Jump to content

Зимница: сухо месо, кисели купус, ајвар, туршија

Ćiriličar

Препоручена порука

пре 14 минута, Istopljeni kamen рече

pa da...šetnja na suncu zimi...nema depresije a velike količine joda isparavaju uz obalu a jod jako dobro utiče na raspoloženje...apropo depresije....sunce i depresija ne idu zajedno...i vitamin d iz sunca i čisti jod....

otkud vam to da živim pored obale mora

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 86
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Dodjite u Leskovac, da vi pojasnim neke finte. Zimnica, ajvar , pitije i kupus, kaki se prave. i normalno domaca RACIJA ! :D:D

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Natasa. рече

Ma ne moram ja da jedem zimnicu...al zbog deteta...:))...daaajte

Нале, морале би тактику да разрадимо, идемо по свадбама, слвама и даћама... ти ћеш да користиш тактику: ја бољи ајвар нисам у животу пробала, а мали баш воли, чак ни моја свекрва не спрема бољи... 

а ја ћу к'о бабе да мотам у салвете и трпам испод стола у торбу, ако неко пита шта радим... ваља се 

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Ćiriličar рече

Чу' Нате - 'оће да плати? Па нема хране без љубави. Лепо буди ту, ако не знаш да спремаш пери тегле и учи...переш тегле, па се лепо молиш...има дете да лиже прсте после...па кад га, кад одрасте, ухвати нечастиви у мреже греха...а он(а) се сети маминог купуса, ајвара, проје...па се врати коренима....спсаваш му живот перући тегле....нема ић од "платим"...неке ствари се не купују....не прихвата се...Камичак ће ти донети лавор и тегле и нема извлачења... :))

Ове године опереш тегле, а на годину сама правиш....

Zna Ćirko...tooo:dobro:

Подели на овим сајтовима

• Мене занима добар рецепт за купус - како се кисели и која сорта?
  • Занима ме како се припрема шаран и калифорнијска пастрпмка за сушења?
  • И занима ме најбољи начин за припрему меса за сушење и сушење без и са димом?

(Ниџо бе', не саботирај, ће' те уватим и тепам...боље ти је нешто научи, па макар слажи млади да знаш нешто корисно у животу...уватио си се тије' књига, ће' полудиш бе од тога...)

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Ćiriličar рече

проје.

Proju pravim, čisto da ne ispadnem totalna lenčuga :smeh1:. Kuvam i ručak svaki dan...sve umem što je gotovo za pola sata...preko toga je mnogo.

Šalu na stranu, nema njega ko da čuva da bih se ja zezala sa tim i da hoću...Dok ne krene u vrtić, snalazim se kako znam i umem, a posle će da bude malo opuštenije.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Снежана рече

мали баш воли

Daj za dete Bog ti dao sreču zdravlje.

A ako neće-PU MAMU TI TVOJU i ostale prelepote srpsko-romske...:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ćiriličar рече
  • Мене занима добар рецепт за купус - како се кисели и која сорта?
  • Занима ме како се припрема шаран и калифорнијска пастрпмка за сушења?
  • И занима ме најбољи начин за припрему меса за сушење и сушење без и са димом?

(Ниџо бе', не саботирај, ће' те уватим и тепам...боље ти је нешто научи, па макар слажи млади да знаш нешто корисно у животу...уватио си се тије' књига, ће' полудиш бе од тога...)

Мој рецепт за кисели купус јесте,

купус мора да буде тврђи,

на килограм купуса 2 процента соли,  плус на сваку литру  воде 2 процента соли,

вода треба да буде хладна,

буре се искључиво користи за купус тако да га је довољно опрати водом пре поновног стављања.

Купус се добро очисти не сме да остане ни једна тачкица на њему,

исече се корен и слаже се у буре,у корен се ставља со..по упутству од горе количина соли.

кад се сложе све главице...измери се количина воде и соли, со се растопи у води, добро промеша и налије се вода до врха.

поклопи се каменом или сличним чистим предметом и заклопи поклопцем оригинал од бурета.

остави на одређено место и повремено се проверава ситуација....кад купус почиње да пушта мирис и мења боју ка златно жутој знамо да је процес отпочео...

након отприлике 6 недеља купус је спреман за употребу...како да знамо да је исправан...вода је бистра , купус је  кисео,тврд и пуца кад га загриземо..

да напоменем да је потребно можда доливати воде ако се смањи ниво....

ја га увек стављам крајем октобра...

Сушени шаран

Потребно је да се очисти већи шаран од 5 или више килограма, исече по средини и опере, осоли, држи два три дана у тој соли на хладном и стави на сушење од једног дима..отприлике 4 сата. Приликом сушења треба да се закачи на неки штапић или слично да буде раширен...надам се да сам добро објаснила....Такав шаран је спреман за спремање. Нисам спремала сама али сам гледала..

Потребно га је опрати и исећи.

:) Бон Аппетит!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...