Jump to content

Да ли су часослови и календари богохулни?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 минута, Bokisd рече

Da, ovo oko zivota u Bogu, ne naravno u punoci i fullu sustine jedinog bespocetnog Boga u sv.Trojici, nego imacemo znanje i bicemo bogovi po blagodati i daru od Boga, bicemo slicni Njemu,.... imali smo i tu temu na forumu o obozenju coveka preko netvarnih energija Bozijih i o toj Tavorskoj Svetlosti u kojoj se javio Isus kao Bog i kako sv.Grigorije Palama tumaci i objasnjavanja obozenje svetitelja kroz pricasnost Bogu kroz Njegove netvarne energije i blagodat,.... ne mogu da se setim da li si pisao i na toj temi... :D

Nesto se malo secam te teme o raju, ali  citao sam pre Slovo o smti  i sv.Ignjatije Brjancaninov je za mene je odlican i ima puno dobrih stvari.

пре 11 минута, Bokisd рече

Mozda, ali eto iskoristili smo pricu oko casoslova i kalendara za pozitivnu pricu... :cheesy3:

Скоро сам дошао на форуму, нисам био на темама о обожењу човеку. хаха, али био сам на оној теми о ментално јакима, где ми се чини да си ти завршио напарфемисан са посебним Зорановим, мешавинама парфема (житија мироточивих), па је твој гроб постао упитан по питању одабира животног простора:945729:. То ми и говори да ниси био претерано присутан на теми о Хипатији, мсм. да ти ниси схватио зашто је она завршила гола и каменована испред олтара. И њу су тад напарфемисали и исцепали остраћени параблани, да не беше неких црквењака, не би знали за њу него преко арапа.

Јеси приметио да нема марковића више од оне теме о Хипатији. мсм. да ће се вратити јачи него икада. Мен се нешто јављ, да ће цепати тоге грађанске кад се врати0703_read.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Аристарх рече

Скоро сам дошао на форуму, нисам био на темама о обожењу човеку. хаха, али био сам на оној теми о ментално јакима, где ми се чини да си ти завршио напарфемисан са посебним Зорановим, мешавинама парфема (житија мироточивих), па је твој гроб постао упитан по питању одабира животног простора:945729:. То ми и говори да ниси био претерано присутан на теми о Хипатији, мсм. да ти ниси схватио зашто је она завршила гола и каменована испред олтара. И њу су тад напарфемисали и исцепали остраћени параблани, да не беше неких црквењака, не би знали за њу него преко арапа.

Јеси приметио да нема марковића више од оне теме о Хипатији. мсм. да ће се вратити јачи него икада. Мен се нешто јављ, да ће цепати тоге грађанске кад се врати0703_read.

moram, :D  .....  imamo i temu o parfemima na forumu, ima tu raznih parfema, taj Zokijev mi trenutno nesto ne stima, .... :D

Ajd, pronaci cu temu, znam da pocinje sa filmom Agora o zivotu Hipatije, jer znam da sam bas bio vrlo aktivan sa bas dugackim porukama i bas sam pisao nasiroko o tom izvestaja od Sokrata Sholastika koji jedini daje opis ubistva Hipatije i moze da se vidi koja je bila uloga parabalana u tom ubistvu koji su zaista naparfemisali Hipatiju i neduzna je stradala, iako po meni nije trebala da ulazi u politicke vode i pricu (koje je izgleda kostalo i zivota,.... pusta politika...) bila je filozof i naucnik i trebala je da se drzi toga.

Ivan moj stari frend, dal' bese od te teme nije na forumu ili je jos malo bio, .... ma sta ga briga, sta ce mu neke prepirke u zivotu..... i ja sam pre jedno oko dve godine zamalo napustio forum, ali eto, ostao sam jos malo da nerviram ljude....:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Lulaby рече

Volela bih da mi citirate svete oce gde ste ovo pročitali. Ja zaista nikada nisam čitala o tome.

Мораш узет у обзир да ја још нисам решио питање по Св.Оцима, дал је Еден био рајски врт који је псотојао у виду Божије Благодати на овај свет који је касније пао, тако што се Божија благодат повукла у једној мери на небеса. Или је Рајски врт био ван ове земље? то тек треба да решим, али ево ти цитати:

1. Прва Мојсијева књига, глава 2-9: И учини Господ Бог, те из никоше из земље свакојака дрвета лијепа за гледање и добра за јело, и дрво од живота усред врта и дрво од знања добра и зла.

Имаш овде тумачења Отаца, само гоогле превод на српски, покрени на десни клик миша, ако не разумеш руски, исто уради са доле овим цитатима, аки ти треба додатна литература од Отаца:http://bible.optina.ru/old:gen:02:09

ситуација када човек крши запосвест и одлазе да једу плод са дрвета о познању добра и зла, што је довело до тога да не формирају своју природу тела и бића, онако како је Бог њима наложио (плодови бесмртности...).

1. Прва Мојсијева књига, глава 3-5: Него зна Бог да ће вам се у онај дан кад окусите с њега отворити очи, па ћете постати као богови и знати шта је добро, шта је зло.

2. Прва Мојсијева књига, глава 3-11: И рече Господ Бог, ето, човек поста као један од нас знајући шта је зло, али сада да не пружи руке своје и узбере и с дрвета од живота, и окуси. те довијека живи.

Подели на овим сајтовима

Aristarh evo je tema o Hipatiji (gle stvarno si bio vrlo aktivan sa Ivanom, ...ja sam zapamtio Miljana koji je takodje raspravljao sa Ivanom oko te naucne strane price oko Hipatije)

https://pouke.org/forum/index.php?/topic/9882-хипатија-из-александрије/&

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Lulaby рече

Hvala ti. Koliko sam ja upućena Carstvo Nebesko (život večni) se razlikuje od Rajskog vrta u kom su bili Adam i Eva.

(koliko sam  i ja upucen :citac: Just_Cuz_19) Izgleda da jeste,...... jer je Raj bio tek pocetak duhovnog zivota za Adama i Evu, da su vremenom napredovali i sazreli duhovnom savrsenstvu mogli bi da okuse sa drveta znanja dobra i zla i da postanu kao bogovi po blagodati i onda bi verovatno i dobili to Carstvo Nebesko,.... ovako je morao da dodje Isus Hrist i da nam otvori to carstvo....

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Bokisd рече

Aristarh evo je tema o Hipatiji (gle stvarno si bio vrlo aktivan sa Ivanom, ...ja sam zapamtio Miljana koji je takodje raspravljao sa Ivanom oko te naucne strane price oko Hipatije)

https://pouke.org/forum/index.php?/topic/9882-хипатија-из-александрије/&

Ја сам био Миљан Л.:smeh1:.

пре 12 минута, Bokisd рече

Ja sam nesto uporedjivao i mislim, stvarno je nesto malo bolji prevod sa ruskog na hrvatski,... stvarno ne salim se... :D

Нисам пробао, ја га ни не преводим. Али хрватски астрофизичари које је Марковић цитирао на теми о Хипатији, су ме мање забринули у икључивости и неповезаности, него он на тој теми кад их је цитирао јер везе немаху са темом.

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Lulaby рече

Hvala ti. Koliko sam ja upućena Carstvo Nebesko (život večni) se razlikuje od Rajskog vrta u kom su bili Adam i Eva.

Прочитај Оце код онлајн Руса, они сматрају да је то Рај-Царство небеско. Касније након есхатона, Хришћани из Раја иду у нову земљу, са новим телима, телесно бесмртни...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

@Аристарх @Bokisd 

Измамисте ми осмех, хвала вам обојици. :bighug:

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 24.6.2019. at 12:09, Аристарх рече

Богомислић верујује да време не постоји након есхатона, кад човек као биће постане бесмртан. Ја још нисам схватио како то мисли? да ли он само жели кроз хришћанску веру, да верује да је то могуће, са нагласком који је поставио, да тај чин сам по себи не спасава човека. Римокатолици имају неке такве струје, као и део Руске Цркве, гркокатолици... јер верују да Бог Отац не постоји без човека... нисам улазо никад у дубине тих ставова? 

Верујем да ће човек постати бесмртан по благодати и да ће му тело Бог дати непропадљиво, протицало време или не.

Али време неће протицати, јер ће време бити замењено Вечношћу. Вечност је један тренутак који не пролази, без прошлости, без будућности. Само непролазно САДА.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Богомислић рече

Али време неће протицати, јер ће време бити замењено Вечношћу. Вечност је један тренутак који не пролази, без прошлости, без будућности. Само непролазно САДА.

То је Ајншајнски приступ теорији времена. По мени је то одступање од реалности, која јесте мистична и тајна наравно:suncanje:. Јер ако изађемо из атемпоралног или темпоралног у непролазно САДА, онда теоретски постајемо суштина Безпочетног Бога. мсм. мора постојати прошлост и будућност јер се стварање Бога Оца, никад не прекида.

Св.Писмо каже да је Богу 1000 година као 1 дан и обрнуто, што значи да ни Безпочетни Бог не открива постојање у Непролазно САДА чак ни кад ствара свет 6 дана..., али га открива кроз атемпорално присуство у примеру завета са Авраамом о доласку Христа.

Св. Оци након великог раскола, у Православљу, наводе нове врсте бића након Есхатона, нпр. птица... које су у откровењима забележили у житијама. Самим тим, мора постојати време, прошлост и будућност. Јер се стварање увек одвија у времену, самим тим, чак ни перцепција о времену не може са нестане, само неће бити везана за пропадљивост тела јер ће тела бити вечна.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Аристарх рече

По мени је то одступање од реалности, која јесте мистична и тајна наравно:suncanje:. Јер ако изађемо из атемпоралног или темпоралног у непролазно САДА, онда теоретски постајемо суштина Безпочетног Бога. мсм. мора постојати прошлост и будућност јер се стварање Бога Оца, никад не прекида. 

Стварање које врши Бог Отац или Његов постанак? Ово друго би била страшна јерес и хула помислити, да је беспочетни Бог створен, а не беспочетан и вечан по природи.

Подели на овим сајтовима

мсм. на даље стварање творевине од стране Бога. Нисам хтео да кажем да ће Бог сам себе опет да створи.

Али зашто мислиш да би то била хула рећи?

нпр. размишљам сада, ако је Бог већ дао слободу избора, творевини. Зашто мислиш да Дух Свети који се обнавља а произилази из нестворене суштине Безпочетног Бога, не може да промени нестворену суштину Безпочетног Бога тј. себе? на тај начин да то буде ново створени Безпочетни Бог:citac:Дал би то био исти Безпочетни Бог, од пре било каквог стварања?

Измењено од Аристарх
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...