Jump to content

Да ли су часослови и календари богохулни?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Аристарх рече

Како то знаш кад само Бог Отац зна тајну своје тајне (суштине и прошлости). Нађи текст за то у Свето Писмо, да је Бог Отац из атемпоралног ушао у темпорално...

Да не желиш можда да кажеш да је Бог без почетка почео у времену? Да време постоји колико и Бог?

Ја се на ту хулу не бих усудио.

Управо сада, Аристарх рече

Време не може да падне, пакао је такође атемпоралан ако си пажљиво читао, не пише џаба да је вечни пакао загарантован делу палог света:unbelieveble:

Није време пало, него је време категорија палости. У паклу га неће бити јер га неће бити нигде.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Богомислић рече

Зар не видиш ове поделе на старокалендарце, новокалендарце и новотарце? Све зато што су се дрзнули да беспочетног Бога угурају у време и службу Њему да одређују према времену.

Кога брига за те поделе, пар људи који ништа у животу не раде друго осим рачунања времена, кад крену озбиљније да проучавају само свето писмо видеће да апостоли исте догађаје некад стављају у друго време иако су били сведоци истих тих догађаја, које ми славимо. Што је опет доказ аутентичности сведочења, јер да је неко фалсификовао Свето писмо, не би правио такве грешке0703_read

Али питање је да ли би требало да се пре уплашимо сузе Архангела Михаила на икони, или његове силе у обарању дрских на Божију суштину мимо Свете Троице. мсм. да не завршимо као Луцифер, кад ће већ да постанемо као анђели у есхатону:POPOcorn1:

Подели на овим сајтовима

Да искупљује време за вечност, а не да му робује.

Време је као новац. Као што новцем купујеш потрепштине, тако временом купујеш вечност. Пали човек робује новцу, али пали човек исто тако робује и времену. Исто му је да ли му је господар постао прљави папир што иде из руке у руку или папир са данима наштампаним.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Lulaby рече

Zar nije čovek stvoren za život večni...ali ove kategorije vremena i prostora u kojima mi sada postojimo su još uvek prožete grehom i smrću a mi smo pozvani da iskupljujemo vreme .t.j. da ga pretvaramo u večnost. Ako sam dobro shvatila. A doživeti u ovim kategorijama vremena i prostora  večnost  možemo samo prilikom posete blagodati Božije.

I još jedno zapažanje. Večnost u Crkvi je uvek shvatana zajedno sa životom, zato se u crkvi kaže Život večni. Po svetom Grogoriju Palami čovek će postati večan po blagodati Božijoj (ne besmrtan nego večan) jer sve što ima Bog imaće i čovek zahvaljujući blagodati Božijoj.

Не мешај човекову бесмртност у нова тела на новом свету, са питањем времена.

Јер упадаш у замку исту као они који верују да ће буквално сада наступити крај времена-света (нпр. Солуњани у време Апостола). Време се ту не односи на суштину времена, већ на специфично време одређено одређеном патњом и природом која је пала.

Бог је створио природу и свет, пре него су у исти пали људи и део анђела. Зашто би Бог који то нигде није рекао да ће урадити, одлучио да све уништи, уместо оних који су пали?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Lulaby рече

Ne kupuje čovek vremenom večnost nego Hristom. 

Ово је богохулно и помислити. Таман посла да је Христос некаква валута. Ми смо већ искупљени крвљу Христовом, а време нам служи да Његову жртву за себе прихватимо, јер неће моћи кад нестане времена и наступи Есхатон.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Богомислић рече

Није време пало, него је време категорија палости. У паклу га неће бити јер га неће бити нигде.

Зар нису демони бесмртни као и сами Сатана, цело време? они не битишу у времену исто као и анђели0703_read. ЗА разлику од Исуса Христа и осталих у царство небеско, који имају време. Исто као што су Адам и Ева провели дане у Едену, пре пада. 

Да ли мислиш да ИС ХР, не постоји у времену?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Lulaby рече

Šta da uništi ne razumem pojasni

Ја мсм. да уништи ово мистично и тајно спојено битисање човека, анђела и демона на овом свету, тако што ће свако добити своје по избору. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Аристарх рече

Зар нису демони бесмртни као и сами Сатана, цело време? они не битишу у времену исто као и анђели0703_read. ЗА разлику од Исуса Христа и осталих у царство небеско, који имају време. Исто као што су Адам и Ева провели дане у Едену, пре пада. 

Да ли мислиш да ИС ХР, не постоји у времену? 

Бесмртни зато што немају трулежно тело које ће да умре. Толико је и људска душа бесмртна.

Христос постоји ван времена јер се вазнео, али је живео у времену 33 године.

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Богомислић рече

Браћо моја у Христу,

пуно сам размишљао о овом питању и закључио да је велика хула да беспочетнога Бога гурамо у време. Време је категорија нашег палог света и нестаће га када Есхатон наступи у својо пуноти.

Зато мислим да је Њему свеједно када му се тачно молимо јер Он гледа на усрдност, а не на време. Само се снисходи нашој палости јер зна да за боље не знамо. Ако хоћемо да будемо духовно виши морамо се ослободити хорологиона и календара и престати са робовањем времену.

Uf, pa Sin Boziji se ovaplotio i dosao nama ljudima i vremenu i istoriji kakvoj je poznajemo i onda sledstveno je vreme osvestano Bozijim prisustvom i mozemo da koristimo i neke formule i forme ovog vremena i da se 'tacno' molimo onako kako je crkva preko svetitelja primila da treba da se molimo.

Mislim nismo svi na tako visokom duhovnom nivou da se molimo nekim svojim molitvama i treba da imamo neke smernice i uputstva kako da se molimo Bogu kako bi nase molitve bile primljene tamo gde treba...:D

(ta usrdnost koju pominjes mislim da se dostize dugim molitvenim trudom u koji spadaju i te molitve casoslova i druge crkvene molitve koje nas dovode do 'pravilne' molitve.... ne znam kako drugacije covek moze da se nauci molitvi koja je najveca stvar u duhovnom zivotu osim kroz primere molitve koje su napisali bogoprosveceni nasi svetitelji)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

ne znam kako drugacije covek moze da se nauci molitvi koja je najveca stvar u duhovnom zivotu osim kroz primere molitve koje su napisali bogoprosveceni nasi svetitelji) 

Исто као што су се молили вековима уназад, па и пре Христа.

Да не мислиш ваљда да је свети Јован Крститељ гледао у неко сокоћало кад ће и како ће да се моли? Да је гледао у календар?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Lulaby рече

Ja koliko sam čitala u Otkrivenju piše da će Bog ukinuti vreme. 

Не, пише да ће бити крај вермена проповеди о ИС ХР, па онда крај времена антихриста. мсм. да је то најлакше упоредити примером нестанка носорога. То је био крај једног времена. Као што је Ноје обележио крај једног другог времена... КАда би поново оживели носороге, то би за њих било ново доба...

пре 17 минута, Богомислић рече

Да не желиш можда да кажеш да је Бог без почетка почео у времену? Да време постоји колико и Бог?

Ја се на ту хулу не бих усудио.

Није хула на Дуна Светога, то је битно јер се она не опрашта... Али да се манемо питања првенства темпоралног или атемпоралног... Како би практично извео живот цивилизације, без сата или календара? 

пре 19 минута, Lulaby рече

Sloboda je način postojanja.

Јесте који ће добити целину након стварања нових тела, света, природе...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Богомислић рече

Исто као што су се молили вековима уназад, па и пре Христа.

Да не мислиш ваљда да је свети Јован Крститељ гледао у неко сокоћало кад ће и како ће да се моли? Да је гледао у календар?

Pa, u crkvi se moli crkvenim molitvama koje su napisane za sve ljude i za sve situacije kada nam je potrebna pomoc od Boga i Bog deluje i pomaze preko Svoje crkve i preko tih molitava crkve i ljudi u njoj.

To je jedna stvar, drugo je molitva velikih duhonosnih ljudi i svetitelja kao Jovan Krstitelj kojima ne treba neko drugi da ih upucuje u molitvu kad ih sam Bog nadahnjuje kako da se mole,.... mislim, idemo sutra na Staru Planinu da zivimo kao Jovan i no problem,:D ne trebaju nam pisane molitve kada imamo sv.Duha koji nas uci kako da se molimo...

Jer, u kalendaru su upravo ljudi koji su se molili tako sto ih je Bog naucio kako da se mole i onda su nam oni to preneli kroz svoje pisane molitve kako da se molimo i kako da stignemo do usrdnije i duhovnije molitve, pa, molitva se uci ceo zivot tako kazu svetitelji.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Аристарх рече

Како би практично извео живот цивилизације, без сата или календара?  

Ове "цивилизације" палог човека, која зависи од времена и пара и гомилања материјалних добара. Никако, али зато би се Црква могла организовати тако да не робује времену.

• Не свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Богомислић рече

Бесмртни зато што немају трулежно тело које ће да умре. Толико је и људска душа бесмртна.

Христос постоји ван времена јер се вазнео, али је живео у времену 33 године.

А ИС ХР живот у Цркви се не рачуна? хоћеш да се сведеш на суштину Бога Оца. Размисли добро, да ли је време настало пре човековог пада. Што опет не значи да се анђели нису борили данима пре човековог и сатаниног пада, ту мсм. на Божије дане. Увек ће бити један резултат, Бог Отац је господар времена и ИС ХР постоји у времену које није атемпорално на нивоу суштине Бога Оца из ког су произашла и темпорална и атемпорална перцепција времена. То на крају нема везе са бесмртношћу неког бића, јер и ту постоје различите врсте бесмртности... као и различите врсте атемпоралности.

Дал је иста бесмртност власти и сила? Херуваима и серафима? Рајских људи или оних који ће бити у паклу?

ка сам то овако схватио. Још није створена нова земља и ново небо и нова тела. Када се створи, овај свет ће нестати. То је доказао Христос са својим ранама након васкрсења, показујући Божију милост над спашеним делом овога света. Мсм. да мешаш то са Царством небеским које је изнад овога палог света.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Богомислић рече

Ове "цивилизације" палог човека, која зависи од времена и пара и гомилања материјалних добара. Никако, али зато би се Црква могла организовати тако да не робује времену.

укинут мерне системе? схватш ли да сами људи који се расправљају око времена имају проблем. Није проблем време, јер је сваки дан Божији дан (како каже Христос, јел да)

Како би извео да Црква не робује временом?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...