Jump to content

Misli i izreke o braku

Оцени ову тему

Препоручена порука

За брачну срећу

Човек се обратио анђелу и рекао: „Доста ми је беде и невоље на земљи — ратова, сиромаштва, лажи и изневерених нада. Молим Те, подај ми нешто од тих прекрасних Божијих дарова". Анђео му је одговорио: „Ми овде немамо готових производа, него дајемо људима само семе среће. Од човека зависи хоће ли то добро семе донети род или неће".

Тако вам је и у браку.

Др Н. В. Пил,

свештеник

0501_music  :group111:

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

• Brak se mora neprstano boriti pritv nemani koja sve proždire - protiv navike. (Balzak)
  • Brak može biti srećan pod ovim uslovima - i jedan i drugi bračni drug mora sebi odrediti kao prvu dužnost ovu nezamenjivu odluku: želim da volim i da poštujem ono srce kojem sam dopustio da bude gospodar mog. (Silvio Pelico)
  • Za brak treba izabrati ženu koju biste izabrali za prijatelja kada bi ona bila muškarac. (Žuber)
  • Ljubav sve ispuni i sve zameni. Rađanje ljubavi u duši, to je više i lepše nego rađanje sunca na okeanu. (Jovan Dučić)
  • Suština ljubavi je "truditi se" oko nečega i pomoći nečemu da raste, ljubav i trud su nerazdvojni. Čovek voli ono oko čega se trudi i trudi se oko onoga što voli. (Erih From)
  • Voleti neku osobu nije dovoljan razlog da budete u vezi sa njom. Sama ljubav neće učiniti da veza funkcioniše - potrebna su i druga dva elementa: kompatibilnost i zajedničko usmerenje. (Helpern)

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

"Треба се женити само са лепом женом, иначе немате никаквих изгледа да је се решите."

"Једни се нису никада оженили и то је била њихова грешка; други су се оженили и то им је била казна."

"Не недостатак љубави већ недостатак пријатеља ствара несрећне бракове."

"Женимо се по нагону, разводимо по разуму."

"Супруге су младим мушкарцима љубавнице, пријатељи када постану средовечни и дадиље у старости. Тако мушкарац има разлога да се жени у свако доба живота." :)

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • 1 month later...

Brak je za mene nešto uzvišeno i sveto..zajednica u kojoj se dvoje supružnika sjedinjuju u jedno, darivaju su jedno drugome u bezgraničnoj i nesebičnoj ljubavi..

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

" Dobar brak bio bi između slepe žene i gluvog muškarca." Balzak :)

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

"Povod zа brаk nije uvek rаđаnje dece, pа ipаk, štа reče Gospod: Rаđаjte se i množite i nаpunite zemlju. Zа svedoke imаmo sve one koji su u brаku а koji su bezdetni. Stogа je čistotа prvа svrhа brаkа, nаročito dаnаs kаdа je svet ispunjen ljudimа ovаkvim kаkvi smo mi. U početku je rаđаnje dece bilo žаrkа željа ljudi, jer sаmo tаko je čovek zа sobom ostаvljаo svoj spomen. S obzirom nа to dа tаdа nije postojаlа nаdа u vаskrsenje, no je smrt odnosilа pobedu, а oni što su umirаli smаtrаli su dа zаuvek gube život, Gospod im je dаo utehu u deci kаo spomen rаnijeg pokolenjа i njihovu zаmenu... No, sаd kаd je vаskrsenje nа vrаtimа i kаdа ne govorimo o smrti, nego nаstojimo dа se u drugom životu nаstаnite bolje nego u sаdаšnjem, željа zа porodom je nepotrebnа. Ako želite decu, mnogo bolju ćete decu dobiti, mnogo plemenitije očinstvo i veću utehu u stаrosti rаđаnjem duhovne dece. Dаkle, ostаje sаmo jedаn rаzlog zа brаk - sprečаvаnje bludа". - sv. Jovan Zlatousti

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Поука женама Св.Јован Залтоусти

Господ вам заповеда да избегавате бучна и немирна места, да би се молиле у тишини свога дома, јер је пребивање у самоћи и далеко од друштва злих људи веома корисно. Брод који није изложен бури, плови мирно. Тако се и душа која није заузета друштвеним пословима налази у пристаништу. Зато жене треба да буду благоразумније од мужева, јер су оне везаније за домаће послове. И Јаков није чинио зло јер је живео у кући, ослобођен спољних брига. Није без разлога у Светом Писму о њему написано: да живљаше у шаторима (Постање 25, 27). Рећи ћеш да и у кући има много брига. То је зато, што ти сама тако хоћеш, и сама себе окружујеш мноштвом брига.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

No, sаd kаd je vаskrsenje nа vrаtimа i kаdа ne govorimo o smrti, nego nаstojimo dа se u drugom životu nаstаnite bolje nego u sаdаšnjem, željа zа porodom je nepotrebnа. Ako želite decu, mnogo bolju ćete decu dobiti, mnogo plemenitije očinstvo i veću utehu u stаrosti rаđаnjem duhovne dece. Dаkle, ostаje sаmo jedаn rаzlog zа brаk - sprečаvаnje bludа". - sv. Jovan Zlatousti

Ја овде нешто не разумем, каже боље рађати духовну децу, али неко опет мора да роди дете, или ја машим поенту?

Подели на овим сајтовима

Gledam ga...vec 16 godina ... kao tren. Dvoje dece, kuca i svasta nesto "prevrnusmo" preko glave. Mnogo teskih dana i po koji sat radosti i veselja. 

Ali, bas u tim teskim danima nasa ljubav se kalila, davila se svaka sumnja i nepoverenje. 

I jos uvek brinemo jedno za drugo bas kao prvog dana. 

Ponekad se naljutim toliko da bih ga zadavila, ali cim mu uhvatim pogled sve bure nestanu. 

Mozda nam nije bas savrseno ali kome treba savrsenstvo. Vodimo obican zivot sa svim nedacama uz Boziju pomoc. 

On, visoki intelektualac, profesor sa svim svojim pravilima, krutog stava i sav vazan... i ja... mala domacica, prepunih dzepova praska za pecivo ali cvrstog stava da jedina radost su mi moja deca, i nas dvoje u nasem skromnom domu. 

Sve to sa Bozijom pomoci i promisli, 

Подели на овим сајтовима

83. Као што освећен брак символизује Христово јединство са светом Црквом и Христов духовни брак са душом сваког верног, тако опет с друге стране прељуба и блуд символизују сатанизам, изневеру љубави Божије, раскид јединства са Богом. А то је по вољи Сатани, који жели да изигра и осујети Божју љубав у људима. Њему је мрска чиста небесна љубав а пријатна телесна похот у свакој нечистоти. "Бесплодна дијела таме" - то је његов мамац којим мами људе у пакао (Ефес. 5, 11).
84. У Светом Писму Божијем често се прељубом и блудом назива отпад од јединог Бога и поклоњење идолима. Пророци и апостоли громовнички осуђују оба ова срамна греха као душегубна. Било да муж изневери жену, било да се поклони идолима, у оба случаја он отпада од Бога и твори оно што је ђаволу угодно. Љубав нема ништа заједничко са прељубом и блудом. Ово двоје глуме љубав.

Св. Николај Велимировић ( одломак из Стослов Хришћанске науке о Љубави )

Подели на овим сајтовима

Легендарна народна изрека:  4chsmu1

Ако се не ожениш-кајаћеш се...ако се ожениш-кајаћеш се  

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...