba imati odnose samo u braku ali ne i da je to sad ako je nekonprobao proklet. Blud jeste greh koji najcesce vodi coveka u uninije ali nije toliko da bude prokletstvo coveku i njegovom potomstvu. Ti je vec preuvelicavanje zaboravlja se da je Bog ljubav i da prasta. Meni je ovaj tekst prejak. Ko kaze da je covek proklet ako pada u greh bluda ??? Pa Marija Egipcanka je bila velika bludnica pa se pokajanjem i podvigom posvetila. Svaki greh za koji se covek kaje je oprostiv. Bog prasta ako se kajes i ispravljas i trudis i ustajes kad padas..a ne moze da prasta ako se ti valjas i kaljas i ne kajes i ne trazis oprostaj. Blud je jedan od 7 smrtnih grehova i to kazu sveti oci a ne ja..i itekako moze nepokajani blud da utice na potomstvo kao i ostali nepokajani gresi roditeljski. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovana0910 Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 51 минута, Срђан Шијакињић рече У Цркви учествују милиони и милиони људи. Свештеника и монаха има на десетине или на стотине хиљаде. Многи од њих пишу књиге и дају савете. Нису сви они светитељи, а ни сви светитељи нису непогрешиви на одређену тему. Према томе, један део књига које клирици објаве и текстова које напишу није универзално примењив, а један део је и глупост. Из неког разлога, посебно много глупости се напише на тему блуда. Добар пример је онај да дете поприма особине свих мушкараца са којим је мајка спавала. Ako se nije pokajala i ispovedala jer se svetom tajnom ispovesti brisu gresi ,onda dete poprima osobine . Blud nije uopste naivna stvar...posledice po dusu i telo su brojne i to je i naucno dokazano. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 32 минута, Jovana0910 рече Ako se nije pokajala i ispovedala jer se svetom tajnom ispovesti brisu gresi ,onda dete poprima osobine . Blud nije uopste naivna stvar...posledice po dusu i telo su brojne i to je i naucno dokazano. Вероватно си трол, али ето да напишем за случај да ипак ниси - прогуглај 15 минута и скапираћеш да није научно доказано и да је обична глупост. Јеси учила биологију у 8. разреду? Ако јеси, ту укратко објашњава како настају људска бића. Нико озбиљан то не оспорава. Предлажем да мало претражиш тему Питајте о. Саву Јањића, он је пре неколико година писао на тему кажњавања деце за грехе предака. И иначе је супер тема, па ти предлажем да читаш више таквих текстова, а мање тих што до сада читаш. Па кад будеш упознала и једне и друге, моћи ћеш да упоредиш и осетиш где је истина. И то је део духовног раста и сазревања. Flavius Belisarius, Avocado and Драшко је реаговао/ла на ово 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 Додатно и о. Зоран Ђуровић је писао доста на те недоумице из праксе, па ти саветујем и њега да читаш, многе ствари ћеш сагледати из неких нових углова. Писао је нпр. шта је смисао Онановог греха (то што није хтео да продужи братово поколење, тј. што је био себичан и није имао љубави за брата, а не то што је "расипао" семе). Драшко and Flavius Belisarius је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 1 сат, Срђан Шијакињић рече Добар пример је онај да дете поприма особине свих мушкараца са којим је мајка спавала. O ovome piše i sveštenik Ilija Šugajev u knjizi - Jednom za ceo život. Ne znam stvarno koliko je on poštovan među duhovnicima, ali baš zvuči užasno i opominjuće. Bilo bi svakako dobro pročitati tako nešto, pa taman i da nije istina. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јануар 9, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 6 минута, Срђан Шијакињић рече Додатно и о. Зоран Ђуровић је писао доста на те недоумице из праксе, па ти саветујем и њега да читаш, многе ствари ћеш сагледати из неких нових углова. Писао је нпр. шта је смисао Онановог греха (то што није хтео да продужи братово поколење, тј. што је био себичан и није имао љубави за брата, а не то што је "расипао" семе). De njega da pita kad je on novotarac i ekumenista. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 пре 1 минут, Milica Bajic рече O ovome piše i sveštenik Ilija Šugajev u knjizi - Jednom za ceo život. Ne znam stvarno koliko je on poštovan među duhovnicima, ali baš zvuči užasno i opominjuće. Bilo bi svakako dobro pročitati tako nešto, pa taman i da nije istina. Знаш како, мени се чини да овакви ставови, колико год је намера (можда) добра, могу направити више штете него користи. Нпр. неко прочита ту књигу, уплаши се, па онда одлучи да мало истражи ту тему. Неминовно дође до закључка да је то стара идеја, која се провлачила кроз историју све док није потпуно демантована научним сазнањима. И шта ће тај онда помислити, да Цркву чине неки људи који су или неозбиљни и необразовани, или који намерно лажу и плаше народ. Исто као што су мислили људи док су читали Никодима Равноземљаша док је био у Цркви, или Мирољуба Петровића док су га неки свештеници позовали да држи предавања. И друго, о. Шугајев може да буде поштован као духовник, али кад почне да прича о стварима у којима није стручан, очигледно да проклиза, јер нема довољно знања из биологије и јер не уме да препозна лажну од праве науке. Milica Bajic, Flavius Belisarius and Биљана, два је реаговао/ла на ово 1 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јануар 9, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 Evo ga to je taj tekst. @Avocado @Juanito @Justin Waters ДНК: Зашто је толико данас деце рођено са великим последицама? Без руку, ногу, са многим другим недостацима? Објашњење научника је: цигарете, протрчао вирус кроз плод, осиромашени уранијум, и много другог... Узрок је заправо далекосежнији и дубљи. Двадесети и двадесет први век су деценије отпадништва од Бога. Изгубила се чедност и девственост. Сексуална револуција, електронска музика и медији, "ослободили" су човека од ропства, и понудили му потпуну "слободу". Тело је заправо постало на тај начин роб страсти: блуда, дроге, алкохола, цигарета, и другог. Видите: свака страст мења нашу ДНК. Можда делује чудно, али навешћу један пример: жена која је примила трансфузију крви, после опоравка из болнице имала је шест месеци тешке борбе да не пије алкохол, иако раније никада није била алкохоличар! Испоставило се анализом да је примила крв алкохоличара. Закључак: ДНК ( крв), памти информацију. Бележи у свој ланац. Американци не би били то што јесу, да не пробају којекакве експерименте... Једном приликом су пробали да укрсте кобилу и зебру. Оплодња није успела... Но, после десет година на њихов шок, при нормалној оплодњи, та иста кобила је ождребила зебру! Закључише да тело памти туђу ДНК при оплодњи... Шта то практично значи? Да свако ко не улази девствен у брак,уноси са собом и туђу ДНК у породицу... Страшно звучи, али је тако. И тим путем преноси информације другог човека на своју децу. Да би се организам очистио од блуда, потребно му је 10 година целомудрија, да би се потпуно преновио у чишћењу ланца. После десет година, човек заправо има нов организам, доказаше научници.Отуд када почетник пита чежнутљиво старца кад оде у монаштво:"Старче, колико ми је потребно да стекнем Исусову молитву?" Добија одговор: " Десет година..." Значи: грешиш ли, дуго ти треба чишћење. Али грешиш ли ти, а грешише и твоји преци, и додајеш блуд на блуд, само додајеш отров на отров у крви,и мења се наследна слика... И ту настаје зачарани круг. Због овако покварене крви, ти постајеш још гори, а зато што си још гори, квариш још више крв. Круна свега тога су абортуси, које материца памти, и они се исто одражавају као нож на ДНК. Сасекао си живот детету у стомаку?Уследиће повратна информација материце, њеног нервног сплета и ДНК, да се сасеку руке или ноге новом плоду... Да се не варамо. Спољни услови су секундарна прича. Примаран је духовни проблем - страсти које трују ДНК. Једини начин да се очисти затрована крв, јесте да се горко исплачу сузе покајања. Јер МОЛИТВА, опет научно ДОКАЗАНО, мења крв... Молитва,причешће, и кајање... Мења се мотор - срце, мења се оно што оно испумпава. Рећи себи истину у лице: ону истину коју говори и наша вера православна: ГРЕХ ЈЕ НИШТА ДРУГО ДО БОЛЕСТ. То смо хиљаду пута чули, али да ли смо и разумели? Да не улазимо у невидљиви духовни свет, где можда можемо лаички закључити: ако наслеђујемо грехе предака које нису опрали сузама из крви, онда вероватно наслеђујемо и нечисте силе које су их наговарале на то. На истом имању исти је газда и учитељ -и тако ћемо напредовати у злу. Јер што рече свети владика Николај: " Човек је енергија, и он не може стајати на истом. Он мора напредовати. Ако служи сатани, напредоваће у злу, ако ли Христу, напредоваће у добру. Сваки слуга на свог господара личи." Какви ли ће наши унучићи бити не покајемо ли се за наше преступе? Болести са којима се рађају, и које су, сада видимо искључиво последица греха, довешће до далекосежних и страшних последица. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Јануар 9, 2020 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2020 @Срђан Шијакињић Разумем потпуно шта кажеш, само нешто, како време одмиче, све више ми пада на памет да нас можда треба мало и притиснути, уплашити, да бисмо били ревноснији. Некако ми изгледа да нам је ова превелика слобода дала и превише лежеран став према свему. Данас се многи заклањајју иза пољуљане репутације свештеничког позива и ауторитета, па то користе да живе још неморалније. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука