Jump to content

Ђецо...маните се романтике !

Оцени ову тему

Препоручена порука

Krenem ja juče da tražim u HBO spisku filmova nešto što bih pogledali supruga i ja.

Akcioni ...ne, triler...ne gleda mi se nešto napeto, komedije dosadile. Kliknem na dokumentarce i odmah grešnom meni jedan naslov privuče pažnju "I Bog stvori sex" ( And God created sex) iz 2011. godine. Naravno pustim film. Žena mi uputila pogled sažaljenja i nastavila da čita Lidlov katalog.

O čemu se radi ?

" Priča o ocu Ksaveriju Knocu, harizmatičnom monahu i porodičnom savetniku. Otvoren stav prema seksu predstavlja značajan deo njegovih predavanja. Objavljuje knjige i upravlja bračnim odmaralištima posvećenim novom konceptu seksualnosti. "

„I Bog stvori seks“ je portret monaha Ksaverija Knoca i njegovih učenika. Tokom razgovora sa bračnim parovima, otac Ksaveri uči kako da pomiri vatrenu religioznost sa radosnim seksualnim ispunjenjem, oslanjajući se na verska objašnjenja pape Jovana Pavla II. Izjave oca Ksaverija su u skladu sa zvaničnim zapovestima katoličke crkve, iako se povremeno pojave njegovi kritičari. Posmatrajući tri para koji dolaze u bračna odmarališta, film ukazuje na probleme sa kojima se suočavaju ljudi u braku dok pokušavaju da se oslobode seksualnih stega koje proističu iz religije.

Gledao sam pola sata i batalio. A tako sam puno očekivao. :D

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Broken рече

Priča o ocu Ksaveriju Knocu, harizmatičnom monahu i porodičnom savetniku. Otvoren stav prema seksu predstavlja značajan deo njegovih predavanja.

Otac Justin Savinski...ne treba ti film :D.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Natasa. рече

Otac Justin Savinski...ne treba ti film :D.

Sećam ga se. Jel' on imao univerzalni recept za svaku nezadovoljnu ženu ? Ono da joj treba neki čovek s planine da je ...(ne znam kao da kažem)... tretira jedno sat vremena intenzivno i svi problemi rešeni. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Broken рече

Sećam ga se. Jel' on imao univerzalni recept za svaku nezadovoljnu ženu ? Ono da joj treba neki čovek s planine da je ...(ne znam kao da kažem)... tretira jedno sat vremena intenzivno i svi problemi rešeni. :smeh1:

Јесте, он је то рекао. У контексту приче о мужу који мисли да је ,,побожнији" уколико се што више уздржава (на пример током поста)  и који не жели да легне са женом кад се њој баш то ради- отац Јустин је рекао да је такво понашање мужа ,,криминал", и да онда жена слободно може да превари таквог мужа и да никакву кривицу не осећа због тога. 

Има то предавање на интернету. Иначе, отац Јустин је покојни, а имао је једно здраво расуђивање о браку и брачним односима. 

Подели на овим сајтовима

Иначе, што се тиче теме. Не слажем се да заљубљеност и романтику треба одбацити. Напросто, онда без тога, не би нам живот био леп, нимало. 

Али, ако је Рапсоди у уводном посту под тим подразумевала илузију, онда би могао са нечим и да се сложим. Јер, често се дешава да људи кад се заљубе онда о тој особи у коју се заљубе створе неку слику која није баш реална, него коју су они пројектовали на њу. Једноставно, виде у њој само све позитивно, лепо, виде само добре стране, итд. Е кад онда боље упознају ту особу, кад виде да баш није тако, виде њене лоше стране, сруши им се та слика, и онда дође до великог разочарења. Поготово ако нису успели да буду са њом. Е то  може бити негативна страна заљубљености. То се дешава кад су људи млади, пуни страсти, итд. Али, с временом човек сазрева, научи да правилно расуђује и оцењује, научи и да контролише емоције, итд. Нарочито ако се у младости опекао.

Али, заљубљеност има много више позитивних страна, она позитивно утиче на човека, мења га, оплемењује у много чему више чини га бољим човеком. Из ње може, и најчешће тако и буде, израста љубав која после траје до краја.

Што се тиче оног да се треба оженити/удати до 25, што је Рапсоди исто написала, ни са тим се не слажем, прво што то укида људску слободу, и ту се слажем са Обијем што је написао на претходним странама, а друго- често тако младо жењење/удавање може бити последица управо те илузије коју с почетка критикује Рапсоди. Наиме, заљубе се двоје, стекну илузију, онда мисле да је то то, оће да се венчају. И венчају се тако млади, не знајући у суштини још ништа један о другом. И онда, послењ неког времењна, схвате да то није баш тако, дупознају своје лоше стране, па плус родитељи и остало. На крају се посвађају, разочарају, разведу. Још ако имају и децу, невоља буде још већа. А има таквих случајева. Зато, треба полако, не журити нигде, упознати добро особу са којом, упознати је на сваки начин, заволети је такву каква јесте, па тек онда може у брак. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Православни Србин рече

о, треба полако, не журити нигде, упознати добро особу са којом, упознати је на сваки начин, заволети је такву каква јесте, па тек онда може у брак. 

To vazi za one mladice i devojke od 25 do 30. Za nas matore to ne vazi. :)))

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Broken рече

Priča o ocu Ksaveriju Knocu, harizmatičnom monahu i porodičnom savetniku... otac Ksaveri uči kako da pomiri vatrenu religioznost sa radosnim seksualnim ispunjenjem

Manja gre`ota bi bila da si otis`o pravo na redtube...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Grizzly Adams рече

Је л то неки комунисти?

Ne pitaj... ako nisu i gori...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

U skladu s temom, danas sam sasvim slucajno evocirala uspomene na moju platonsku ljubav iz srednje skole. :D  Tako su me nesto ponele emocije kad sam vratila slike, izgleda da je tacno da kad gledate sa odredjene vremenske distance sve izgleda mnogo lepse i sjajnije. :0212_rolleyes: Bas sam kreten, nikad mu nisam pokazala da mi je stalo, a on bi se odsekao svaki put kad bi me video. Postojao je mnogo veliki razlog s moje strane da ne budem s njim, ali sam ga volela, a on to nije znao. I dan-danas je gotovo isti razlog zasto ga ne nadjem. :(( 

Eto, da ne kazete da sam bezdusna, imam i ja emocije. Ponekad. :ani_biggrin::tongue:

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

Сад сам стара старица, што је лепше звучи него баба, мада је ово друго форумски истинитије. а кад бејах млађахна ја, упознах једног сликара, и љубав планула је та за свега неколико часова. И пале бомбе сред земље које нестало је, а нас двоје у мало квадрата испунисмо срце своје...Кад чедо наше загугутало је, и проходало, и врата своје собе први пут пред нама затворило, неста чара, јер чар тек илузија беше. Уметнички пројекат где свести о Божијој љубави није било. Сад стара сам старица, и Господу речи своје у срце слажем

усрци се ти у срце моје, јер двоје су једно тек кад пред Тобом стоје

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Anika рече

Eto, da ne kazete da sam bezdusna, imam i ja emocije. Ponekad. :ani_biggrin::tongue:

Jeste, bar si volela Platona... :smeh1: :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

On 10.11.2019. at 16:38, Bokisha рече

У последње време се говори да младе генерације не знају шта је то романтика и романтична љубав. Замера им се да су помало егоисти, да у односима стављају акценат на материјално, на сексуалност. Све ове замерке полазе од претпоставке да су романтика и романтична љубав висока вредност.

И где је ту проблем? Проблем је у томе што романтичну љубав, као што каже и њено име, није могуће остварити у стварном животу. Роман није живот и узори из романа нису добри узори за живот. Због тога је особа која у свом стварном животу очекује романтичну љубав једноставно осуђена да буде несрећна у љубави. С једне стране је представа шта би требало да се деси да би она била срећна у љубави, а с друге стране је стварни живот којиније могуће сабити у представу о романтичној љубави.

А шта је то романтична љубав? Најједноставније речено,то је љубав као у романима. Отуд јој долази име. И као што сви знамо,љубави описане у романима су велике љубави, оне су лепе, оне су трагичне. Да није тако, вероватно не би о њима био написан роман. А људи који читају роман једним делом себе не разумеју да читају нешто што је измишљено. Читајући речи они у својојглавистварају менталне слике које гледају као што гледају стварност. И зато у своје несвесно упијају оне обрасце које им нуде романи. На тај начин формирају своје формуле љубави које после покушавају да остваре у властитом љубавном животу.

Краткотрајне заљубљености – романсе – брзо попусте под силама стварности. Али особа ову краткотрајну илузију узима као доказ да је романтична љубав ипак могућа, и нада се да ће следећи пут пронаћи неког другог са којим ће то заиста трајати.

А када због година више није паметно чекати на правог или праву, делимично разочарана особа се ипак удаје или жени. Свесна је да није успела да оствари романтичну љубав, мада се можда и даље нада да ће се то ипак једном догодити. Замерајући свом партнеру или партнерки на томе што није довољно добар, особа покушава да га натера да се уклопи у романтичну улогу коју би требало да има када би то била права љубав. Резултат је многонезадовољства, свађе, огорчености, некада и насиља.

А млађе генерације? Гледајући своје маме и тате,које су тако гламурозно започеле у периоду заљубљености, како се свађају око тога ко ће бацити смеће, ко недовољно штеди новац...,млади закључују да је брак нешто негативно, да љубав само компликује живот. И зато су млади изгубили веру уљубав, друге не пуштају близу, емоционално се невезују, плаше се губитка слободе и индивидуалности.

http://www.politika.rs/scc/clanak/116172/Romanticna-ljubav

:ok:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Anika рече

Eto, da ne kazete da sam bezdusna, imam i ja emocije. Ponekad. 

Женске емоције ...

Оставиш момка ко рибу на сувом и онда ти ”жао”... :0212_rolleyes:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Само да нагласим ....неко рече Десанка је врх и нема даље. Има даље...Дучић јој је био узор :D ...значи, даље је Дучић :D

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...