Jump to content

Препоручена порука

пре 7 минута, Sofija_ рече

koliko sam pratila na tviteru, prilicno je depresivna i nema volju za zivot, nju svake nedelje treba pricescivati jer je bolesna, to pod broj1, a to za gerontodomacicu mozda treba videti u opstini sabac, koliko znam oni nisu sns, mozda se i potrude da urade nesto, to se radi telefonski ili licno neko da ide i ganja, ko zivi u Sapcu i ko zeli i ima vremena...

Ступила је у контакт са својим свештеником и причешћивала се неколико пута, захваљујући пре свега нашем Владану.

И да, наравно, идеално би било да имамо неког на лицу места ко може да издвоји мало времена око Црвеног крста и градских органа...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Срђан Шијакињић рече

Ступила је у контакт са својим свештеником и причешћивала се неколико пута, захваљујући пре свега нашем Владану.

И да, наравно, идеално би било да имамо неког на лицу места ко може да издвоји мало времена око Црвеног крста и градских органа...

nekoliko puta nije svake nedelje...mislim da bi brat Rakic mogao pomoci, mozda poznaje tamo ljude iz crkve, da ih poveze, da je posete i nesto konkretno preduzmu..i po crkvama ima ljudi, nek se organizuju da je posete itd.

Подели на овим сајтовима

sve se moze kad se hoce, npr. mi iz nase parohije smo se organizovali da obilazimo i pomazemo nase stare i bolesne parohijane koji ne mogu doci u crkvu, a i one koji nikako nisu isli u crkvu a nasi su..

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Sofija_ рече

nekoliko puta nije svake nedelje...mislim da bi brat Rakic mogao pomoci, mozda poznaje tamo ljude iz crkve, da ih poveze, da je posete i nesto konkretno preduzmu..i po crkvama ima ljudi, nek se organizuju da je posete itd.

Па у контакту је са својим свештеником, он би требало да зна колико треба да се причешћује (по мом мишљењу, што чешће наравно). Колико ја знам, обавештени су свештеници из Епархије, сад је на Епархији да реагује.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Срђан Шијакињић рече

Па у контакту је са својим свештеником, он би требало да зна колико треба да се причешћује (по мом мишљењу, што чешће наравно). Колико ја знам, обавештени су свештеници из Епархије, сад је на Епархији да реагује.

znas sta, treba im dosadjivati, zvati i opominjati...ja barem tako radim i uvek dobijem ono sto trazim..ali meni odavde skupo da zovem sabac, da sam tamo, ne bi me se resili dok nesto ne preuzmu..

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Срђан Шијакињић рече

Па добро није захваљујући мени :) ја сам је само подсећао и подстицао. Ево сутра ће звати свог пароха да је опет причести.

пре 5 часа, Sofija_ рече

treba im dosadjivati, zvati i opominjati...

Радио то, упознао сам арх. намесника за Шабац са случајем. Нико ништа није могао да обећа...

Подели на овим сајтовима

Centar za socijalni rad "Šabac" - Šabac

Pomoć i nega u kući

Organizaciona jedinica Pomoć i nega u kući postoji od 05.03.2007. godine. Formiranjem ove organizacione jedinice lokalna zajednica je obezbedila podršku korisnicima u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba u sopstvenom domu. Suština ovakve vrste pomoći i podrške starim ili nemoćnim licima jeste unapređenje i održavanje kvaliteta njihovog života i sprečavanje ili odlaganje smeštaja u ustanove u kojima bi se pružala ovakva vrsta podrške. Pomoć i nega u kući kao služba je najznačajnija onda kada je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa. U skladu sa procenjenim individualnim potrebama korisnika sačinjava se plan podrške, a u zavisnosti od stepena nemoći ili procene deficita funkcionalnih sposobnosti.

Služba ze negu i pomoć u kući zapošljava 15 gerontodomaćica ( 12 medicinskih tehničara-sestara i 3 obučene negovateljice), dva vozača, dva pomoćna radnika, jednog i po socijalnog radnika i jednog pravnika. Funkcioniše po principu direktnog pružanja usluge u domovima korisnika. Gerontodomaćice su raspoređene u tri ekipe. Dve ekipe pokrivaju terene u okolnim selima, a jedna ekipa radi na teritoriji užeg gradskog centra. Na selo idu dve, ponekad, tri gerontodomaćice, vozač i pomoćni radnik, a u gradu gerontodomaćice uglavnom idu same u kućne posete osim gde je predviđeno da idu u paru (obično gde se radi o potrebama presvlačenja i kupanja teže pokretnih korisnika).

Za prevoz u gradu kada vremenske prilike dozvoljavaju gerentodomaćice koriste bicikle, kojih ima sedam. Zaposleni poseduju službene mobilne telefone, odgovarajuću opremu - obuću, radnu odeću, zaštitne rukavice, kreme za ruke, sredstva za dezinfekciju. Zaposleni su dobili identifikacione kartice sa slikom, majice i zimske jakne. Gerontodomaćice poseduju aparate za merenje pritiska, aparate za merenje šećera u krvi, holesterola i triglicerida. Služba raspolaže sa dva auta, kosačicom i trimerom, osnovnim alatom, mašinom za veš i mašinom za sušenje veša ( u okviru službe je organizovan i vešeraj koji se nalazi u podrumu CSR).

Služba funkcioniše tako, što se zainteresovani korisnici jave u CSR gde podnesu zahtev za uslugu (zahtev može da se podnese i telefonom o čemu se pravi službena beleška). Socijalni radnik, zatim, u roku od tri dana obilazi korisnika i daje procenu potrebnih usluga, na osnovu kojeg pravnik donosi rešenje i određuje cenu usluge.

Participacija se korisnicima obračunava srazmerno visini prihoda koji imaju. U prihod se uračunava penzija i eventualno dodatak na tuđu negu ukoliko je korisniku priznato to pravo.

Usluge se ne naplaćuju materijalno najugroženijim korisnicima.

Raspored rada gerontodomaćica odnosno ekipa na terenu donosi koordinator službe ( socijalni radnik).    

Подели на овим сајтовима

Помажу шабачки свештеници само неће да се рекламирају, Зна то и о.Владан, ваљда му је намјесник рекао , ипак су земљаци.

Геронтодомаћице помажу људима по селима, како неће онима у граду. Има и народна кухиња,Г-ђа  Ружа Поповић помаже многима.

Мене чуди да жена нема пријатеља или рођака,  провела је живот у Шапцу, а не у неком селу које изумире.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, о.Небојша рече

Помажу шабачки свештеници само неће да се рекламирају, Зна то и о.Владан, ваљда му је намјесник рекао , ипак су земљаци.

Геронтодомаћице помажу људима по селима, како неће онима у граду. Има и народна кухиња,Г-ђа  Ружа Поповић помаже многима.

Мене чуди да жена нема пријатеља или рођака,  провела је живот у Шапцу, а не у неком селу које изумире.

ocigledno da nema, ovo je jako ruzno sto ste rekli :w9k3k6:

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, о.Небојша рече

Рада каже да јој не помажу. Али то ви тамо из Шапца треба да решито са њом и то лично, а не са мном и то на форуму. Јасно сам написао шта је од свештенства речено: да ништа не могу да обећају.

Има и народна кухиња,Г-ђа  Ружа Поповић помаже многима.

Мислим да је то жена из организације "Хумано срце". По Радиним речима они су јој једне године платили рачун за грејање а приликом следеће молбе за помоћ рекли су да су им прироритет деца.

И због тога би требало да урадимо... Шта?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...