Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Nisam pricao o besmrtnosti, vec lecenju najtezih bolesti. Ne mislim da je to tezak SF, sa razvojem kloniranih organa, skorasnjim 'vestacki' stvorenim zivotom ... svakako bi se u buducnosti (50, 100, ili 5000 godina - svejedno) moglo doci do situacije gde covekovo zdravlje skoro ni u jednom kontekstu ne zavisi od njegovih losih navika, vec iskljucivo od neke slucajnosti (tipa saobracajnih nesrece, mozda nekih virusa itd.). Ono sto sam zeleo da saznam je da li neko smatra da je to nemoguce. Ali ne zato sto mislite da tehnologija nece dotle stici - to je vrlo moguce - vec zato sto smatrate da je bog taj koji odlucuje o zdravlju, i da je veza greh - bolest 'namerna'. aquilio mi je vec odgovorio na to i odgovor mi se dopada.

Da naglasim da ovde pricam iskljucivo o fizickom zdravlju. Nemam nista protiv da lecite duse do mile volje, i da dajete smisao ljudima.

иначе, у фазону сам да је то предрасуда савременог човека о дужини просека живота наших предака, пошто нема начина да се поткрепи тако нешто неким аргументом или статистиком. а и статистика увек лаже, јер су више тад гинули од којечег другог, а не од болести. с тим што канализација постоји још од пар векова пре нове ере, а не од век-два уназад.

Da kanalizacija je postojala u smislu da je izmisljena, ali u smislu da je sprovedena svuda nije. Imaj u obzir da pricem o proseku na svetskom nivou. Juznoafricke, Azijske, Africke zemlje... mnogi delovi sveta jos uvek nemaju kanalizaciju. Ma mnogi delovi Beograda nemaju kanalizaciju joooj.

Pa statistika se vodi malo duze, bila je tu i pre nego sto smo se mi rodili, tako da te stvari mozemo sa sigurnoscu da znamo joooj . Statistika laze ako neuzmes u obzir sve varijable. Pre 150 godina je prosecan zivotni vek bio kraci od 40 godina. Vecina tih smrti je bila u prvoj godini zivota - ljudi su i tada naravno mogli da dozive do svoje stote. Ali akuserstvo, sterilizacija, higijena je ucinila svoje ...

Ne znam dal si gledao sjajnog Hansa Roslinga na Ted-u. Ako nisi obavezno:

http://www.ted.com/talks/lang/eng/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen.html

A sto se statistike tice imas taj njegov sajt:

http://www.gapminder.org/world/#$majorMode=chart$is;shi=t;ly=2003;lb=f;il=t;fs=11;al=30;stl=t;st=t;nsl=t;se=t$wst;tts=C$ts;sp=5.59290322580644;ti=2009$zpv;v=1$inc_x;mmid=XCOORDS;iid=phAwcNAVuyj1jiMAkmq1iMg;by=ind$inc_y;mmid=YCOORDS;iid=phAwcNAVuyj2tPLxKvvnNPA;by=ind$inc_s;uniValue=8.21;iid=phAwcNAVuyj0XOoBL_n5tAQ;by=ind$inc_c;uniValue=255;gid=CATID0;by=grp$map_x;scale=log;dataMin=269;dataMax=119849$map_y;scale=lin;dataMin=12;dataMax=83$map_s;sma=49;smi=2.65$cd;bd=0$inds=;example=75

добро, ја сам дао пример биолошке бесмртности као екстремни облик, утопијски.

Бог допушта разне болести да нападну човека, али је и последица начина живота управо смрт, болест, обољавање и оздрављење. не треба ту бити буквалан.

то је оно у што уствари ми и верујемо, поред свега осталог, да се све ствари и догађаји дешавају по Божјем допуштењу и Промислу.

па канализација у грчко и римско доба је била поприлично раширена појава, чак и Београд користи неке тунеле које су римљани саградили у своје време ... е сад, колики је размак између декултуризације и децивилизације живота од тада до неког скорашњег доба поновног подизања цивилизације, то је већ питање ... чудна ствар је да је живот на селу, ма колико у недостатку канализације и сличним цивилизацијских тековина, УВЕК био здравији од оног у граду.

град је одувек познат по штроки и смраду који шири и побољева људе ...

тако да ми је било која статистика у том смислу ВРЛО климава и врло зависи како је прављена и на шта се ослањала, да не кажем који јој је мотив био да покаже нешто.

морамо да узмемо у обзир и тачност свих статистика, чак и данашњих.

хвала за линкове, погледаћу касније  confused1

Подели на овим сајтовима

@Meda

U slucaju te bioloske besmrtnosti. High birth rate gives high death rate and low death rate gives low

birth rate.  Ovo na svojim predavanjim istice Aubrey De Grey i jos mnogi trenshumanisti.

A ovo za bolesti predaka sto si pisao nemam komentara. Sta je bila "crna smrt"? Zasto je u doba Nemanjica

prosecan zivotni vek bio 24 godine a danas je 77?

поента биолошке бесмртности или дуговечности је била у служби смисла живота, јер ти џаба 1000 година да живиш ако је испразан ... питање је то око дужине животног века, радост рађања и подизања деце се укида испразним животима који јуре за неким другим мотивима, уместо да се радују новим животима ...

испадне облик обожавања смрти, теби као православцу то не морам ваљда да објашњавам шта значи ...

црна смрт је кратак и тужан период у историји човека који не може бити мерило у односу на остатак.

одакле ти та ''статистика'' из доба немањића?

Ovo boldovano ne samo da je cesto pogresno interpretirano od vernika nego je i jako opasno. Jer je

izrodilo vise eshatoloskih sekti, tako "radujuci se novim zivotima". Mi se nadamo novom zivotu ali ne

mastamo o njemu niti se odricemo strasti zarad buduce utopije nego zbog sadasnjeg sazivljvanja praslike eshatone. Svakako da verujemo da ce doci nova tvar i potpuno novi oblik postojanja ali se fokusiramo na sada i

ovde, nema preskakanja istorije.

Niko ne kaze da zato treba razviti te terapije da niko ne bi morao da ima dece nego zato sto je to najbolji nacin

da sve bolesti stavimo pod kontrolu. A to i jeste cilj medicine od kada postoji.

Niz je ocit

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Evo nove serije pitanja bighugbighug. Zanima me kako Pravoslavci gledaju na pitanje duse.

Da li se uopste koristi taj termin, i da li je znacajan? U kakvom je odnosu dusa sa mozgom, a u kakvom sa umom - koji su mehanizmi interakcije, i da li je to uopste logicno pitanje? Da li su pravoslavci dualisti? Kako se nosite sa novijim nalazima neurologije? 'Dual brain theory' npr.

Odakle dolaze duse? Da li se stvaraju prirodno ili ih bog stvara? Da li uopste pravite razliku izmedju ta dva? Kakav uticaj ima genetika na dusu? U kom trenutku covek dobija dusu (zacece, rodjenje ...)?

Za one koji prihvataju evoluciju - u kom trenutku je neki pripadnik genusa Homo dobio dusu? Da li ju je gradio postepeno? Da li je Homo Erectus imao dusu? Homo Neanderthalensis? Ovo naravno ne mozete znati, ali mozda neko ima neka razmisljanja o tome.

Kao i uvek, sto vise misljenja to bolje. Mogu i neki linkovi da padnu bighugbighug .

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Evo nove serije pitanja bighugbighug. Zanima me kako Pravoslavci gledaju na pitanje duse.

Da li se uopste koristi taj termin, i da li je znacajan? U kakvom je odnosu dusa sa mozgom, a u kakvom sa umom - koji su mehanizmi interakcije, i da li je to uopste logicno pitanje? Da li su pravoslavci dualisti? Kako se nosite sa novijim nalazima neurologije? 'Dual brain theory' npr.

Odakle dolaze duse? Da li se stvaraju prirodno ili ih bog stvara? Da li uopste pravite razliku izmedju ta dva? Kakav uticaj ima genetika na dusu? U kom trenutku covek dobija dusu (zacece, rodjenje ...)?

Za one koji prihvataju evoluciju - u kom trenutku je neki pripadnik genusa Homo dobio dusu? Da li ju je gradio postepeno? Da li je Homo Erectus imao dusu? Homo Neanderthalensis? Ovo naravno ne mozete znati, ali mozda neko ima neka razmisljanja o tome.

Kao i uvek, sto vise misljenja to bolje. Mogu i neki linkovi da padnu bighugbighug .

Napravi samo razliku između duha i duše. To što ih ti pitaš su pitanja o duhu. bighugbighug
Подели на овим сајтовима

Da li se uopste koristi taj termin, i da li je znacajan? U kakvom je odnosu dusa sa mozgom, a u kakvom sa umom - koji su mehanizmi interakcije, i da li je to uopste logicno pitanje? Da li su pravoslavci dualisti? Kako se nosite sa novijim nalazima neurologije? 'Split Brain Patients' npr.

Evo opet ja, ali mogu i ostali da ne misli sqny da mu kradem sagovornike. bighugbighug

Pravoslavlje kao misticni pristup duhovnosti za razliku od magijskih nema takva znanja. O sinergiji tih procesa,

sila, bar ne u empirijskom smislu.

Da dualisti smo.

Sva istrazivanja neurologije su irelevanta za nas jer se dusa manifestuje kroz mozak kao sto se radio talasi

manifestuju kroz tv ili radio prijemnik.

Bog stvara Duse.

Nema uticaja genetika na dusu.

U trenutku zaceca.

Samo Homo Sapiens Sapiens je "dobio" dusu pre oko 10 000 godina. Kad jeste cinjenica da je poceo nagli

razvoj ljudske civilizacije na za sada neobjasnjiv nacin. Bar ja ne vidim da evolutivne promene u neo korteksu mogu da naprave takav bum kakav se desio.

Подели на овим сајтовима

Hvala na odgovrima - uvek su dobbrodosli. Posto si izgleda dosta upucen u nase pale nacine razmisljanja, ti mu dodjes kao odlican ambasador na ovom podforumu 0409_feel.

Pravoslavlje kao misticni pristup duhovnosti za razliku od magijskih nema takva znanja. O sinergiji tih procesa, sila, bar ne u empirijskom smislu.

Da li druge 'verzije'(ne mogu da se setim reci.. denominacije?.. ili bi se ti mozda pre odlucio za 'sekte'  0409_feel ) hriscanstva nude isti odgovor, ako znas?

Sva istrazivanja neurologije su irelevanta za nas jer se dusa manifestuje kroz mozak kao sto se radio talasi manifestuju kroz tv ili radio prijemnik.

Malo si mi suvise olako preskocio ljude sa podeljenim mozgom. Dual Brain Theory sugerise da kada bi 'preselili' jednu polovinu mozga u novo telo - dobili bi dve odvojene licnost. Ova hipoteza se gradi na cinjenici da kod pacijenta kod kojih je presecen most izmedju dve hemisfere, uocavamo da su obe u stanju da autonomno funkicionisu. Hemisfere cak ispoljavaju i dugacije sposobnosti, emocionalne reakcije, ili cak i verovanja. Dva razlicita centra svesti. Da li bi potvrda ove hipoteze prestavljala problem za pravoslavni dualizam?

Nema uticaja genetika na dusu.

Ali zato genetika ima uticaj na nasu licnost - koliko smo emocionalni, koliko inteligentni, koliko druzeljubivi. Kakav nam je temperament, da li nam vise leze prirodne ili drustvene nauke, da li imamo dobro pamcenje, da li smo introvertni ili ekstrovertni, da li odluke donosimo promisljeno ili spontano, da li smo kao licnost slicniji mami ili tati... Ako nista od ovih osobina nije posledica duse - sta je onda dusa... i cemu sluzi!? U kakvoj je relaciji sa nama i svim onim osobinama koje cine nase sopstveno Ja, a koje su manje-vise sve pod velikim uticajem gena? Po cemu se duse medjusobno razlikuju?

Jos jedna problematika se ovde radja. Istrazivanja potvrdjuju da je sklonost ka religioznosti takodje geneticka. Sklonost ka psihopatiji je geneticka, izrazitoj agresivnosti - geneticka, antisocijalnost - genticka... Geni dakle mogu imati veoma veliki uticaj na to kolike su sanse da ce neko spoznati Hrista, kako vi kazete. Zasto nemaju svi istu sansu - iste pocetne uslove da pridju bogu? Kako to moze biti fer!?

Ovo bi moglo da vazi cak i ako uklonimo gene iz price. Ako ni jedna dusa nije identicna ni jednoj drugoj, za pretpostaviti je da bi bar neke od tih razlika uticale na sanse odredjene duse da nadje boga. Ili ne bi?

U trenutku zaceca.

Znaci ko katolici (to jest oni ko vi greengrin ). I ovaj koncept ima svoje probleme, kao npr. cinjenica da se deoba embriona pri formiraju jednojajcanih blizanaca desava i do 2 nedelje posle zaceca. To na stranu - znaci li to da se pravoslavna crkva i zvanicno protivi istrazivanjima nad embrionicnim maticnim celijama? Pretpostavljam da nema problema sa istrazivanjim nad somatski maticnim celijama dobijenim od odraslih ljudi?

Samo Homo Sapiens Sapiens je "dobio" dusu pre oko 10 000 godina. Kad jeste cinjenica da je poceo nagli razvoj ljudske civilizacije na za sada neobjasnjiv nacin. Bar ja ne vidim da evolutivne promene u neo korteksu mogu da naprave takav bum kakav se desio.

Imam dosta primedbi i na ovu konstataciju - pogotovu o povezanosti napredka civilizacije sa dobijanjem duse. Razvoj civilizacije je kompleksna i zanimljiva tema za koju se dosta interesujem, ali cu preskociti posto je post ionako predugacak, a vec si odgovorio na moje glavno pitanje - duse su dakle 'date' svima u istom trenutku i u celini.

Kakva je to distinkcija izmedju Duse i Duha sto je DarkoV pomenuo?

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Човекова вредност садржана је у његовој души, која је створена (настала) богообразношћу. 

Та богообразност, дакле,  није телом.

Рече Бог:

,,Да начинимо човека по свом лику (образу, обличју), као  што смо Ми“ (Пост. 1, 26).

,,И створи Бог човека по обличју свом, по обличју Божјем створи га - мушко и женско створи их“ (Пост. 1, 27). 

Животиње, и остали живи свет пре настанка човека,

био је изведен из створене природе,  при чему та иста природа даје свој живот

-  ,,нека земља пусти  душе живе” (Пост. 1, 24).

Међутим, настанак човека представља промишљено дело слободне воље Божије,

а препознаје се у речима „да начинимо човека, по свом обличју, као што смо ми“.

У Пост. 1, 26, 27, Адам је, као и животиње, по телу, изведен пре свега од нечег земаљског.

Створен је из - из земље, природе, па се зато на почетку зове Адам (земљанко).

Његово материјално биће је по свему изједначено са земљом и космосом.

Човек у себи носи земљу, али такође носи и нешто друго! Човек је земља продуховљена.

,,А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни

- и поста човек душа жива“ (Пост. 2, 7).  Богонадахнути библијски писац наглашава,

са посебном пажњом, да човек настаје из непосредног односа са Богом. 

Постаје човек по Духу Божијем, дакле, успостављањем заједнице са Троипостасним Богом!

Душа настаје у том тренутку, од Адама до данас, у тренутку, дакле, када Логос Божији или Син Божији, ако ћемо  присније, та:

,,Светлост истинита (божанска, непорменљива, дакле, нестворена, од вечности) обасја

свакога човека који долази на свет" (Јеванђеље Јн 1, 9).

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Da li druge 'verzije'(ne mogu da se setim reci.. denominacije?.. ili bi se ti mozda pre odlucio za 'sekte'  0409_feel ) hriscanstva nude isti odgovor, ako znas?

Ovo zaista ne znam.

Malo si mi suvise olako preskocio ljude sa podeljenim mozgom. Dual Brain Theory sugerise da kada bi 'preselili' jednu polovinu mozga u novo telo - dobili bi dve odvojene licnost. Ova hipoteza se gradi na cinjenici da kod pacijenta kod kojih je presecen most izmedju dve hemisfere, uocavamo da su obe u stanju da autonomno funkicionisu. Hemisfere cak ispoljavaju i dugacije sposobnosti, emocionalne reakcije, ili cak i verovanja. Dva razlicita centra svesti. Da li bi potvrda ove hipoteze prestavljala problem za pravoslavni dualizam?

Mozak je samo "hardver". Dusa se manifestuje kroz onakav mozak kakav jeste u telu neke osobe. Ako je mozak

ostecen dusa ne moze u potpunosti da se manifestuje.  Postoje podvojene licnosti i kod ljudi sa "originalnim" mozgom. A zar ti mislis ti da je cela licnost neko ko nema sposobnost intuicije? Ili neko ko nema moc koriscenaja logickog aparata? To je jedan od razloga zasto kognitivne nauke nece daleko stiic. Plase se da definisu pojam licnosti sa svoje perspektive. Mislim da cemo o ovome dobiti mnogo preciznije odgovore kad se zavrsi Blue Brain Project nazalost mnogo manje zastupljen od onog cuda u CERNU a ima mnogo veci znacaj bar po mom misljenju.

Ali zato genetika ima uticaj na nasu licnost - koliko smo emocionalni, koliko inteligentni, koliko druzeljubivi. Kakav nam je temperament, da li nam vise leze prirodne ili drustvene nauke, da li imamo dobro pamcenje, da li smo introvertni ili ekstrovertni, da li odluke donosimo promisljeno ili spontano, da li smo kao licnost slicniji mami ili tati... Ako nista od ovih osobina nije posledica duse - sta je onda dusa... i cemu sluzi!? U kakvoj je relaciji sa nama i svim onim osobinama koje cine nase sopstveno Ja, a koje su manje-vise sve pod velikim uticajem gena? Po cemu se duse medjusobno razlikuju?

Jos jedna problematika se ovde radja. Istrazivanja potvrdjuju da je sklonost ka religioznosti takodje geneticka. Sklonost ka psihopatiji je geneticka, izrazitoj agresivnosti - geneticka, antisocijalnost - genticka... Geni dakle mogu imati veoma veliki uticaj na to kolike su sanse da ce neko spoznati Hrista, kako vi kazete. Zasto nemaju svi istu sansu - iste pocetne uslove da pridju bogu? Kako to moze biti fer!?

Ovo bi moglo da vazi cak i ako uklonimo gene iz price. Ako ni jedna dusa nije identicna ni jednoj drugoj, za pretpostaviti je da bi bar neke od tih razlika uticale na sanse odredjene duse da nadje boga. Ili ne bi?

Dusa se manifestuje kroz "genetiku". Kroz onakvo telo kakvo jeste. Ovde je napravljena ona klasicna greska i

pogresno interpteriran pojam religioznosti. Religioznost je svesno usmeravanja svoje licnosti ka nekom konkretnom modelu. Tako da otkriti Hrista nije nista drugo do zkljuciti da je taj model najpotpuniji i da tome treba teziti.  Zasto nemamo svi iste sklonosti, predispozicije, sanse? Ko kaze da treba da imamo? Osim tebe? Zasto nemamo svi iste sanse da uspemo u svojoj struci. To je pitanje nase volje i sazrevanja licnosti da li cemo ili necemo prevazici pocetno dobijene slabosti i prednosti. I upravo tu je jos jedan momentan potvrde Hrista. Svetitelji Crkve su na pocetku puta svog obozenja bili svakakvi. Bilo su gresnici raznih vrsta dakle bas sa svih strana. Alu upravo velikim pokajanjem u prevodu svojevoljnim preborazajem svoje licnosti oni prevazisli sve oblike bioloskog determinizma, ali bas sve. I zato mi kazemo da Hristom prevazilazimo prirodu. Dakle kad je ljudska licnost u pitanju nikako ne mozemo govoriti o bilo kakvom determinzmu. Evo istorija Crkve svedoci o tome.

Znaci ko katolici (to jest oni ko vi greengrin ). I ovaj koncept ima svoje probleme, kao npr. cinjenica da se deoba embriona pri formiraju jednojajcanih blizanaca desava i do 2 nedelje posle zaceca. To na stranu - znaci li to da se pravoslavna crkva i zvanicno protivi istrazivanjima nad embrionicnim maticnim celijama? Pretpostavljam da nema problema sa istrazivanjim nad somatski maticnim celijama dobijenim od odraslih ljudi?

Kao sto sam reako mi o odnosim tog etericnog tela sa fizickim nemamo metodoloskih i empirijskih postavki. To je

pitanje za one sto imaju magijski pristup duhovnosti. Oni znaju koje tacno formule, seme, "mreze energija", cakri cega vec ne upravljaju mehanizmima tela. Mi nemamo takve iskaze u ucenjima Crkve. Tako da te konkretne metode spajanja bioloskog tela dusom i objasnjeja tih metoda Crkva ne daje. Isto kao sto ne daje niko ko ima misticni pristup duhovnosti. To trebas neke magove pitati oni tvrde da znaju. Kojim konkretnim metodama Bog obezbedjuje da svaka beba dobije dusu mi ne znamo a i od perifernog je znacaja.

Zvanicni stav kod pravoslavnih je malo teze dobiit narocito kad je bioetika u pitanju. 0409_feel Ja licno nisam cuo nikakve

izjave tako da ne bih znao.

Imam dosta primedbi i na ovu konstataciju - pogotovu o povezanosti napredka civilizacije sa dobijanjem duse. Razvoj civilizacije je kompleksna i zanimljiva tema za koju se dosta interesujem, ali cu preskociti posto je post ionako predugacak, a vec si odgovorio na moje glavno pitanje - duse su dakle 'date' svima u istom trenutku i u celini.

Ja i nisam rekao da to znam, samo sam naglasio da je to jedan interesantan momenat u ljudskog civilizaciji

koji moze da postavi indikaciju u tom pravcu.

Ali dobro ti daj primedbe kad mislis da je ok. Ako ces mi citirari Pinkera ili Deneta ili nekog od ekipe kognitivnih

filozofa necu te uzeti za ozbiljno to unapred da naglasim.

Kakva je to distinkcija izmedju Duse i Duha sto je DarkoV pomenuo?

Legionar je odgovorio.

Подели на овим сајтовима

Pa Jerotić stalno pravi razliku ljudi. Jerotić vam je interpretacija adaptiranih Jungovih učenja na pravoslavlje sa malim dodacima i izmenama. Nisam siguran da si dobro objasnio distinkciju između duha i duše.

Okej, zašto se onda ne kaže duševnost nego duhovnost? Duša nije jednako duh.

Pričao sam sa teologom, ove stvari znam. Tetka moje devojke je teolog, često pričamo o ovakvim stvarima.

Prema vašoj dogmi, bez obzira na to šta kažete vi sada, čovek je jedinstvo tela, duha i duše.

Neke psihoterapije tj. psihologije govore samo o jedinstvu tela i duše. Bog udahne duh po vama ili dušu?

Šta je duša a šta duh? A šta je podvojena ličnost?

Taj mitski lik Hrist je jedino savršenstvo kome treba težiti?.

"Tako da otkriti Hrista nije nista drugo do zkljuciti da je taj model najpotpuniji i da tome treba teziti."

Ako tvoja religioznost nije tako infantilna, dođimo do zaključka da bog nije stvorio čoveka po svom obrazu već je čovek stvorio boga po svom idealu. A pošto je to filozofski sistem, nije ni važno da li je Isus od Nazareta postojao ili ne a moje pitanje je:Zanima li tebe uopšte istina ili se zadovoljavaš time što ti hrišćanstvo pruža(šta god to bilo)? 

Evo ovako holivudski.

Подели на овим сајтовима

Sasvim je nebitno da li je mitski ili ne. Kljucno pitanje je imamo li rezultata ili ne.

Istina je model licnosti a ne skup iskaza. Zato i kazemo da je Hristos istina. Ti mislis

na istinitost predanja, da li se to i to zaista dogodilo. Ne ne zanima me. Ne zanima me

da li je Hristos zaista hodao po vodi, da li je vasrksao Lazara. Prihvatam to ali to su za mene

licno potpuno periferne stvari. Ono sto mene zanima je moze li svako kroz Crkvu, kroz liturgiju

da postane Hristolik, moze li da sazivi savrseni oblik svoje licnosti.

Svetitelji svojim zivotima svedoce da moze i tek kako. Da toga nema, mene religije uopste ne bi interesovale.

Подели на овим сајтовима

1) Да ли бисте убили рођено дете, кад би вам Бог наредио?

2) Да ли учите своје дете да окрене други образ кад га неко нападне и да се никад не брани од оног ко чини зло?

3) Да ли бисте били срећни у рају ако бисте знали да вам је дете отишло у пакао?

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

2) Да ли учите своје дете да окрене други образ кад га неко нападне и да се никад не брани од оног ко чини зло?

3) Да ли бисте били срећни у рају ако бисте знали да вам је дете отишло у пакао?

Ne shvatam po(J)entu tih pitanja.

Dawkins-ateistički baš. Hvataš se za te doslovne stvari u svemu tome, izvrćeš a ne trudiš se da pričaš o suštini.

A pošto je pojam misao o suštini, moglo bi se reći da nemaš pojma.

1)Kako Bog kao ljudski ideal egzaltiran u vidu omnipotentnog entiteta može narediti nekome da ubije dete, 4chsmu1?

2) To je više domen te njihove altruističke filozofije koju potenciraju.

3) Raj je izmišljeno mesto, o čemu pričaš?

Подели на овим сајтовима

1) Погледај у Библији, догађај, кад је Аврааму, Бог рекао да жртвује сина.

2) Ту се не мисли буквално да окренеш други образ. Па сам Христос није то урадио кад су Њега ударили.

Али, тај део се може схватити и буквално.

Најважније је спасење, тако да бих, наравно, учио своје дете (ако га будем имао) по Јеванђељу.

3) Сваки верник се моли за своје рођаке, и због те љубави, они ће бити спасени.

Ви атеисти, погрешно схватате рај и пакао.

Рај није нека бела просторија, где је увек досадно, нити је пакао неки казан где се кувају грешници.

Рај и пакао су човекова стања душе.

Значи, ако је неко грешан и није се покајао, он не може издржати силину светлости раја, нити издржати силину љубави у рају, јер такав човек није имао љубави за Бога и ближње.

И за њега би био пакао, кад би он био у рају.

Божја несвемогућност се огледа у нашој слободи.

Свако бира свој пут.

Свако мисли за оног другог да је на погрешном путу, а за себе - да је на правом путу.

Било би тотално бесмислено да тај пут има краја.

Подели на овим сајтовима

Naravno da ne bi.

Okrenuti drugi obraz ne znaci fizicku okrenuti obraz i cekati drugi udarac nego ne osecati mrznju ili bilo kakvu negativnu emociju prema napadacu.

Na kraju ce i demoni izaci iz pakla a kamoli deca. slava3

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...