Jump to content

Српска традиција и обичаји везано за веру

Препоручена порука

• Гости

Pitanje ako neko zna molila bih -sta uraditi ako u kuci zaostane i ne utrosimo osvestani kolac i zito,kako da postupimo pravilno.

lepo ili ostatke spaliti ili dati pilicima da pojedu  :smiley:

kao i sa svim osvestanim stvarima uostalom  :smiley:

??, ??? ?? ????????. ??? ?? ?????, ??????? ????? ????????.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pitanje ako neko zna molila bih -sta uraditi ako u kuci zaostane i ne utrosimo osvestani kolac i zito,kako da postupimo pravilno.

pa uzimamo u obzir da ako nije ukvareno da se vec smazalo

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

Slavska sveća

Slavska sveća pokazuje da su svečar i njegova porodica sinovi Svetlosti a ne mraka. Kao što svetlost sveće razgoni mrak tako i svetlost Hristova razgoni tamu.

Slavska sveća je simbol želje i težnje svečara

- da upozna Svetlost života - Gospoda

Boga i Njegovog Sina Isusa Hrista,

- da svetlost Božija prosveti razum

njihov, osvetli i osnaži vrline u njima i

uputi uh da vreme na zemlji provedu 

u besprekornom hrišćanskom životu i

- da hrišćanska ljubav zaplamti u 

njihovim dušama, kao što plamti i

plamen njihova slavske sveće!

Sveća treba da bude od čistog pčelinjeg voska. Krsnu sveću valja da zapali domaćin kad dođe sveštenik da mu reže kolač ili kad prerezan kolač donese iz crkve. Sveća obično gori ceo dan. 

Slavska sveća označava žrtvu, najčistiju i najneviniju, kao što pčele prave med, skupljajući sladak mirisni sok sa raznih čistih i mirisnih cvetova. Tako i molitva svečara i njegove porodice treba da potiče iz njegovog čistog srca

i mirisne, neukaljane duše.

Slavskom svećom se izražava svečanost praznika i radost domaćih.

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

K R S N A S L A V A

Kada Srbin Slavu slavi

On uz kolač sveću stavi,

Pa preliva kolač vinom

I sve sveti svetim činom!

Kolač mu je slika Oca,

Svakog dobra davaoca.

Sveća mu je slika Sina,

Slika Duha – sila vina!

Pred Trojicom Srbin stane,

Pa skrušeno on uzdahne:

Care večni, blagoslovi,

Svi su Tvoji dari ovi!

Narod složi i umnoži,

Nek’ svi ljudi budu Božiji,

Nek’ svi slave Ime Tvoje,

Tvoga suda nek’ se boje!

K’o hleb nek’ su srcem blagi,

Kao sveća duhom pravi.

Kao vino nek’ su jaki:

Blagi, pravi, jaki, zdravi!

Nek’ Svetitelj moj Te moli,

On do Tebe bliže stoji,

Zato njemu palim sveću –

Daj nam, Bože, svaku sreću!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Kod nas nikada ne ostane kolaca,posto slavimo dva dana i imamo puno gostiju.Ne ostane ni zita,jer ga ja smazem,a sad mi u tome pripomognu sestricine.U poverenju srecan ,ja uvek kad niko ne vidi maznem i kolaca.Sta cu kad volim one sare.Tako mi je sladak.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Mrsni slavski kolac

Potrebno za testo:

2 belanca

2 šoljice zejtina

2 kašičice soli

1/2 kašičice šećera

kvasac

brašno (oko 1kg)

400 ml mleka

Za figurice:

50 gr brašna

50 gr gustina

voda

so

Testo za figurice zamesiti da bude tvrdo.Napraviti figurice i ostaviti malo da se prosuše.

Zamesiti testo za kolač i ostaviti da naraste. Premesiti,napraviti kolač i staviti u šerpu.Ostaviti da naraste. Premazati žumancetom i staviti figurice. Staviti kolač u vruću rernu na pečenje. Bilo bi poželjno da na pola pečenja,stavite papir da vam ne porumeni vrh malo više.

Подели на овим сајтовима

Colaca nikad ne ostane a zita mi je ostalo samo jedne godine i to sam stavila napolje da ptice pojedu (nemam pilice  crvenilo). Sada fino od ostatka zita napravim kuglice koje uvaljam u kristal secer ili mlevene orahe i stavim u korpice, posluzim sa kolacima na tanjiru i sve se potrosi. 

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

lepo ili ostatke spaliti ili dati pilicima da pojedu  :smiley:

kao i sa svim osvestanim stvarima uostalom  :smiley:

Colaca nikad ne ostane a zita mi je ostalo samo jedne godine i to sam stavila napolje da ptice pojedu (nemam pilice  0227_sleep). Sada fino od ostatka zita napravim kuglice koje uvaljam u kristal secer ili mlevene orahe i stavim u korpice, posluzim sa kolacima na tanjiru i sve se potrosi.  

Kada sam bila u manastiru Rmanj jedna žena je postavila pitanje šta da radi sa ostatkom žita i otac Serafim je odgovorio da se može dati pticama nebeskim ali on savjetuje da se zakopa na neko mjesto gdje se ne gazi. (najbolje pojesti-moj komentar) Bliži se vrijeme Slava ako imate dobrih recepata za kola?e i ostale ?akonije pošaljite. Meni se dopadaju oni recepti za Slavski kola?. spavanje1.gif' class='bbc_emoticon' alt='1303_womens' />

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

osmeh1 smil41cb5615a0b72.gif osmeh1

U nasem narodu obicaj je da domacinu i svetitelju uputi zdravica evo nekih-

http://www.svarsenije.org/zdravice/srpske_zdravice.htm#8

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Pomaže Bog! Recept za Slavski kolač i žito su odlični i mnogo su mi pomogli. Ove godine sam prvi put posluživala moju zavjetnu Slavu Vavedenje Presvete Bogorodice. Za spremanje Slavskog kolača i žita koristila sam recept sa foruma. https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='0409_feel' /> Sve je ispalo odlično, Bogu hvala, na moju veliku radost i radost mojih ukućana a i gosti su bili iznenađeni s obzirom da prvi put spremam sama sve. Žao mi je što nisam načinila ni jedu fotografiju da priložim. (Krsnu Slavu Sveti Stefan uvijek sprema moja majka i sestra, a ja sam zadužena za kolače i ostalo). Hvala Gospodu i Presvetoj Bogorodici, hvala forumu i tebi Vizi koja si postavila na forum ove recepte. Da nas Gospod i Presveta Bogorodica uvijek štite i čuvaju. dada

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

Pomaže Bog! Recept za Slavski kola? i žito su odli?ni i mnogo su mi pomogli. Ove godine sam prvi put posluživala moju zavjetnu Slavu Vavedenje Presvete Bogorodice. Za spremanje Slavskog kola?a i žita koristila sam recept sa foruma. https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='0409_feel' /> Sve je ispalo odli?no, Bogu hvala, na moju veliku radost i radost mojih uku?ana a i gosti su bili iznena?eni s obzirom da prvi put spremam sama sve. Žao mi je što nisam na?inila ni jedu fotografiju da priložim. (Krsnu Slavu Sveti Stefan uvijek sprema moja majka i sestra, a ja sam zadužena za kola?e i ostalo). Hvala Gospodu i Presvetoj Bogorodici, hvala forumu i tebi Vizi koja si postavila na forum ove recepte. Da nas Gospod i Presveta Bogorodica uvijek štite i ?uvaju. dada

????????, ? ????? ?? ????? ????? ? ???????...
Подели на овим сајтовима

Pomaže Bog! Recept za Slavski kola? i žito su odli?ni i mnogo su mi pomogli. Ove godine sam prvi put posluživala moju zavjetnu Slavu Vavedenje Presvete Bogorodice. Za spremanje Slavskog kola?a i žita koristila sam recept sa foruma. 0110_hahaha.gif' class='bbc_emoticon' alt='dada' /> Sve je ispalo odli?no, Bogu hvala, na moju veliku radost i radost mojih uku?ana a i gosti su bili iznena?eni s obzirom da prvi put spremam sama sve. Žao mi je što nisam na?inila ni jedu fotografiju da priložim. (Krsnu Slavu Sveti Stefan uvijek sprema moja majka i sestra, a ja sam zadužena za kola?e i ostalo). Hvala Gospodu i Presvetoj Bogorodici, hvala forumu i tebi Vizi koja si postavila na forum ove recepte. Da nas Gospod i Presveta Bogorodica uvijek štite i ?uvaju. srecan

????????, ? ????? ?? ????? ????? ? ???????...
Hvala :smiley:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...