Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

On 20.9.2019. at 23:45, Tristatri рече

-

To ne uviđa samo on nego mnogi ovde, radi toga se čini da nije subjektivno baš. Razmisli o (samo)introspekciji.

-.

Pa i pored toga je subjektivno( ili greska koja prolazi iz inducije) jer desetak ljudi na forumu gdje su razgovori o homosexualnosti uglavnom sa minornom podrskom bilo kakvih veza cak i izvan Crkve ne mogu biti nikakva objektivna mjera. Na kraju ne znam koji su to mnogi jer pise daleko manje ljudi nego sto cita,  uglavnom znam s kim se ne slazem ne samo po ovom pitanju nego mnogim, drugim vrzanim za hriscanstvo, politickim, ekonomskim itd. , kao ti, Viler, Bokisa, Cirillicar( sa Srndacem se slazem) Srdjan K, Milan N itd.Uglavnom je drasticno manja grupa ljudi sa kojima se slazem, ali ne vidim da je uzimajuci evo klasican primer iz svakodnevnog zivota( izvan foruma i rasprava) pogresno ako se ne slazem na primer sa ljudima koji podrzavaju Vucica i ako se radi o vecini, cak su i Kacavendu u eparhiji ZT manje vise svi branili prepisivali teorijama zavjere, ali, ali... sta da ti kazem vecina uglavnom nije mjerilo objektivnosti, sjeti se sv. Maksima Ispovjednika i njegovog slucaja i jos miliona drugih... ili se sjeti Borhesovih rijeci vezanih za fudbal gdje imamo fanove od preko cetiri milijarde, " fudbal je popularan jer je glupost popularna". Vecina nije mjerilo objektivnog, racionalnog ili bilo cega narocito kad se radi o pitanjima koja se ne zasnivaju na vjeri a ne na cinjenicama.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, ana čarnojević рече

ti izgleda ne znas sta je osudjivanje.

a tek ovo sto si rekao da nije bilo imena i da se tice samo jedinstva crkve...

ne znam, ovde pola ljudi ima keca u dnevniku iz razumevanja teksta. 

'Ajde, 'ajde. Citam izmedju redova i umem da prepoznam duh kojim je pisano.

Citao sam tvoje komentare na Davida. Ne moras nista da mi objasnjavas.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Срђан Шијакињић рече

Да цитирам себе, као што Боки понекад то симпатично ради. :) Подсети ме сада ово размишљање на текст са теологије.нет, К.С. Луиса који је мислим Еразмо поставио пре неки дан. Ту каже Луис, феноменално, да је сасвим нормално што људе (оне који не узрасту довољно духовно) не привлаче нарочито описи славе која нас очекује у Царству, јер да оваквог човека привлаче симболични описи Царства, то Царство би објективно било мање вредно. Одлична мисао. Можда се може пренети на ово о чему пишем, па рећи да је заправо добро што нам ништа нема смисла, јер да ограничен човек може да разуме Промисао Божији, то би онда значило да Промисао није довољно величанствен. Овако једно потпуно несхватање можда наговештава једно апсолутно савршенство које нас чека.

Da, a u tom tekstu, a i u knjizi "Mere Christianity" (kod nas naslov: "Hrišćanstvo"), kaže još i da je radost koju osećamo prilikom seksa, druženja sa prijateljima, učenja novih stvari, itd., samo obris one večne i prave Radosti, jer nijedna od ovih zemaljskih stvari ne može u potpunosti da nas zadovolji. Kaže još i da je sreća koju je Bog namenio svojim višim bićima (anđelima i ljudima) sreća dobrovoljnog sjedinjenja sa Njim i jednih sa drugima, u orgazmu radosti sa kakvim ne može da se poredi ni najstrasnija ljubav muškarca i žene.

Najbolji pisac u hrišćanskom svetu, posle novozavetnih i svetootačkih spisa. :) 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Da, a u tom tekstu, a i u knjizi "Mere Christianity" (kod nas naslov: "Hrišćanstvo"), kaže još i da je radost koju osećamo prilikom seksa, druženja sa prijateljima, učenja novih stvari, itd., samo obris one večne i prave Radosti, jer nijedna od ovih zemaljskih stvari ne može u potpunosti da nas zadovolji. Kaže još i da je sreća koju je Bog namenio svojim višim bićima (anđelima i ljudima) sreća dobrovoljnog sjedinjenja sa Njim i jednih sa drugima, u orgazmu radosti sa kakvim ne može da se poredi ni najstrasnija ljubav muškarca i žene.

Najbolji pisac u hrišćanskom svetu, posle novozavetnih i svetootačkih spisa. :) 

Слабо сам га читао, мораћу то да променим. :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Срђан Шијакињић рече

Ух, пре бих рекао да су многа од питања која ме муче овде у тој причи. :) Много је дубок тај део Писма, надам се да ћу једном довољно узрасти да ми се бар наговести смисао страдања Јова. Писао је и Благоје Пантелић о Честертоновом и Жижековом тумачењу приче о Јову, читао сам тај текст двапут, али давно, али се сећам да није било опипљивог закључка.

Ima i Luis knjigu "Problem of pain". ;) 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Ronald рече

Pa i pored toga je subjektivno( ili greska koja prolazi iz inducije) jer desetak ljudi na forumu gdje su razgovori o homosexualnosti uglavnom sa minornom podrskom bilo kakvih veza cak i izvan Crkve ne mogu biti nikakva objektivna mjera. Na kraju ne znam koji su to mnogi jer pise daleko manje ljudi nego sto cita,  uglavnom znam s kim se ne slazem ne samo po ovom pitanju nego mnogim, drugim vrzanim za hriscanstvo, politickim, ekonomskim itd. , kao ti, Viler, Bokisa, Cirillicar( sa Srndacem se slazem) Srdjan K, Milan N itd.Uglavnom je drasticno manja grupa ljudi sa kojima se slazem, ali ne vidim da je uzimajuci evo klasican primer iz svakodnevnog zivota( izvan foruma i rasprava) pogresno ako se ne slazem na primer sa ljudima koji podrzavaju Vucica i ako se radi o vecini, cak su i Kacavendu u eparhiji ZT manje vise svi branili prepisivali teorijama zavjere, ali, ali... sta da ti kazem vecina uglavnom nije mjerilo objektivnosti, sjeti se sv. Maksima Ispovjednika i njegovog slucaja i jos miliona drugih... ili se sjeti Borhesovih rijeci vezanih za fudbal gdje imamo fanove od preko cetiri milijarde, " fudbal je popularan jer je glupost popularna". Vecina nije mjerilo objektivnog, racionalnog ili bilo cega narocito kad se radi o pitanjima koja se ne zasnivaju na vjeri a ne na cinjenicama.

Zvao si me?:mahmah:

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Ronald рече

I sta onda, ti si upravu po pitanju sodomstva?!

Oprosti sto cu ti reci-ali ti si onda hriscanini=O.

Da jesi vise od nule, znao bi da u hriscanstvu ne postoji "ja tako mislim", "za mene to nije greh". Kao pravi sin Majke Crkve, slusao bi svoju Majki, ne bi joj se protivio. Tako da-i u manjini si i nisi upravu...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Срђан К. рече

Zvao si me?:mahmah:

Haha, nisam nego sam naveo tebe i nekoliko forumasa sa kojima se ne slazem sto ne znaci da mi opet koliko je moguce na ovaj( preko foruma) nacin niste dragi. Ne slazem se ja ni sa mnogim ljudima sa kojima sam blizak po mnogim pitanjima ali to nam ne smeta da volimo jedni druge i da smo tu uvijek kad treba ili ne treba.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Срђан К. рече

I sta onda, ti si upravu po pitanju sodomstva?!

Da jesi vise od nule, znao bi da u hriscanstvu ne postoji "ja tako mislim", "za mene to nije greh". Kao pravi sin Majke Crkve, slusao bi svoju Majki, ne bi joj se protivio. Tako da-i u manjini si i nisi upravu...

Napisao sam ja mislim, na osnovu onoga sto sam procitao iz istorije Crkve po tom pitanju, cuo objasnjenja od mnogih teologa, svestenik itd.

Ako ti mislis da sam nula, ok, to je tvoje misljenje i ja ga postujem.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ronald рече

Napisao sam ja mislim, na osnovu onoga sto sam procitao iz istorije Crkve po tom pitanju, cuo objasnjenja od mnogih teologa, svestenik itd.

Ako ti mislis da sam nula, ok, to je tvoje misljenje i ja ga postujem.

"E, Gospode, ja mislim da to nije greh, nije mi vazno sta Ti mislis". To je taj fazon... Ne cinis greh u odnosu na mene, vec u odnosu prema Gospodu. A on je dao Zapovesti kroz svoju Svetu rec-Sv. Pismo... Za nas je Pismo izvor vere, a izvor je decidan i jasan... 

Ne zameri na prethodnom.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Срђан К. рече

auuu

Moram reci da po mojim "antenama" Ronald je mozda najsmireniji forumas

...tako da nije bas nula....mozda 3,5 ili 7,8.... :)) 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Ne poznajem NITI JEDNOG muslimana, koji praktikuje Islam, a koji je rekao "ja tako mislim". "Qur'an je zastareo", "hadisi su zastareli", "Muhhamed a.s. nije tako mislio"... Dakle, ne znam nikoga ko se proitivi Qur'anu i Muhhamedu sa sebe zove Muslimanom... Ako sto to imamo upravo kod nas na forumu... Hriscani koji kazu:"to za mene(ko si ti???) nije greh"...?!?!

Ispravite me ako znate nekog muskimana koji drukcije misli.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, dragisa рече

kako u kontekstu ovoga "pomiriti" krajnji cilj sa trenutnim okolnostima? šta hoću da kažem: ovde se govori o urođenosti homoseksualnosti, verujem da niko ne sumnja da blagodat može da izmeni čoveka i to potpuno (naravno u meri u kojoj čovek želi i predaje se bogu). ako dakle verujemo i imamo dokaze silnih promena silnih grešnika kako onda gledati (iz crkvene perspektive) na tu konstataciju da je "to urođeno"? čak i da je to tačno (da je urođeno), ukoliko ju je (prirodu) moguće nadvladati blagodaću postavlja se pitanje smisla koncepta "urođenosti" u verskom pogledu na svet.

problem sa ovim je što kao i u ostalim pitanjima vere ništa nije binarano (sigurno dobijaš blagodat ili sigurno gubiš blagodat, kao neki prekidač, 0/1) nego je lično i zavisi od ličnosti do ličnosti. ali opet kažem ukoliko postoje primeri i predanje kao i vera koja govori o tome da se "gore mogu pomerati" kako onda gledati na "urođenost" kao nešto neminovno i jače i od samog boga (opet kažem: pretpostavimo da se "urođenost" uzme da postoji).

Христос не укида нашу природу већ је узима на себе. Тајна се односи на духовну Истину која се усељава у творевину (=природу)и коју ми откривамо у телу. Истински делови наше личности (која укључује и тело) неће бити одбачени већ обожени усељавањем Духа и у новој светлости сагледани. Оно што отпадне грех је, а то није урођена хомосексуалност. Христос успоставља првобитно јединство које се у сваком од нас непоновљиво јавља баш захваљујући ономе што нам је индивидуално припадно. Христос је сишао са Небеса да разломљене фрагменте наше природе који се сами по себи не опиру Божијој благодати уведе у Царство; они се благодати супротстављају нашом злоупотребом.

• Свиђа ми се 1

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Срђан К. рече

"E, Gospode, ja mislim da to nije greh, nije mi vazno sta Ti mislis". To je taj fazon... Ne cinis greh u odnosu na mene, vec u odnosu prema Gospodu. A on je dao Zapovesti kroz svoju Svetu rec-Sv. Pismo... Za nas je Pismo izvor vere, a izvor je decidan i jasan... 

Ne zameri na prethodnom.

Napisao sam ja mislim, uzimajuci u obzir sve procitano( ne filozofirajuci) i ovo sto si dodao u prvom dijelu jer nisam nasao osim nekih minornih djelova koji u kontekstu kritikuju i osudjuju nikad jasna objasnjenja, zasto, u odnosu na trenutne okolnosti jer se razlikuju od predjasnjih. Jeste SP izvor vjere ali se ne cita mehanicki, a ava Zoran je to objasnio mnogo puta kao i mnogi Biblisti, jer to otvara put za razne sektase i njihove stranputice.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Панарет рече

Христос не укида нашу природу већ је узима на себе. Тајна се односи на духовну Истину која се усељава у творевину (=природу)и који ми откривамо у телу. Истински делови наше личности (која укључује и тело) неће бити одбачени већ обожени усељавањем Духа и у новој светлости сагледани. Оно што отпадне хрех је, а то није урођена хомосексуалност. Христос успоставља првобитно јединство које се у сваком од нас непоновљиво јавља баш захваљујући ономе што нам је индивидуално припадно. Христос је сишао са Небеса да разломљене фрагменте наше природе који се сами по себи не опиру Божијој благодати уведе у Царство; они се благодати супротстављају нашом злоупотребом.

lepo rečeno i velika tema za diskusiju 

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...