Jump to content

Trojicni Bog - biblijska nauka ili ne

Agnostik__

Препоручена порука

пре 1 минут, dragisa рече

ništa mi nije jasno:

1) jel ti gornji citat vidiš kao neki argument podvojenosti (odnosno da Isus izborom ovakvih reči navodno govori da on i otac IPAK nisu jedno) ili

2) kao što kažeš misliš da su jedno (mada sve vreme zastupaš suprotno), ali eto samo u misiji zelji volji (što će reći IPAK (opet) nisu jedno)

aj pojasni

Hajde na kratko zaboravi sve sto znas da bi mogao shvatiti sta govorim, pa onda prihvati ili odbaci, naravno.

Vi kazete da se Isusove rijeci 'Ja i Otac jedno smo' odnose na to da je on jedno sa Ocem po bozanskoj prirodi. A ja kazem da postoji mogucnost da on ne tvrdi to, nego da tvrdi da je jedno sa njim u smislu misije, misli i tako dalje.. S namjerom navodim njegove rijeci "..Sacuvaj ih u ime svoje, one koje si mi dao, da budu jedno kao i mi sto smo jedno" (Jovan 17;11)    i sta zelim reci time?

Zelim reci da Isus zeli da njegovi ucenici budu jedno kao sto su on i Otac jedno. Dakle, Isus hoce da mi svi ljudi budemo u jednistvu, u istoj misli, volji kao sto su on i Otac..

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Agnostik__ рече

Neka glupost poput ove?

"..u kome, njegovom krvlju, imamo otkupljenje, oprost grijehova po bogatstvu milosti njegove" (Ef 1;7)

Mozes li objasniti ovo?

pa ti si bukvalista na kvadrat...

budi onda bukvalista do kraja pa umesto čitanja knjiga kreni da tražiš epruvete "krvi njegove" jer je spasenje tačno tako zapisano. 

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

Чак и ако у том стиху не видиш Тројицу, што је занимљиво јер је стих јасан, у остатку те главе ти је Тројица из тог стиха представљена на више места и не би са тим требало да имаш проблема.

Pa ne vidi, jer tu pise 'Bog Isusa Hrista'..

пре 2 минута, Vladan :::. рече

Невоља је што тим примером ништа ниси доказао осим вађења Мојсеја и Исуса из контекста.

Jedino sto mogu reci na ovo je da se ne slazemo po tom pitanju, jer mi nije bio cilj da izvadim to iz konteksta, nego da ti dokazes da je 'bog' titula koja se odnosi na nekog ko je mocan ili ima uzvisen polozaj, a to je jedan primjer, ja ti mogu da ti jos njih. Recimo: "Rekoh: 'bogovi ste..'" (Psl 82;6)

пре 5 минута, Vladan :::. рече

Христос каже: ја и Отац смо једно. Ту нема места врдању, грчки текст је јасан без остатка. Остала места где смо ми људи једно као они, где смо ми једно Тело са Христом кроз Цркву то не поричу него потврђују. Ми не можемо између себе нити са Христом да будемо једно (Тело) ако он нам он као Бог није дао своје тело. Обична људска тела то не могу да обаве. Отац и Син имају исто природу (= "тело") а ми ваља да будемо као они "сједињени" у једно Тело. Отац нас чува као једно у Христовом Телу.

Isto tako, jedino sto ti mogu reci je da se ne slazemo, jer smatram da je on nije mislio da djeli s ocem bonzansku prirodu, nego da su u jednistvu po ppitanju misije i ostalog.. za to sam naveo njegove rijeci koje si ti protumacio na drugi nacin. On zeli da mi budemo u jedinstvu kao sto su on i otac u jedinstvu.

пре 6 минута, Vladan :::. рече

Не можеш да нађеш јер се не помиње реч титула а стручњак си за егзегезу и контекст? Наравно не помиње се реч титула али се помиње ово за Христа: "и изнад свакога имена што се може назвати". Дакле, и изнад било какве титуле, дакле, Христос Син Божији није титула јер је изнад ње. А није ни чудо ако је Христос "пре постања света" што значи да је Бог.

Ne, nego nisam znao na sta ciljas uopste, ali nebitno. Hajde lijepo zalijepi ovde to sto pise, pa cu prokomentarisati.

Подели на овим сајтовима

Svi da poštuju Sina kao što Oca poštuju. 

Да ли поштујеш Сина Божјег исто као и БОГА Оца?!!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, dragisa рече

pa ti si bukvalista na kvadrat...

budi onda bukvalista do kraja pa umesto čitanja knjiga kreni da tražiš epruvete "krvi njegove" jer je spasenje tačno tako zapisano. 

Ne, u redu je, samo prokomentarisi kako treba biti shvaceno i opusteno:

"..u kome, njegovom krvlju, imamo otkupljenje, oprost grijehova po bogatstvu milosti njegove" (Ef 1;7)

"Svi su zgrijesili.. opravdani su besplatno, njegovom miloscu po otkupljenju u Isusu Hristu. Njega je Bog izlozio da krvlju svojom bude pomirenje.." (Rim 3;24)

Ako imas vremena, ukljuci se i ti @Vladan :::.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Благовесник рече

Svi da poštuju Sina kao što Oca poštuju. 

Да ли поштујеш Сина Божјег исто као и БОГА Оца?!!

Naravno.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Agnostik__ рече

Imam razlog zbog kojeg pitam, otkricu ga posle. Sjecam se da sam kod jednog od otaca (ili nekog svestenika) procitao da je teologija otkupa rimokatolicka izmisljotina, a u Svetom Pismu stvari stoej drugacije, pa reko cisto da provjerim. :D

.

... došao je da ... pa, eto, otkriće posle.  U roku od ne više od dva dana ili će nestati ili će se pojaviti drugi nik. Ili će, pak, priznati ... tj. objaviti da je njihova vera iznad drugih.

Dakle niti je agnostik, tj. njegov 'nik nejm' treba da mu samo kupi dodatno vreme. A niti je JS, ili ev. protestant, kako su neki u momentu pomislili. Ponajmanje je pravosavan, a niti hrišćanin uopšte. 

Odgovor nije teško sagledati. ... ko u svojim knjigama ne negira tj pominje Isusa, ali mu poriče Božansku prirodu. 

Smaragdni kamičak, svojom ženskom intuicijom, beše najbliža kada ga opomenu da ne uporedjuje islam sa Pravoslavljem. 

Još jednom: neće proći više od dva dana ... 

.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

HRISTOS – BOG

KAKO POŠTUJETE OCA? Tako poštujte i Sina, jer Bog želi: „Da svi poštuju Sina kao što poštuju Oca. Ko (tako) ne poštuje Sina ne poštuje ni Oca koji ga je poslao“ (Jn. 5:23). O tome kako treba poštovati Boga: „Gospoda nad vojskama svetite; i On neka vam je strah i bojazan“ (Is. 8:13).

Primer jednakog poštovanja – jednako slavoslovlje Sinu i Ocu.

SINU: „Da se u svemu slavi Bog kroz Isusa Hrista, kome je slava i sila u vijekove vijekova“ (1 Petr. 4:11). „Njemu slava i sila u vijekove vijekova„. (1 Petr. 5:11). „Onome što sjedi na prijestolu, i Jagnjetu, blagoslov i čast i slava i moć u vijekove vijekova“ (Otk. 5:11).

OCU: „Jer je od Njega i kroz Njega i radi Njega sve. Njemu slava u vijekove“ (Rim. 11:36). „Po volji Boga i Oca našega, Kojemu slava u vijekove vijekova“ (Gal. 1:4-5). „A Caru vijekova, neprolaznome, nevidljivome, jedinome premudrome Bogu, čast i slava u vijekove vijekova“ (1 Tim. 1:17).

KOLIKO IMAMO GOSPODA: „Reče Gospod Gospodu mom“ (Ps. 110:1). „Mi imamo samo jednoga Boga Oca, od kojega je sve i za kojega smo mi, i jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz kojega je sve i mi kroz njega“ (1 Kor. 8:6). „Jedan Gospod, jedna vjera, jedno krštenje“ (Ef. 4:5). Ako reč „Jedan Bog“ isključuje Sina iz Božanstva, onda naziv Sina „Jedan Gospod“ isključuje Oca iz Gospodstva. „Gospod“ je Ime Božije. (Is.42:8; Ps.83:18; 68:4; Am.5:8; 9:6.)

DA LI STVORENJE MOŽE DA SE NAZIVA BOGOM?: A da li može istinitim? Značenje reči „Istiniti“? „A znamo da je Sin Božiji došao i dao nam razum da poznajemo Istinitoga; i jesmo u Istinitome, u Sinu njegovom Isusu Hristu. On je istiniti Bog i život vječni“ (1 Jn. 5:20). „Bog koji je iz davnine mnogo puta i raznim načinima govorio ocima preko Proroka, u ove posljednje dane govorio je nama preko Sina, kojega postavi nasljednikom svega, kroz kojega je i vijekove stvorio; On koji je sjaj slave i obličje bića Njegovoga i koji drži sve moćnom riječju svojom, pošto sam vzvrši očišćenje grijehova naših, sjede sa desne strane Veličanstva na visinama„(Jevr. 1:1-3)

KO SE JAVIO U TELU?: I zaista velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u tijelu“ (1 Tim. 3:6)

Jer kome od anđela ikada reče: Sin moj jesi Ti, ja te danas rodih?“ (Jevr. 1:5). Sin je Rođen: (Ps.2,7; Dela ap. 13,33; Jevr.5,5; Prič.8,24;25; 1Jn.5,1; Kol. 1,15).

Pitanje za „Jehovine svedoke“: da li može Anđeo da poseduje sopstvenu božansku silu? „Pošto nam je njegova božanska sila darovala sve što je potrebno za život i pobožnost“ (2 Petr. 1:3).

Da se Hristos vjerom useli u srca vaša… da biste se ispunili svakom punoćom Božijom“ (Ef. 3:17,19). Kako je to moguće ako Hristos nije Bog? Dakle ako se Anđeo useli u srce i ispuni ga svakom punoćom Božijom, šta onda Bog ima da dopuni tu?

Hristos je Bogočovek: „Jer u Njemu obitava sva punoća Božanstva tjelesno“ (Kol. 2:9).

U početku bješe Logos (Riječ), i Logos bješe u Boga, i Logos bješe Bog“ (Jn. 1:1). Nije se pojavilo u početku u Boga, već „bješe„. Sin je Bog „niti mu dani imaju početka niti mu život ima svršetka“ (Jevr. 7:3). Bespočetan je, jer je rođen van vremena: „od večnih vremena“ (Mih. 5:2). On je i Tvorac same večnosti: „Otac večni“ (Is.9:6). Hristos je „Načelnik života“ (Dela ap. 3:15) i sam život (Jn. 14:6; 1 Jn 1:2).

Apostol Toma: „Gospod moj i Bog moj! Reče mu Isus: … blaženi koji ne vidješe a vjerovaše„. (Jn, 20:28-29).

PRED KIM JE IŠAO JOVAN KRSTITELJ?: Kome je pripravljao put? „I mnoge će sinove Izrailjeve obratiti Gospodu Bogu njihovome; I on će naprijed ići pred njim u duhu i sili Ilijinoj“ (Lk. 1:16-17; vidi Mal. 3:1).

Jovan Krstitelj citira Isaiju: „pripravite put Gospodnji; poravnite staze njegove“ (Lk. 3:4). Kod Isaije: „Pripravite u pustinji put Gospodnji, poravnite u pustoši stazu Bogu našem“ (Isa. 40:3), tj. Hristu.

Odriču se jedinoga Vladike i Gospoda našega Isusa Hrista“ (Jud. 1:4). „Ja te, dakle, zaklinjem pred Bogom i Gospodom našim Isusom Hristom“ (2 Tim. 4:1). „Očekujući blaženu nadu i javljanje slave velikoga Boga i Spasa našega Isusa Hrista“ (Tit. 2:13).

Ovde reč „i“ ne odvaja, već dopunjuje, kao naprimer: „Boga i Oca (Rim.15,16;Kor.15,24; Kol.2,2).

„Za Sina pak: Prijesto je tvoj, Bože, vavijek vijeka; … zbog toga te pomaza, Bože, Bog tvoj … kome od anđela ikad reče: Sjedi meni sa desne strane“ (Jevr. 1:8, 9,13). „Bog silni, Otac večni“ (Is. 9:6).

Apostoli su neznabošcu rekli: „Vjeruj u Gospoda Isusa Hrista i spašćeš se ti i sav dom tvoj… i radovaše se sa svim domom svojim što je povjerovao u Boga“ (Dela ap. 16:31,34).

„NIKO NIJE BLAG OSIM JEDNOGA BOGA“ (MT. 19:17). „Blagodat Gospoda Isusa Hrista … sa svima vama“ (2 Kor. 13:13). „I Logos postade tijelo i nastani se među nama, … pun blagodati i istine“ (Jn. 1:14).

Jer je napisano: Gospodu Bogu svome klanjaj se i njemu jedinome služi“ (Mt. 4:10). „Gospodu Hristu služite“ (Kol. 3:24). „I neka mu se (Hristu) poklone svi anđeli Božiji“ (Jevr. 1:6). „Da se u Ime Isusovo pokloni svako koljeno što je na nebesima i na zemlji i pod zemljom“ (Fil. 2:10).

ZBOG ČEGA SU RASPELI HRISTA?: „Što i Boga nazivaše svojim Ocem gradeći se jednak Bogu“ (Jn. 5:18). „Koji budući u obličju Božijem, nije smatrao za otimanje to što je jednak sa Bogom“ (Fil. 2:6).

„Slavu svoju neću dati drugom“ (Is. 42:8; 48:11). A Hristos je slavu Oca imao oduvek: „I sada proslavi ti mene, Oče, u tebe samoga, slavom koju imadoh u tebe prije nego svijet postade“ (Jn. 17:5). On je Gospod slave: „Imajte vjeru u našega Gospoda slave Isusa Hrista“ (Jak. 2:1). „Ne bi Gospoda slave razapeli“ (1 Kor. 2:1). Bog je dao slavu drugome?

SVUDAPRISUTAN JE JEDINO BOG: „Govori Gospod; ne ispunjam li ja nebo i zemlju?“ (Jer. 23:24). „Onaj koji siđe to je isti koji i uziđe više sviju nebesa da ispuni sve“ (Ef. 4:10). „Jer gdje su dva ili tri sabrana u Ime Moje, ondje sam i Ja među njima“ (Mt. 18:20). „I niko se nije popeo na nebo osim Onaj koji siđe s neba, Sin Čovječiji koji je na nebu“ (Jn. 3:13; 14:23).

STVORENJE NE MOŽE POZNATI TVORCA: „Jer ko poznade um Gospodnji? Ili ko mu bi savjetnik?“ (Rim. 11:34; Jov. 26:14; 37:23; Ps. 145: 3). „Tako i šta je u Bogu niko ne zna osim Duha Božijega“ (1 Kor. 2:11). „Niko ne zna Sina do Otac; niti Oca ko zna do Sin“ (Mt. 11:27). „Kao što Otac poznaje mene i ja Oca“ (Jn. 10: 15; 8:55).

KO I ŠTA MOŽE SAVETOVATI BOGA?: „Ili ko mu bi savjetnik?“ (Rim. 11:34; Is. 46:10). Međutim, upravo „namera je Gospodnja tvrda doveka“ (Ps.33:11; Is. 46:10; „Po određenom savjetu i promislu Božijem“ (Dela 2: 23; 4:28). „To su odredili stražari i izrekli sveti“ (Dan. 4:14). Međutim, stvorenje nije savetnik Bogu već je Sin „Divni Savetnik“ (Is.9:6).

DA LI JE PO LIKU BOŽIJEM STVOREN ČOVEK?: „Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi“ (1 Mojs. 1:26). „Jer sam ja Bog, i nema drugog Boga, i niko nije kao ja“ (Is. 46:9; 2 Mojs. 9:1). Čak ni u delima ne može biti sličnog Bogu „u velikim delima, koja si učinio, Bože, ko je kao Ti?“ (Ps. 71:19).

Tada mu govorahu: Ko si ti? I reče im Isus: Početak, što vam i kažem“ (Jn. 8:25; 2 Mojs. 3:14). Hristos je „slavnije Ime naslijedio“ (Jevr. 1:4).

Pitanje: kakvo Ime?

U ČIJEM IMENU IMAMO SPASENJE? Jer nema drugoga Imena pod nebom danoga ljudima kojim bismo se mogli spasti“ (Dela ap. 4:12). U kome je spasenje? Sem Hrista „nema ni u jednome drugome spasenja“ (Dela ap. 4:11). „Jer rasudih da ne znam među vama išta sem Isusa Hrista“ (1 Kor. 2:2).

Da li je Sin iznad svih, tj. da li je Svevišnji? O Hristu je napisano: „Koji odozgo dolazi nad svima je … a koji dolazi s neba nad svima je“ (Jn. 3:31).

Pitanje za „Jehovine svedoke„: Jahve govori: „Ja sam prvi i Ja sam poslednji, i osim Mene nema Boga“ (Is. 44:6). „Ja, Gospod, prvi i poslednji, Ja isti.“ (Is. 41:4). „Čuj me, Jakove i Izrailju, kog Ja pozvah: Ja sam prvi, Ja sam i poslednji“ (Is. 48:12).

Hristos govori: „Ja sam Prvi i Posljednji“ (Otk. 1:17). „Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak“ (Otk. 22:13). „Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak… i biću mu Bog“ (Otk. 21:6-7). „Ja sam Alfa i Omega, govori Gospod Bog, Koji jeste i Koji bješe i Koji dolazi, Svedržitelj“ (Otk. 1:8).

Šta znači reč „Svedržitelj“? Za Hrista je pisano: „Koji drži sve moćnom riječju svojom“ (Jevr. 1:3). „I On je prije svega, i sve u njemu postoji“ (Kol. 1:17). „jer si Ti stvorio sve, i voljom tvojom sve nastade i sazda se“ (Otk. 4:11).

I još: „u vlasti su Gospodu vrata smrtna“ (Ps. 68:20).

Hristos govori: „imam ključeve od smrti i od pakla“ (Otk. 1:18; 3:7;9:1; 20:1).

KO JE SUDIJA?: „I nebesa oglasiše pravdu Njegovu, jer je taj sudija Bog“ (Ps. 50:6). „Bojte se Boga, i podajte mu slavu, jer dođe čas suda njegova (Božijeg)“ (Otk. 14:7). „Jer ćemo svi predstati sudu Hristovom… Dakle, svaki će od nas dati Bogu odgovor za sebe“ (Rim. 14:10,12; 2 Kor. 5:10). „Jer Otac ne sudi nikome, nego je sav sud dao Sinu“ (Jn. 5:22).

Jahve: „Ja Gospod ispitujem srca i iskušavam bubrege, da bih dao svakome prema putevima njegovim i po plodu dela njegovih“ (Jer. 17:10; Ps. 7:11). Hristos: „Ja sam koji ispituje bubrege i srca, i daću svakome od vas po djelima vašim“ (Otk. 2:23).

KO DOLAZI DA SUDI?: „Evo, On dolazi sa oblacima, i ugledaće ga svako oko, i oni koji ga probodoše… Ja sam Alfa i Omega, govori Gospod Bog, Koji jeste i Koji bješe i Koji dolazi, Svedržitelj“ (Otk. 1:7-8). „Dolazim uskoro“ (Otk. 3:11; 22:6). „Da, doći ću skoro. Amin, da dođi, Gospode Isuse!“ (Otk. 22:20; 4:8). Mi čekamo: „pravednoga suda Boga, Koji će dati svakome po djelima njegovim“ (Rim. 2:5-6).

Hristove reči: „Evo dolazim uskoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po djelima njegovim“ (Otk. 22:12).

O danu Suda: „dan gnjeva i otkrivanja pravednoga suda Boga“ (Rim. 2:5). „Jer dođe veliki Dan gnjeva njegova (Jagnjeta), i ko može opstati?“ (Otk. 6:17). „Dan onaj veliki Boga Svedržitelja“ (Otk. 16:14).

KO JE SPASITELJ?: O Hristu je pisano: „nema ni u jednome drugome spasenja“ (Dela ap. 4:11). Mi čekamo „javljanje slave velikoga Boga i Spasa našega Isusa Hrista“ (Tit. 2:13; 1 Jn. 4:14).

Jahve: „Ja sam, Ja sam Gospod, i osim mene nema Spasitelja“ (Is. 43:11; 45:21).

KO JE ISTINA?: „Ja sam put i istina i život“ (Jn. 14:6). „Duh je istina“ (1 Jn. 5:6).

KO JE SVETLOST?: „Bog je svjetlost“ (1Jn. 1:5). Hristos „svjetlost istinita“ (Jn. 1:9). „Ja u svijet dođoh kao svjetlost“ (Jn. 12:46; 12:35; 3:19). Koji će ti „Gospod biti videlo večno“ (Is. 60:20)? A „Isus Hristos je isti juče i danas i u vijekove“ (Jevr. 13:8). Apostoli su svetlost samo zbog svog služenja (Jn. 1:7-9).

KOLIKO JE NEBESKIH NASTAVNIKA?: „Bog je najviši svojom silom, ko je učitelj kao On“ (Jov. 36:22). „jer je u vas jedan Nastavnik, Hristos“ (Mt. 23:10).

KO JE STVORIO NEBO I ZEMLJU?. Poklanjati se stvorenom kao Tvorcu je zabranjeno: „više poštovaše i poslužiše tvari nego Tvorcu“ (Rim. 1:25). Sin je Tvorac: „Jer Njime bi sazdano sve, što je na nebesima i što je na zemlji, što je vidljivo i što je nevidljivo … sve je Njime i za Njega sazdano. I On je prije svega, i sve u njemu postoji“ (Kol. 1:16-17). „Sve kroz njega postade, i bez njega ništa ne postade što je postalo“ (Jn. 1:3). „I moja je ruka osnovala zemlju, i moja je desnica izmerila nebesa peđu“ (Is. 48:13). Ovaj stih je o Sinu: „a sada Gospod Gospod posla me i Duh Njegov“ (stih 16)). „Za Sina pak: Ti, Gospode, u početku osnova zemlju, i nebesa su djelo ruku tvojih“ (Jevr. 1:8,10). Otac je Tvorac: „Ja sam načinio zemlju i čoveka na njoj stvorio, ja sam razapeo nebesa svojim rukama“ (Is. 45:12). „Ja Gospod načinih sve: razapeh nebo sam, rasprostreh zemlju sam sobom“ (Is. 44:24). „Onaj Koji je sve sazdao jeste Bog“ (Jevr. 3:4). Bog stvara mišlju: Jer. 51:15; 10:12).

KO JE NAŠ CAR NEBESKI?: Jehova „sedeće … kao Car uvek“ (Ps. 29:10; Jer. 10:10). O Hristu: „i carstvu Njegovu neće biti kraja“ (Lk. 1:33; Is. 9:7). Jehova „Car Izrailjev“ i Hristos „Car Izrailja“ (Zah. 9:9:; Mt. 21:5). „Car mira“ (Jevr. 7:2). A „Bog caruje nad narodima“ (Ps. 47:8). Sin vlada svime: „I sve Moje Tvoje je, i Tvoje Moje“ (Jn. 17:10). „Sve što ima Otac Moje je“ (Jn. 16:15; Mt.11:27). Ne postoje dva prestola već jedan: „sjedoh sa Ocem Mojim na prijestolu Njegovom“ (Otk.3:21), a Anđeli stoje (Dan. 7:10; Is.6:2; 3 Car. 33:19).

Jehova: „neće se poreći, da će Mi se pokloniti svako koleno“ (Is. 45:23). „Da se u Ime Isusovo pokloni svako koljeno što je na nebesima i na zemlji i pod zemljom“ (Fil.2:10)

KO JE VASKRSAO ISUSA? „Razvalite ovaj hram i za tri dana ću ga podići… A On govoraše o hramu tijela Svojega“ (Jn.2:19,21).

KOGA JE VIDEO ISAIJA? Opisujući u šestoj glavi? Oca? (Is. 6:1) Sina? (Jn. 12:41) Ili Svetoga Duha? (2 Dela ap. 28:25-27). „sluga Moj koga izabrah, da biste znali i verovali Mi i razumeli da sam Ja“ (Is.43:10).

DA LI JE DUH HRISTOV DUH BOŽIJI ILI DUH ANĐELSKI? A vi niste po tijelu nego po Duhu, pošto Duh Božiji živi u vama. Ako pak neko nema Duha Hristova, on nije njegov“ (Rim. 8:9). Proroštva su „pokretani Duhom Svetim govoriše sveti Božiji ljudi“ (2 Pet. 1:21)., tj. Duhom Božijim? Taj isti Petar govori da prorocima „javljaše Duh Hristov koji bješe u njima“ (1 Pet. 1:11).

KO ĆE VASKRSNUTI MRTVE U DAN SUDA? Evo, ja ću otvoriti grobove vaše, i izvešću vas iz grobova vaših“ (Jez. 37:12, 4-5). „jer dolazi čas u koji će svi koji su u grobovima čuti glas Sina Božijega, i izići će“ (Jn. 5:28-29; 6:40;44).

Hristos je „Kamen spoticanja i Stijena sablazni“ (1 Pet. 2:7). O Jehovi: „I biće vam svetinja, a kamen za spoticanje i stena za sablazan“ (Is.8:14).

(Kamen, stena – na grčkom „kifa“).

Jehova: „dajte Mi Moju platu; ako li nije nemojte; i izmeriše Mi platu, trideset srebrnika“ (Zah.11:12). Sve to apostol Matej odnosi na Hrista (Mt. 27:9).

DA LI MOŽE TVAR DA IMA SAMOBITNU PUNOĆU ŽIVOTA? Jer kao što Otac ima život u Sebi, tako dade i Sinu da ima život u Sebi“ (Jn. 5:26). „jer što On čini, to isto čini i Sin“ (Jn. 5:19). „Jer kao što Otac podiže mrtve i oživljava, tako i Sin koje hoće oživljava“ (Jn.5:21). „Otac Moj do sada djela, i ja djelam“ (Jn. 5:17). Ovo nije opravdanje, već izjednačavanje. Analogija „carske odežde“: sluga je odenuo carske odežde. Pitali su ga: kako si se usudio da to uradiš? On je odgovorio: car oblači, pa oblačim i ja. Da li opravdao sluga? Na šta on pretenduje? Na ono što pripada isključivo caru. Tako može da se opravda samo onaj ko sebe smatra ravnim caru. Spasitelj, govoreći o delima Oca i o delima Svojim, činio je Sebe ravnim Ocu, zbog čega su Judejci i hteli da Ga ubiju.

Apostole koji su narušili subotu Spasitelj je opravdao poređenjem sa stvorenjem (Davidom), a Sopstveno narušavanje subote – poređenjem sa Tvorcem.

DA LI JE OSIM BOGA JOŠ NEKO SVEZNAJUĆ? Bog… zna sve“ (1 Jn. 3:20). Hristu: „Gospode, ti sve znaš“ (Jn.21:17). Ljudi, ako su i znali nešto natprirodno, znali su Duhom Božijim (1 Kor. 2:10). Hristos je znao sve „duhom Svojim“ (Mk.2:8).

Polemika

Mi smo takođe bogovi, Mojsej je bog, itd.

Treba gledati kontekst. Satana je tako nazvan zato što mu ljudi koje je razvratio služe na način na koji treba da služe Bogu, u takvom smislu je i reč: „njihov bog je trbuh“ (Fil. 3:19). A kontekst koji ukazuje na Božanstvo Jehove je isti kao i kada se govori o Hristu. „On je ISTINITI Bog“ (1 Jn. 5:20).

Začetnik tvorevine Božije (Otk.3:14).

Ovo nije u smislu „prvi“ od tvorevine. On je postavio početak tvorevini. Sam On „niti mu dani imaju početka“ (Jevr. 7:3). On je uzrok postojanja, Početak svakog stvaranja: „Sve kroz Njega postade“ (Jn.1:3). „Jer Njime bi sazdano sve“ (Kol.1:16). U tom stihu Hristos se obraća Crkvi: „Tako govori Amin, Svjedok vjerni i istiniti„… Za koga je On svedok verni i istiniti? Za nas ili za Oca? Zato je u odnosu prema nama On početak (uzrok) stvaranja.

Hristos je nazvan Anđelom (Is. 63:5).

Anđeo na grčkom znači „poslani“, „poslanik“. Na ovom mestu je upotrebljeno upravo u tom smislu (Jovan Kristitelj je nazvan Anđelom u Mt.11:10, Mal.3:1). Drugačije: Jehova je takođe Anđeo: „I kad se navrši četrdeset godina, javi mu se u pustinji gore Sinajske Anđeo Gospodnji u plamenu ognjenom u kupini… bi glas Gospodnji njemu: Ja sam Bog otaca tvojih… Ovoga Mojseja… Bog posla za starješinu i izbavitelja rukom Anđela koji mu se javi u kupini„. (Dela ap. 7:30-35) Upravo je Anđeo sebe nazvao Jehovom (2 Mojs. 3:4;14). Ko je dao ploče? „sa Anđelom, koji mu je govorio na gori Sinajskoj“ (Dela ap. 7:38; vidi 2 Mojs. 19:3). „A anđeo Gospodnji reče mi u snu: Jakove!… Ja sam Bog od Vetilja“ (1 Mojs. 31:11,13). Anđeo je rekao Agari o Izmailju: „jer ću od njega učiniti velik narod“ (1 Mojs.21:17,18, 19-20). Anđeo je rekao Avraamu: „sada poznah da se bojiš Boga, kad nisi požalio sina svog, jedinca svog, mene radi“ (1 Mojs. 22:11,12, 16). Sa kim se borio Jakov? „Bori se s anđelom, i nadjača; plaka, i moli Mu se“ (Os. 12:35, vidi 1 Mojs. 32:30). Ko je Bog Jakovljev? „Bog, kome su svagda ugađali oci moji … Anđeo, koji me je izbavljao od svakog zla, da blagoslovi decu ovu“ (1 Mojs. 48:15-16).

Ja ne mogu ništa činiti sam od Sebe… jer ne tražim volju Svoju (Jn. 5:30) Ove reči su izgovorene o pravednosti Suda: „sud je moj pravedan; jer ne tražim volju svoju no volju Oca„. Ovde Hristos govori o tome da On ne tvori ništa tuđe Ocu, ono što Otac ne bi učinio. Kao Bog, On ne može ni da želi ništa takvo što ne bi poželeo Otac. Hristos ukazuje na to da je Njegova volja istovetna Očevoj volji, da Oni imaju istu volju. A ako On ne može ništa da tvori, kako je onda „Otac … sav sud dao Sinu„? (Jn.5:22). Rečeno je: „Sin ne može ništa činiti Sam od Sebe nego što vidi da Otac čini“ (Jn. 5:19). „Otac moj do sada djela, i ja djelam“ (stih 17). Inače je Hristos bezvoljna marioneta i čak ne čovek, jer čovek tvori sam od sebe (inače za šta da se sudi grešnicima?)

Hristos Sebe nije nazivao Bogom.

A ako bi objavio, kako bi onda On „Sebe ponizio uzevši obličje sluge“ (Fil.2:7)? Svoje Božanstvo On ne ističe, već samo prikriveno govori o njemu. U Starom Zavetu Sin Sebe naziva Bogom: „Ja sam Gospod Bog tvoj“ (Is. 48:16-17). Samoispovedanje: „Ne bejah prorok“ (Amos. 7:14); Jovan Krstitelj: „I upitaše ga:… Jesi li ti prorok? I odgovori: Ne.“ (Jn. 1:21). Šta znači da Amos i Jovan nisu proroci?

Otac Moj veći je od Mene“ (Jn. 14:28). Ovo Hristos govori o Svojoj ljudskoj prirodi. Početak stiha: „Idem„. Gde ide, ako: „Ja sam u Ocu i Otac u meni“ (st.10)? Hristos u sebi ima dve prirode, zato je kao Bog, On uvek u Ocu (Jn.3:13), a kao čovek On ide Ocu na nebo (nebo je presto Moj – Is.66:1). Inače je nerazumljivo zašto učenici treba da se raduju vaznesenju Hrista Ocu? Ako je Sin oduvek manji od Oca, kakav značaj ima Njegovo vaznesenje? Zar onda svejedno ne ostaje manjim? Odlazak Hrista Ocu postavlja početak proslavljenju ljudske prirode. Tome su i trebali da se raduju učenici.

Подели на овим сајтовима

Boga niko nije video.

Međutim, „Jedinorodni Sin koji je u naručju Oca, on ga objavi“ (Jn.1:18). U Hristu vidimo Boga preko Njegove ljudske prirode. Ranije se Gospod javljao samo u obrazima: tri muža Avraamu (1 Mojs. 18. gl). „Videh Gospoda gde sedi na prestolu“ (Is. 6:1). „videh Gospoda gde sedi na prestolu Svom“ (1 Car.22:19). „Videh Gospoda, a On stajaše na oltaru“ (Am. 9:1). „Gledah dokle se postaviše prestoli, i starac sede, na kome beše odelo belo kao sneg“ (Dan. 7:9). „Boga videh licem k licu, i duša se moja izbavi“ (1 Mojs. 32:30). Tek u dan Suda „ćemo Ga vidjeti kao što jeste“ (1 Jn.3:2). „Jer sad vidimo kao u ogledalu, u zagonetki, a onda ćemo licem u lice“ (1 Kor. 13:12; Jez, 1:26).

A o danu tome ili o času niko ne zna … ni Sin, do jedino Otac (Mk.13:32).

Bog Sebe često stavlja u položaj tobožnjeg neznanja iz pedagoških ciljeva. Adamu: „Gde si?“ (1 Mojs. 3:9). Kainu: „Gde ti je brat Avelj?“ (1 Mojs.4:9) „Molitve, ne slušam“ (Is.1:15). (Zar ne čuje?) Isus postupa isto. Samarjanki: „Idi, zovi muža svojega“ (Jn.4:16), a zatim joj je Sam rekao sve o njenim muževima.Otac je kroz Sina „vekove stvorio“ (Jevr. 1:2), to jest, vremena i rokove. Zar Onaj Ko je stvorio vreme Sam ne zna za poslednji dan? Ovde Gospod Sebe takođe pokazuje kao da ne zna sa promislom, želeći da pokaže da čoveku nije potrebno da zna kada će kraj sveta. Da je potpuno odbio da odgovori, učenici bi odstupili ali bi nastavili sa željom da saznaju. Kasnije na direktan odgovor o datumu Hristos oštro odseca dalja pitanja: direktno rekavši: „Nije vaše znati vremena i rokove“ (Dela ap.1:7). Zašto je sakrio – vidi Mk. 13:33-36.

Onda će se i sam Sin pokoriti Onome koji mu sve pokori“ (1 Kor.15:28).

„Pokoriti se“, tj pokoriti Telo Svoje (Crkvu) će privesti Ocu. Šta, zar smatrate da Sin nije uvek bio pokoran Ocu? Pri odricanju Trojice nije jasno Ko „položi sve neprijatelje pod noge Svoje“ (1 Kor.15:25)? U stihu 25 Sin, a u stihu 27 Otac „koji Mu (Sinu) pokori sve„. Ispostavlja se da sila Božija u Hristu nije Hristova, već sila Oca. Međutim, nije tako: „Pošto nam je Njegova (Hristova) božanska sila darovala sve što je potrebno za život“ (2 Petr.1:3). Pošto je Pavle rekao o Sinu, da će On oboriti neprijatelje, da ne bi Sina smatrali odvojenim od Oca, piše: „da bude Bog sve u svemu„, naglašavajući time jedinstvo Oca i Sina.

Podignuće vam Proroka… kao mene (Dela ap. 3:22).

Kao mene“ – govori se o služenju. Hristos i Mojsej su slični po njihovom služenju (zaključivanje Zaveta). Petar ukazuje na to da je Bog već zaključio Novi Zavet, a prethodni je zastareo. Ne govori se o prirodi Spasitelja, već o Njegovom Novom Zavetu sa ljudskim rodom kome je Stari Zavet bio obrazac; o tome vidi stih 24-25.

Ali sjesti meni s desne i s lijeve strane, nije moje da dam, nego kojima je pripremio Otac moj“. (Mt. 20:23).

Vlast Sina da nagrađuje i kažnjava je apsolutna „jer Otac ne sudi nikome, nego je sav sud dao Sinu“ (Jn. 5:22; 2 Kor. 15:28). Sav! Upravo Sin nagrađuje i kažnjava: Mt. 25:33-34, 41; priča o deset devojaka (Mt. 25:12); o najvišoj nagradi: apostol Pavle: „nego se potrudih više od sviju njih“ (1 Kor. 15:10), znači da će i dobiti najveći venac, jer „svaki će primiti svoju platu prema svome trudu“ (1 Kor.3:8). A ovenčava Hristos: (2Tim.4,7-8;Tit.2,13). Udeo svakog čoveka ne zavisi ni od Oca, ni od Sina. Ako bi pripadalo Ocu da „daruje da se sedne„, onda bi pripadalo i Sinu, „jer što On čini, to isto čini i Sin“ (Jn. 5:19). Hristos je obećao apostolima borbu i mućenja, a nagradu je nemoguće obećati, jer ona još nije zaslužena. Sve zavisi od samih apostola. On im je ukazao put ka pobedi, ali samu pobedu oni moraju da izvojuju. Analogni primer je sa sudijom u ringu. Dolazi majka jednog od boraca i moli ga da mu se da titula. Sudija odgovara: mogu da organizujem borbu sa šampionom, ali ne zavisi od mene da mu da titulu. Titulu će dobiti onaj ko zasluži. Da li ovo svedoči o tome da sudija nema vlast da sudi u ringu? Ne.

Ako bi sve zavisilo od Oca i Sina svi bi dobili vence jer Gospod ljubi sve bez izuzetka (Mt. 23:37-38). Sešće sa desne „kojima je pripremio Otac moj“ to jest, ko je dostojan tog Carstva koje je pripremio Otac od stvaranja sveta (Mt. 25:34).

„Bog je glava Hristu“ (1 Kor.11:3).

Ovde se govori o neophodnosti jedinstva volje svakog muža sa voljom Hrista (1. st) i žene sa voljom muža po obrazu jedinstva Hrista sa Bogom. ako reč „glava“ u ova tri slučaja ima isti smisao, onda koliko je svaki muškarac niži od Hrista, toliko i svaka žena treba da bude niže od muža (tj. bespogovorno ropstvo). A to nije hrišćanski!

„Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“ (Mt. 27:46).

Ovo je bilo osećanje bogoostavljenosti koje je Hristos trebalo da oseti da bi ga iscelio. Po prirodi su Otac i Sin nerazdvojni: „već je došao, da se razbjegnete svaki na svoju stranu, a Mene Sama ostavite: ali nisam Sam, jer je Otac sa Mnom“ (Jn. 16:32). „Ne ostavi Otac mene sama; jer ja svagda činim što je njemu ugodno“ (Jn. 8:29). Zar je Raspeće bilo neugodno Bogu?

Zašto se Hristos molio? Iz nekoliko razloga. Kao prvo, zato što su to od Njega očekivali. Marta: „sada znam, da što god zaišteš u Boga, daće ti Bog“ (Jn.11:22). I Hristos se radi njih pomolio: „A ja znadoh da Me svagda slušaš; nego rekoh naroda radi koji ovdje stoji, da vjeruju da si Me Ti poslao“ (Jn. 11:42). Tako i Otac govori: „I proslavih, i opet ću proslaviti!… Ovaj glas nije bio mene radi no vas radi“ (Jn. 12:28, 30). Hristos je mnogo činio da bi naučio ljude smirenju: oprao je noge učenicima. „Kad vam, dakle, oprah noge, Ja Gospod i Učitelj, i vi ste dužni jedni drugima prati noge. Jer sam vam dao primjer da, kao što Ja učinih vama, i vi činite“ (Jn. 13:14-15). Da li je postojala neophodnost za pranje nogu apostolima? Ne! Da li je bilo neophodno naučiti ih smirenju? Da! Tako je i molitva neophodna radi očigledne pouke o nadanju na Gospoda. Da se nije molio u prisustvu apostolima, oni Ga ne bi zamolili: „Gospode, nauči nas moliti se“ (Lk.11:1). Učitelj uči ne samo rečima, već i primerom.

Drugo, zašto se Hristos molio ne pri velikim čudima, već pri malim? Ako bi se On molio samo radi pomoći sviše, onda bi trebalo da se moli za sva čuda kao što su to činili proroci, ili makar za veća. Ali On se nije molio, pokazujući da Sam ima silu da čini čuda. Tako je, blagosiljajući hlebove za hiljade naroda, Hristos se, pogledavši na nebo, pomolio (Mk.6:41), a vaskrsavajući mrtve (Lk. 7:14; 8:54), opraštajući grehe, dajući zakon (Mt.5:28), zaključujući zavet, nije molio! A šta je teže: izvršiti Sud, izgnati legion demona, ukrotiti more i hodati po talasima ili umnožiti hlebove? Značajno je da je Gospod Sam izgnavši bez molitve jednom rečju demone, rekao zatim: „A ovaj se rod ne izgoni osim molitvom i postom“ (Mt. 17:21). A Sam Sin Božiji nema potrebu za molitvom ili prizivanjem Očevog imena, kao što su to činili apostoli, čudotvoreći Hristovim imenom. (Dela ap.3,6; 4,10;30; 16,8).

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Благовесник рече

HRISTOS – BOG

Inace imam pravilo da ne odgovaram na postavljenje tekstove, jer ih i ja mogu postavljati iz svojih izvora, ali to ne radim, jer pretezno niko ne procita a i preopsirni su. Sta bih ja sad trebao da uzmem sve ove argumente i da jedan po jedan pobijam?

Na primjer, tu se navodi da se 'Bog javio u tijelu' (zanemaricu da je bog titula) a u sinajskom i jos nekim kodeksima, uopste ne stoji Bog, nego on..

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Agnostik__ рече

Naravno.

Како наравно када је једино право поштовање Оца БОГОПОШТОВАЊЕ!

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Благовесник рече

Како наравно када је једино право поштовање Оца БОГОПОШТОВАЊЕ!

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Tristatri рече

.

... došao je da ... pa, eto, otkriće posle.  U roku od ne više od dva dana ili će nestati ili će se pojaviti drugi nik. Ili će, pak, priznati ... tj. objaviti da je njihova vera iznad drugih.

Dakle niti je agnostik, tj. njegov 'nik nejm' treba da mu samo kupi dodatno vreme. A niti je JS, ili ev. protestant, kako su neki u momentu pomislili. Ponajmanje je pravosavan, a niti hrišćanin uopšte. 

Odgovor nije teško sagledati. ... ko u svojim knjigama ne negira tj pominje Isusa, ali mu poriče Božansku prirodu. 

Smaragdni kamičak, svojom ženskom intuicijom, beše najbliža kada ga opomenu da ne uporedjuje islam sa Pravoslavljem. 

Još jednom: neće proći više od dva dana ... 

.

Izvadio si te rijeci iz konteksta; rekao sam da cu posle otkriti razlog zbog kojeg sam pitao nesto u vezi otkupnine. Ne poricem bozansku prirodu Isusa Hrista, nego navodim argumente koje sam ja slusao dok sam vodio diskusije a nisam imao odgovor. Nemam utvrdjen stasv po tom pitanju jer to prevazilazi trenutno moje moci.

Sto se tice identiteta, stvarno ste dosadni. Hoces da ti ostavim ovde link svog licnog vebsajta (tu mi je i CV), i link od facebook- a i instagrama?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...