Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

1) Шта је по вама разлика између вере и сујеверја?

2) Секта је једноставно одломак религије. Секта је оно што се отцепило од матичне религије и задржало је само део постулата матичне религије, а унето је нешто ново и контрадикторно матичним постулатима.  

Hrišćanstvo je religija , ali je , u osnovi - sekta.

Isus je bio jevrejske vere.

"Propagirao" je tu svoju veru i nije govorio da treba osnovati neku novu veru (pa još i sa njegovim imenom u nazivu)

Нешто си побркао са цитатима?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

gde?

Уличном музичару пишем, јер је цитирао XIO-a делимично, а делимично и мене.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Немају ништа заједничко. Вера је однос између две особе - човека са Творцем, као однос између пријатеља. Сујеверје је идеја да "магијске радње" имају последице противно природним законима.

2) Шта је по вама разлика између религије и секте?

Секте су по строгој дефиницији заједнице које су се одвојиле од неке "традиционалне религије" због неслагања у вези доктрина или слично. Међутим, главна одлика "секте" јесте тврдоглаво уверење да је у вери најважније "бити у праву". Припадник секте сматра за најважније "шта ти мислиш о томе", "који је твој став". За њих је вера идеологија.

Права вера није "шта мислим" него "ко сам" - какав је мој однос према Богу, другим људима, природи и уопште свету у коме живимо. Тај однос је у правој вери несебична љубав. Зато у Цркви од првих дана има пуно великих хришћана (које зовемо "светитељи") који се нису слагали по неким питањима, а опет живели у међусобној љубави и били подједнако свети.

3) Да ли постоји ишта што би бог хипотетички могао да учини а што бисте окарактерисали као неморално? (Наравно стоји клаузула да пошто је бог савршено добар он тако нешто никад не би урадио.)

Да, сваки поступак можемо да оцењујемо морално, уз коментар да често не знамо довољно о околностима.

4) Да ли постоји ишта што би атеиста хипотетички икад могао да каже, уради, докаже, покаже или шта већ што би вас уверило у непостојање бога?

То је по дефиницији ствари немогуће. Ево зашто:

Carl Sagan 4th Dimension Explanation

Дакле, математички речено - користећи 2д геометрију не можеш да покажеш ништа везано за 3д.

5) Да ли је бог створио математику? Да ли је бог подложан логичким законитостима?

Да, Бог је створио математику, логику и читав свет. Он је сам изван тог света.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Wow, druze...

Дакле, математички речено - користећи 2д геометрију не можеш да покажеш ништа везано за 3д.

ovo iako lepo zvuci nema ama bas nikakve veze niti dodirne tacke sa dokazivanjem boga ili sl.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Немају ништа заједничко. Вера је однос између две особе - човека са Творцем, као однос између пријатеља. Сујеверје је идеја да "магијске радње" имају последице противно природним законима.

Da li je hodanje po vodi magijska radnja?

Apelujem na nekog ko ima malo vremena da mi odgovori na ona pitanja koja sam postavio par psotova iznad... hvala

Подели на овим сајтовима

Da li je hodanje po vodi magijska radnja?

Не. "Магијска радња" је када очекујеш да нешто утиче на исход догађаја са којим иначе нема никакву узрочно-последичну везу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Wow, druze...

ovo iako lepo zvuci nema ama bas nikakve veze niti dodirne tacke sa dokazivanjem boga ili sl.

Можда се ниси довољно удубио. Ми живимо у створеном свету, хајде да кажемо да има 4 димензије (3 просторне + време), али Творац је онда по дефиницији изван тог света (рецимо да је у некој петој димензији). Он је попут оне јабуке коју Саган показује у односу на раван, тј. "флатленд". Зато ништа што ми у свом простору радимо не може да докаже/оповргне постојање Бога, осим ако се Он сам не објави.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

@ZvonkoM

Odlicno objasnjeno, brate... :cheesy:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Zasto se hriscanstvo tako negativno odnosi prema sektama kad je i samo pocelo kao sekta?

Хришћанство је настало на основу директног Божијег откривења у Исусу Христу - које је било унапред најављено од старозаветних пророка. Зато није секта. Хришћани се нису "одвојили" од Јудаизма због "другачијег мишљења".

Da li je bog odgovoran za prirodne katastrofe koje odnose zivote miliona neduznih ljudi (cunami, uragani, zemljotresi, vulkani...)?

Не, Бог није одговоран за то.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Можда се ниси довољно удубио. Ми живимо у створеном свету, хајде да кажемо да има 4 димензије (3 просторне + време), али Творац је онда по дефиницији изван тог света (рецимо да је у некој петој димензији). Он је попут оне јабуке коју Саган показује у односу на раван, тј. "флатленд". Зато ништа што ми у свом простору радимо не може да докаже/оповргне постојање Бога, осим ако се Он сам не објави.

Pa cekaj bre malo!

JA sam mislio da vernici nemaju definiciju boga...

Znaci bog je entitet koji zivi prostor /vremenu koje ima 5 dimenzija, tj. jednu vise od nas!

Ljudi!

Zvonko je resio misteriju dugu 2000 godina! A obi wan je prvi apostol koji je to video!

Izvini, ova mala sala, je trebalo da pokaze da tvoje objasnjenje boga, je upravo to "TVOJE". To je neka tvoja licna interpretacija onoga sto mislis da bi trebao da bude sustina a zapravo nema veze sa realnoscu.

To je OK jer cela religija je otprilike zasnovana na slicnim principima... Samo nemoj to da mi prodajes kao istinu... pls.

Подели на овим сајтовима

Da li je bog odgovoran za prirodne katastrofe koje odnose zivote miliona neduznih ljudi (cunami, uragani, zemljotresi, vulkani...)?

Nisi mogao lepsu stvar da mi napises danas! Hvala  0409_feel

Подели на овим сајтовима

Pa cekaj bre malo!

JA sam mislio da vernici nemaju definiciju boga...

Znaci bog je entitet koji zivi prostor /vremenu koje ima 5 dimenzija, tj. jednu vise od nas!

Ljudi!

Zvonko je resio misteriju dugu 2000 godina! A obi wan je prvi apostol koji je to video!

Izvini, ova mala sala, je trebalo da pokaze da tvoje objasnjenje boga, je upravo to "TVOJE". To je neka tvoja licna interpretacija onoga sto mislis da bi trebao da bude sustina a zapravo nema veze sa realnoscu.

To je OK jer cela religija je otprilike zasnovana na slicnim principima... Samo nemoj to da mi prodajes kao istinu... pls.

Брате, свака аналогија је непотпуна. Међутим, чак и ако се држимо строго овог математичког примера твој закључак је погрешан. Биће које живи изван нашег простор времена по дефиницији није њиме ограничено. Човек који седи поред реке види струју како тече, али њега река не носи. Друга је ствар са рибама које у реци живе. Можда ће ти то бити ближа аналогија.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Nisi mogao lepsu stvar da mi napises danas! Hvala  0409_feel

Жив нам био.  joooj

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

2) Секта је једноставно одломак религије. Секта је оно што се отцепило од матичне религије и задржало је само део постулата матичне религије, а унето је нешто ново и контрадикторно матичним постулатима.  

Hrišćanstvo je religija , ali je , u osnovi - sekta.

Isus je bio jevrejske vere.

"Propagirao" je tu svoju veru i nije govorio da treba osnovati neku novu veru (pa još i sa njegovim imenom u nazivu)

Нешто си побркао са цитатима?

jesam !

tvoj odgovor je bio na pitanje 2.

a , ja sam stavio pitanje broj 1.

A, sada , kada je jasno ... šta ćeš reći ?

jel' hrišćanstvo sekta ili nije ?

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...