Jump to content

Ђецо...маните се романтике !

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 10. 11. 2019. at 16:14, obi-wan рече

Eto, napisah i to premda sam sasvim siguran da ti to odlicno znas

Expand  

e тако ,сад могу да назрем у ком грму лежи зец и много ми значи кад кажеш,јер баш не знам  тако одлично као што си ти претпоставио.Али кад ме упутиш прво у основ твога мишљења ,онда ћемо и моћи да се споразумемо  и разумемо један другога

On 10. 11. 2019. at 16:14, obi-wan рече

sta ti je to? Sloboda?

Expand  

па слобода је по мени да управо пре свега да имамо другачије мишљење,погледе....а они ти дођу као продукт личних сазнања,искустава па често и расположења...ја не видех реал хришћанство нити хладну срачунатост ,калупе и клишее а нити  пљувачину онога што би требало да је супротно томе....

нисам сам се надао да ћемо ући у комплекснији разговор ,па ћу додатна појашњења дати накнадно...врреме ми је за спавање

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2019. at 14:01, obi-wan рече

Evo, npr. upravo ova dva navedena su apsolutno suprotni pravoj romantici/ljubavi.

Expand  

А видиш, некоме су та два управо докази праве и чисте романтике :) 

On 10. 11. 2019. at 14:04, obi-wan рече

Naravno da nisu. Romantika nije folklorni milje u koji se tamo-nesto-levo oblaci da bi se lakse progutalo

Expand  

А некоме чак и то јесте баш романтика и рећи ће ти да са тим песмицама од Десанке и Џубрана немаш појма него "живиш у облацима мала" :))

Шалу на страну. Ти наступаш са позиције: ја знам шта је (моја) романтика, и то је то, нема шта да причамо даље. Али овде су људи, почевши од @Рапсоди, затим са разним примерима, песмама, снимцима, текстовима о љубави из романа итд. изнели разна мишљења и дефиниције.

А то значи да док се не дефинише и докаже шта је заиста права романтика сви ће бити у праву за свој субјективни доживљај о романтици као и за то да ли је добра или није.

Јер овде имамо свега, од тога да је романтика љубав према Христу до тога да је то серијско копи-пејст флертовање.

Подели на овим сајтовима

Romantika ne znam šta je po definicji

Iskreno meni je kao pojam dosadan 

Što ne znači da sam u pravu

Ako je to neko stanje izmedju dvoje ljudi, onda opet ne znam šta označava

Ako je osoba srećna, ispunjena u vezi. Ako postoji sloboda izmedju dvoje ljudi i strast i hemija i sve što mi mladi volimo....to je onda romantika.

Mora čovek da ima neku stalnu svest o tome dal mu/joj je u vezi lepo i ispunjujuce ili se stvari koče i kreću u sivu boju!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

"Ako je brak zasnovan samo na seksu,  onda fali cela jedna polulopta. A ako seksa nema i ako je to faktor frustracije, bolje da ste na poslu koji ne volite nego u takvoj vezi i braku. Zato što onda ni jedan prozor nije otvoren u kući vašeg braka!"

R. Darling 

"Man and woman"

• Свиђа ми се 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

@Vladan :::. 

Jasno je da ima razlike u tome sto kazes, ali ja pod romantikom podrazumevam ono sto su ljudi kao Desanka podrazumevali.

Nema razvodnjenosti, nema relativizacije, sve se uci, svemu se uci. Drugim recima, i romantika se uci, ako je vec neko ne zna. Jer mnogi kazu "ja velim da to-i-to nije umetnost, ili jeste umetnost" a bude bas suprotno tome, i jos banalno ocigledno.

Desanku i Santica sam postavio jer su klasici, etalon ljudskosti i poezije, apsolutni primeri u tome.

Moze neko da misli mimo njih, ali to nece da promeni cinjenicu da su oni klasici i etalon u tome sto su radili.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Problem je ovde sto je kod ljudi svaki pojam ili radnja postao toliko zamrsen i toliko neobjasnjiv da ga mnogo tupite u prazno !

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2019. at 17:11, Vladan :::. рече

Јер овде имамо свега, од тога да је романтика љубав према Христу до тога да је то серијско копи-пејст флертовање.

Expand  

Dakle, da podvucemo: uopste romantikom, u umetnickom i opsteljudskom smislu, smatra se Desanka, Santic, Dzubran, i ostali velikani pesme, knjige, cega vec. Zasto bas tako? Pa zato sto oni pevaju o ljubavi/Ljubavi, njihova rec se krece u toj egzistencijalnoj ravni, nije trivijalna i povrsna.

A to sto ljudi svasta smatraju pod romantikom je isto kao i kad pod ljubavlju smatraju svasta, pa pod umetnoscu, itd, itd.

Jasno je da bi bilo besmisleno da se ide za svim tim razvodnjenim "misljenjima" isto kao sto bi bilo bunilno da Kiju Kockar smatramo knjizevnicom.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2019. at 18:29, obi-wan рече

Jer mnogi kazu "ja velim da to-i-to nije umetnosti, ili jeste umetnost" a bude bas suprotno tome, i jos banalno ocigledno.

Expand  
  On 10. 11. 2019. at 18:36, obi-wan рече

A to sto ljudi svasta smatraju pod romantikom je isto kao i kad pod ljubavlju smatraju svasta, pa pod umetnoscu, itd, itd.

Expand  

Па да, то ти је отприлике тако нешто. Може бити а и не мора да значи :) 

On 10. 11. 2019. at 18:36, obi-wan рече

isto kao sto i Kiju Kockar nikad niko nece da smatra knjizevnicom.

Expand  

Није баш исто. Јер питање књижевности Кије је предмет општих друштвених културних стандарда док је романтика начин испољавања љубавне везе са конкретном женом. Ако се са њом не слажеш око тога шта је романтика онда си пуко колико год (за себе) био у праву.

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2019. at 18:42, Vladan :::. рече

Није баш исто. Јер питање књижевности Кије је предмет општих друштвених културних стандарда док је романтика начин испољавања љубавне везе са конкретном женом. Ако се са њом не слажеш око тога шта је романтика онда си прсо колико год (за себе) био у праву.

Expand  

To prosto nije tacno i ne moze da bude.

O romantici (nadam se) pricamo kao o delu same ljubavi. Sve sto ljubav obuhvata moze da bude i predmet romantike. Kako ce ko konkretno da primeni sve to - nema ogranicenja. @Flojd je dobro primetio napred na temi: svaki nacin ukazivanja paznje i neznosti je u osnovi romantika; ne samo cvece i bombone, nego i sve neizbrojno drugo sto moze da u datom momentu bude mogucnost da se dvoje vezu trajno.

U tom smislu mozemo da kazemo da je romantika (kao sto navedeni pesnici isto kazu) pevanje duse dusi, raspolozenje coveka obuzetog ljubavlju ili ceznjom.

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2019. at 18:33, Nikola Stojanovic рече

Problem je ovde sto je kod ljudi svaki pojam ili radnja postao toliko zamrsen i toliko neobjasnjiv da ga mnogo tupite u prazno !

Expand  

Не тролуј него давај неку књигу о романтике из тиа твои брда књиги што ги чуваш... ;) 

(ја у ствари немам појма како се говори по врањански него се само правим, а то је може бити и романтично некој ne_shvata )

Подели на овим сајтовима

On 10. 11. 2019. at 18:48, obi-wan рече

O romantici (nadam se) pricamo kao o delu same ljubavi. Sve sto ljubav obuhvata moze da bude i predmet romantike.

U tom smislu mozemo da kazemo da je romantika (kao sto navedeni pesnici isto kazu) pevanje duse dusi, raspolozenje coveka obuzetog ljubavlju ili ceznjom.

Expand  

Лоше су то дефиниције (мада се ја мање-више слажем) јер се дефинисање романтике заснива на љубави. А људи, опет, свашта подразумевају под љубављу. А има и разних врста љубави. И опет смо на истом субјективном нивоу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...