Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

То се односи на твој коментар како верници наводно не прихватају научне теорије. Многе од тих теорија су развили научници који су верници.

Иначе, доживљај јесте веома сличан зато што нам наука открива мудрост Творца. То је онај осећај задивљености који има научник када гледа удаљену галаксију или структуру живе ћелије.

Zvonko, braticcu... Znasch li ti za ono: "Blazzen muzz izze ne ide na sovjet nechestivih..."?

A naucne debate i predavanje bi kao bili ti "sovjeti necastivih"?

Подели на овим сајтовима

A naucne debate i predavanje bi kao bili ti "sovjeti necastivih"?

Nije, brate, nechastivih vecc nechestivih... dada

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

То су су они који неће да часте пиво кад треба... Са таквима на сабор не идем дефинитивно! 0110_hahaha

Tako je brate. Recimo da su nechastivi - Crnogorci. Oni  uvek kazzu: "chasti ti"

Znachi ne  chaste  oni vecc teraju druge da chaste. shuntavilo2                                     

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Брат звонко је негде на форуму рекао да је био атеиста итд. "а онда сам прочитао св. Еванђеље". Ја никада нисам био атеиста (родио сам се у православној породици) али јесам био агностик, па сам ишао около, читао, тражио. И слично брату Звонку, св. Еванђеље је било мање-више та најбитнија иницијална каписла, друга су биле књиге св. аве Јустина, Достојевског, Берђајева итд.

Родило се неко дете тамо, ајде нек буде. Одрастао тај, почео да држи предавања. Није баш у складу са мојим уверењима, али ајде. Можда би требало људи мало да буду бољи једни према другима. Почео да лечи људе од болести, диже мртве. Видели смо свакакве циркузанте на овом свету, али сви су одпутовали па ћеш и ти. Само стани у ред. Свако чудо за три дана. Замрзели га људи, почели да спремају атентат. Па шта је мислио, није ни први ни последњи. Ухватили га, разапели на крст. Стварно људи имају болесну машту. Умро. То је то пријатељу, ништа ново. Џаба си кречио. Устао из гроба... Шта!?

A šta ako je vaskrsenje bilo metafora za nešto? Alegorija? :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Ма јес`... Ви ћете да нам причате о науци. :drugarstvo:

Имаш овде међу верницима људе који се професионално баве науком на највећим светским универзитетима. Они који науку користе као аргумент за атеизам само показују да о науци немају појма.

Ili da o religiji nemaju pojma?

Подели на овим сајтовима

не слажем се, није излишна прича јер је свако осетио љубав и самим тим и благодат Божју. друго је познање где стоји Истина, Пут и Живот, а друго је објашњавати шта јесте и како стоји.

Бог нас је све изродио да смо више него способни познати Га.

Ljubav je blagodat od Boga?

Pa i ateisti vole... To je valjda od ...  jevrejsko-hrišćanskoga Boga?

A šta je sa Platonovim bezličnim Bogom?

Подели на овим сајтовима

A šta ako je vaskrsenje bilo metafora za nešto? Alegorija? 0409_feel

Онда то није одговор на моје питање, од метафора и алегорија се не живи.

Имаш овде међу верницима људе који се професионално баве науком на највећим светским универзитетима. Они који науку користе као аргумент за атеизам само показују да о науци немају појма.

Ili da o religiji nemaju pojma?

Рекао би да нису добро размислили о свему.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

То се односи на твој коментар како верници наводно не прихватају научне теорије. Многе од тих теорија су развили научници који су верници.

Ja i ti izgleda nismo rasli na istoj planeti... koliko ja znam crkva je ta koja je kroz istoriju svako naucno otkrice gledala kroz religiju pa ako se ne poklapa.. cao... ili cao nauko ili cao naucnik (lomaca, mucenje etc...)

E sad u eri naucnih otkrica kada je vec evidentno da nauka moze nedvoslmilseno da dokaze vecinu teorija koje nudi, sad odjednom crkva okrece novi list i prpopveda (odjednom) kako nauka i crkva nisu u koliziji... zapravo je crkva postala svesna da ne moze da parira naucnim otkricima i da ih progalsava za jeres kako joj se prohte...

Druga styvar... tacno je da su vecina naucnika bili vernici ali kad? Pre sto i dvesta godina... tad niko pa ni naucnici nisu raspologali saznanjima koja imamo danas tako da je logicno da su bili vernici...

Za kraj... postoji zvanicna statistika DANASNJEG naucnog sveta u smislu koliko njih danas veruje u boga... potrazi sam jer ce na mene odmah da skoce ako izbacim takvu tabelu...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ja i ti izgleda nismo rasli na istoj planeti... koliko ja znam crkva je ta koja je kroz istoriju svako naucno otkrice gledala kroz religiju pa ako se ne poklapa.. cao... ili cao nauko ili cao naucnik (lomaca, mucenje etc...)

Па не знам с` које си ти планете, али најпознатији европски универзитети настали су управо при хришћанским црквама. Нити је тачан тај мит о сукобу вере и науке. Чак шта више, у неким случајевима ради се о фалсификатима који су намерно подметнути.

E sad u eri naucnih otkrica kada je vec evidentno da nauka moze nedvoslmilseno da dokaze vecinu teorija koje nudi, sad odjednom crkva okrece novi list i prpopveda (odjednom) kako nauka i crkva nisu u koliziji... zapravo je crkva postala svesna da ne moze da parira naucnim otkricima i da ih progalsava za jeres kako joj se prohte...

Не знам ни за једно научно откриће које је проглашено за "јерес", бар што се тиче православне Цркве.

Druga styvar... tacno je da su vecina naucnika bili vernici ali kad? Pre sto i dvesta godina... tad niko pa ni naucnici nisu raspologali saznanjima koja imamo danas tako da je logicno da su bili vernici...

Немају никакве везе научна сазнања са вером у Бога.

Za kraj... postoji zvanicna statistika DANASNJEG naucnog sveta u smislu koliko njih danas veruje u boga... potrazi sam jer ce na mene odmah da skoce ako izbacim takvu tabelu...

Можеш слободно да "избациш табелу" не видим зашто би неко на тебе "скакао" због тога. Претпостављам да су бар 50% верници, ако не и више.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па не знам с` које си ти планете, али најпознатији европски универзитети настали су управо при хришћанским црквама. Нити је тачан тај мит о сукобу вере и науке. Чак шта више, у неким случајевима ради се о фалсификатима који су намерно подметнути.

OK, pretpostavljam da je hriscanski geocentricni sistem jedna izuzetna naucna teorija... prosto je neverovatno zasto se nije odrzala...

Не знам ни за једно научно откриће које је проглашено за "јерес", бар што се тиче православне Цркве.

Ah da, zaboravio sam na tu superiornost  i nepogresivost pravoslavne crkve... mozemo zajedno da blatimo katolike ali pravoslavlje je definitivno najuzivisenije... a mozda je to zbog toga sto se nauka uglavnom razvijala na zapadu dok je pravoslavna istocna crkva bila totalno van tih desavanja jer je imala svoje politicke probleme...

A ako neko ima nesto protiv, zamolio bih da mi neko pokaze zvanicni stav pravoslavne crkve na galilejev heliocentricni model... sigurno da je pravoslavna crkva morala makar da ga prokomentarsie ako ga vec "nije zabranjivala" ... jel zna neko... bilo ko?

Немају никакве везе научна сазнања са вером у Бога.

Ako pokusavas da objasnis heliocentricni model a da pritom nemas pojma  o tome sta je gravitacija sasvim je izvesno da ces  u sve to da uguras  i boga... doprineces mnogo svojim proracunima i teorijama ali neces biti u stanju da razumes pravu prirodu sile koja drzi planete na okupu... zato tu rupu u naucnom saznanju zamenjujes bogom... jer imas ogranicena naucna saznanja...

Vidis da imaju...

Можеш слободно да "избациш табелу" не видим зашто би неко на тебе "скакао" због тога. Претпостављам да су бар 50% верници, ако не и више.

A evo i tabele... brojka je daleko ispod pretpostavljenih 50%... mnooogo daleko...

BELIEF IN PERSONAL GOD          1914      1933       1998

Personal belief                         27.7        15           7.0

Personal disbelief                      52.7       68           72.2

Doubt or agnosticism                 20.9       17           20.8

Brojke su u procentima i kazu da je 1998 godine u boga verovalo 7% naucnog sveta... 72% naucnika nije verovalo u boga... agnostici 20%

Posto vidimo da se s godinama procenat vernika medju naucnicima smanjivao, sasvim je bezbedno pretpostaviti da je danas brojka "naucnih vernika"  i manja od 7%

izvor:http://www.freethoughtpedia.com/wiki/Percentage_of_atheists#Among_scientists

i jos jedan:http://www.stephenjaygould.org/ctrl/news/file002.html

Подели на овим сајтовима

OK, pretpostavljam da je hriscanski geocentricni sistem jedna izuzetna naucna teorija... prosto je neverovatno zasto se nije odrzala...

Не постоји никакав "хришћански" геоцентрични систем. Ако је неко тада био глуп то су били научници јер је то била званична научна теорија још из времена старих Грка. Неки хришћански аутори можда то помињу у својим делима као тада важећу научну теорију (а не као догму хришћанства), исто као што данас помињемо савремене научне теорије као илустрацију Божије мудрости или слично. Сутра ће и оне бити замењене бољим теоријама.

Ah da, zaboravio sam na tu superiornost  i nepogresivost pravoslavne crkve... mozemo zajedno da blatimo katolike ali pravoslavlje je definitivno najuzivisenije... a mozda je to zbog toga sto se nauka uglavnom razvijala na zapadu dok je pravoslavna istocna crkva bila totalno van tih desavanja jer je imala svoje politicke probleme...

Не, нећемо сада политичке пароле, него ћемо конкретно. Рекао си да је Црква неке научне теорије проглашавала за јерес - наведи пример.

A ako neko ima nesto protiv, zamolio bih da mi neko pokaze zvanicni stav pravoslavne crkve na galilejev heliocentricni model... sigurno da je pravoslavna crkva morala makar da ga prokomentarsie ako ga vec "nije zabranjivala" ... jel zna neko... bilo ko?

Зашто би Црква коментарисала научне теорије? Треба ли зубари да коментаришу квантну механику и општу теорију релативности? Вероватно не постоји никакав коментар православне Цркве на то.

Ako pokusavas da objasnis heliocentricni model a da pritom nemas pojma  o tome sta je gravitacija sasvim je izvesno da ces  u sve to da uguras  i boga... doprineces mnogo svojim proracunima i teorijama ali neces biti u stanju da razumes pravu prirodu sile koja drzi planete na okupu... zato tu rupu u naucnom saznanju zamenjujes bogom... jer imas ogranicena naucna saznanja...

У том смислу ми данас нисмо у ништа бољој позицији - и даље не знамо пуно тога па не "замењујемо" знање Богом, него лепо кажемо да "не знамо". Вера у Бога није замена за научно знање, него има сасвим другачију сврху и смисао. Вера објашњава сврху нашег постојања у Космосу, а не физичке законе.

A evo i tabele... brojka je daleko ispod pretpostavljenih 50%... mnooogo daleko...

BELIEF IN PERSONAL GOD          1914      1933       1998

Personal belief                         27.7        15           7.0

Personal disbelief                      52.7       68           72.2

Doubt or agnosticism                 20.9       17           20.8

Можда, само не видим какве везе то има.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не, нећемо сада политичке пароле, него ћемо конкретно. Рекао си да је Црква неке научне теорије проглашавала за јерес - наведи пример.

Ne pratis... vec sam pomenuo samo jednu i to onu najpopularniju za koju svi znaju zbog koje je crkva spalila na lomaci djordana bruna a galileja drzala u kucnom pritvoru do kraja zivota... zato sto su se drznuli da kazu da je  u sredistu naseg sistema sunce a ne zemlja kako je crkva (pogresno) propovedala...

Eto njihova (tacna) naucna teorija da je sunce u sredistu naseg sistema je proglasena za jeres a sa njima se desilo to sto sam naveo... ponavljam ovo je samo jedna... prva koja mi je pala na pamet... mogu ja ovako jos... ali mislim da je poenta dostignuta...

Подели на овим сајтовима

Ne pratis... vec sam pomenuo samo jednu i to onu najpopularniju za koju svi znaju zbog koje je crkva spalila na lomaci djordana bruna a galileja drzala u kucnom pritvoru do kraja zivota... zato sto su se drznuli da kazu da je  u sredistu naseg sistema sunce a ne zemlja kako je crkva (pogresno) propovedala...

Eto njihova (tacna) naucna teorija da je sunce u sredistu naseg sistema je proglasena za jeres a sa njima se desilo to sto sam naveo... ponavljam ovo je samo jedna... prva koja mi je pala na pamet... mogu ja ovako jos... ali mislim da je poenta dostignuta...

То мораш са римокатолицима да решиш. Није само Црква проповедала, него је то била званична научна теорија. Нити су такве глупости резервисане само за застранеле религије - имаш пример генетичара које су у атеистичком СССР-у прогањали због научних ставова па су им најбољи стручњаци поумирали по логорима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...